BUCUREȘTI, 14 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Întrebată dacă se gândește să renunțe procentul de 20% reprezentând media claselor V-VIII pentru admiterea la liceu, Monica Anisie a precizat că va mai face o propunere.
”Cred că în cadrul consultării cu părinții și cu sindicatele s-a ajuns la ideea de a diminua de la 25 la 20%. Sincer, mai fac o propunere!”, a declarat ministrul Educației și Cercetării.
Ministrul se gândește la modificarea calculului mediei de admitere la liceu, dar rămâne de văzut ce schimbări vor apărea din momentul în care se pregătește să le aplice.
Reamintim că media de admitere la liceu, pe baza căreia se face înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial se calculează drept medie ponderală între media la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a – contează în proporție de 80% - și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, ce contează în proporție de 20 de procente.
Calculul medie de admitere se face astfel: 𝑀𝐴 = 0,2 × 𝐴𝐵 + 0,8 × 𝐸𝑁, unde MA reprezintă media de admitere, AB-media generală de absolvire a claselor V-VIII, iar EN, media generală obținută la Evaluarea Națională de absolvenții clasei a VIII-a.
BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Semne bune anul are, deși iarna nici nue grea și nici omătul nu este mare, cum spune colindul românesc.
În schimb, începutul lui 2021 este cum nu se poate mai promițător și mai bine conturat. Și aceasta pentru că, așa cum precizează și reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București, în noul an s-au făcut noi prieteni.
Mai precis, este vorba despre faptul că Universitatea de Finanţe din subordinea Guvernului Federației Ruse a semnat un acord de cooperare și dezvoltare a schimburilor academice cu Academia de Studii Economice din București.
Parteneriatul școlilor de top din domeniul economiei, finanțelor și managementului din Rusia și România a fost posibil prin contribuţia Centrul rus de știință și cultură în România, informează Centrul Rus de Știință și Cultură de la București pe pagina sa de Facebook.
Academia de Studii Economice din București are o bună experiență de cooperare fructuoasă cu Universitatea Economică de Stat din Sankt Petersburg.
Academia organizează cursuri de limba rusă, la care participă peste 150 de cursanţi anual, mai adaugă sursa citată.
Academia de Studii Economice din București este liderul învățământului superior economic și de administrație publică din România și din Europa de Sud-Est, fapt confirmat de pozițiile de top pe care le deține în clasamentele universitare internaționale, se arată pe pagina ase.ro.
BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Angajații din învățământ doresc să se vaccineze împotriva noului coronavirus?
Răspunsul la această întrebare a fost dat de reprezentanții Ministerului Educației care au făcut publice rezultatele primei etape de consultare la nivelul zilei de 15 ianuarie cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ.
Oficialii din Ministerul Educației precizează, însă, că raportarea din care au rezultat procentele de disponibilitate s-a făcut incluzând și persoanele care nu s-au pronunțat în niciun fel asupra disponibilității de vaccinare - răspunsuri asimilate neconcludent răspunsurilor negative.
Având în vedere suprapunerea între perioada de vacanță și perioada de interogare, suprapunere care a generat un număr important de persoane care nu s-au exprimat nici afirmativ, nici negativ cu privire la disponibilitatea de vaccinare, Ministerul Educației decide inițierea celei de-a doua etape de declarare a disponibilității de vaccinare, în perioada 16 ianuarie - 1 februarie 2021, informează edu.ro.
Instituția precizează că, până în momentul de față, la nivelul învățământului preuniversitar, 45,06% dintre angajați au declarat disponibilitatea de vaccinare raportat la totalul de 292.872 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar - inclusiv persoanele care nu au răspuns.
De asemenea, în sistemul de învățământ universitar, procentul privind disponibilitatea de vaccinare este de 59,64% - raportat la totalul de 51.094 de titulari angajați în sistemul de învățământ universitar + 9.295 de cadre didactice asociate - inclusiv persoanele care nu au răspuns.
Numărul angajaților din sistemul de învățământ care și-au declarat disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie este de 167.977 de persoane - 131.962 - personal din sistemul de învățământ preuniversitar si 36.015 - personal din sistemul de învățământ universitar.
Reprezentanții Ministerului Educației spun că își exprimă speranța că în cea de-a doua etapă vor răspunde și angajații care nu s-au pronunțat până acum asupra disponibilității la vaccinare.
“În zona Inkumul a provinciei noastre a naufragiat un cargobot sub pavilion rusesc. Demarăm o operațiune de salvare a celor 15 membri ai echipajului, care se află pe trei bărci de salvare”, a declarat el, fiind citat de agenția Anadolu.
Potrivit guvernatorului, nu există informații despre persoane decedate. Operațiunea de salvare este complicată de condiții meteo nefavorabile.