Viorica Dăncilă

Unii părinți, patronatele din turism și Dăncilă fac praf învățământul

922
(reînnoit 09:47 01.08.2019)
Problema schimbării datei la care ar urma să înceapă anul școlar 2019-2020, deși aceasta a fost stabilită prin ordin de ministru și se află în Monitorul Oficial arată că nimeni nu dă doi bani pe Educație.

În plin scandal legat de cazul Caracal, în țărișoara noastră s-a mai ivit o problemă de interes global. Este vorba despre schimbarea datei la care ar urma să înceapă noul an școlar, adică să se mute de pe 9 septembrie, cum este deja stabilit, pe 16 septembrie.

Problema a mai fost pusă pe tapet în primăvara acestui an, însă ministrul Ecaterina Andronescu nu a renunțat la data de 9 septembrie.

În schimb, ieri, premierul Dăncilă i-a cerut ministrului Andronescu să ia în calcul începerea anului școlar în data de 16 septembrie, convinsă fiind că este încă o măsură așteptată de elevii din România.

Cât de așteptată de elevii din țară era această măsură s-a văzut mai târziu, când Federație Elevilor din România i-au cerut premierului să se axeze pe problemele importante ale sistemului de învățământ, cum ar fi bursele sau transportul.

La rândul său, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar a atras atenția că decizia actualei structuri a anului școlar aparține tuturor celor calificați: IȘE, MEN, CNE, AEC, FNAP, Sindicatele profesorilor.

Ce spune o asemenea solicitare? Că, practic, nu interesează pe nimeni școala sau elevul. Că s-a dus demult povestea cu centrarea pe elev, că mai marii țării nici măcar nu se mai obosesc să ne mintă că educația e prioritate națională și acționează în funcție de interese și, poate, de presiuni.

Părinții care doresc schimbarea datei noului an școlar dovedesc o totală lipsă de respect față de decizia factorilor implicați și față de sistemul de învățământ în general. Tot ei sunt cei care strigă, apoi, cu toată puterea, că nu se face carte și că, vezi Doamne, ce mare nenorocire se va întâmpla în România dacă se închid școlile o zi din cauza vremii nefavorabile.

Vin apoi cu pseudo exemple cine știe de unde care arată că suntem o țară înapoiată, nu una ”ca afară”.

Corect. Nu suntem și nu vom fi niciodată o țară ”ca afară”, pentru că acolo nu s-ar schimba data începerii anului școlar la presiunea unor părinți și a patronatelor din turism.

Ecaterina Andronescu nu ar trebui să cedeze. Ar trebui să rămână la data de 9 septembrie 2019 ca zi pentru deschiderea noului an școlar.

Părinții care vor să își mai distreze copiii o săptămână o vor face pe răspunderea lor. Să își asume. Și, slavă Domnului, și până acum își mai prelungeau ei vacanța…

Dacă luni se va lua decizia de schimbare a datei de începere a noului an școlar, atunci putem pune cruce definitiv învățământului românesc, care ar dovedi că nu mai există decât în teorie și, câ, în practică, este un veritabil sat fără câini…

922
Tagurile:
Părinți, Viorica Dăncilă, patronate
Tematic
Viorica Dăncilă a cerut măsuri extraordinare și a spus cel mai mare adevăr!
Premierul Dăncilă, solicitare oficială către Andronescu: schimbare majoră
Lovitură de teatru pentru România și Guvernul Dăncilă! Demisie neașteptată!

Calendar bac 2020 sesiunea august - septembrie, publicat de edu.ro

257
Ministerul Educației și Cercetării a prezentat, astăzi, calendarul sesiunii din toamnă a examenului național de bacalaureat 2020. Când au loc înscrierile.

BUCUREȘTI, 9 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Absolvenții de liceu care doresc să susțină în toamnă examenul național de bacalaureat 2020 trebuie să știe că deja calendarul sesiunii august-septembrie al probelor a fost aprobat prin ordin de ministru și transmis spre publicare în Monitorul Oficial.

© Sputnik / Виталий Аньков

Potrivit ordinului, înscrierea candidaților este programată în intervalul 13 – 24 iulie.

Documentele-tip de înscriere - completate și semnate - pot fi depuse la secretariatele unităților de învățământ-centre de examen sau pot fi transmise prin mijloace electronice/poștă, folosindu-se coordonatele indicate de secretariatele unităților de învățământ, informează Ministerul Educației și Cercetării, într-un comuniat de presă.

Probele scrise sunt programate în săptămâna 24 – 27 august.

În data de 24 august este programată proba scrisă de Limba și literatura română - E.a), în 25 august - proba obligatorie a profilului - E.c), 26 august - proba la alegere a profilului și specializării - E.d) și în 27 august, Limba și literatura maternă -  proba E.b)

Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se pot realiza în zilele de 28 și 31 august, respectiv 1 septembrie.  În acest sens, comisiile de bacalaureat din unitățile de învățământ liceal vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență, la probele de profil din cadrul examenului național de Bacalaureat - 2020, potrivit metodologiei specifice.

Primele rezultate se vor afișa în data de 1 septembrie 2020, până la ora 12.00. Imediat după aceea începe etapa depunerii contestațiilor, în intervalul 14.00-20.00.

Rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor - 3-4 septembrie, vor fi comunicate sâmbătă, 5 septembrie.

Reamintim că nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

257
Tagurile:
BAC
Tematic
BAC 2020: Subiecte și bareme la Informatică, publicate de edu.ro
Bac 2020: absolvenții de liceu, cobai a 18 miniștri ai Educației
BAC 2020: Subiecte și bareme la Fizică, publicate de edu.ro
Rezultate bac 2020, publicate de edu.ro. Situația pe județe
BAC 2020: Subiecte și bareme socio-umane, publicate de edu.ro
Rezultate BAC 2020: criterii pentru ca un candidat să fie declarat promovat

Загрузка...
Manuale

An școlar 2020-2021: probleme mari cu manualele, acuzații grave!

278
Editorii avertizează că elevii care intră în clasa a opta nu vor avea, în primele zile de școală, manuale noi. De ce s-a ajuns în această situație.

BUCUREȘTI, 9 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Cu toate că, până la începerea noului an școlar – care oricum nu se știe în ce formă se va derula - mai e destul timp – problemele încep să se adune.

Una dintre acestea este cea referitoare la manuale, editorii atrăgând atenția că elevii de clasa a opta ar putea să înceapă anul școlar fără manuale noi.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis să înceapă reevaluarea manualelor depuse la licitație după 90 de zile de la încheierea depunerii contestațiilor. Mai exact, potrivit lui Marian Șuță, directorul general al Centrului din subordinea Ministerului Educației și Cercetării, licitația a fost demarată în decembrie, față de alți ani când a început cu trei luni mai devreme.

”Practic aceste 3 luni au fost anulate de o decizie a CNSC-ului venită la 90 de zile. Nu ne așteptam”, spune Șuță.

Înnoirea curriculară ajunge în anul școlar 2020-2021 să se aplice la clasa a opta. Din acest motiv, elevii vor susține examenul de Evaluare Națională 2021 cu o altă structură a subiectelor, în concordanță cu noua programă.

În data de 5 decembrie 2020 au fost lansate procedurile de licitație în vederea asigurării a 58 de titluri de manuale pentru clasa a opta în anul școlar viitor. Procedura a fost derulată tot prin Centrul Național de Evaluare și Examinare – CNEE - din subordinea sa, în calitate de autoritate contractantă, notează edupedu.ro.

Editorii au emis, șapte luni mai târziu, avertismentul că manualele nu vor ajunge pe bănci și că, acum, de vină ar fi o decizie a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

Potrivit CNSC, au fost depuse 25 de contestații din partea editurilor și multe cereri de intervenție voluntară din partea MEC. Soluționarea contestațiilor a început abia în iunie, deși contestațiile fuseseră depuse în aprilie.

Aproape toate contestațiile au fost admise, așa că manualele se reevaluează.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

278
Tagurile:
probleme, manuale, școală

Загрузка...
gaz lichefiat

Nu au rezistat concurenței: Europa și Asia renunță la gazul lichefiat american

0
(reînnoit 18:56 09.07.2020)
Marile companii din Europa și Asia renunță masiv la gazul lichefiat din SUA. Iată care sunt motivele.

MOSCOVA, 9 iul – Sputnik, Natalia Dembinskaia. Prețurile la gaz au ajuns la un minim istoric în Europa și Asia. Nu mai are niciun sens achiziționarea gazului lichefiat american, fapt pe care l-a recunoscut chiar și Ministerul Energeticii din SUA. Clienții au renunțat la peste 200 de livrări planificate pentru această vară. În consecință, exportul s-a prăbușit cu 63,6 la sută. De ce nimeni nu mai are nevoie de gazul de dincolo de ocean, aflați în materialul RIA Novosti.

Prețurile s-au prăbușit

Anul trecut exportul net al gazului natural din SUA a ajuns la 54,7 miliarde de metri cubi – cu 20,7 miliarde mai mult decât în anul 2018. Potrivit datelor Cheniere Energy, cel mai mare producător de gaz lichefiat, în primul trimestru al anului volumul vânzărilor pe piața mondială a ajuns la 100 de milioane de tone, cu zece milioane mai mult decât în 2019. Această creștere, în mare parte, se datorează americanilor.

Planurile erau destul de ambițioase: în 2020 – 67,2 miliarde de metri cubi, în 2021 – 79,5. Astfel de indicatori au fost anunțați în luna ianuarie de către Administrația Informațiilor Energetice (EIA) a Ministerului Energeticii din SUA. Însă a devenit evident că toate aceste lucruri nu se vor realiza.

Creșterea ofertei, în contextul unei ierni calde și reducerea cererii din cauza pandemiei coronavirusului, a prăbușit piețele de gaz din Europa și Asia.

Astfel, prețul mediu la hub-ul olandez TTF în Europa, în primele patru luni ale anului, s-a redus de două ori în comparație cu perioada similară a anului 2019, livrările spot în Japonia s-au redus cu 44 la sută.

În aprilie exportul gazului lichefiat american în Europa a devenit nerentabil din punct de vedere economic. Cele mai mari companii europene și asiatice și-au anulat contractele pentru iunie-iulie.

Potrivit datelor ale agenției Bloomberg, descărcările din uzinele de gaz lichefiat din SUA au scăzut în aprilie cu aproximativ 30 la sută. Spre luna mai exportul s-a redus cu peste o treime, inclusiv din cauza restricțiilor legate de pandemie.

Nesustenabil din punct de vedere economic

Prognozele din iunie ale Administrației Informațiilor Energetice a Ministerului Energeticii din SUA sunt destul de pesimiste. Cumpărătorii europeni și asiatici au renunțat la 110 partide de gaz lichefiat: au fost anulate 70 pentru iunie-iulie și 40 pentru august. Livrările gazului către terminalele maritime americane s-au redus de două ori de la sfârșitul lui martie – e un indicator record de 227 milioane de metri cubi pe zi.

“Prețurile spot scăzute la gazul natural și gazul lichefiat în Europa și Asia au slăbit vitalitatea economică a exportului din SUA, care este extrem de sensibil la prețuri”, constată analiștii EIA.

Potrivit aprecierilor lor, în luna iunie, din SUA au fost expediate în Europa și Asia în medie 101 milioane de metri cubi pe zi, iar în iulie și în august va fi de 62 de milioane. Nici mai mult, nici mai puțin, e vorba de 25 la sută din tot potențialul de export.

Își continua căderea

Avertismentele experților despre renunțarea continuă a clienților la gazul american, cel puțin până sfârșitul lui septembrie, s-au confirmat: prețurile la contracturile futures în SUA depășesc cele europene până în septembrie.

Șase uzine americane de gaz lichefiat, care activau la limita posibilităților în ianuarie – aprilie, și-au redus producția în mai cu 65 la sută din totalul capacității. Spre începutul lui iulie va fi 50 la sută sau chiar mai puțin, se menționează într-o analiză din iunie a Platts Analytics.

“Odată ce a dispărut avantajul prețului, renunțarea la livrărilor americane a devenit doar o chestiune de timp”, constată expertul Centrului american pentru studii strategice și internaționale Nikos Tsafos.

Potrivit lui Igor Iușkov, analistul Fondului Securității Naționale Energetice, acum cumpărătorii sunt gata să plătească pentru gazul lichefiat american un preț care nu ar fi în stare să acopere chiar și cheltuielile operaționale pentru lichefiere și transport. Cel mai mult are de suferit primul și cel mai mare terminal american Sabine Pass: echipamentele au fost cumpărate pe fundalul unor prețuri înalte, iar în momentul dării în exploatare în 2016 situația s-a schimbat. De atunci uzina generează doar pierderi.

Potrivit Ministerului Energeticii, exportul gazului lichefiat din SUA în decursul primelor patru luni ale anului 2020 a constituit în medie 218 milioane de metri cubi pe zi, însă a scăzut cu 17 la sută în perioada aprilie-mai. EIA speră că livrările vor începe să crească în septembrie, pentru că cererea mondială la gazul natural se restabilește treptat.

Suprasaturați de gaz

Totuși, cele mai mari bănci de investiții nu împărtășesc acest optimism. Potrivit explicațiilor analiștilor, în lume s-a acumulat o cantitate imensă de combustibil. Comerțul internațional cu gaz lichefiat s-a prăbușit, blocând niște canale importante de vânzare a petrolului de șist american. Odată ce petrolul s-a scumpit din nou până 40 de dolari pentru un baril, petroliștii și-au reluat producția și în calitate de produs secundar plasează pe piață mult gaz ieftin.

Din cauza prăbușirii prețurilor în Europa, care se consideră, potrivit analizei BofA Securities, o “groapă de gunoi” pentru gazul lichefiat american, acesta nu mai este solicitat. Acum, în loc să vândă combustibilul în străinătate, îl concentrează în rezervoare și depozite.

Potrivit calculelor Goldman Sachs, din cauza anulării exportului, rezervele americane au crescut cu 21,52 de miliarde de metri cubi. Aproximativ cu o treime a fost depășit nivelul înregistrat acum un an și cu 18 la sută indicatorul mediu pentru ultimii cinci ani. Spre luna octombrie capacitățile de păstrare a gazului s-ar putea epuiza, ceea ce va determina o reducere record a extragerii și producției de gaz lichefiat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
America, GAZ, Asia, Europa
Tematic
Nord Stream – 2: Germania amenință SUA cu tarife la gazul american
Propunere din UE: Să interzicem gazul lichefiat american în Europa
Europenii renunță masiv la gazul lichefiat american

Загрузка...