Эксперимент по переходу на электронные книги в средних школах

Structură an școlar 2019-2020. Expert: ”Rămâne însă o mare nedumerire”

4854
Florin Diaconescu, senior consultant la Școala Bucureșteană se întreabă dacă a fost necesară ”aprinderea fitilului” de către Viorica Dăncilă în legătură cu schimbarea datei de începere a noului an școlar.

BUCUREȘTI, 12 aug – Sputnik, Georgiana Arsene. Scandalul generat de data la care ar urma să înceapă anul școlar 2019-2020 continuă să aibă ecouri.

Florin Diaconu, senior consultant la Școala Bucureșteană, spune că s-a stins și controversa populară privind data începerii anului școlar. În vigoare a rămas decizia ministrului, comunicată oficial de ceva timp, adică elevii vor veni la școală luni, 9 septembrie 2019.

”Rămâne, însă, o mare nedumerire. Atunci când s-a emis ordinul de ministru 3191/20.02.2019, prin care a fost decisă structura anului școlar 2019-2020, inclusiv începerea cursurilor pe 9 septembrie, document publicat pe site-ul MEN și care a fost ceva vreme în dezbatere publică, de ce nu s-a ridicat poporul din educație, dornic de a fi consultat cu fiecare ocazie, să conteste data din ordin și să argumenteze în favoarea zilei de luni 16 septembrie?”, a scris Diaconescu pe pagina sa de Facebook

Expertul se întreabă, pe această cale, dacă a fost necesară ”aprinderea fitilului” de către premierul Viorica Dăncilă pentru a ”detona conștiința populară”.

Reamintim că în data de 31 iulie 2019, premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat Ecaterinei Andronescu care deținea, la acel moment, funcția de ministru al Educației Naționale, să amâne cu o săptămână începutul noului an școlar. Astfel, primul clopoțel ar fi trebuit să răsune în curțile unităților de învățământ în data de 16 septembrie 2019.

Cu toate acestea, structura anului școlar 2019-2020 a rămas neschimbată, Ministerul Educației Naționale comunicând oficial faptul că în data de 9 septembrie 2019 vor începe cursurile.

În urma solicitării prim-ministrului Viorica Dăncilă, adresată ministrului Educației Naționale, de a stabili data începerii noului an școlar prin consultarea tuturor părților implicate, ministrul interimar al Educației, Valer-Daniel Breaz, a decis ca prima zi de cursuri din anul școlar 2019-2020 să fie luni, 9 septembrie, informează edu.ro.

Reacția lui Diaconescu este îndreptățită, având în vedere reacțiile apărute în spațiul public după solicitarea adresată de premier Ecaterinei Andronescu, demnitar care a și fost demis ulterior de la cârma MEN.

Cu toate acestea, faptul că data de începere a noului an școlar a rămas neschimbată nu face decât să ridice și mai multe semne de întrebare asupra solicitării premierului și, implicit, a scandalului creat, referitoare la eventualii beneficiari ai acestei situații.

4854
Tagurile:
nedumerire, școală
Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu, despre examenele naționale: e bătut în cuie!

1440
(reînnoit 11:36 09.04.2021)
Ministrul Educației a anunțat că examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2021 – se vor desfășura cu prezență fizică. Demnitarul spune că au fost deja demarate discuții cu reprezentanții CNSU.

BUCUREȘTI, 9 apr – Sputnik. Examenele naționale din 2021 – Evaluarea Națională și Bacalaureat 2021 – se vor desfășura cu prezență fizică. Acesta este anunțul făcut de minsitrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Declarația vine după ce, în luna martie a lui 2021, Cîmpeanu declarase că se ia în vedere o modificare a structurii anului școlar în curs, astfel încât examenele naționale sp fie reprogramate.

”Având în vedere agravarea situaţiei epidemiologice, vom lua în considerare modificarea structurii anului şcolar, în aşa fel încât printr-o prelungire a vacanţei de primăvară să reprogramăm, dacă va fi cazul, examenele naţionale. Cert este că ne dorim ca ele să fie organizate cu prezenţă fizică pentru a asigura relevanţa acestor examene naţionale”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, potrivit hotnews.ro.

Astăzi, 9 aprilie 2021, ministrul Cîmpeanu a precizat că Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2021 se vor desfășura cu prezență fizică.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că examenele naționale se vor susține față în față la datele care au fost anunțate.

”Examenele sunt programate a fi susținute la aceleași date care sunt știute de mult timp. O certitudine este că ele vor fi organizate cu prezență fizică”, a spus Cîmpeanu, potrivit digi24.ro.

Demnitarul are un răspuns și pentru elevii care, la data susținerii examenelor, vor fi în carantină. Cîmpeanu a explicat că sunt demarate discuții la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență și pentru situația în care unele localități vor fi în carantină.

Este vorba despre analizarea posibilității de a organiza în condiții de respectare a unor reguli în plus de siguranță sanitară inclusiv în acele localități să solicite organizarea examenului naționale, ”știut fiind că ele sunt determinate pentru viitorul oricărui tânăr”.
1440
Tagurile:
Examen, Sorin Cîmpeanu

Загрузка...
Elevi la școală

Românii din regiunea Odesa cer în instanță revenirea la limba română în școli

261
Reprezentanții comunității românilor din Odesa cer justiției ucrainene să oblige Ministerului Învățământului să reintroducă limba română în școlile din sudul Basarabiei.

BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik. Tribunalul districtual administrativ din Kiev examinează plângerea depusă de reprezentanții comunității românilor din regiunea Odesa în care se cere revenirea la studierea în limba română în școli, a anunțat serviciul de presă al instanței de judecată pe 6 aprilie.

Plângerea împotriva Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina, în care se cere revenirea la predarea în limba română, este semnată de Asociația învățătorilor români din regiunea Odesa, precum și de locuitorii raioanelor Tatarbunar, Ismail, Sărata, Reni și altele.

Curții i se solicită obligarea Ministerului Învățământului să reintroducă limba română, una din limbile oficiale din UE, în zece școli generale din regiunea Odesa.

Cazul va fi examinat conform unei proceduri simplificate, fără notificarea părților, a declarat instanța.

261
Tagurile:
Odesa, Limba română, Români, Ucraina
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română
Tematic
România și Ucraina, criticate la unison de Ungaria pentru că poluează râurile
Crimeea este gata să prevină orice posibile provocări ucraineano-române
Cum ar putea arăta uniunea flotelor României și Ucrainei?
Superbă ucraineancă, bănuită că ar fi ucis un celebru miliardar român!
Ministru ucrainean de Externe sfidează statul român la București
Rușine maximă și cinism: Iohannis și Aurescu neglijează TOTAL românii din Ucraina!

Загрузка...

UK: cartierul Soho din Londra, plin de clienți după relaxarea restricțiilor

0
(reînnoit 18:28 13.04.2021)
Londonezii au umplut terasele și pub-urile din cartierul Soho după relaxarea restricțiilor anti-COVID-19.

Londonezii au umplut în seara de luni străzile pentru chefuri după servici în popularul cartier Soho din Londra, pentru prima dată din noiembrie. Marea Britanie și-a relaxat restricțiile, începând de luni, cu redeschiderea afacerilor neesențiale.

Comercianții cu amănuntul, coaforii, saloanele de înfrumusețare, sălile de sport și grădinile zoologice s-au redeschis, de asemenea, pe măsură ce țara trece la „a doua etapă” din foaia de parcurs COVID-19 a premierului britanic Boris Johnson.

Conform setului actualizat de reguli, întrunirile în aer liber trebuie să fie limitate la șase persoane sau două familii. Socializarea în interior nu este posibilă pentru persoanele care nu aparțin aceleiași gospodării.

Se așteaptă o mai bună relaxare a regulilor atunci când țara va trece la „a treia etapă” pe 17 mai.

Aproximativ 32 de milioane sau 57% dintre adulții din Marea Britanie au primit cel puțin o doză de vaccin.

0
Tagurile:
Marea Britanie, Londra
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...