Mircea Miclea

Fost ministru al Educaţiei acuză sindicatele: „Nu au susţinut reforma”

224
(reînnoit 15:28 05.12.2018)
Mircea Miclea a comentat proiectul „România Educată” ce va fi pus astăzi în dezbatere publică şi spune că ar fi bine să vină cu idei noi – despre sindicate, afirmă că nu le-a simţit alături în timpul mandatului.

BUCUREŞTI, 5 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Proiectul „România Educată” reprezintă cea mai amplă şi de durată consultare publică desfăşurată până acum în domeniul politicilor publice din educaţie.

Priorităţile proiectului vizează cariera didactică, managementul educaţional, echitatea, învăţământul profesional şi tehnic, învăţământul superior, evaluarea elevilor şi studenţilor şi educaţia timpurie.

Reformă în Educaţie

Dorința Administrației Prezidențiale este ca orice viitoare lege a Educației să aibă la bază rezultatele proiectului „România Educată”.

Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei, spune că îşi doreşte ca proiectul să vină cu idei inovatoare şi că se bazează şi pe faptul că s-a lucrat la acest raport timp de patru ani.

„Sper ca aceste negocieri să nu fie negocieri în jos, în sensul de a ajunge la consens cu prețul sacrificării reformei. Ideea principală este de a face reformă în învățământ, nu de a ajunge neapărat la un consens, dacă acest consens trădează reforma”, a explicat Miclea, potrivit rfi.ro.

În privinţa reformei, Miclea precizează că trebuie să îl aşteptăm pe Klaus Iohannis să ne spună ce fel de reformă doreşte să facă, apoi vom vedea dacă este viabilă, adăugând că sunt mai multe aspecte care trebuie luate în seamă, cum ar fi, spre exemplu, rata crescută a analfabetismului funcţional.

Sindicatele, acuzate de conservatorism

În privinţa sindicatelor, Miclea spune că, atât timp cât a fost ministru, el nu le-a simţit aproape. Şi aceasta fiindcă sindicatele din România au reprezentat „o parte conservatoare”, care a încercat să menţină status-quo-ul.

„Nu au susţinut reforma. Sau și atunci când au susținut reforma, au susținut-o în retorică, dar nu în fapte, nu în modul real în care s-au comportat”, a explicat fostul ministru.

Întrebat dacă ne putem aştepta ca sindicatele să opună şi acum rezistenţă, fostul oficial de la Educaţie a declarat că, dacă vor fi propuneri aproape de status-quo-ul şi de interesele sindicale, atunci nu vor opune rezistenţă şi că vom vedea cât de reformatoare este această propunere în funcţie de cât de mult se vor opune sindicatele.

„Nu văd undeva, în vreo ţară, ca sindicatele să fie portdrapelul reformei”, a punctat Miclea.

224
Tagurile:
sindicate, educație, Reformă, proiect, Mircea Miclea
Tematic
Iohannis s-a folosit de prima zi de școală ca să atace Guvernul
Fost ministru: „Măririle salariale în masă nu schimbă calitatea actului didactic”
România pierde miliarde de euro anual din cauza şcolilor distruse
Fenomen extrem de grav, se întâmplă în şcoli – autorităţile, depăşite de situaţie
A descoperit şi Iohannis haosul din învăţământul românesc – „se face după ureche”

Загрузка...