Copii la grădiniță în timpul mesei

Educatoarele, vizate! Trebuie dea banii înapoi? Apel la ministrul Educației

5856
Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” îi solicită ministrului Educației și Cercetării să procedeze, în regim de urgență, la modificarea aplicației Edusal.

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Sindicaliștii spun că aplicația Edusal nu a permis plata sporurilor pentru cadrele didactice din învățământul preșcolar care asigură predarea la 2, 3, respectiv 4 grupe de copii.

În aceste condiții, organizațiile sindicale au formulat acțiuni în justiție solicitând, în principal, ”calculul și plata drepturilor salariale neacordate – reprezentând majorarea salariului de bază cu 7% sau 10%, după caz acordată diferențiat personalului didactic care asigură predarea simultană în învățământul preșcolar – începând cu data de 01.09.2017, sumă ce urmează a fi actualizată în funcție de rata inflației la data plății”.

Instanțele de judecată au admis acțiunile sindicatelor și au obligat unitățile de învățământ la acordarea majorării salariale respective și la plata drepturilor salariale respective atât retroactiv, cât și pe viitor, până la schimbarea situației de drept sau până la intervenirea unei cauze legale de încetare sau stingere a obligației.

Chiar și așa, susține cei de la ”Spiru Haret”, a fost nevoie de o serie de demersuri repetate și de depunerea la minister a hotărârilor judecătorești – nepuse în executare la momentul respectiv – pentru ca aplicația Edusal să fie modificată, astfel încât să permită calculul și plata majorărilor salariale de 7 sau 10 procente pentru predarea în regim de simultan la 2, respectiv 3 grupe de preșcolari.

”Iată, însă, că la acest sfârșit de an ne confruntăm din nou cu aceeași problemă: aplicația Edusal nu mai permite plata majorării salariale pentru predare simultană, în condițiile în care există hotărâre judecătorească de obligare la plată și pentru viitor, iar textul art. 7 din subcapitolul II al Capitolului I din Anexa nr. 1 la Legea-cadru nr. 153/2017 nu s-a schimbat”, precizează Nistor, într-un comunicat de presă.

Liderul de sindicat spune că reprezentanții federației au abordat această problemă și cu ocazia întâlnirii de la Guvern, primind asigurări din partea premierului Ludovic Orban că hotărârile judecătorești se execută fără nici un fel de discuție.

Problema este gravă fiindcă, pe lângă faptul că nu s-a deblocat plata, în cursul zilei de astăzi, sindicaliștii au fost informați că unele servicii de contabilitate anunță cadrele didactice beneficiare ale majorării pentru predare simultană că li se vor opera rețineri din salariu pentru sumele anterior achitate, ca efect al hotărârilor judecătorești.

”Considerăm o asemenea stare de fapt ca fiind inadmisibilă și vă solicităm respectuos să procedați, în regim de urgență, la modificarea aplicației Edusal, astfel încât să permită în continuare calculul și plata majorărilor salariale de 7% sau 10% pentru predarea în regim de simultan la 2, respectiv 3 grupe de preșcolari”, a subliniat Nistor.
5856
Tagurile:
Ministerul Educaţiei Naţionale, Grădiniță, educatoare
Tematic
Înfricoșător! Cum arată o grădiniță din Cluj – pericol public, încă nu e închisă
Inspectoratele școlare, aviz de la MEN să taie și să spânzure în aceste școli și grădinițe
Școli și grădinițe mai puține: Ce se întâmplă cu catedrele profesorilor?
Copii de grădiniță, în spital, în stare gravă
Educatoarele, vizate: se anunță schimbări mari în grădinițe
Ransomware attacks global IT systems

Profesorii, metodă scape de hackeri: e la îndemână

78
(reînnoit 17:01 25.09.2020)
Teama profesorilor că orele online le-ar putea fi perturbate de musafiri nepoftiți poate rămâne o amintire, fiindcă dascălii pot apela la o serie de mijloace prin care să nu permită accesul oricui.

BUCUREȘTI, 25 sept – Sputnik. Școala online aduce, după sine, nu doar multe necunoscute – atât pentru elevi cât și pentru profesori, dar, de asemenea, vine cu o serie de probleme de securitate.

Acestea au fost deja semnalate de mai mulți profesori, care s-au trezit că la orele lor online participă și musafiri nepoftiți, persoane care primiseră codul de acces de la elevi și care stârneau un adevărat haos.

Este cunoscută situația din București, acolo unde o oră a fost întreruptă de persoane necunoscute care au început să vorbească urât. Profesoara s-a speriat și a ieșit din lecție.

Reprezentanții Centrului de Răspuns la Incident de Securitate Cibernetică le-au venit în ajutor dascălilor, prin întocmirea unui ghid care să îi ajute pe aceștia să nu cadă în capcana celor care doresc să le strice lecțiile online.

Mai exact, dascălii pot folosi anumite setări.

Mihai Rotariu, purtătorul de cuvânt al CERT-RO spune că este exact ca școală: profesorul intră în clasă și face prezența, după ce face prezența ideală este închis ușor, iar în cazul nostru dacă blocăm accesul ca alte persoane să nu mai intre.

Specialiștii în securitate cibernetică spun că în aplicație există un waiting room - cameră de așteptare - unde profesorii pot valida dacă acei elevi pot intra la cursul lor, iar setările durează cel mult cinci minute.

De asemenea, nimeni nu are voie să vorbească neîntrebat, fiindcă atunci se dezactivează microfonul utilizatorului. El se reactiveză când ridică mâna.

Rotariu spune că prima regulă este să nu fie publicat niciodată online linkul respectiv, codul întâlnirii și parola.

78
Tagurile:
Hackeri, Profesori
Tematic
Atenţie: parolele care pot fi cu uşurinţă sparte de hackeri. Cele mai frecvente erori
Elevii români, stimulați să devină Mini White Hackeri. Un proiect guvernamental
China numește Statele Unite „cel mai mare imperiu de hackeri” din lume

Загрузка...
Monica Anisie

Mesaj sfâșietor către Monica Anisie, devenit viral

3107
(reînnoit 10:12 25.09.2020)
Pe rețelele de socializare circulă un text în care ministrului Educației și Cercetării și se atrage atenția asupra faptului că nu toți elevii au acces la educația online, cauza fiind sărăcia acută în care se zbat multe familii.

BUCUREȘTI, 25 sept – Sputnik. În anul școlar 2020-2021, din pricina pandemiei de coronavirus, unitățile de învățământ s-au încadrat, în funcție de situația epidemiologică, într-unul din cele trei scenarii: verde, galben sau roșu.

În ultimul scenariu, elevii fac numai cursuri online.

Din păcate, nu toți elevii pot avea acces la această formă de învățare – fapt care a fost semnalat, în repetate rânduri, ministrului Educației și Cercetării, dar apelul a rămas fără rezultat.

În mediul online circulă un mesaj sfâșietor care arată realitatea cruntă în care trăiesc o parte dintre elevii României, obligați, și ei, să participe la cursuri online. Ar participa, dar cum, dacă ei nu au nici ce să mănânce?

”Doamna ministru, el este Ionuț. Orfan de mamă și cu un tată bolnav. (…) Nu are telefon și știți ce nu mai are? Curent electric: i l-au tăiat de două luni. El este unul dintre copiii de condiție precară din România de care ar trebui, prin orice mijloace, să te ocupi dumneata, prin înlesnirea dreptului la educație”, se arată în mesajul devenit viral în mediul online.

Autorul mesajului susține că, până atunci, adică până în momentul în care Anisie îi va înlesni dreptul la educație lui Ionuț, acesta are o singură obligație: aceea de a supraviețui.

”Poate te trage cineva de mânecă și-ți reamintește faptul că ești ministru într-o țară în care câteva zeci de mii de Ionuți se culcă flămânzi”, se mai arată în mesaj.

Autorul mesajului îi atrage atenția Monicăi Anisie asupra faptului că demnitarul are obligația să se conecteze mai mult la realitate.

3107
Tagurile:
mesaj, Monica Anisie
Tematic
Anisie, anuntul serii: câți profeosri sunt infectați cu COVID-19
Anisie s-a făcut de râs față de profesori: gafă de proporții
Anisie, anunț: suplimentarea cu 500 de posturi în unitățile de învățământ preuniversitar

Загрузка...
Proteste în Minsk

Proteste în Belarus: au fost reținuți zeci de demonstranți

0
Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul demonstrațiilor împotriva lui Lukașenko în Minsk.

BUCUREȘTI, 26 sep – Sputnik. Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul manifestațiilor neautorizate în Minsk din această sâmbătă, informează RIA Novosti, citând forțele de ordine din capitala Belarusului.

“Au fost reținute câteva zeci de persoane pentru contravenții administrative”, a declarat serviciul de presă al direcției generale a afacerilor interne a comitetului executiv orășenesc din Minsk.

Sâmbătă la Minsk a avut loc o nouă acțiune de protest a femeilor.

Acțiunile de protest în mai multe localități din Belarus s-au declanșat după alegerile prezidențiale din 9 august 2020, în care victoria a obținut-o actualul șef al statului, Aleksandr Lukașenko.

0
Tagurile:
Proteste, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Borrell: Rusia poate contribui la un dialog intern în Belarus
Tu -160 rusești au zburat de-a lungul frontierelor Belarusului cu NATO
Bombardierele rusești au zburat de-a lungul frontiere vestice a Belarusului
UE și SUA: Polonia să se descurce singură cu Belarusul

Загрузка...