Radu Szekely

Iată când va fi redusă sarcina birocratică a cadrelor didactice - consilierul șefei MEN

2587
Consilierul Ecaterinei Andronescu a recunoscut, într-un interviu acordat Sputnik, că dascălii sunt încărcați cu tot felul de sarcini – când ar putea veni ministrul Educației cu o propunere în acest sens.

BUCUREȘTI, 5 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. În capitolul al doilea din viziunea ”Educația ne unește” se vorbește despre încrederea pe care părinții o dau cadrelor didactice. Totuși, teoria ca teoria, dar practica ne omoară, așa că l-am întrebat pe consilierul ministrului Educației Naționale, Radu Szekely, ce este de făcut, în condițiile în care prea puțini părinți mai acordă încredere dascălilor. Mai mult, o serie de părinți sunt de-a dreptul agresivi cu cadrele didactice.

Radu Szeleky a explicat că ideea viziunii se referă la a face front comun și a acorda încredere reciprocă pentru ducerea la bun sfârșit a educației fiecărui copil în parte.

Acesta spune că, acum, există o lipsă totală de încredere între diverșii actori implicați în educație și pentru a putea corecta situația trebuie să ne uităm la cauze.

”În momentul de față, observațiile noastre arată că părinții se plâng, în general, de lipsa de predictibilitate a sistemului, de faptul că se schimbă prea repede lucrurile. Nu au încredere că școala îi poate pregăti pe copiii lor pentru un anumit examen pe care ei îl consideră foarte important și atunci nu au încredere în cadrul didactic de la clasă, ci se duc spre meditații, pe când la clasă exact asta ar trebui să se facă, educația generală care ar trebui să îl ajute pe copil să treacă acest examen. Pe de altă parte, profesorii înșiși trebuie să își recâștige încrederea în sine”, a declarat Szekely.

Sursa citată a menționat că profesorii plângându-se că au foarte multe hârtii de făcut, practic, își subminează propria imagine.

”Dacă tu, ca profesor, spui că nu poți să-ți faci meseria pentru că ”nu am timpul necesar, nu am materialele necesare”, ei bine, nici ceilalți nu vor avea încredere în tine, nici părinții, nici copiii”.

Acesta a recunoscut că profesorii sunt încărcați birocratic și dascălii fac parte din foarte multe comitete și comisii.

”Încercăm să reducem birocrația și sper că doamna ministru, în următoarele săptămâni, să vină cu o propunere mai concretă de cum se poate reduce treptat sau poate dintr-o dată sarcina birocratică a cadrelor didactice, astfel încât să se poată concentra pe elev”, a punctat consilierul ministrului Educației.

2587
Tagurile:
profesori, Birocrație, Sistem
Tematic
Toți profesorii sunt vizați: Anunțurile Ecaterinei Andronescu și Vioricăi Dăncilă -video
Andronescu dă de lucru profesorilor – totul, raportat imediat la Minister
Andronescu nu cedează – ce se întâmplă cu vacanțele elevilor
Andronescu dorește salarizarea diferențiată a profesorilor
Особенность школьных знаний состоит в том, что они направлены на тренировку интеллекта

Școala online: creștere masivă a vânzărilor de tablete și laptopuri

25
(reînnoit 16:59 21.09.2020)
Anul școlar care a debutat în condiții speciale din pricina pandemiei de coronavirus a dus la o creștere a vânzărilor de laptopuri, tablete și camere web cu aproximativ 50%.

BUCUREȘTI, 21 sept – Sputnik. Pandemia de coronavirus a făcut ca, în acest an, școala să înceapă în funcție de unul dintre cele trei scenarii: verde, galben sau roșu.

Evident, dinamica situației epidemiologice face ca trecerea de la un scenariu la altul să se facă rapid, iar părinții s-au adaptat, cumpărând device-uri pentru cursurile online.

Așa se face că a crescut considerabil, cu 50 de procente, valoarea vânzărilor de tablete, laptopuri și camere web.

Acestea nu este unicul domeniu în care au crescut vânzările, deoarece investiții mai mari au fost făcute și în zona de confort. Și aceasta pentru că românii petrec mai mult timp acasă. Astfel, ei au cumpărat televizoare mai mari și mai performante, echipamente pentru întreținerea curățeniei, pentru gătit și pentru desfășurarea de activități fizice acasă.

Mihai Pătrașu, CEO evoMAG, spune că familiile cu copii și cei care lucrează de acasă au fost în situația de a investi preponderent în echipamente hardware în această perioadă.

Bugetul mediu per familie a crescut și cu 50%, ajungând la aproximativ 1500 de lei, iar particularitățile, atunci când vine vorba despre comportamentul de consum în această perioadă, țin de necesitate și de rapiditate.

Şi segmentul corporate, reprezentat atât de domeniul public, cât şi de cel privat, a majorat achiziţiile de hardware din aceasta perioadă, informează dcbusiness.ro

 ”Spre exemplu, ca reacţie la contextul actual, am primit foarte multe

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
laptop, tablete
Tematic
E simplu: certificatele de stare civilă se obțin online
Aceste școli vor face numai cursuri online – situația în Capitală
Predarea online: reguli noi pentru profesori, înainte de începerea școlii
Școală online: ce părinți pot cere zile libere plătite
Școală online: de ce nu primesc părinții elevilor zile libere

Загрузка...

S-a dat startul angajărilor în școli: unde se concursul

412
Normele privind concursul pentru angajarea profesorilor pe cele 500 de posturi anunțate de Guvern va consta într-o probă scrisă care se va susține la nivelul școlii, cu subiecte făcute, corectate și notate în școală.

BUCUREȘTI, 21 sept – Sputnik. Ministerul Educației a stabilit, prin Ordinul nr. 5574/2020, privind organizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a posturilor didactice/catedrelor care se vacantează pe parcursul anului școlar în unitățile de învățământ preuniversitar de stat în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, publicat azi în Monitorul Oficial condițiile concursului de angajare pentru cadre didactice.

Cei interesați vor susține o probă scrisă dată la școală, cu subiecte făcute la școală. Lucrarea va fi evaluată de unitatea de învățământ care face angajarea.

Săptămâna trecută, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că scoate la concurs 500 de posturi în sistemul de învățământ, iar azi a publicat regulile de concurs.

Concursul se va da pe baza Metodologiei din 2 septembrie 2013 de organizare şi desfăşurare a concursurilor de ocupare a posturilor didactice/catedrelor care se vacantează pe parcursul anului şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, aprobată prin OMEN 4959/2013.

Această angajare va fi pe perioadă determinată. Candidații trebuie să obțină minim cinci la proba scrisă.

Actul normativ prevede că înscrierea candidaților la concurs/testare și înregistrarea contestațiilor la proba scrisă se pot realiza și electronic, conform procedurilor stabilite la nivelul unităților de învățământ avizată de inspectoratul școlar, pe care le comunică persoanelor interesate inclusiv prin afișare pe saitul Inspectoratului școlar. Prin procedurile stabilite sunt adaptate modalitățile de înscriere și de preluare și înregistrarea contestațiilor, în situația în care aceste activități se organizează și se desfășoară în sistem online, informează edupedu.

Cazierul judiciar se prezintă obligatoriu la înscriere.

Interviul și probele orale pot fi susținute online după încetarea stării de alertă, mai precizează sursa citată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

412
Tagurile:
Concurs, școli
Tematic
Scrisoarea Patriarhului către Anisie: de ce este necesară religia în școli
Medicii de familie, propunere pentru școli: schimbare pentru programul ”Cornul și laptele”
Adeverințele pentru școli: medicii de familie cer eliminarea documentelor
Aceste școli vor face numai cursuri online – situația în Capitală
Un ministru recunoaște: tabletele nu vor ajunge la timp în școli

Загрузка...

În Georgia s-au încheiat exercițiile “Noble Partner 2020”. Ce căută militarii NATO în țară

0
(reînnoit 20:45 21.09.2020)
Organizatorii declară că scopul acestor exerciții este sporirea capacității de apărare a Georgiei, SUA și statelor partenere, precum asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre. Experții consideră însă că scopul este cu totul altul.

În Georgia s-au încheiat exercițiile internaționale “Noble Partner 2020”. Pentru a participa la manevre, în țară au sosit aproximativ 3 mii de militari din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie. Ambasadorul american a declarat că țările vor să îmbunătățească capacitatea de luptă prin eforturi comune și să susțină securitatea în regiunea Mării Negre. Totuși, ce se ascunde în spatele acestor declarații? De ce militarii NATO au ales anume Georgia pentru manevre? Ce crede Rusia despre aceste exerciții?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tematic
Antrenament sau spectacol: Exercițiile Forțelor Aeriene și ale marinei SUA în Marea Neagră
Butoiul cu pulbere din Mediterană: Turcia și Grecia, exerciții militare rivale
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"

Загрузка...