examen

Goana după catedre: profesori condamnați la închisoare

504
(reînnoit 11:55 23.09.2019)
Situație dramatică în Neamț, acolo unde mai mulți profesori și o secretară de liceu au fost condamnați, în primă instanță, pentru fals intelectual în înscrisuri oficiale.

BUCUREȘTI, 23 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. Este vorba despre falsificarea cataloagelor, în scopul păstrării numărului de clase și norme.

Vorbim despre 15 angajați ai Liceului Tehnologic ”Ion Ionescu de la Brad” din localitatea Horia, județul Neamț, care au fost puși sub acuzare. Ei au fost trimiși în judecată sub acuzația de fals intelectual în formă continuată, însă la finalul procesului, la instanța de fond, față de unul dintre inculpați a încetat procesul penal ca urmare a decesului acestuia, informează adevarul.ro

În schimb, toți ceilalți inculpați, 13 profesori și secretara liceului din Horia, au fost găsiți vinovați și condamnați.

În ciuda gravității faptelor, magistrații Judecătoriei Roman au manifestat multă clemență față de profesorii acuzați.

Toți cei 14 inculpați au fost condamnați la câte un an și trei luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, însă, față de mai bine de jumătate, judecătorii au decis amânarea aplicării pedepsei. Acest lucru înseamnă că, în cazul în care nu vor săvârși noi fapte penale în perioada de supraveghere, condamnările nu se vor regăsi în cazier.

Deşi au primit pedepse sub minimum special şi nici nu li s-a interzis dreptul de a profesa, 13 din cei 14 inculpaţi au contestat sentinţa, dosarul urmând a fi judecat în calea de atac de către magistraţii Curţii de Apel Bacău.

Potrivit sursei citate, judecătorii instanței de fond au dispus anularea notelor a 20 de elevi din patru ani de studii, despre care s-a stabilit că au fost înscriși în mod fictiv în cataloage. Ei nu au călcat niciodată în școală.

Toți elevii fictivi erau înscriși în clasele de seral.

Facem precizarea că scandalul de la Liceul din Horia a izbucnit în 2013. Atunci, un părinte a reclamat că o elevă declarată repetentă a fost înscrisă la începutul anului școlar următor în clasa următoare.

Potrivit datelor anchetei poliţiştilor de investigaţii criminale, vorbim despre un întreg circuit infracţional, care era girat de însăşi directorul liceului, ce avea şi calitatea de diriginte la clasa elevei repetente înscrisă în aceeaşi clasă. 

Modul de acțiune al profesorilor era simplu. Ei notau elevii fictivi în catalog, cu toate că nu i-au văzut niciodată.

Motivul pentru care reprezentanții liceului recurgeau la acest artificiu ilegal era acela de a-și păstra numărul de clase, liceul fiind cunoscut pentru rezultatele slabe, ani la rând înregistrând procent zero la bacalaureat.

De teamă că vor rămâne fără clase şi, evident, fără ore, dascălii şi-au dat concursul la falsificat cataloagele.

504
Tagurile:
Închisoare, Condamnare, Profesori
Elevi, examene, gimnaziu, școală

Vacanța elevilor din martie se prelungește - decizia Ministerului Educației

1117
Ministerul Educației a cedat în fața părinților nemulțumiți de închiderea școlilor și trecerea la învățământul online. Autoritățile au decis să prelungească vacanța de primăvară până pe 15 martie.

CHIȘINĂU, 3 mart - Sputnik. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a decis prelungirea vacanței de primăvară pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal.

Vacanța va începe pe 9 martie și se va încheia pe 15 martie 2021. Ministerul precizează că decizia a fost luată pentru a împiedica răspândirea virusului COVID-19 și pentru a proteja viața și sănătatea elevilor și angajaților din sistemul educațional.

Se întâmplă în contextul în care părinții au anunțat că vor ieși vineri la un protest împotriva deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică de a închide școlile și a trece la învățământul în regim online. 

Ministerul Educației precizează că decizia a fost luată în urma consultărilor cu reprezentanții Autorităților Publice Locale, responsabilii din domeniul învățământului, Consiliul Național al Elevilor, dar și în urma solicitării părinților.

Anterior, vacanța de primăvară era preconizată în perioada 5-8 martie. Astfel, vacanța a fost amânată și prelungită cu șapte zile. 

Ulterior însă elevii vor trebui să recupereze orele ratate. 

„Recuperarea orelor se va efectua cu prezența fizică a elevilor conform unui grafic individual stabilit de administrația fiecărei instituții de învățământ”, precizează Ministerul Educației. 

De asemenea, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării atenționează managerii instituțiilor de învățământ că în perioada vacanței copiilor personalul didactic trebuie să activeze conform unui regim flexibil, cu atragerea la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției.

1117
Tagurile:
vacanță, elevi, Moldova

Загрузка...
Pașaport românesc

Rețea pentru obținerea cetățeniei române, destructurată în Republica Moldova - detalii

619
(reînnoit 17:10 03.03.2021)
Reprezentanții Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova informează că mai multe persoane ar face parte dintr-un grup care ajutau cetățenii de peste Prut, contra cost, să dobândească cetățenia română.

BUCUREȘTI, 3 mart – Sputnik. Trafic de influență, corupere, bani mulți, acte – iată elementele unei povești cu iz penal pe al cărei fir au intrat reprezentanții Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova.

Este vorba, în fapt, despre corupție la perfectarea actelor românești.

Mai multe persoane ar face parte dintr-un grup care ajutau moldovenii, contra cost, să redobândească cetăţenia română.

Agenţi economici, persoane fizice şi publice, notari, dar şi alţi intermediari din Republica Moldova şi România ar face parte dintr-o schemă de corupere şi trafic de influenţă, prin care mai mulţi moldoveni ar fi fost ajutaţi să obţină diverse servicii pentru redobândirea cetăţeniei române, contra cost.

Vorbim despre servicii precum: urgentarea eliberării actelor de identitate şi de stare civilă, a certificatelor de naştere, perfectarea unor procuri pe numele unor terţi etc. Sumele pretinse pentru documente variau între 50 şi 5000 de euro.

Pentru a-și realiza acțiunile lor pretins ilegale, suspecții ar fi utilizat diverse platforme. Mai exact, este vorba despre site-urile programare.md, interdoc.info sau documente.md.

Acestea sunt platforme specializate în facilitarea procedurilor de perfectare a documentelor şi de programări la diferite instituţii publice.

Utilizând aceste pagini electronice, membrii schemei puteau să întreprindă, în complicitate cu persoane afiliate acestor platforme, acţiuni de manipulare a informaţiei, cum ar fi programarea în afara rândului, depunerea jurământului în lipsa persoanei - pe timp de pandemie, obţinerea unor certificate în termeni restrânşi etc. Toate aceste acţiuni au generat venituri ilicite pentru membrii schemei, dat fiind faptul că toate serviciile erau acordate contra unor sume suplimentare taxelor legale.

Ieri, 2 martie 2021, ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziţii la domiciliile şi la birourile unor persoane vizate în schemă.

Trei dintre aceste persoane au fost escortate la CNA şi reţinute pentru 72 de ore.

Este vorba despre persoane care gestionează activitatea unor companii din Republica Moldova, specializate în asistenţă pentru perfectarea diferitor tipuri de acte.

De asemenea, pe numele celor 3 au fost deschise mai multe cauze penale pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă până la 10 ani de închisoare.

La acest moment, cercetările în acest caz sunt în desfăşurare.

Urmărirea penală este condusă de Procuratura Anticorupţie.

619
Tagurile:
Cetățenie română

Загрузка...
Imagine simbol

Aeroporturile avertizate nu ceară adeverințe de vaccinare

0
(reînnoit 19:36 03.03.2021)
OMS a transmis un avertisment public prin care a atras atenția aeroporturilor și altor puncte de trecere a frontiere să nu ceară adeverințe de vaccinare anti-Covid 19.

BRUXELLES, 3 mar – Sputnik. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că aeroporturile și alte puncte de trecere a frontierei nu trebuie să ceară călătorilor să fie vaccinaţi pentru a putea intra pe teritoriul unei țări, de vreme ce vaccinarea împotriva Covid-19 nu este obligatorie.

OMS a arătat de asemenea că vaccinurile anti-COVID-19 nu pot fi o cerinţă pentru a călători, având în vedere că încă nu se cunosc efectele asupra reducerii răspândirii contagierilor, perioada de imunitate pe care o conferă sau dacă protejează împotriva formelor uşoare ale bolii.

De asemenea, „a acorda prioritate acestor călători ar putea avea drept consecinţă administrarea neadecvată de doze categoriilor de risc ce pot contracta forme grave de COVID-19”, a precizat OMS.

OMS atrage chiar atenția că utilizarea „certificatelor de imunitate” de către călătorii internaţionali (indiferent dacă s-au vaccinat sau dacă au anticorpi după ce au depăşit boala) nu este recomandabilă şi nici „nu este susţinută de evidenţe ştiinţifice”.

Pe de altă parte, OMS a evidențiat că persoanele de peste 60 de ani, cele cu boli cronice şi alte grupuri de risc ar trebui să evite să călătorească în ţări cu o rată înaltă de COVID-19, deși potrivit organizaţiei, călătorii internaţionali "nu trebuie consideraţi prin natura lor cazuri suspecte de COVID-19".

0
Tagurile:
Aeroport, Vaccinare

Загрузка...