BUCUREȘTI, 17 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Vacanța de Paște 2019 coincide, în acest an, cu vacanța de primăvară. Ea se termină în data de 5 mai 2019.
În tot acest timp, elevii trebuie să se odihnească, pentru că revenirea la școală le aduce Evaluările Naționale.
La aceste testări participă elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a.
Calendar Evaluarea Națională la finalul clasei a II-a în anul școlar 2018-2019
În data de 7 mai 2019, elevii vor susține proba scrisă de Limbă Română sau de Limbă Maternă, a doua zi, este programată proba de citit la Limba Română sau la Limba Maternă, în data de 9 mai, proba scrisă de Matematică, iar în 10 mai proba scrisă de Limba Română pentru elevii aparținând minorităților naționale, precizează edupedu.ro.
Calendar Evaluare clasa a IV-a 2019
În data de 14 mai 2019 are loc proba de Limba Română – scris, 15 mai, Limba Maternă, 16 mai, Matematică.
Calendar Evaluare clasa a VI-a 2019
În data de 22 mai 2019 este programată proba de Limbă și comunicare, iar în data de 23 mai, Matematică și Științe ale Naturii.
În zilele libere prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă NU se face școală, stabilește Ministerul. În ziua de 5 iunie (Ziua învățătorului), nu există o regulă aplicată de la centru tuturor școlilor. Ministerul Educației a anunțat că, în aceste zile, școlile vor organiza “manifestări specifice”, însă numai cele care nu au prevăzute ca zile libere aceste date în contractul colectiv de muncă.
Subiectele pentru Evaluarea Națională de la clasa a II-a sunt similare cu cele de anul trecut care pot fi descărcate și lucrate de pe subiecte2018.edu.ro.
Subiectele pentru Evaluare Națională clasa a IV-a pot fi descărcate de aici subiecte2018.edu.ro, iar cele pentru clasa a VI-a, de aici: subiecte2018.edu.ro.
BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Pandemia de coronavirus nu va trece prea ușor, dimpotrivă, ne-am putea aștepta la o amplificare a acesteia și al un al patrulea val, potrivit lui Nelu Tătaru.
Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, spune că, la momentul de față, suntem în valul trei al pandemiei de coronavirus și că nu exclude apariția valului patru, mai devreme chiar decât ne-am putea aștepta.
Mai mult decât atât, Nelu Tătaru susține că, în acest moment, este o concurență între vaccinare și boală, iar sfatul său pentru oameni este să se imunizeze împotriva COVID-19 pentru a ajunge la o viață ”cvasi-normală”.
”Cred că valul patru va fi după o mobilitate mai accentuată, dar stați să ieșim din valul trei. Suntem în vârf. Noi, specialiștii, urmăream cele patru barometre: prezența în unitățile de primire urgențe, secțiile de boli infecțioase, terapiile intensive și decesele. Aceste patru barometre sunt cele care ne spun unde ne aflăm”, a explicat fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, potrivit gandul.ro.
În opinia sa, mobilitatea reprezintă cel mai important indice care dă transmiterea comunitară. Spre exemplu, a continuat fostul ministru al Sănătății, nu școala propriu-zisă este cea problematică, ci felul în care elevul ajunge la școală, alături de bunici, de părinți etc.
Nelu Tătaru a vorbit, pe această cale, despre revenirea elevilor în bănci, subiect extrem de controversat și la care se pare că nimeni nu poate da un răspuns clar și concis.
”Acei bunici sau părinți care stăteau de la 8-12 pe gardul școlii, fără măști, fără absolut nimic… Timpii de joacă de după, seara, în care…”, a completat Tătaru, referindu-se la aglomerarea din parcuri de la locurile de joacă.
În ceea ce privește revenirea în bănci, Nelu Tătaru crede că anii terminali ar trebui să se întoarcă față în față la școală, iar ceilalți ani în online.
”Ar trebui să luăm în calcul un val patru după o perioadă în care vom avea multă mobilitate”, a explicat Nelu Tătaru.
UPDATE, ora 12:00
BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Românii ies în stradă, nemulțumiți de politicile Guvernului Cîțu.
Astăzi, 14 aprilie 2021, în intervalul 11.00-13.00, confederațiile sindicale reprezentative din România vor organiza un miting în Piața Victoriei, iar Federație Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” va fi prezentă cu 12 membri.
Și sindicaliștii SANITAS, din Sănătate, vor picheta Guvernul României.
”Există aprobare obținută de către toate confederațiile sindicale, așa că putem merge să-l aplaudăm pe premierul României”, a scris liderul SANITAS București, Viorel Hușanu pe pagina sa de Facebook.
Principalele revendicări ale sindicaliștilor vizează:
- majorarea cuantumului salariului minim brut pe țară garantat în plată, la suma de 2400 lei, conform propunerii confederațiilor sindicale;
- deblocarea negocierilor colective la nivel sectorial și național prin modificarea cadrului legal existent, încheierea CCMUNN;
- reducerea fiscalității pe locul de muncă;
- aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 în sensul aplicării creșterilor salariale prevăzute de lege pentru anul 2021 pentru salariații din sănătate și asistență social;
- acordarea stimulentului de risc prevăzut de Legea 82/2020, salariaţilor din asistenţa socială și personalului din unitățile sanitare, finanțat de ministerul sănătății;
- reanalizarea O.U.G. Nr. 226/2020 prin care s-au tăiat veniturile salariaților din sănătate și asistență socială;
- deblocarea acordării voucherelor de vacanță pentru 2021 pentru salariații din sistemul bugetar - O.U.G. nr. 8/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative;
- retragerea proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, inițiat de către Guvernul României;
- respectarea hotărârii adoptată de Parlamentul României privind majorarea valorii punctului de pensie, la 1.775 de lei;
- consultarea partenerilor sociali în elaborarea şi promovarea pachetului legislativ cu privire la promovarea unor legi și acte normative cu caracter social;
- transparență în ceea ce privește cheltuirea banului public;
- majorarea salariilor personalului din învățământ la nivelul anului 2022, încă din anul 2021, ținând cont de importanța socială a muncii depuse de salariații din educație, dar și de faptul că aceste categorii de personal bugetar se regăsesc în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare stabilite prin legea – cadru nr. 153/2017;
- creșterea finanțării pentru dezvoltarea infrastructurii școlare, inclusiv pentru digitalizarea rapidă a întregului sistem educațional;
- deblocarea posturilor din sistemul de învățământ;
- majorarea salariilor personalului din învățământ, în concordanță cu negocierile purtate cu sindicatele;
- măsuri active privind redeschiderea HORECA.
BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Cel mai implicat parlamentar în problemele Sănătății, deputatul USR Emanuel Ungureanu acuză PNL și pe premierul Florin Cîțu de ”trădare politică” în urma demiterii lui Vlad Voiculescu.
”Un om de stat vorbește cu partenerii cu care este la guvernare, caută împreună, dacă este cazul, o soluție pentru un alt ministru, nu face un gest unilateral, fără să se consulte cu cei pe care îi numește parteneri”, a declarat Ungureanu pentru RFI.
Deci, consideră Emanuel Ungureanu ”este un act de agresiune pe care îl face PNL, spun eu, în înțelegere cu o parte dintre pesediștii cu care s-a înțeles tot timpul foarte bine PNL în guvernarea USL”.
”Nu schimbi niciodată ministrul într-o coaliție, fără să te consulți cu partenerii tăi. A fost un act de trădare politică, pe care eu îl consider ca fiind și foarte laș”, acuză deputatul USR PLUS.
Precizăm că deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu este membru în Comisia de Sănătate și unul dintre susținătorii principali ai lui Vlad Voiculescu.
Cu toate acestea, Emanuel Ungureanu este unul dintre principalii critici ai sistemului adoptat de Ministerul Sănătății și DSU – împărțirea spitalelor în COVID și non-COVID, acuzând că asta a dus la netratarea și chiar multor pacienți cu boli cronice.
De asemenea, Ungureanu a denunțat (chiar la DNA) fapte de corupție din pandemie săvârșite în perioada Nelu Tătaru – Ludovic Orban, inclusiv trimiterea de ”ajutoare” de proastă calitate și fără contracte de achiziție în Republica Moldova.