Ecaterina Andronescu

Moment dificil pentru Andronescu acuzații grave, tensiune uriașă

2671
Sindicatele reacționează dur și cer ministrului Educației Naționale să retragă ordinul privind cifra de școlarizare pe anul 2019-2020 – ce spun părinții.

BUCUREȘTI, 29 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere ministrului Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, să retragă de urgență ordinul privind planul de școlarizare pentru anul școlar viitor.

Reacția FSLI vine la scurt timp după cea a Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” care a solicitat același lucru: retragerea Ordinului Ministerului Educației Naționale nr. 4057/29.05.2019 privind repartizarea, pe județe, a cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, în anul școlar 2019-2020. Ei spun că, astfel, va fi favorizată creșterea abandonului școlar.

Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ sunt de părere că, prin această cifră de școlarizare sunt bulversați zeci de mii de elevi care urmează să se înscrie la licee sau școli profesionale, dar și părinți și cadre didactice.

Restrângeri de activitate

”În plus, sunt colegi de-ai noștri, din cadrul liceelor, afectați direct, pentru că vor fi obligați să intre în restrângere de activitate, ceea ce înseamnă că, cel puțin unii dintre ei vor rămâne fără posturi”, precizează FSLI. 

Sindicaliștii spun că ministrul Andronescu nu ține cont de argumentele lor și nici de avizele Comitetelor Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social – CLDPS.

”În dispreț față de argumentele aduse de reprezentanții FSLI și față de avizele Comitetelor Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS) în care activează toți partenerii sociali implicați în dezvoltarea învățământului profesional și dual, doamna ministru Ecaterina Andronescu promovează un ordin cu cifre de școlarizare nerealiste și discriminatorii, obligând elevi cu medii sub 5 să meargă spre învățământul profesional și dual, condiție neprecizată de nici o metodologie, deci ilegală”, au mai precizat reprezentanții FSLI.

Președintele FSLI, Simon Hăncescu, este de părere că tăierea claselor de liceu  și înființarea de clase la școlile profesionale este o strategie complet greșită, mai ales că acest lucru se face cu doar câteva zile înainte ca elevii de clasa a VIII-a să termine cursurile. În opinia lui Hăncescu, nu a fost făcută o analiză complete și spune că nimeni nu știe dacă există solicitări ale agenților economici pentru locurile propuse sau bază materială necesară și cadre didactice pentru pregătirea practică.

Potrivit sursei citate, operatorii economici au solicitat, până la data de 23 noiembrie 2018, școlarizarea elevilor în învățământul dual și profesional, dar cifrele solicitate de aceștia nu sunt în concordanță cu cele din planul de școlarizare propus pentru anul școlar 2019-2020.

”De asemenea, se încalcă prevederile OMEN nr.5402/2018 cu privire la calendarul etapelor și acțiunilor pentru stabilirea cifrei de școlarizare în învățământul dual și profesional pentru anul școlar 2019-2020, care precizează că, până la data de 12 decembrie 2018, inspectoratele școlare definitivează situația cu locurile propuse pentru învățământul dual și profesional”, a explicat Hăncescu. 

Acesta a adăugat că FSLI e de acord cu creșterea numărului de ore în școlile profesionale, dar numai după întocmirea unui plan care să răspundă nevoilor reale și actuale ale pieței.

Liderul FSLI susține că singura măsură care trebuie luată este retragerea OMEN Nr.4057/2019 și modificarea cifrelor de școlarizare, așa cum au fost discutate și aprobate în Comitetele Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social și comunicate inspectoratelor școlare și MEN.

Cristache: ”Observ că este mare scandal”

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar a reluat idea potrivit căreia, la nivel național, cifra de școlarizare este bine fundamentată.

”Observ că este mare scandal cu cifra de școlarizare. Repet: la nivel național este bine fundamentată… numai că fiecare județ trebuia să-și facă o analiză în funcție de rezultatele de la Evaluarea Națională și nu după norma didactică. Teoretic, cifra de școlarizare este compusă ca rezultat al tuturor adreselor de la fiecare unitate de învățământ”, a explicat Cristache.

Acesta a precizat că, la nivel național, rezultatele de la Evaluările Naționale ne arată că aproape 30% dintre elevi nu obțin nota 5.

Cristache spune că atât s-a și aprobat, 30% pentru școlile profesionale. Sursa citată este de părere că nu se mai poate să fie elevi care să intre în liceele teoretice cu note sub 5.

”Acești copii nu vor lua niciodată BAC-ul”, a încheiat Cristache.

2671
Tagurile:
tensiuni, acuzații, Ecaterina Andronescu
Tematic
Ecaterina Andronescu, lovitură pentru un sfert din profesorii țării
Disputa momentului pe note: Andronescu - ”Sunt minciuni”
Propunere șoc pentru Andronescu – toți profesorii din ciclul primar, vizați
Liviu Pop

Pop: ”Vor fi deblocate posturile în învățământ?”

305
(reînnoit 19:23 13.08.2020)
Senatorul social-democrat Liviu Pop, fost ministru al Educației, amintește guvernanților faptul că până la începerea anului școlar mai este fix o lună de zile și susține că, în special acum, Educația are nevoie de finanțare.

BUCUREȘTI, 13 aug – Sputnik. Începerea noului an școlar 2020-2021 devine, tot mai mult, o chestiune de zile, pentru că timpul nu mai are răbdare cu decidenții politici.

Fostul ministru al Educației, senatorul social-democrat Liviu Pop, spune că începe să creadă că actualul Guvern este ”împotriva unei Românii educate”.

Mai mult, Pop atrage atenția că Educația are nevoie, în acest an, mai mult ca oricând, de finanțare, deoarece învățământul românesc nu poate să se descurce cu finanțarea per elev/student păstrând finanțarea din anii anteriori.

Astfel, autoritățile locale au nevoie de sprijin financiar din partea Guvernului, iar unitățile administrativ-teritoriale nu au suficiente fonduri pentru a susține în condiții optime asigurarea substanțelor dezinfectante, a măștilor, a tabletelor cu internet, transportul în siguranță al copiilor, asistența medicală la cabinetele medicale, strictul necesar pentru grupurile sanitare, ș.a.m.d.

”Personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic este insuficient. Vor fi deblocate posturile în învățământ? Da? Nu? Repet, mai avem O lună până la debutul anului şcolar! Este târziu, domnilor! Mult prea târziu!”, a avertizat Pop.

Senatorul a subliniat, de asemenea, că subfinanțarea este problema învățământului românesc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

305
Tagurile:
Învățământ, Liviu Pop
Tematic
Monica Pop acuză Guvernul: ne prezintă ca ”Proștii unici ai Planetei, popor de psihopați”
Pop: ”Guvernul Orban nu are un plan concret pentru începerea noului an școlar”
Ioan Aurel Pop, despre școala online: ”am constatat ușor ineficiența ei”
Atenție: Dr. Monica Pop propune SOLUȚIA salutară pentru eliminarea testelor COVID greșite!
Pop: ”MEC trebuie să renunțe anul acesta școlar la finanțarea per elev”

Загрузка...
Oana Moraru

Oana Moraru: ”Cu atât mai mult nu alege homeschooling-ul”

119
(reînnoit 16:41 13.08.2020)
Expertul educațional susține că oricine se gândește la homeschooling pentru o vreme trebuie să aleagă această variantă fără să întrebe în jur și că a merge pe un drum în afara sistemului nu se potrivește cu psihologia celui care vrea siguranță și aceea instituțională.

BUCUREȘTI, 13 aug – Sputnik. Părinții care doresc să renunțe la școala instituționalizată și să își educe copiii în sistem de homeschooling ar trebui să știe că decizia – și acțiunea în sine – nu reprezintă deloc un pas simplu.

Expertul educațional Oana Moraru susține că homeschooling-ul nu se potrivește părintelui anxios, nehotărât, grupurilor de opinie de pe Facebook, nevoii de aprobare de la stat sau de la vecini și prieteni.
Aceasta este o alegere care se face cu inspirație și credință.

Moraru spune că nu ar alege să fie sursa principală a experiențelor propriului copil, pentru că nu are încredere că este sănătos să radieze din ea toate alegerile care îi configurează celuilalt modul de operare al minții și valorile.

”Știu, acum e vorba de viață și boală, de risc și siguranță. Cu atât mai mult nu aș alege homeschooling-ul. Să iei decizii din frică, emoție și nesiguranță într-un context atât de tulbure e, de cele mai multe ori, cu atât mai toxic cu cât e mai mare iluzia că îți știi copilul sigur și neatins acasă, lângă tine”, a punctat Oana Moraru.

Expertul recunoaște că, în actuala situație, în care totul stă sub semnul pandemiei de coronavirus, nu are soluții și nici nu știe cum va fi școala din septembrie.

În schimb, în ceea ce privește homeschooling-ul, cunoaște părinți și copii care ”au înflorit” în acest sistem, dar și reversul medaliei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
Educație, Oana Moraru
Tematic
Iohannis cere CCR ca elevii și studenții să aibă parte de ”educație” despre transexuali
Tensiuni puternice în Educație, se prefigurează un nou scandal uriaș!
Din toamnă, elevii și profesorii vor fi din nou cobaii sistemului de educație
Iohannis vrea educație sexuală pentru copii fără acordul părinților: a sesizat CCR!
NUCLEARA din Educație: cele 4 scenarii propuse de autorități pentru revenirea la școală

Загрузка...
Dezinfectarea mâinilor

Avertizare ANPC: dezinfectant extrem de toxic vândut în magazine poate provoca deces

0
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) atrage atenţia că în comerţ este vândut un gel de mâini dezinfectant care conţine o substanţă deosebit de toxică pentru sistemul nervos central şi pentru ochi.

BUCUREŞTI, 14 aug – Sputnik. Paul Anghel, directorul general al Direcţiei de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC, a avertizat că în comerţ este vâdut un gel de mâini dezinfectant care conţine metanol, o substanţă foarte toxică pentru sistemul nervos central şi pentru ochi.

„Alertă RAPEX privind un produs care poate afecta sănătatea consumatorilor: gel de mâini produs în Turcia notificat de către Danemarca: produsul conține metanol (valoare măsurată: 11,6 %), care este deosebit de toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi”, a atras atenţia Paul Anghel, citat de Mediafax

Acesta a mai spus că de pe ambalaj lipsesc pictogramele de pericol şi avertizările necesare cu privire la toxicitatea și la inflamabilitatea produsului. Mai mult, ambalajul nu este prevăzut cu sistem de închidere de siguranță pentru copii.

Sursa citată mai avertizează că ingestia sau contactul cu metanolul poate duce la orbire și chiar la deces. De asemenea, se mai semnalează că produsul nu respectă regulamentele privind produsele biocide și clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
magazine, deces, Scandalul dezinfectanților
Tematic
TEHNOLOGIE: în România a apărut spitalul care se dezinfectează singur
Peskov, despre "tuneluri pentru dezinfectare" de la Kremlin și Novo Ogarevo
Obiceiul bun care va rămâne după carantină: Dezinfectarea fructelor și legumelor
Ce interese serveşte Tolo.ro în scandalul dezinfectanţilor?
Mănuși, măști, dezinfectanți - Cum ne protejăm pielea în timpul pandemiei? -specialist rus
Kremlinul şi reședința lui Putin, echipate cu „tuneluri de dezinfectare” Covid-19 - VIDEO

Загрузка...