Imagine simbol

Nistor, FSE: ”Acum nu e oportună discutarea unei inițiative legislative”

61
Președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” susține că în această perioadă nu poate fi realizat un consens național, care să ofere șansele apariției unui pachet de legi privind sistemul de învățământ.

BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” spune că nu a avut nici un reprezentant la dezbaterea ”Educația, încotro?” organizată de Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport.

Informația privind participarea FSE apare în comunicatul Senatului României.

Nistor spune că nu vede rostul contactării senatorului PSD Liviu Pop, întrucât sindicatul a reacționat la nivel instituțional.

”Atâta vreme cât noi am reacționat public printr-un comunicat, ce rost mai are să discut? Ce să mai discut cu domnul Pop? Așa cum domnia sa și-a permis să-mi transmită un mesaj prin presă, i-am răspuns tot prin presă. Și cu asta am încheiat subiectul! Este dezamăgitor comportamentul unui senator al României!”, a declarat Nistor pentru Sputnik.

Reprezentanții FSE precizează, într-un comunicat de presă, că, potrivit acordului semnat cu Guvernul României, condus de Viorica Dăncilă, pachetul legislativ ar fi trebuit să fie gata încă din 31 martie 2019, însă ”nu a existat dorința din partea majorității parlamentare pentru ca acest document să  fie elaborat”.

Nistor a amintit că  mai urmează două rânduri de alegeri și că orice discuție privind educația în plină campanie electorală este sensibilă și neproductivă.

”Acum nu e oportună discutarea unei inițiative legislative”, a punctat Marius Nistor.

Sindicaliștii spun că li se pare cel puțin ciudată invitația făcută de Pop în condițiile în care, atunci când a fost modificat articolul 66 din Legea Educației, instituind un număr mediu de ore pe cicluri de învățământ, punctul de vedere al FSE nu a contat.

”Dacă participam astăzi (ieri – nota Georgiana Arsene) la dezbatere, am fi girat și actul normativ de modificare a articolului 66, care aduce deservicii atât cadrelor didactice, cât și elevilor și care nu a avut la bază niciun studiu de impact”, precizează reprezentanții FSE.

Nistor a mai precizat, pentru Sputnik, că numai ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, este în măsură să propună inițierea unui pachet legislativ.

61
Tagurile:
învățământ, inițiative, Sindicate
Tematic
Vișoianu, Coaliția pentru Educație: ”Există hârtii care nu sunt cerute de MEC”
Ministrul Finanțelor, adevărul despre rectificarea de la Educație
Inspecțiile școlare: ce propun sindicaliștii din Educație, discuții cu Anisie

Titularizare 2020: un ONG, apel către MEC, se cere digitalizarea

317
(reînnoit 10:39 11.07.2020)
Ștefan Pălărie, președintele Școlii de Valori București, susține că, pentru depunerea dosarului la concursul național de titularizare 2020 profesorii trebuie să viziteze patru instituții și că MEC dă dovadă de totală ipocrizie.

BUCUREȘTI, 11 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Concursul de titularizare din acest an arată că una din marile probleme ale sistemului – birocrația – nu s-a remediat în ciuda promisiunilor ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, referitoare la ”Comisia de tăiat hârtii”.

Mai mult, în contextul actual, în care ne confruntăm cu pandemia de coronavirus, problema debirocratizării este mai acută ca niciodată.

Ștefan Pălărie, președintele al Școlii de Valori București, spune că, pentru depunerea dosarului de titularizare, un candidat trebuie să viziteze 4 instituții – Poliția, Policlinica, unitatea de învățământ la care a predat și Inspectoratul Școlar Județean la care se înscrie.

Acesta vorbește despre prima zi de înscriere la concursul național de titularizare și spune că tot ce s-a petrecut la Inspectoratele Școlare din România este nu doar inadmisibil pentru o țară europeană în secolul 21, ci”denotă o crasă ipocrizie din partea Ministerului Educației și Cercetării”.

El subliniază că dosarele pe care dascălii trebuie să le depună – cu șină sau fără șină –trebuie să conțină cel puțin 9 documente.

”Același minister care proclama „Comisia de tăiat hărtii“ – idee inspirată din munca guvernului tehnocrat – pare acum că duce la rang de artă „Comisia de creat hârtii și drumuri la cât mai multe instituții publice“, spune Pălărie.

Acesta se întreabă, pe bună dreptate, unde este digitalizarea promisă și de ce nu pot fi depuse online dosarele de înscriere la concurs și, de asemenea, de ce nu sunt toate fișele și toate cererile niște documente online pe care candidații să le completeze.

Dacă poliția, sănătatea și educația ar fi digitalizate, atunci aceste trei instituții ar putea verifica încrucișat starea și statutul unei persoane.

În acest sens, Pălărie face un apel urgent către Ministerul Educației și Cercetării să oprească procesul de depunere a hârtiilor așa cum este făcut astăzi și să dea ocazia tuturor doritorilor să se înscrie online la acest examen.

”Haideți, doamna Anisie, să dăm tuturor un exemplu pornind chiar din ograda noastră, a educației!”, spune sursa citată.

Acesta a recunoscut că sunt și inspectorate școlare unde este posibilă depunerea documentelor online, cum ar fi cel al municipiului București, dar în marea parte a țării cozile sunt prezente peste tot, fie pentru că depunerea dosarelor online este imposibilă, fie pentru că profesorii care ar trebui să aibă competențe digitale se lasă păgubași în fața aplicanțiilor Adobe și al formatului PDF ce trebuie semnat digital.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

317
Tagurile:
Titularizare 2020
Tematic
Titularizare 2020. Anisie, anunțul momentului, profesorii să fie pregătiți
Titularizare 2020. Concursul național, la mâna lui Iohannis
Titularizare și definitivat 2020: Anisie, anunțul așteptat de toți profesorii
Titularizare 2020: Iohannis a dat drumul angajărilor în școli
Titularizare 2020: s-a aflat data când profesorii ar putea susține concursul

Загрузка...

Înscriere liceu 2020: lista actelor necesare

61
(reînnoit 09:37 11.07.2020)
Potrivit calendarului admiterii la liceu 2020, de luni, 13 iulie, începe înscrierea pentru candidații ce au fost repartizați în prima etapă computerizată.

BUCUREȘTI, 11 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Absolvenții de clasa a opta care au susținut examenul de Evaluare Națională și l-au promovat au trecut, ieri, prin emoțiile repartizării computerizate.

© Sputnik / Виталий Аньков

Sputnik a publicat aici .htmllista rezultatelor pe județe.

Candidații trebuie să depună sau să transmită dosarele de înscriere la școlile unde au fost repartizați. Acest lucru se va face în intervalul 13-20 iulie 2020.

Dosarele de înscriere cuprind actele de studii în original, dacă sunt depuse fizic, sau actele în copie, dacă sunt trimise prin poștă sau online.

Dosarul candidaților trebuie să cuprindă următoarele documente: cererea de înscriere;cartea de identitate - dacă este cazul -şi certificatul de naştere, adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională – clasa a VIII-a;foaia matricolă pentru clasele V – VIII - cu calculul mediei generale, precum și fişa medicală.

Trebuie subliniat că, dacă în intervalul stabilit 13-20 iulie 2020, candidații nu își depun dosarele de înscriere la liceu ei sunt considerați retrași. Locurile respective sunt declarate neocupate și vor fi folosite pentru rezolvarea cazurilor speciale.

A doua etapă de admitere la liceu începe în data de 24 iulie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
admitere, Liceu
Tematic
Bac 2020: absolvenții de liceu, cobai a 18 miniștri ai Educației
Ajutor de șomaj 2020: cum îl pot obține absolvenții de liceu și de facultate
Admitere liceu 2020: Edu.ro a publicat lista pe județe
Admitere liceu 2020: azi are loc repartizarea computerizată a elevilor
Admitere liceu 2020-2021: a început completarea fișelor cu opțiuni

Загрузка...