Bac 2019: hoție cu subiecte, elevi țepuiți. Cum a fost posibil totul

1986
Pe grupul de Facebook Bacalaureat 2019, unde sunt înscrise peste 2000 de persoane, a apărut, zilele acestea, că subiectele pentru proba la alegere de astăzi sunt de vânzare.

BUCUREȘTI, 4 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Candidații înscriși la examenul de bacalaureat 2019, sesiunea iunie-iulie, au susținut, astăzi, ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării.

Astăzi, elevii și-au testat cunoștințele la mai multe discipline, la alegere. Mai exact, vorbim despre fizică, chimie, anatomie, psihologie, sociologie, geografie etc.

Acest lucru a dat idei unor care s-au gândit că pot face bani din dorința elevilor de a lua ușor bacul. Pe grupul de Facebook Bacalaureat 2019, unde sunt înscrise peste 2000 de persoane, a apărut anunțul de la Daily News că vinde subiectele pentru proba de azi.

”Avem următoarele subiecte plus barem la un preț accesibil: Anatomie (Biologie), Chimie, Fizică, Logică, Geografie”, notează jurnaliști de la libertatea.ro

Sursa citată precizează că anunțul e însoțit de un link, unde se afla o listă de prețuri. Astfel, pentru un subiect, doritorul ar fi trebuit să achite suma de 50 de lei. Pentru o variantă completă, cu trei subiecte, prețul era de 150 de lei. Varianta subiecte plus barem costa 175 de lei.

Examen
© Sputnik / Виталий Аньков

Mai mulți elevi de clasa a XII-a de pe grupul amintit susțin că au cumpărat subiecte de la Daily News. Unii spun că au plătit pentru subiecte și nu le-au primit, iar alții amenință că vor merge la poliție să reclame că nu au primit subiectele în avans.

O fată a plătit pentru subiecte, însă a primit modelul propus de Ministerul Educației Naționale care a fost publicat cu câteva luni în urmă. Ministerul oferă asemenea modele pentru ca elevii să știe ce tipuri de subiecte vor avea la examen.

Potrivit sursei menționate, cei de la Daily News cereau ca plata să se facă și îndreptau doritorii spre site-ul lor de donații. Mai apoi solicitau dovada plății, pentru a trimite subiectele. Pe care nu le mai trimiteau.

Discuțiile de pe grup au fost șterse, dar site-ul de donații al Daily News este încă activ.

1986
Tagurile:
bacalaureat 2019, BAC, Elevi
Ludovic Orban

Orban amenință profesorii: nu e loc de-ntors

702
Premierul României a declarat, în legătură cu profesorii care refuză să predea online, că se vor lua măsuri legale și a precizat că nu își închipuie că un dascăl ar refuza să intre la ore.

BUCUREȘTI, 21 sept – Sputnik. Predarea online ridică probleme profesorilor și elevilor, care se văd puși în situația să se adapteze la noile condiții de învățare determinate de pandemia de coronavirus.

Problema este că unii profesori refuză să predea online, din considerente fie tehnice, fie de altă natură – se tem să nu fie înregistrați. Din fericire, acestea nu sunt cazuri majoritare.

Ce ce întâmplă, însă, în situația în care dascălii refuză să predea online copiilor?

Ludovic Orban, premierul României, spune că nu își poate imagina că nu profesor refuză să predea copiilor.

”Vom lua măsurile legale care se impun în astfel de situații. Dacă va fi necesar să facem modificări la legea educației, vom face”, a punctat premierul.

Acesta a subliniat că nu trebuie judecați dascălii pentru câteva cazuri individuale și a adăugat că, acolo unde apar, vor fi luate măsuri. Majoritatea profesorilor, însă, se adaptează și își fac datoria.

În perioada alegerilor, în cazul unităților de învățământ unde sunt secții de votare, cursurile se vor derula numai online. De altfel, anunțul a fost făcut încă de săptămâna trecută de Ministerul Educației și Cercetării.

702
Tagurile:
Profesori, Ludovic Orban

Загрузка...
Roni

Orban, vești rele pentru profesori: nu sunt bani

1211
Premierul a anunțat, în urmă cu scurt timp, că nu se pune problema ca dascălii să primească vreun stimulent financiar, adăugând că un asemenea gest ”aruncă România în faliment”.

BUCUREȘTI, 21 sept – Sputnik. Acordarea unui stimulent de 2000 de lei lunar profesorilor nu intră în calcul pentru Guvernul Orban.

Ludovic Orban a anunțat că nu se pune problema ca profesorii să primească vreun stimulent financiar. Mai mult, premierul a vorbit despre o adevărată masacrare a bugetului României.

Șeful Executivului spune că acordarea stimulentului ar presupune un efort bugetar semnificativ pe care România nu și-l poate permite și că majorarea este total nesustenabilă.

Reamintim că Partidul Social Democrat a depus un proiect de lege prin care se propune acordarea unor stimulente de risc în valoare de 2000 de lei pentru cadrele didactice și de 1500 de lei pentru personalul auxiliar din școli, pe perioada stării de urgență sau de alertă.

Stimulentele ar urma să fie acordate pentru riscul pe care și-l asumă profesorii. Ele nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncă.

Inițiatorii proiectului susțin că „atât cadrele didactice, cât și personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul de stat vor fi implicați direct în lupta cu pandemia și vor fi extrem de expuși”, notează digi24.ro.

1211
Tagurile:
bani, Profesori

Загрузка...
Klaus Iohannis şi Ludovic Orban. Guvernului României

Președintele și premierul au ”inaugurat” un proiect viitor

0
Inaugurările la care participă președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au ajuns în zona absurdului: astăzi, cei doi oficiali au ”inaugurat” trenul Otopeni-București care va fi gata peste câteva luni.

BUCUREȘTI, 21 sept - Sputnik. Disperați după inaugurări în campania electorală, Klaus Iohannis și Ludovic Orban au ajuns să ”inaugureze” proiecte care încă nu sunt gata, promițând finalizarea lor undeva în viitor.

Astfel, cei doi oficiali au prezentat astăzi proiectul legăturii feroviare între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni pe motiv că este aproape de finalizare și că va fi pus în funcțiune în scurt timp. Timp care va dura până la sfârșitul anului, conform ministrului Transporturilor, așadar nu era nimic de inaugurat.

„Ideea acestui tronson s-a născut în mandatul meu de ministru al Transporturilor. Sigur că şi aici au trebuie să treacă 13 ani pentru dezvoltarea acestui tronson care va oferi o alternativă pentru cei care vin de pe aeroportul Otopeni. Progresul era puţin peste 11% inainte de a veni guvernul liberal şi iată că lucrarea e finalizată aproape în proporţie de 100%. Această linie e o realitate şi va fi pusă la dispoziţia beneficiarilor în cel mai scurt termen posibil”, a declarat Ludovic Orban, fiind singurul premier care inaugurează un obiectiv care nu este gata.

El a adăugat că obiectivele pe care le are sunt finalizarea modernizării căii ferate de la Constanţa până la Vama Nădlac și că se va semna un contract în cursul acestei săptămâni pentru modernizarea a 34 de kilometri. Așadar, ce s-a inaugurat astăzi, promisiunea semnării unui contract?

”Pe celelalte trasee importante de pe coridorul 9 paneuropean, de la Ploieşti până la Focşnani, de la Focşani până la Roman şi de la Roman până la graniţa de Est sunt semnate contracte deja”, s-a mai lăudat Ludovic Orban.

Ministrul Transporturilor Lucian Bode a declarat în urmă cu o săptămână că linia de cale ferată Gara de Nod-Aeroportul Otopeni ar putea fi dată în folosință în 12 decembrie, odată cu noul mers al trenurilor. El spune că distanța dintre Gara de Nord și Aeroport va fi parcursă în 15-17 minute.

Iohannis dă vina pe greaua moștenire

Klaus Iohannis a rămas în schimb pe linia declarațiilor sale obișnuite, promițând bani europeni, după care a dat vina pe lipsa de voință politică de dinainte pentru că această cale ferată nu a fost finalizată.

"Avem o șansă uriașă să folosim  bani europeni, doar că până acum nu au fost folosiți. Dacă din 2016 până în 2019 s-au construit doar 11 % din proiect, ne dăm seama care este voința și putința politică", a lansat el un atac indirect la PSD.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Ludovic Orban, Klaus Iohannis
Tematic
Tragedia vieții noului ambasador trimis de Iohannis în Rusia
Iohannis promite autostrăzi cu fonduri europene
Iohannis are un nou favorit de premier: nu e Rareș Bogdan

Загрузка...