школа

Profesor: „Oare nu ar trebui clarificăm şi ieşirea din sistem?”

1269
Liliana Romaniuc, preşedintele Asociaţiei Române de Literaţie, spune că este extrem de neclară procedura de ieşire din sistemul de învăţământ a unui dascăl.

BUCUREŞTI, 5 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Situaţiile în care un cadrul didactic întâmpină diferite probleme de sănătate care îl aduc în situaţia de a nu mai putea continua activitatea la clasă, dar care nu renunţă, precum şi cazurile de abuzuri venite din partea cadrelor didactice ridică problema suspendării dreptului de a profesa.

Dascălul Liliana Romaniuc, fost inspector şcolar general în Iaşi aduce în discuţie acest subiect pe pagina sa de Facebook, ca urmare, după cum mărturiseşte, a discuţiei avute cu un amic. Aceasta precizează că a fost întrebată când se suspendă, în România, dreptul de practică pentru cadrele didactice. Mai exact, ce trebuie să facă un profesor pentru a ie se suspenda dreptul de practică.

„Sinceră să fiu, nu am întâlnit în cariera mea nici un profesor căruia să i se fi luat dreptul de practică definitiv”, a explicat Romaniuc, adăugând că a auzit pe la televizor despre cazuri de abuz, agresivitate şi violenţă asupra copiilor, iar acelor profesori li s-au aplicat doar sancţiuni discipinare.

Mai mult, chiar dacă acestor cadre didactice li s-a interzis să intre la clasă sau la grupă – dacă activau în învăţământul preşcolar – după o vreme au revenit în sistem, eventual la o altă şcoală.

Motiv pentru care, Romaniuc precizează că intrarea în sistem o ştim – ea făcându-se printr-un examen de titularizare – dar, adaugă fostul inspector şcolar general, ieşirea „e cam în ceaţă”, exceptând situaţia pensionării sau a decesului.

„Oare nu ar trebui să clarificăm şi ieşirea din sistem?”, a întrebat Liliana Romaniuc, precizând că asta se întâmplă – adică să pună întrebări despre situaţii asupra cărora nu ridică multă lume semne de întrebare – atunci când citeşti prea mult despre cum funcţionează alte sisteme educaţionale.

1269
Tagurile:
Educație, Sistem, Profesor

Загрузка...