Daniela Vișoianu

Vișoianu, Coaliția pentru Educație: ”Există hârtii care nu sunt cerute de MEC”

170
(reînnoit 19:11 22.11.2019)
Expertul educațional a punctat anumite aspecte legate de hârtiile care ar trebui să nu le mai fie cerute profesorilor după ce a participat la prima întâlnire de lucru a Comisiei pentru debirocratizarea activității didactice din învățământul preuniversitar.

BUCUREȘTI, 22 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Obiectivul comisiei întrunite la sediul Ministerul Educației și Cercetării îl reprezintă elaborarea unui raport menit să fundamenteze procesul de debirocratizare a activității cadrelor didactice din învățământul preuniversitar.

Această comisie a fost înființată prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, Cristina Monica Anisie și are ca principal mandat elaborarea unui raport privind debirocratizarea activității din învățământul preuniversitar, informează Ministerul Educației și Cercetării pe pagina sa de Facebook. 

Președintele Coaliției pentru Educație, Daniela Vișoianu, a scris, pe pagina sa de Facebook, un comentariu după participarea la întrunirea de la MEC.

”Am fost la ședință. Pentru mine este fascinant, în continuare, câtă cunoaștere irosită, din frică (de a propune, de a-ți asuma opinii contrare) e în sistem”, a punctat Vișoianu. 

Expertul educațional spune că lista de documente/seturi se va întocmi în zilele următoare, însă a insistat pe un set de întrebări/principii.

În primul rând, Vișoianu susține că poate fi o mare oportunitate de dezvoltare/învățare ca sistemul de educație să treacă de la un management bazat pe control, la unul bazat pe încredere. În opinia sa, hârtiile/birocrația corelează cu controlul.

De asemenea, există posibilitatea de semnare electronică, de arhivare electronică, iar primele măsuri ar trebui să vizeze ne-dublarea acelorași documentele în mai multe dosare, spre exemplu, Fișa postului – în dosarul de personal, în secretariat, în portofoliul profesorului, în portofoliul Comisiei și tot așa. Printată.

De asemenea, ar fi nevoie de practici unitare între școli și între județe.

”Există hârtii de făcut care nu sunt cerute de MEN/MEC – e.g. Sistemul Managerial de Control Intern – SMCI. Ar fi ciudat ca MEN să simplifice și profesorii să continue să facă multe hârtii pentru terți. O propunere a fost să fie invitați și reprezentanții Asociației Municipiilor din România și cei ai Asociațiilor Comunelor”, a punctat Vișoianu.

Mai mult, este nevoie de planificări ”așezate”, adică de documente relevante care ajung târziu la profesori și totul devine urgent, un element suplimentar de presiune și crearea sentimentului că ”birocrația sufocă”.

Vișoianu demonstrează că înțelege sistemul de învățământ din România în profunzime. Expertul subliniază că este nevoie de condiții de lucru propice pentru profesori în școală.

Și aceasta deoarece profesorii merită oportunitatea de a separa viața privată de cea profesională.

Mai concret, ar trebui să existe în școli spații și dotări pentru corectarea testelor, pregătirea lecțiilor. Toate acestea le-ar permite dascălilor să aibă timpi de respirație, o formă de igienă emoțională absolut necesară.

”Da, cu clarificarea discuției despre norma de predare vs norma de muncă”, a punctat Vișoianu.
170
Tagurile:
Educație, Daniela Vișoianu
Tematic
Monica Anisie, propusă la Educație, a primit aviz favorabil în Parlament
Sindicalist din Educație, adevărul despre salarii: când intră banii
Mandatul Monicăi Anisie la Educație, misiune aproape imposibilă?
Alegeri turul 2: ce vor sindicaliștii din Educație de la Dăncilă și Iohannis
Anisie nu vrea 6% din PIB pentru Educație? ”Nu am ce să fac cu banii”
Monica Cristina Anisie

MEC rezolvă perfecționarea profesorilor cu televizorul. Mesajul Monicăi Anisie

941
(reînnoit 18:43 11.08.2020)
Cadrele didactice se pot instrui urmând programul de formare profesională realizat în parteneriat cu Televiziunea Română și intitulat ”TeleȘcoala profesorilor”.

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au găsit soluția pentru pregătirea dascălilor în vederea începerii noului an școlar. Nu este vorba de cursuri de formare interactive, ci cursuri predate la TVR.

Ar fi un fel de ”educăm poporul cu televizorul”. Că vor înțelege sau nu dascălii ce li se va turui la Tv e altă poveste.

Pe durata a 15 cursuri, cadrele didactice vor avea posibilitatea să parcurgă conținuturi cu privire la utilizarea platformelor educaționale pentru susținerea de lecții on-line. Tematica abordată vizează funcționalitățile puse la dispoziție, în mod gratuit, de către Google și Microsoft, respectiv platformele G Suite for Education și Microsoft Office 365.

Difuzarea cursurilor de formare se va realiza începând cu data de 24 august, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00-08:30, cu reluare în aceeași zi, în intervalul orar 15:00-15:30, pe postul TVR2. De asemenea, aceste cursuri vor fi disponibile atât pe canalul de YouTube al Televiziunii Române, cât și pe cel al Ministerului Educației și Cercetării, informează edu.ro.

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, spune că, pentru că educația trebuie să continue în orice condiții, instituția pe care o conduce vine în sprijinul tuturor cadrelor didactice din România ”un program complementar-suport, menit să susțină învățarea on-line atât de necesară în condițiile actuale”.

Programul de formare desfășurat între Ministerul Educației și Cercetării se înscrie în Strategia de dezvoltare a competențelor cadrelor didactice pentru învățarea on-line.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

941
Tagurile:
Monica Anisie, Ministerul Educației
Tematic
Ultima oră: Iohannis, veste pentru profesori, elevi și părinți
Cristache, către profesori: ”Schimbarea trebuie să înceapă cu dumneavoastră”
Anunțul crucial pentru elevi și profesori, făcut de Iohannis
Elevii cer MEC toleranță zero față de acești profesori
Ce îi așteaptă pe profesori: școli pilot, salarii diferențiate

Загрузка...

Calendarul ședințelor de repartizare a cadrelor didactice după titularizare 2020

709
(reînnoit 15:34 11.08.2020)
Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării subliniază că, după contestații, a crescut rata de promovare cu 2,12 procente față de rezultatele inițiale.

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Rata de promovare a concursului național de titularizare 2020 a crescut, în urma reevaluării lucrărilor contestate la proba scrisă. Astfel, aceasta a crescut la 60,76%, cu 2,12% față de cea inițială (58,66%). În 2019, după soluționarea contestațiilor, rata de promovare a fost de 48.37%, iar în 2018, de 49.17%.

© Sputnik / Александр Кряжев

Anul acesta, numărul total al contestațiilor depuse a fost de 4.181. În cazul a 4.028 de contestații - 96,34%, notele au fost modificate astfel: pentru 2.594 de lucrări contestate, notele inițiale au fost mărite, în timp ce pentru 1.434 de lucrări notele inițiale au fost micșorate.

Pe tranșe de note, situația finală are următoarea configurație: 244 de candidați - număr ușor modificat în raport cu prima afișare: 239 - au obținut nota 10 - zece, iar 14.789 de candidați au obținut note între 7 și 9,99, restul obținând note sub 7 – șapte, informează edu.ro

Pentru absolvenții din promoția curentă, totalul notelor peste șapte a crescut cu 1,81% după rezolvarea contestațiilor. Mai exact, 60,19% - 58,38% - rata inițială - dintre candidați au obținut note peste șapte.

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată - titularizare, candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota șapte, iar pentru angajarea pe perioadă determinată - suplinire, minimum nota cinci.

Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante, publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă, se realizează în ședințe publice sau on-line, organizate de către inspectoratele școlare, în perioada 12 - 14 august.

Calendarul ședințelor de repartizare

Mâine, 12 august 2020, are loc repartizarea cadrelor didactice angajate deja cu contract de muncă pe perioada viabilității postului, din 1 septembrie 2019, care au participat la Titularizare 2020 și au obținut minimum nota 7 și au și Definitivatul promovat.

Joi, 13 august 2020, vor fi repartizați candidații ce au obținut minimum nota 7 la Titularizare 2020, indiferent de statutul lor, pe posturi titularizabile.

Mai exact, vorbim despre viabilitate de minim 4 ani, complete și vacante.

Facem precizarea că repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a notelor pe disciplina respectivă, în limita posturilor didactice titularizabile. Aici sunt incluși și candidații din alte județe care au dorit să fie repartizați.

Cadrele didactice sau titulare aflate pe durata viabilității postului vor fi repartizate pe 14 august 2020. Condiția este să fi susținut titularizarea 2020.

Repartizarea candidaților ce au obținut minim 7 la titularizare, pe posturi de suplinire, se va face în zilele de 20 și 21 august 2020. Prioritate au cei care au continuitate pe baza unei medii mai mari de 7 și au participat la concursul național de titularizare 2020.

În perioada 25-26 august sunt repartizate cadrele didactice care au obținut continuitate.

Pe 26-28 august are loc repartizarea candidaților care au obținut minimum nota 5 la Titularizare 2020, apoi mediile din 2019-2014, informează edupedu.ro.

Repartizarea și ocuparea posturilor rămase este programată pentur perioadele 2-3 septembrie și 4-8 septembrie 2020.

La această etapă participă și cei care au susținut examenul de suplinire calificată sau necalificată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

709
Tagurile:
Profesori, Titularizare 2020
Tematic
Sincer vorbind, Carmen Iohannis este sau nu un model pentru profesori?
Titularizare 2020: rezultatele finale după contestații, publicate - lista pe județe
Cristache, către profesori: ”Schimbarea trebuie să înceapă cu dumneavoastră”

Загрузка...
Proteste în Belarus

Proteste în Belarus: Jurnaliști, atacați de "oameni în negru"

0
(reînnoit 23:20 11.08.2020)
Oameni în negru, fără însemne oficiale atacă jurnaliștii, le extrag cardurile de memorie și distrug aparatele foto și video.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Persoane în uniformă neagră și căști bruschează jurnaliștii, le confiscă cardurile de memorie, distrug aparatele și le smulg ecusoanele de jurnaliști, a relatat agenției Sputnik Belarus reporterul foto al Associated Press, Serghei Grits.

Potrivit lui, pe la orele nouă seara, spre angajații instituțiilor de presă, care activau în apropierea hotelului Orbita, s-au apropiat câteva persoane cu caschete, fără semne distinctive.

“Cu trei lovituri cu pumnul mi-au distrus ecranul camerei. De la alți șase colegi le-au extras cardurile de memorie”, a menționat Grits.

Reporterul foto a specificat că inițial acești “oameni în negru” au dispersat demonstranții, iar apoi au revenit pentru “a rezolva” jurnaliștii.

Potrivit Sputnik, pe bulevardul Dzerjinski a fost distrus aparatul foto al reporterului portalului TUT.BY, Vadim Zamirovski. Jurnalistul consideră că miliția a primit indicații să distrugă camerele.

0
Tagurile:
Minsk, Belarus
Tematic
Ultima oră: Tihanovskaia îndeamnă belarușii să renunțe la proteste
Proteste în Belarus: Ciocniri violente între demonstranți și OMON în Brest - Video
Belarus: Trupele OMON trag în protestatari cu gloanțe de cauciuc

Загрузка...