Examen

Mutare în Educație! Cine este noul director al Editurii Didactice și Pedagogice

668
Este vorba despre Claudiu Săftoiu, cel care a ocupat, până acum, pentru puțin timp, funcția de consilier comunicare la cabinetul ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie.

BUCUREȘTI, 19 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Claudiu Săftoiu va prelua funcția după ce mandatul Mariei Nistor la conducerea Editurii Didactice și Pedagogice s-a încheiat.

”Începând cu data de 18.12.2019, funcția de consilier comunicare la Cabinetul Ministrului Educației și Cercetării va fi preluată de domnul Bogdan Peter”, se arată în anunțul lui Claudiu Săftoiu către jurnaliști, informează evz.ro.

În anul 2007, Claudiu Săftoiu a fost votat de Parlamentul României, ca director civil al Serviciului de Informații Externe – SIE.

Întrebat, de Sputnik, ce îl recomanda în funcția de consilier al ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, Săftoiu a explicat că experiența de jurnalist, de trainer pentru jurnaliști și comunicatori instituționali, de comentator și comunicator, prin sutele de apariții în mass-media, la televiziune și radio, precum și în presa scrisă, de-a lungul a peste 15 ani, ”reprezintă elemente de CV personal care au fost avute în vedere exclusiv și au prevalat, în ocuparea funcției de consilier comunicare”.

”În concluzie, nu există nici o legătură între funcția ocupată la Ministerul Educației și Cercetării și fosta mea funcție în domeniul securității naționale, ca director civil al SIE. Angajarea la Cabinetul ministrului a ținut cont exclusiv de experiența mea în domeniile jurnalismului și comunicării”, a transmis Claudiu Săftoiu. 

Potrivit unor surse bine informate, numirea lui Săftoiu la EDP nu este singulară. Și aceasta pentru că Daniela Bogdan, prietena și fina Monicăi Anisie, ar fi președinte al Consiliului de Administrație al Editurii.

668
Tagurile:
Edituri, director, Educație
Tematic
Bugetul 2020: vești bune pentru Educație, se anunță creșteri mari
Monica Anisie, mesaj pe Facebook: ”#deciziilarece”. Premieră în Educație
S-a adoptat, e oficial! Schimbări majore în Educație, toată lumea e vizată!

Evaluarea Națională la clasa a VI-A 2021: elevii încep probele

55
(reînnoit 21:04 11.05.2021)
Elevii de clasa a șasea trec astăzi prin emoțiile Evaluării Naționale 2021. Ei își vor testa cunotințele la proba scrisă de Limbă și comunicare.

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Calendarul Evaluării Naționale 2021 prevede că astăzi, 12 mai 2021, elevii de clasa a șasea vor susține proba scrisă la Limbă și comunicare.

elevi
© Sputnik / Александр Кряжев

Mâine, 13 mai 2021, elevii de clasa a șasea vor susține proba scrisă la Matematică și științe.

Cele două teste vizează evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI) de cei peste 181.000 de elevi înscriși în clasa a VI-a la începutul anului școlar.

Modelele de teste pentru Evaluarea Națională la clasa a șasea sunt aceleași ca și în anul 2019.

Ele pot fi descărcate de aici.

Sputnik va publica subiectele pe care elevii le-au avut de rezolvat imediat ce acestea vor fi publicate de Ministerul Educației.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat, pe grupul de comunicare cu presa, că, pentru EV VI, comisia județeană/a municipiului București de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale stabilește un interval orar unic pentru desfășurarea testelor, pentru toate unitățile de învățământ din județ și din municipiul București.

Majoritatea școlilor vor începe Evaluarea Națională la clasa a șasea la ora 11.00, dar, a precizat Cîmpeanu, nu este obligatoriu.

Ministerul Educației informează, în cadrul unui comunicat trimis presei, că toate probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. 

© Sputnik / Александр Кряжев

Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influenţa pe elevi.

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație - CNPEE, au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate.

Durata alocată rezolvării acestora este de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV și EN VI. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei.

Acestea vor fi valorificate strict la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.

55
Tagurile:
Evaluarea Naţională

Загрузка...
Liviu Pop

Pop: ”Presiunea va fi foarte mare pe profesori”

2534
(reînnoit 17:12 11.05.2021)
Fostul ministru al Educației a comantat, exclusiv pentru Agenția de Presă Sputnik, afirmația actualului demnitar de la Învățământ, Sorin Cîmpeanu, referitoare la recuperarea materiei în anul școlar viitor. Pop spune că ar trebui să se facă predarea modulară.

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit din nou despre felul în care se va face recuperarea materiei, în condițiile în care deja elevii participă la orele remediale.

Școlarii au putut participa, fizic, la aceste ore remediale, indiferent de clasă și indiferent de scenariu.

Pierderile, însă, sunt mai mari decât ceea ce se poate recupera într-un timp scurt, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.

”Cei de clasele care nu sunt terminale au șansa terminării acestui program la inițiativa Ministerului Educației pe întreg anul școlar viitor. Din păcate, cei care sunt în clase terminale nu au această șansă”, a spus Cîmpeanu la antena3.ro.

Cum se va putea recupera această materie? Iată întrebarea la care a dat un răspuns, exclusiv pentru Agenția de Presă Sputnik, fostul ministru al Educației, profesorul Liviu Marian Pop.

Acesta a explicat că, la clasa a IX-a, copiii trebuie să intre cu alte conținuturi și că neavând predate toate conținuturile din clasa a VIII-a va fi un efort suplimentar și din partea elevilor și din partea profesorilor.

”Ca profesor în învățământul preuniversitar pot spune că nu e greu, e foarte greu de recuperat toate carențele dintr-un an de predare. Presiunea va fi foarte mare pe profesori și eu cred că e un moment ăn care putem adapta și curriculum național și toate programele școlare și să intrăm cu o modulare a acestora în așa fel încât, la fel în unele universități, să se poată preda modular disciplinele”, a declarat Liviu Marian Pop.

Predarea modulară înseamnă, practic, să predai anumite conținuturi fără să fie nevoie să faci apel la cele deja predate, existând o legătură puternică între ele, astfel încât lipsa unei verigi să determine o neînțelegere a materiei predată ulterior.

Ne putem aștepta ca din toamnă să avem o altă perspectivă asupra predării? S-ar putea implica Ministerul Educației pe parcursul verii?

Pop spune că Ministerul Educației are programul CRED pe care l-a semnat și finanțat în perioada în care a fost ministru, în anul 2017, prin care nu mai puțin de 55.000 de profesori sunt formați.

Este vorba despre profesori de la primar și gimnazial.

”Sunt convins că Ministerul are resurse financiare și pentru dezvoltarea altor programe de formare. Pe lângă programul de formare a profesorilor este obligatoriu o regândire a programelor școlare și, în special, învățământul liceal”, a punctat Liviu Pop.
2534
Tagurile:
Profesori, Liviu Pop
Tematic
”Amice, ești idiot!” – reacția unui cunoscut scriitor la inițiativa ministrului Liviu Pop
Liviu Pop: ”Am votat în cadrul Comisiei, în unanimitate, câteva modificări la LEN”
Liviu Pop, adevărul despre "baronii manualelor"

Загрузка...
Testare în București la COVID-19

Testarea COVID-19 în farmaciile din România, greu de realizat

0
Reprezentanții Farmaciilor Independente din România spun că farmaciștilor le va fi destul de greu să se implice în testarea antigen din farmacii. Care este motivul.

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Ministerul Sănătății a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că Ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2a fost aprobat de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Astfel, farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19 după obținerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni, informează Sputnik.

Realitatea este, însă, alta, susțin farmaciștii, care avertizează că le va fi destul de greu să se implice în testarea antigen.

Reprezentanții farmaciilor independente din România spun că spațiul din farmacie nu le va permite angajaților să facă și testare și să dea, concomitent, pacienților, medicamentele pe care vin să le achiziționeze.

Președintele Asociației Farmaciilor Independente Ethica, farmacista Cristina Pavel, spune că trebuie văzut exact care va fi modalitatea de pregătire a personalului și că inițial era implicată Direcția de Sănătate Publică, însă această structură nu are resurse suficiente în acest moment.

”În ceea ce privește farmaciile independente nu știm exact câte vor putea să se înscrie în acest pilot. Problema e legată de spațiu. În spațiul interior sunt anumite riscuri, în spații exterioare rămâne să vedem care va fi disponibilitatea autorităților locale de a pune la dispoziția farmaciilor spații acolo unde există. Sunt tot felul de limitări chiar și în cazul farmaciilor care și-ar dori să se implice în testare”, a spus Cristina Pavel, potrivit ziare.com.

Aceasta spune că disponibilitatea farmaciștilor de implicare este foarte mare.

0
Tagurile:
Farmacie, Testare, România, coronavirus, COVID-19

Загрузка...