Examen

Titularizare 2019: expert în educație - cum ”se vând” posturile de titulari

11488
Președintele Coaliției pentru Educație, Daniela Vișoianu, susține că astăzi, când candidații susțin proba scrisă de la examenul de titularizare este momentul potrivit să spună cum se fac ”tranzacțiile” cu posturi didactice.

BUCUREȘTI, 17 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Candidații înscriși la examenul de titularizare 2019 au susținut, astăzi, începând cu ora 10.00, proba scrisă.

În acest an, concurența este uriașă, fiind aproximativ 7 candidați pe un singur loc.

Problema nu este reprezentată numai de absența posturilor, ci și de anumite practici deloc legale sau morale care se petrec în interiorul sistemului de educație.

Președintele Coaliției pentru Educație, Daniela Vișoianu scrie, pe pagina sa de Facebook, cum ”se vând” posturile de titular.

Ea prezintă situația unui cadru didactic titular la o școală bună, care mai are doi ani până la pensie. În aceeași unitate de învățământ mai sunt doi dascăli calificați ce predau, de ani de zile, ca suplinitori, iar pe o catedră neocupată 100% - ”să zicem că este un inspector” ce își face iluzii că ar putea să preia catedra.

”Găsești un client. Poate că îl găsești chiar cu sprijinul inspectorului de specialitate sau poate pur și simplu vine la tine direct. Și el este titular, la o școală mai slabă. Te găsește clientul pe tine, te caută. Pentru că, deși te pregătești să ieși la pensie, încă mai deții ceva extrem de valoros: postul TĂU de titular. Pe care este dispus să îl plătească astăzi și să îl aștepte încă doi ani. În fond, se face asta de ani de zile, doar nu se va strica ceva în sistem fix acum ”, a scris Vișoianu

Aceasta a adăugat că următorul pas este ca dascălii să facă schimb de posturi, să se detașeze unul pe locul celuilalt.

Vișoianu a precizat că s-a inovat puțin în examenul de titularizare, în condițiile în care universitățile au abandonat ”demult misiunea lor istorică de a forma profesori”,  iar apoi a fost rândul sistemului ”de a abandona un management transparent și corect al carierei acestora”.

11488
Tagurile:
vânzare, Educație, titularizare 2019
Тема:
Titularizarea 2019 (42)
Școala

Vor purta profesorii mască la ore? Autoritățile, anunț de ultimă oră

36
Directorul general al Institutului de Sănătate Publică, Simona Pârvu, vine cu lămuriri privind purtatul măștii la școală atât de elevi cât și de profesori. Ce recomandări sunt pentru recreații.

BUCUREȘTI, 12 aug – Sputnik. Ghidul sanitar care va transmis școlilor – să sperăm până pe 14 septembrie – va cuprinde și prevederi referitoare la purtarea măștii atât de către elevi, cât și de cadrele didactice.

Simona Pârvu, directorul Institutului Național de Sănătate Publică, a făcut câteva precizări în legătură cu ghidul sanitar așteptat de toate unitățile de învățământ din România.

”Noi am formulat niște recomandări pe care le-am transmis mai departe. Printre acestea se numără distanțarea de un metru între bănci, purtarea măștii în recreație, dar nu și în timpul pe care îl petrec copiii în clasă”, a spus Pârvu.

În ceea ce privește numărul de copii ce revin la școală, decizia va fi luată de fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de numărul de elevi, de spațiu, de personalul didactic și de numărul de cazuri de infectare.

”Profesorii vor purta mască tot timpul, în clasă”, a explicat oficialul.

Pârvu este de părere că măsurile de organizare a anului școlar trebuie gândite punctat pentru fiecare unitate de învățământ în parte, iar pregătirile locale ar trebui să înceapă deja.

Așa cum ne-au obișnuit, decidenții politici se contrazic. Mai exact, declarația șefului INSP contrazice anunțul pe care l-a făcut premierul Ludovic Orban. Primul ministru a declarat că, în școli, acolo unde începe activitatea normal, va fi necesar portul măștii pentru toată lumea: elevi, personal didactic, personal didactic auxiliar.

36
Tematic
Copii dificili? Ce pot face părinții în vacanță, în absența profesorilor
MEC rezolvă perfecționarea profesorilor cu televizorul. Mesajul Monicăi Anisie
Părinții: ”Profesorii, directorii vor ști abia atunci cum să se organizeze”

Загрузка...
Școală

Părinții: ”Profesorii, directorii vor ști abia atunci cum se organizeze”

639
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți susține că școlile și inspectoratele școlare nu au nici astăzi ghidul sanitar cu normele pe care să le aplice în fiecare sală de clasă.

BUCUREȘTI, 12 aug – Sputnik. Anul școlar 2020-2021 bate la ușă și, cu toate acestea, ghidul sanitar cu normele care trebuie aplicate de fiecare sală de clasă în parte nu a ajuns încă în școli și la inspectoratele școlare.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – spune că încă se așteaptă ghidul de la Institutul Național de Sănătate Publică. Acesta a declarat că se așteaptă ca Ministerul Sănătății să îl pună în dezbatere în perioada următoare.

Asta înseamnă că ghidul va avea o formă finală abia la începutul lunii septembrie.

”Profesorii, directorii vor ști abia atunci cum să se organizeze”, a subliniat Cristache.

Acesta a explicat că s-a discutat mult despre începerea școlii, iar tunurile principale au fost puse pe reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării fiindcă se așteaptă ghidul de la INSP.

Cristache nu pricepe de ce este așa secret totul, de ce nu a fost desecretizat ghidul și că este posibil ca în această săptămână sau în următoarea, documentul să fie pus în dezbatere publică.

De altfel, ghidul sanitar reprezintă marea necunoscută pentru  organizarea efectivă a deschiderii noului an școlar. Acesta este un set de reguli de bază întocmit de Ministerul Sănătății și așteptat de primării și de școli.

Ghidul nu a fost încă publicat, la o săptămână după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat în premieră descentralizarea deciziei privind deschiderea școlilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

639

Загрузка...