BUCUREȘTI, 16 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. O imagine cu un măr primit la școală de un copil a devenit virală pe internet, alături de mesajul pe care îl conținea.
Părintele trage un semnal de alarmă foarte puternic și arată că micuții primesc fructe din import în condițiile în care unii locuiesc chiar în zone cunoscute pentru producția de mere.
Femeia spune că elevii au primit la gustare mere din Polonia.
”La școală astăzi s-au dat la gustare mere de Polonia. Aici în Dâmbovița, unde ne cad merele în creștetul capului, la Voinești, și în toată țara probabil, unde săracii de noi nu avem mere. De mâine fata mea va refuza acest măr care mirosea groaznic, probabil a soluții de stropire și vom încerca o petiție pentru a solicita gustări de la producătorii români. Cum ar fi ca o țară întreagă să refuze mărul polonez?”, a scris părintele.
Oficialii europeni au schimbat cadrul legislativ pentru programele cu fructe, lactate și produse de patiserie. Noile reglementări permit țărilor membre să impună condiții de prospețime pentru a fi distribuite elevilor.
În data de 31 iulie 2019, Guvernul a adoptat în ședință o Hotărâre pentru stabilirea bugetului de implementare a Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023 pentru anul școlar 2019-2020 și pentru modificarea și completarea HG nr. 640/2017 pentru aprobarea programului pentru școli al României în perioada 2017-2023, informează agrointel.ro.
Actul normativ stabilește bugetul pentru implementarea Programului pentru școli al României în anul școlar 2019-2020. Fondurile alocate cuprind și ajutorul financiar din partea Uniunii Europene, conform deciziei Uniunii Europene de punere în aplicare.
Potrivit sursei citate, valoarea totală a programului pentru şcoli al României în anul şcolar 2019-2020 este de 540.474.000 de lei, adică 112.598.673 euro. Ea cuprinde ajutorul naţional în valoare de 455.598.484 lei, adică 94.916.351 euro, precum și sume alocate de la bugetul de stat pe perioada de indisponibilitate a fondurilor din partea Uniunii Europene 84.875.146 lei-17.682.322 euro.
BUCUREȘTI, 9 apr – Sputnik. Examenele naționale din 2021 – Evaluarea Națională și Bacalaureat 2021 – se vor desfășura cu prezență fizică. Acesta este anunțul făcut de minsitrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Declarația vine după ce, în luna martie a lui 2021, Cîmpeanu declarase că se ia în vedere o modificare a structurii anului școlar în curs, astfel încât examenele naționale sp fie reprogramate.
”Având în vedere agravarea situaţiei epidemiologice, vom lua în considerare modificarea structurii anului şcolar, în aşa fel încât printr-o prelungire a vacanţei de primăvară să reprogramăm, dacă va fi cazul, examenele naţionale. Cert este că ne dorim ca ele să fie organizate cu prezenţă fizică pentru a asigura relevanţa acestor examene naţionale”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, potrivit hotnews.ro.
Astăzi, 9 aprilie 2021, ministrul Cîmpeanu a precizat că Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2021 se vor desfășura cu prezență fizică.
Sorin Cîmpeanu a adăugat că examenele naționale se vor susține față în față la datele care au fost anunțate.
”Examenele sunt programate a fi susținute la aceleași date care sunt știute de mult timp. O certitudine este că ele vor fi organizate cu prezență fizică”, a spus Cîmpeanu, potrivit digi24.ro.
Demnitarul are un răspuns și pentru elevii care, la data susținerii examenelor, vor fi în carantină. Cîmpeanu a explicat că sunt demarate discuții la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență și pentru situația în care unele localități vor fi în carantină.
Este vorba despre analizarea posibilității de a organiza în condiții de respectare a unor reguli în plus de siguranță sanitară inclusiv în acele localități să solicite organizarea examenului naționale, ”știut fiind că ele sunt determinate pentru viitorul oricărui tânăr”.
BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik. Tribunalul districtual administrativ din Kiev examinează plângerea depusă de reprezentanții comunității românilor din regiunea Odesa în care se cere revenirea la studierea în limba română în școli, a anunțat serviciul de presă al instanței de judecată pe 6 aprilie.
Plângerea împotriva Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina, în care se cere revenirea la predarea în limba română, este semnată de Asociația învățătorilor români din regiunea Odesa, precum și de locuitorii raioanelor Tatarbunar, Ismail, Sărata, Reni și altele.
Curții i se solicită obligarea Ministerului Învățământului să reintroducă limba română, una din limbile oficiale din UE, în zece școli generale din regiunea Odesa.
Cazul va fi examinat conform unei proceduri simplificate, fără notificarea părților, a declarat instanța.
Mișcarea, care este formată din veterani ai armatei și poliției, a fost formată recent în opoziție cu restricțiile coronavirusului. Manifestanții puteau fi văzuți mărșăluind în timp ce purtau bannere și semne cu tematică împotriva blocării și pentru „libertate și dragoste”.
Peste 1500 de persoane au participat la marș, potrivit rapoartelor locale.
Olanda a ajuns în lockdown pentru a stopa răspândirea virusului cu planuri de redeschidere treptată a economiei. În prezent, este în vigoare stare de asediu pe timp de noapte, deoarece numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă este în continuare în creștere, potrivit guvernului olandez.