Școala

Care este mai bun sistemul românesc sau cel italian de învăţământ?

210
(reînnoit 16:56 13.09.2018)
Profesorul de limba română Gina Dumitriu, care predă în Italia, a vorbit, alături de alături de alţii, despre cele două sisteme.

BUCUREŞTI, 13 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Copiii românilor reprezintă cel mai numeros grup de străini din sistemul de învăţământ din Peninsulă, potrivit datelor unui raport al Centrului de Studii şi Cercetare IDOS.

Aproape 160.000 de elevi români pot fi găsiţi în şcolile şi grădiniţele din Italia. Ca să vă faceţi o idee asupra numărului lor, gândiţi-vă că acesta echivalează cu populaţia unui oraş precum Sibiul sau Bacăul.

Gina Dumitriu, profesoară de limba română la Terni, în regiunea Umbria, spune că, în legătură cu sistemul de învăţământ din Italia şi cel din România există avantaje şi dezavantaje, atât din punctul de vedere al organizării şcolare, cât şi în ceea ce priveşte statutul profesorilor şi cel al elevilor.

Mai exact, în Italia toţi elevii învaţă dimineaţa şi se pot înscrie la secţii cu program normal sau prelungit până la ora 16.00, după care şcoala rămâne deschisă pentru activităţi opţionale.

„Independenţa şcolilor e importantă, directorii au capacitatea juridică să angajeze profesori pentru diferite proiecte", a precizat Dumitriu, potrivit hotnews.ro.

Cristina Butnaru este din comuna Ruginoasa, judeţul Iaşi. S-a stabilit la Roma, este mamă a trei copii mari şi a avut ocazia să cunoască ambele sisteme de învăţământ. Spune că înainte să îşi aducă în Italia copiii avea senzaţia că în Peninsulă „şcoala e mai uşoară ca în România".

„Nu e adevărat. Aici au metode de studiu diferite, toţi copiii pot face activităţi de tip after school, indiferent de situaţia materială a părinţilor. Nu se admit multe absenţe, controalele sunt stricte la intrarea în şcoală, şedinţele sunt mai rare, la fel şi ocaziile de a vorbi cu profesorii personal", a explicat aceasta.

Mai mult, se pune accent pe logică şi pe aptitudini individuale. La gimnaziu şi liceu, profesorii sunt exigenţi, astfel că notele de 8,9 şi 10 sunt rare.

Sabrina Vento, profesoară şi responsabilă pe chestiuni de discriminare şi hărţuire cibernetică la Institutul Rosselli din localitatea Aprilia, regiunea Lazio, care se ocupă şi de integrarea copiilor cu nevoi speciale, insistă asupra faptului că fiecare şcoală poate demara proiecte specifice de dezvoltare a capacităţilor alternative ale elevilor pentru a elimina formele de discriminare.

În multe şcoli şi institute din Italia au fost demarate proiecte de integrare şi susţinere a elevilor străini. Institutul Superior Rosselli din Aprilia se află printre ele, fiindcă aici trăiesc peste 5000 de români.

Institutul a semnat deja acorduri cu alte organizaţii, printre care şi asociaţia românească „Spirit Românesc" pentru a promova integrarea elevilor străini.

„Avem o colaborare fructuoasă cu profesoara Lucia Ileana Pop, care a predat cursuri de limbă, literatură şi cultură română. La cursuri au participat 30 de elevi: 20 români şi 10 italieni. Obiectivul cursului a fost integrarea prin cunoaşterea tradiţiilor româneşti", a declarat Sabrina Vento.

Şi Gina Dumitriu a realizat proiecte de promovare a limbii şi culturii române, printre participanţi fiind italieni, români, dar şi elevi de alte naţionalităţi.

Cum se structurează prezenţa elevilor străini în şcolile italiene? Mai mult de jumătate frecventează grădiniţa şi şcoala primară. Mai puţin de un sfert urmează o formă de învăţământ superior. Cei mai mulţi români, printre care şi românii, preferă să urmeze institute profesionale, pentru a-şi găsi mai rapid un loc de muncă.

În Italia, limba română este predată în peste 180 de unităţi de învăţământ, în cadrul proiectului „Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească" dezvoltat de Institutul Limbii Române în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

210
Tagurile:
Centrul de Studii şi Cercetare IDOS, Gina Dumitriu, Lucia Ileana Pop, românia, Italia
Tematic
Un sindicat cere Guvernului României bani pentru protecţia românilor din Italia
Românii care muncesc în Italia: cazarea şi masa, plătite şi sub formă de alocaţie
Italia: O altă catastrofă. Jumătate din apele care scaldă litoralul maritim sunt poluate
Italia, pământ românesc? Românii, cea mai numeroasă minoritate în Italia (HARTA)
După tragedia din Italia, toată Europa e cu ochii pe poduri. Se teme să nu le vadă căzând
Tragedia din Genova: Companiei Autostrade per l'Italia i se cere socoteală
Cutremur puternic în Italia - posibilă legătură seismică în România
Italia: Explozie la sediul partidului “Liga”, a lui Matteo Salvini
„A fost un miracol". Povestea impresionantă a unui supraviețuitor al tragediei din Italia
Fratele şoferului român mort sub dărâmăturile podului din Italia, mesaj şocant
Italia, măsuri de ultima oră privind gestionarea autostrăzilor, după tragedia din Genova
Un șofer de camion a supraviețuit ca prin minune după prăbușirea podului în Italia (VIDEO)
Italia revine la noțiunile de “mamă” și „tată” – decizia lui Salvini
Explozie la Bologna, Italia. Cel puțin 20 de victime - VIDEO

Загрузка...