Oana Moraru

Consultant educaţional: „Mare parte din bullyingul şcolar, indus de profesori”

1613
Oana Moraru susţine că serviciul pe şcoală este extrem de important şi combate părerea celor care au declarat contrariul.

BUCUREŞTI, 9 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Declaraţia preşedintelui Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, Mitică Iosif, potrivit căreia nu poate fi acceptată povara serviciului pe şcoală care a căzut, mai nou, şi pe spatele personalului auxiliar din unităţile de învăţământ a stârnit, evident, o serie de reacţii.

Mai mult, liderul sindical a declarat direct că „profesorul nu este şi nu poate fi confundat cu paznicul”, pentru simplul motiv că nu a făcut studii ca să o facă pe paznicul şi nici nu este pregătit să facă faţă unei asemenea sarcini.

„N-am auzit de mult timp o aşa tristă gogomănie”

Consultantul educaţional Oana Moraru îl combate dur pe liderul de sindicat, spunând că „oamenii ăştia nu înţeleg un lucru fundamental” şi că nu a auzit de mult timp „o aşa tristă gogomănie”.

„Avem atâta bullying în şcoli şi suntem primii la agresivitate şcolară în Europa tocmai pentru că profesorii nu fac de serviciu ca lumea”, a scris aceasta pe pagina sa de Facebook, adăugând că viaţa unei şcoli are două mari arii de creştere, intervenţie şi dezvoltare. Şi anume, aria academică şi cea socio-emoţională.

Moraru susţine că, dacă şcoala nu este în pauze alături de copil să ajute la reglarea relaţiilor dintre elevi, să îi ajute să îşi pună limite sănătoase, să îşi înţeleagă luptele naturale pentru putere, atunci nu e şcoală, ci doar „o adunare de funcţionari care se ocupă de copii de la gât în sus, cum s-ar ocupa de nişte dosare de pe birou”.

Mai mult, potrivit sursei citate, lumea pauzelor şcolare este incredibil de bogată şi intensă, iar acolo s eproduce mai multă învăţare decât la ore. Vorbim despre configurarea identităţii sociale, puterea unui copil de a-şi stabili limitele propriei siguranţe, capacitatea lui de a se reprezenta pe sine în lume, nivelul de toleranţă, empatia, puterea de negociere.

Copiii nu trebuie păziţi

„Enorm se întâmplă cu ei când noi suntem în cancelarii, la ţigară sau cafea”, punctează Moraru care se revoltă la ideea ca micuţii să fie pur şi simplu păziţi, pentru că ar însemna că lucrurile sunt lăsate la întâmplare.

Oana Moraru respinge ideea potrivit căreia familiile au o responsabilitate pentru ceea ce fac copiii în pauze, afirmând că tot ce se petrece la şcoală este treaba adulţilor din unitatea de învăţământ, iar părinţii sunt chemaţi numai când este vorba să se tranşeze responsabilităţi.

„Mare parte din bullyingul școlar românesc este fenomen indus de profesori și școli prin atitudine de nepăsare și lipsă de supraveghere”, a precizat consultantul educaţional care este, în acelaşi timp, şi fondatorul unei şcoli private.

Desigur, dascălii sunt de vină de producerea fenomenului, în condiţiile în care ei trebuie, conform celor declarate de Oana Moraru, să se ocupe şi de latura emoţională a elevilor în pauze. Numai că în şcolile de stat numărul elevilor este foarte mare, iar în cele zece minute de pauză un singur om nu numai că nu are timp să explice unor elevi agresivi cât de grave sunt faptele lor, dar asta înseamnă şi că alţi 40, să zicem, deşi numărul e foarte mic – rămân nesupravegheaţi şi, deci, se află în situaţia în care îşi rezolvă conflictele cu pumnii.

Nu e doar responsabilitatea şcolii ce se petrece între pereţii săi, ci şi ai familiilor. De multe ori, copiii vin cu toxine emoţionale aduse de acasă, pentru care profesorul nu este vinovat şi nici responsabil să le vindece. Profesorul nu este un soi de mama Dolores, el are o misiune acolo. Că transmite, deopotrivă, şi emoţii, că ajunge la sufletul copiilor, că le şterge lacrimile şi îi consolează e una. Dar de aici şi până la a fi exclusiv vinovat pentru tot e cale lungă, iar afirmaţia este nedreaptă.

1613
Tagurile:
cauze, școală, hărțuire
Tematic
Spiritual și bun amic. Colegii de școală despre Kim Jong-un pe când era elev
Iohannis s-a folosit de prima zi de școală ca să atace Guvernul
Explozie la o școală din Mureș: doi răniţi, 70 evacuaţi
Drama sângeroasă la școala din Permi: imagini de la fața locului
Один день ученика в пандемии

Fifor, PSD: ”Ce mai înțeleagă părinții și profesorii?”

52
Deputatul spune că propunerea ministrului Educației de a lua ca referință ziua imediat următoare după trecerea în jos sau în sus a pragului de 1 la mie, pentru redeschiderea sau închiderea școlilor, aduce și mai multă impredictibilitate în sistemul de învățământ.

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik. Scandal în sitemul de învățământ din România, acolo unde ministrul Sorin Cîmpeanu face declarații peste declarații reușind numai să abramburească atât elevii, cât și părinții și profesorii.

Demnitarul a precizat că toți elevii din București, inclusiv cei din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a vor reveni, cel mai probabil, miercuri, 19 mai 2021, la școală, notează Sputnik.

Deputatul social democrat Mihai Fifor spune că PSD cere guvernului să testeze și să țină școlile deschise și că propunerea ministrului Educației de a lua ca referință ziua imediat următoare după trecerea în jos sau în sus a pragului de 1 la mie, pentru redeschiderea sau închiderea școlilor, aduce și mai multă impredictibilitate în sistemul de învățământ.

Acesta este motivul pentru care PSD cere guvernului să testeze și să țină școlile deschise indiferent de rata de incidență, punctând că sunt teste rapide non-invazive nazale, aprobate deja de Agenția Națională a Medicamentului, care pot fi folosite pentru testarea elevilor și profesorilor.

Fifor amintește că săptămâna trecută, vineri, la prânz, ministrul Sorin Câmpeanu spunea că ziua de vineri va rămâne ziua de referință pentru începerea sau redeschiderea școlilor.

De aceea, părinții și-au făcut planuri în funcție de anunțul demnitarului.

”Dar pe seară, totul s-a întors pe dos, anunțându-se că deciziile se vor lua de pe o zi pe alta! Ce să mai înțeleagă părinții și profesorii?

Dacă noua decizie a ministrului Câmpeanu va intra în vigoare profesorii nu vor mai ști din timp dacă a doua zi vor preda la școală sau în regim online, iar părinții vor afla de pe o zi pe alta dacă își vor duce sau nu copilul la școală”, a explicat Mihai Fifor.

Întrebarea este ce vor face părinții cu copiii, fiindcă nu pot fi duși la bunici, dar nu pot fi lăsați nici acasă, pentru că nimeni nu știe dacă ei vor merge sau nu la școală în ziua următoare.

De aceea, PSD cere imperativ Guvernului să termine cu această bătaie de joc la adresa copiilor, părinților și profesorilor, subliniind că Guvernul, în loc să rezolve problemele, le complică și mai mult.

52
Tagurile:
Părinți, Profesori, PSD

Загрузка...
Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu, anunț: când merg elevii din Capitală la școală

70
(reînnoit 18:34 17.05.2021)
PSD îi critică pe Ludovic Orban și pe Florin Cîțu pentru că, în cearta lor pentru șefia PNL, pun în pericol realizarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României.

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik. Elevii vor putea merge în format fizic la școală în următoarele zile. Aceasta este concluzia declarațiilor făcute de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Demnitarul a precizat că toți elevii din București, inclusiv cei din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a vor reveni, cel mai probabil, miercuri, 19 mai 2021, la școală.

Astăzi, 17 mai 2021, Capitala a atins o rată a infectării cu noul coronaviruss de sub 1 la mie.

”Este posibil ca de miercuri să se meargă la școală, în funcție de decizia Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență. Noi am dat prin modificarea ordinului comun posibilitatea să se deschidă, dar asta nu înseamnă că e o obligativitate”, a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.

De astăzi, 17 mai 2021, Bucureștiul a intrat în scenariul verde pentru școli, cu rata infectărilor sub pragul de 1 la mie.

Cîmpeanu este de părere că, dacă se publică diseară în Monitorul Oficial modificarea la ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, nu este logic să se organizeze ședința Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență luni noaptea pentru a anunța deschiderea școlii de marți dimineață, 18 mai 2021.

”Se va face, probabil, ședință la nivelul Municipiului București în cursul zilei de mâine, după ce vom avea și rata de infectare de mâine și vom avea o confirmare a trendului descendent“, spune Sorin Cîmpeanu.

În acest context, ministrul Educației vede posibil ca de miercuri dimineață să se meargă la școală în București, fără diferențiere în funcție de clasă, cu condiția ca aceasta să fie decizia CMBSU. Modificarea ordinului comun creează cadrul pentru ca acest comitet să poată decide în acord cu Inspectoratul Școlar Județean sau Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Direcția de Sănătate Publică.

În cazul elevilor care prezintă orice simptome specifice, vulnerabilități medicale sau alte motive întemeiate trebuie să aibă asigurat accesul online la procesul de învățământ.

70
Tagurile:
Școală, Sorin Cîmpeanu

Загрузка...
Геннадий Григорьевич Онищенко

Laboratorul biologic al SUA în Moldova provoacă îngrijorarea Moscovei - Onișcenko

53
Laboratoarele științifice controlate de Pentagon, situate în mai multe țări din CSI și în Georgia, provoacă îngrijorări serioase Moscovei oficiale.

CHIȘINĂU, 17 mai - Sputnik, Nikita Ciukunov. Rusia se teme că armele biologice sunt dezvoltate în aceste centre sub masca studierii infecțiilor periculoase. Fostul șef al Rospotrebnadzor, deputatul Dumei de Stat, epidemiologul Genadii Onishchenko explică, într-un interviu pentru Sputnik, cum funcționează astfel de instituții.

Arme necontrolate

Până în prezent, armele biologice rămân cel mai puțin controlat tip de arme de distrugere în masă. Supravegherea formală a acestuia este asigurată de Convenția privind interzicerea armelor biologice și toxice (BTWC), adoptată în 1972, a menționat Gennady Onișcenko. Potrivit acestuia, în anii 1990, țările care au semnat acest document au dezvoltat un mecanism de monitorizare a respectării prevederilor conceptului. Cu toate acestea, ratificarea sa a fost blocată prin eforturile părții americane.

Lipsa unei supravegheri stricte a dus la apariția unor laboratoare biologice americane pe teritoriul republicilor fostei URSS, ale căror activități sunt finanțate de Departamentul Apărării al SUA. Astfel de facilități funcționează acum în Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Kazahstan, Moldova, Uzbekistan și Ucraina.

„În aceste laboratoare activează microbiologi militari cu o calificare foarte înaltă. Desigur, ei nu dezvoltă ceva conceput pentru a proteja copiii georgieni sau azeri. Aceștia sunt angajați în studiul focarelor virale naturale și exportul de tulpini. Sarcina lor este simplă - să producă tulpini virulente (extrem de infecțioase - Sputnik) care ar putea fi luate cu ușurință ca locale", subliniază specialistul.

Pentru Rusia o îngrijorare deosebit de gravă este, potrivit lui Genadi Onișcenko, Laboratorul Central de Referință situat lângă Almatî, Kazahstan. Această instituție este echipată cu cele mai moderne echipamente și face parte din rețeaua științifică a Pentagonului din Asia Centrală.

„Laboratorul este foarte puternic, cu cel mai înalt nivel de protecție. Acolo sunt dezvoltate rețete biologice militare. Acesta nu are nicio legătură cu asistența medicală civilă din Kazahstan. Statele Unite, practic, nu ascund faptul că desfășoară un program biologic activ pe teritoriul Kazahstanului”, notează fostul șef al Rospotrebnadzor.

Infecții catastrofale

În realitățile moderne, armele biologice devin unul dintre instrumentele principale ale războiului „hibrid”, spune Genadii Onișcenko. Pandemia de coronavirus a arătat în mod clar daunele pe care le poate provoca o infecție.

„Ne-am convins că virușii sunt eficienți în ceea ce privește crearea psihozei de masă, destabilizarea situației politice și prăbușirea economiilor. Coronavirusul a cauzat mai multe daune economiei globale decât orice război”, a spus epidemiologul.

În același timp, acum este imposibil să se demonstreze originea artificială a virusului datorită controlului incomplet asupra activității laboratoarelor biologice. Verificatorilor li se arată doar ceea ce „pot vedea”, conchide el.

„Uneori, specialiștii georgieni sunt îmbrăcați în costume și aceștia merg la aceste laboratoare. Dar chiar în „inima”, în cele mai secrete locuri - nu le este permis. Ce tip de cercetare se desfășoară acolo - nimeni nu știe, pentru că aceasta este cercetare militară”, rezumă vorbitorul.

Neliniștea Moscovei

În aprilie a anului trecut, Maria Zaharova, reprezentant oficial al Ministerului de Externe rus, a făcut o declarație dură împotriva laboratoarelor biologice americane.

Ea a admis că dezvoltarea acestor agenți patogeni ai bolilor periculoase în scopuri militare poate fi efectuată la aceste facilități. Ca exemplu, Zaharova a dat Centrul Richard Lugar din Georgia.

"Nu se poate exclude faptul că în astfel de laboratoare, americanii lucrează la crearea și modificarea diferiților agenți cauzali ai bolilor periculoase, inclusiv în scopuri militare", a spus atunci purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus.

Mai târziu, în aprilie 2021, Nicolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a exprimat o opinie similară într-un interviu acordat ziarului Kommersant.

„Vă invit să acordați atenție faptului că în lume, numărul laboratoarelor biologice aflate sub controlul SUA crește ca pe drojdie. Și printr-o coincidență ciudată - în special la granițele rusă și chineză”, a spus el.

Secretarul Consiliului de Securitate a mai adăugat că focarele de boli necaracteristice pentru această zonă sunt depistate cu o anumită regularitate în zonele adiacente „stațiilor sanitare și epidemiologice pașnice”.

53
Tagurile:
CSI, Moscova, SUA

Загрузка...