Şcoală

Acuzaţii grave sesizările părinţilor la inspectorat sau minister, nerezolvate

1915
(reînnoit 07:02 20.02.2019)
Eugen Ilea, preşedintele filialei Bucureşti a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi trage un semnal de alarmă şi îndeamnă părinţii să vină să le semnaleze exact situaţiile problematice cu care se întâlnesc în unităţile şcolare.

BUCUREŞTI, 20 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Epidemia de gripă şi suspendarea, pentru o zi, a cursurilor la finalul primului semestru au scos la iveală şi alte probleme cu care se confruntă sistemul de învăţământ.

Școală
© Sputnik / Артем Житенев

Una dintre ele, pe care s-a bătut monedă atunci, a fost cea legată de absenţa săpunului în şcoli. De atunci, însă, subiectul a fost uitat.

Eugen Ilea, preşedintele filialei Bucureşti a FNAP-ÎP a precizat, încă de atunci, că sunt şcoli unde săpunul lipseşte cu desăvârşire.

Întrebat, însă, detalii despre aceste unităţi şcolare, Ilea a dezvăluit un aspect prea puţin sau deloc cunoscut de publicul larg. Şi anume, este vorba despre faptul că părinţii… se feresc să facă reclamaţii… până la capăt.

„Este acea reticenţă a părinţilor. Ok, vin către noi şi ne sesizează anumite lucruri, dar în momentul în care dorim să ne spună exact şcoala unde se întâmplă lucrul acesta, comunicarea se cam încheie. Şi, din păcate, nu prea avem pârghia necesară pentru a merge să acţionăm exact la locul unde se întâmplă. Transmit părinţilor să nu mai fie reticenţi şi să transmită exact ceea ce au de spus”, a declarat, exclusiv pentru Sputnik, Eugen Ilea.

Este foarte interesantă atitudinea părinţilor. Totuşi, care ar fi motivul pentru care aceştia evită să meargă mai departe cu sesizarea, la Inspectoratele şcolare sau chiar la Ministerul Educaţiei Naţionale?

Ilea spune că, de vină pentru această situaţie este faptul că au existat şi cazuri atunci când părinţii au mers mai departe cu sesizarea, dorind să îşi rezolve problema, însă rezultatul a fost dezamăgitor.

„Eu îi înţeleg, pentru că, de-a lungul timpului, orice sesizare făcută – ori către inspectorat, ori către consiliile de administraţie ale şcolilor respective, ori către minister, nu s-a soldat cu nici o soluţie în vederea îmbunătăţirii relaţiei din şcoala respectivă”, a explicat Ilea.

Acesta a precizat că mai avem de lucrat la relaţia părinte-şcoală şi la relaţia cu cadrul didactic, adăugând că, la nivelul Bucureştiului, el face toate demersurile necesare astfel încât „să rupem această marotă a războiului dintre părinte şi cadrul didactic”. În opinia sa, acest război nu ar trebui să existe.

1915
Tagurile:
MEN, Minister, inspectoratul școlar, Părinţi, sesizări
Liliana Romaniuc

Consilierul lui Cîmpeanu: ”Lecțiile nu vor mai fi la fel”

722
(reînnoit 16:05 25.02.2021)
Liliana Romaniuc susține că învățarea trebuie să fie obiectivul central al fiecărei lecții, iar profesorul trebuie să aibă în minte, atunci când face proiectarea didactică, învățarea pentru toți școlarii din clasă.

BUCUREȘTI, 25 feb – Sputnik. Consilierul ministrului Educației, Liliana Romaniuc, susține că învățarea trebuie să fie obiectivul central al oricărei lecții și a subliniat că nu se referă doar la conținuturi, ci și la deprinderi, atitudini, comportamente.

În opinia sa, profesorii trebuie să devină proiectanți ai învățării, iar povestea cu proiectarea didactică sau proiectarea lecției trebuie înlocuită cu paradigma ”learning design” sau proiectarea învățării. Altfel spus, din primul moment al lecției și până la ultimul, profesorul trebuie să aibă în minte învățarea pentru toți elevii din clasă.

”Asta înseamnă că lecțiile nu vor mai fi la fel. Lecția va lua forma și consistența grupului de elevi cu care profesorul lucrează. În funcție de nivel, nevoi, context, profesorul va realiza designul învățării pentru elevi, pentru ca ei să învețe”, a scris Liliana Romaniuc pe pagina sa de Facebook.

Consilierul ministrului Sorin Cîmpeanu a subliniat că nu este vorba doar de conținuturi, ci și de metode, instrumente, resurse, strategii și forme de evaluare.

De asemenea, oficialul din Ministerul Educației, care are și o bogată experiență didactică și de control – să nu uităm că a ocupat funcția de inspector școlar general al județului Iași – a punctat că, în multe dintre demersurile pedagogice, unele foarte bune, se uită esențialul. Mai exact, este vorba despre învățare.

”Obiectivele sunt necesare, dar procesul este cel care face diferența!”, a atras atenția Liliana Romaniuc.
Liliana Romaniuc
Liliana Romaniuc

Cu alte cuvinte, oficialul subliniază că profesorul trebuie să aibă o viziune plenară, să nu se lase limitat de obiectivele pe care și le formulează și să aibă permanent în vedere că învățarea nu se referă strict la conținuturi – să explice, să numere, să compare etc – ci și la deprinderi. Ori, formarea deprinderilor și aptitudinilor este un demers complicat și complex, el necesitând o bună cunoaștere nu doar a didacticii, ci și a particularităților individuale și de vârstă ale elevilor.

722
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu
Tematic
Cîmpeanu, anunț despre vaccinarea personalului din învățământ
Cîmpeanu, control fulger la Inspectoratul București
Educatoare, mesaj cutremurător pentru Cîmpeanu: a spus tot!

Загрузка...
Sorin Cîmpeanu la Cotroceni

Cîmpeanu, satisfăcut de bugetul primit de Educație

119
Ministrul Educației a declarat că anul acesta, din bugetul de 28,5 miliarde de lei, alocat instituției pe care o conduce, dispar cheltuieli în valoare de 1,2 miliarde de lei. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 25 feb – Sputnik. Educația are, în sfârșit, buget, după ce ziua a debutat cu scandal în comisia pentru învățământ din Parlament.

Mai exact, timp de trei sferturi de oră, aleșii s-au certat, cine să conducă ședința în care se dezbătea bugetul Educației.

În cele din urmă, Monica Anisie, președintele Comisiei de învățământ din Senat a obținut majoritatea voturilor pentru a conduce ședința.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit despre bugetul alocat Educației de Guvernul României.

Ministrul Educației este de părere că bugetul este mulțumitor, fiind corelat cu execuția pe anul trecut, un buget corelat cu cheltuielile estimate pe anul acesta.

”Aș vrea să precizez că, anul acesta, din bugetul de 28,5 miliarde de lei, alocat Ministerului Educației, dispar cheltuieli în valoare de 1,2 miliarde de lei, mai exact este vorba de cheltuieli cu plata drepturilor salariale pe Legea 85, nu mai există. În al doilea rând, nu mai există voucherele de vacanță, iar în al treilea rând, de la Fondul de Rezervă nu mai avem cheltuieli. Sunt 1,2 miliarde de lei cheltuieli care dispar, 244 milioane lei sumă care apare în bugetul Educației”, a subliniat oficialul de la Educație.

Cîmpeanu a subliniat că, raportat la procentul din Produsul Intern Brut, care face raportarea la bugetul alocat educației naționale și nu la bugetul Ministerului, pentru acțiunea în învățământ au suma de 39,6 miliarde de lei. 

Demnitarul a făcut precizarea că acești bani, 8,11 miliarde de euro, sunt, în valoare absolută, cea mai mare alocare bugetară a Educației.

Cîmpeanu a declarat că tot acest buget a fost făcut fără contribuția pe care Educația o poate primi din partea Planului Național de Redresare și Reziliență, ”o contribuție esențială pentru reforma în Educație”.

Această alocare, a adăugat ministrul Educației, este în curs de a fi discutată și în următoarele zile, probabil săptămâna viitoare, va da și valori exacte, care se adaugă bugetului Ministerului Educației și bugetului Educației.

119
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu
Tematic
Educatoare, mesaj cutremurător pentru Cîmpeanu: a spus tot!
Își dă Cîmpeanu demisia? Educația, cel mai mic buget
Cîmpeanu, intervenție fermă: se pot oferi flori și mărțișoare

Загрузка...
В России сегодня презентовали международный проект Бессмертная память

“Memoria nemuritoare”: În Rusia a fost prezentat un nou proiect

41
(reînnoit 19:50 25.02.2021)
În centrul de presă al grupului media „Rossiya Segodnya” de la Moscova s-a desfășurat o masă rotundă în format de videoconferință, dedicată prezentării unui nou proiect.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Conferința video “Genocidul nazist: noi documente și materiale” a reunit participanți din Rusia, Letonia, Kazahstan și Tadjikistan, raportori ai Adunării popoarelor din Eurasia și experți ai proiectului multimedia al agenției RIA Novosti “Nürnberg. Începutul păcii”.

Subiectul central al discuțiilor a constituit prezentarea proiectului internațional al adunării – “Memoria nemuritoare”, sarcina căreia este identificarea și digitalizarea unei cantități mari de date din arhivele străine, care arată proporțiile crimelor naziștilor împotriva cetățenilor sovietici. De asemenea, proiectul va include și materialele făcute publice după încheierea Tribunalului de la Nürnberg, primul din istorie care a recunoscut agresiunea drept cea mai gravă crimă și a prezentat opiniei publice crimele naziștilor împotriva păcii și umanității, transmite RIA Novosti.

Andrei Beliyaninov, secretarul general al Adunării popoarelor Eurasiei: “Societatea civilă din Rusia și restul lumii se alătură tot mai activ păstrării memoriei istorice. Activitatea Comitetului organizatoric internațional a proiectului “Memoria nemuritoare” de păstrare a patrimoniului istoric al Marelui Război pentru Apărarea Patriei și al Celui De-Al Doilea Război Mondial răspunde în același timp intereselor Rusiei și tuturor statelor – învingătoare și aliate. Existența unei cereri pentru o astfel de structură civică devine tot mai evidentă, dacă luăm în considerație campania propagandistică antirusă fără precedent, declanșată în ultimii ani. În toată lumea devine tot mai dificilă să organizăm și să desfășurăm evenimente legate de comemorarea chiar și a unor evenimente care sunt lipsite de orice ambiguitate în conținutul lor ideologic, cum ar fi înfrângerea fascismului de către Uniunea Sovietică și țările din coaliția antihitleristă. O sarcină importantă a comitetului internațional organizator al proiectului “Memoria nemuritoare” este crearea unei bănci digitale comune a documentelor cu privire la crimele naziste, precum și crearea unor dosare ale naziștilor și complicilor lor, care au comis crime împotriva păcii și umanității. Această sarcină științifică și organizatorică onorabilă cade pe umerii generației actuale. Îndeplinirea ei va contribui la restabilirea dreptății istorice și va deveni o barieră sigură în fața celor care încearcă să rescrie istoria, să reabiliteze nazismul și să ponegrească marea victorie a poporului sovietic și a tuturor țărilor și popoarelor, a învingătorilor nazismului”.

De asemenea, în cadrul mesei rotunde au fost prezentat și proiectul transmedia istoric al RIA Novosti – “Nürnberg. Începutul păcii”, lansat în anul aniversării a 75-a de la principalul proces de judecată al secolului XX. În cadrul acestui proiect, pe portalul nuremberg.media și în rețele de socializare sunt publicate materiale dedicate Tribunalului de la Nürnberg, în limba rusă, germană, franceză și engleză.

Proiectul oferă cititorilor mărturii de arhivă și muzeistice unice, fotografii, desene, cronici video, care oferă un prilej de a simți acest proiect zi de zi. La baza proiectului se află mărturiile de la persoana întâi, obținute de autori din arhivele rusești și străine. Acestea vor fi suplimentate e expoziții, podcasturi, discuții publice, spectacole. O parte indispensabilă a proiectului va deveni și o reconstrucție VR unică a istoriilor principalilor inculpați ai tribunalului.

“Problema documentelor care dezvăluie crimele nazismului este una centrală în cadrul proiectului. Petrecem mult timp în arhive, lucrăm cu materialele publicate – foto, video, sunet, manuscrise dactilografiate. În centrul materialelor noastre se află întotdeauna un document. Sunt niște mărturii atât de puternice, încât uneori chiar și cei mai căliți colegi simt niște dificultăți emoționale în timp ce lucrează cu tema dată. Iată de ce acordăm o mare atenție acestei activități importante de căutare și digitalizare a documentelor, legate de crimele împotriva populației civile a URSS, - abia urmează să studiem acest strat al memoriei istorice”, a menționat coordonatorul proiectului, jurnalistul și scriitorul Natalia Osipova.

Participanții la masa rotunda au convenit asupra publicării unei selecții de material a proiectului “Memoria nemuritoare” despre crimele naziștilor împotriva cetățenilor sovietici pe portalul nuremberg.media.

Adunarea popoarelor Eurasiai este o organizație neguvernamentală internațională, ai cărui scop este formarea unui model civic integrationist în numele consolidării păcii și armoniei prin dezvoltarea cooperării multilaterale și a diplomației civice (populare) în spațiul eurasiatic. În prezent, aceasta cuprinde reprezentanți ai peste 43 de state. Adunarea a încheiat 107 de acorduri de parteneriat în domeniul culturii, antreprenoriatului, dezvoltării relațiilor integraționiste între popoarelor Eurasiei și a diplomației populare.

Proiectul “Nürnberg. Începutul păcii” se desfășoară cu sprijinul partenerilor generali media: posturile de televiziune Rossiya 24 și Moskva 24, portalul de știri Vesti.ru, postul de radio Vesti FM, site-ul Komsomolskaia Pravda. Parteneri media a proiectului sunt postul de radio Mayak, postul de radio Radio Rossiya, cinematograful online tvzavr, Muzeul de Stat de Istorie, Muzeul Evreiesc și centrul de toleranță.

41
Tagurile:
Rossiya Segodnya

Загрузка...