Admitere la universități din România pentru cetățenii Republicii Moldova

2592
(reînnoit 08:34 20.07.2019)
Ministerul Educației Naționale din România a precizat, pentru Sputnik, că numărul de locuri cu finanțare totală sau parțială din bugetul instituției pentru românii de pretutindeni este aprobat de Guvern.

BUCUREȘTI, 20 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Actul prin care a fost aprobat numărul de locuri este Hotărârea Guvernului nr. 260/2019 privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar/universitar 2019-2020.

Ministerul Educației Naționale a transmis că, în cadrul cifrei totale aprobate se pot face transferuri de locuri între cicluri prin ordin al ministrului Educației Naționale, inclusiv pentru extensiuni universitare.

Pentru anul școlar/universitar 2019-2020, numărul de locuri cu finanțare totală sau parțială din bugetul MEN pentru românii de pretutindeni se prezintă în felul următor:

1.    Învățământ preuniversitar – 1700 de locuri, dintre care fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă – 1000, iar restul fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă.

2.    Învățământ superior – An pregătitor de limba română fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă – 200 de locuri și încă 100 de locuri fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă.

3.    La studii universitare de licență sunt 3405 locuri, dintre care un număr semnificativ – 1890 dintre ele sunt fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă. Restul de locuri, de 1514 sunt fără plata taxei de școlarizare, dar fără bursă.

4.    La studii universitare de master sunt 2000 de locuri, împărțite egal între cele cu bursă și cele fără. La ambele categorii, taxele de școlarizare nu se plătesc.

5.    Pentru studiile universitare de doctorat sunt 160 de locuri. Dintre acestea, 70 sunt locuri fără plata taxei de școlarizare, dar cu bursă și 90 fără plata taxei de școlarizare și fără bursă.

Informații privind admiterea în universitățile din România

1.    Universitatea Politehnică din București – admitere studii universitare de licență 

-admitere studii universitare de master

-admitere studii universitare de doctorat 

2. Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” București 

3. Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București 

4. Universitatea din București 

5. Academia de Studii Economice din București - https://www.ase.ro, https://www.ase.ro/admitere2018/licenta2018/index.asp, https://www.ase.ro/admitere2018/masterat2018/index.asp

6. Universitatea Națională de Arte București 

7. Școala Națională de Studii Politice și Administrative București 

8. Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia  

9. Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacău 

10. Universitatea ”Transilvania” Brașov 

11. Universitatea Tehnică din Cluj Napoca – licență , master 

12. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca 

13. Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca 

14. Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iulia Hațieganu” Cluj Napoca 

15. Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj Napoca 

16. Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca

17. Universitatea ”Ovidius” Constanța  

18. Universitatea Maritimă din Constanța 

19. Universitatea din Craiova 

20. Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați – Admitere an pregătitor, Admitere licență 

21. Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” Iași – studii universitare de licență , studii universitare de masterat și doctorat  

22. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași  

23. Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iași 

24. Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași – studii universitare de licență, studii universitare de masterat, studii universitare de doctorat 

25. Universitatea din Petroșani  

26. Universitatea din Piteștiadmitere.

27. Universitatea ”Petrol și Gaze” Ploiești  licență, master  

27. Universitatea ”Eftimie Murgu” Reșița  

28. Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu 

29. Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava 

30. Universitatea ”Valahia” Târgoviște  

31. Universitatea ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu  

32. Universitatea ”Petru Maior” Târgu Mureș 

33. Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș 

34. Universitatea Politehnică Timișoara – admitere licență, admitere doctorat 

35. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” Timișoara 

36. Universitatea de Vest din Timișoara 

37. Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara, http://www.umft.ro/data_files/documente-atasate-sectiuni/5075/4._20metodologie_20romanii_20de_20pretutindeni.pdf

2592
Tagurile:
România, universități, admitere
Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu, despre examenele naționale: e bătut în cuie!

1341
(reînnoit 11:36 09.04.2021)
Ministrul Educației a anunțat că examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2021 – se vor desfășura cu prezență fizică. Demnitarul spune că au fost deja demarate discuții cu reprezentanții CNSU.

BUCUREȘTI, 9 apr – Sputnik. Examenele naționale din 2021 – Evaluarea Națională și Bacalaureat 2021 – se vor desfășura cu prezență fizică. Acesta este anunțul făcut de minsitrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Declarația vine după ce, în luna martie a lui 2021, Cîmpeanu declarase că se ia în vedere o modificare a structurii anului școlar în curs, astfel încât examenele naționale sp fie reprogramate.

”Având în vedere agravarea situaţiei epidemiologice, vom lua în considerare modificarea structurii anului şcolar, în aşa fel încât printr-o prelungire a vacanţei de primăvară să reprogramăm, dacă va fi cazul, examenele naţionale. Cert este că ne dorim ca ele să fie organizate cu prezenţă fizică pentru a asigura relevanţa acestor examene naţionale”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, potrivit hotnews.ro.

Astăzi, 9 aprilie 2021, ministrul Cîmpeanu a precizat că Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2021 se vor desfășura cu prezență fizică.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că examenele naționale se vor susține față în față la datele care au fost anunțate.

”Examenele sunt programate a fi susținute la aceleași date care sunt știute de mult timp. O certitudine este că ele vor fi organizate cu prezență fizică”, a spus Cîmpeanu, potrivit digi24.ro.

Demnitarul are un răspuns și pentru elevii care, la data susținerii examenelor, vor fi în carantină. Cîmpeanu a explicat că sunt demarate discuții la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență și pentru situația în care unele localități vor fi în carantină.

Este vorba despre analizarea posibilității de a organiza în condiții de respectare a unor reguli în plus de siguranță sanitară inclusiv în acele localități să solicite organizarea examenului naționale, ”știut fiind că ele sunt determinate pentru viitorul oricărui tânăr”.
1341
Tagurile:
Examen, Sorin Cîmpeanu

Загрузка...
Elevi la școală

Românii din regiunea Odesa cer în instanță revenirea la limba română în școli

251
Reprezentanții comunității românilor din Odesa cer justiției ucrainene să oblige Ministerului Învățământului să reintroducă limba română în școlile din sudul Basarabiei.

BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik. Tribunalul districtual administrativ din Kiev examinează plângerea depusă de reprezentanții comunității românilor din regiunea Odesa în care se cere revenirea la studierea în limba română în școli, a anunțat serviciul de presă al instanței de judecată pe 6 aprilie.

Plângerea împotriva Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina, în care se cere revenirea la predarea în limba română, este semnată de Asociația învățătorilor români din regiunea Odesa, precum și de locuitorii raioanelor Tatarbunar, Ismail, Sărata, Reni și altele.

Curții i se solicită obligarea Ministerului Învățământului să reintroducă limba română, una din limbile oficiale din UE, în zece școli generale din regiunea Odesa.

Cazul va fi examinat conform unei proceduri simplificate, fără notificarea părților, a declarat instanța.

251
Tagurile:
Odesa, Limba română, Români, Ucraina
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română
Tematic
România și Ucraina, criticate la unison de Ungaria pentru că poluează râurile
Crimeea este gata să prevină orice posibile provocări ucraineano-române
Cum ar putea arăta uniunea flotelor României și Ucrainei?
Superbă ucraineancă, bănuită că ar fi ucis un celebru miliardar român!
Ministru ucrainean de Externe sfidează statul român la București
Rușine maximă și cinism: Iohannis și Aurescu neglijează TOTAL românii din Ucraina!

Загрузка...

Olanda: „Poliția pentru libertate” în marș împotriva restricțiilor COVID la Baarn

0
Manifestanții mișcării „Poliția pentru libertate” au mărșăluit sâmbătă la Baarn pentru a protesta împotriva aplicării stării de asediu ca măsură de stopare a răspândirii invecției COVID.

Mișcarea, care este formată din veterani ai armatei și poliției, a fost formată recent în opoziție cu restricțiile coronavirusului. Manifestanții puteau fi văzuți mărșăluind în timp ce purtau bannere și semne cu tematică împotriva blocării și pentru „libertate și dragoste”.

Peste 1500 de persoane au participat la marș, potrivit rapoartelor locale.

Olanda a ajuns în lockdown pentru a stopa răspândirea virusului cu planuri de redeschidere treptată a economiei. În prezent, este în vigoare stare de asediu pe timp de noapte, deoarece numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă este în continuare în creștere, potrivit guvernului olandez.

0
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...