Școală fără elevi

Depopularea ţării se răzbună pe copiii rămaşi - fac kilometri ca înveţe carte

115
(reînnoit 13:47 11.09.2018)
Sute de şcoli din România au fost comasate sau desfiinţate, ca urmare a numărului tot mai mic de elevi, determinat de multipli factori.

BUCUREŞTI, 11 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Satele ţării nu mai vuiesc de glasurile zglobii ale copiilor, aşa cum era altădată. Parcă amuţesc cu fiecare an care trece.
Bătrânii au rămas pe loc, dar tinerii au plecat peste hotare, să îşi facă un rost. Odată cu ei, au plecat şi copiii, iar cei care au mai rămas în sat sunt prea puţini să ocupe o şcoală, aşa că unităţile de învăţământ fie s-au comasat, fie şi-au închis defiitiv porţile.

Cei mai nemulţumiţi sunt părinţii pentru că micuţii sunt obligaţă să facă un efort fizic considerabil pentru a ajunge la cea mai apropiată şcoală, dacă vor să înveţe carte.

La Suceava, Inspectoratul Şcolar a decis ca din 10 septembrie 2018 să fie închise cinci grădiniţe şi trei şcoli din judeţ, ca urmare a scăderii numărului de elevi şi a comasării şcolilor. Statistica este groaznică: aceste unităţi de învăţământ se adaugă celor 4 de unităţi şcolare desfiinţate în ultimii cinci ani în judeţul Suceava.

Conform statisticilor IŞJ Suceava, în ultimii cinci ani cele mai multe unităţi de învăţământ au fost desfiinţate în anul şcolar 2015 — 2016, când au fost dispărut 26 de şcoli şi grădiniţe, informează mediafax.ro.

În judeţul Suceava există peste 110.000 de elevi şi preşcolari înscrişi în învăţământul public de stat.

În Gorj, părinţii au ieşit în stradă, nemulţumiţi că o şcoală urma să fie închisă. Ei protestau fiindcă micuţii ar fi fost nevoiţi să facă aproape cinci kilometri până la noua şcoală.

Inspectoratul Şcolar Gorj a decis, până la urmă, că micuţii pot rămâne în şcoală şi pot învăţa la simultan.

Potrivit unui raport prezentat de reprezentanţii Prefecturii Gorj, 31 de unităţi de învăţământ, majoritatea grădiniţe, au fost închise în acest an.

Probleme sunt şi în satul Izvorul Alb, din judeţul Neamţ, acolo unde o învăţătoare predă la doi elevi şi unui preşcolar. Este singura şansă a micuţilor să înveţe carte în acel sat.

Învățătoarea predă la școala din Izvorul Alb din 2001. Și-a stricat de multe ori mașina pe drumul desfundat. Nimic nu-i poate întuneca însă bucuria de a fi pregătit elevi foarte buni care au fost apreciați la gimnaziu, informează stiri.tvr.ro

Părinţii au numai cuvinte de laudă la adresa dascălului, iar bunicii îşi amintesc, cu nostalgie, că pe vremuri, clasele erau pline de elevi.

115
Tagurile:
drumuri lungi, comasare, copii, școli, România
Tematic
Orban, ravagii în Braşov: „A lăsat copilaşii şi cartierul fără grădiniţă"
Prima grădiniță rusească din România. Vom avea un “Deveselu cultural” (VIDEO)
Părinţii trebuie să reclame dacă o grădiniţă practică asemenea lucruri!
Se anunţă o iniţiativă normală în învăţământ: obligativitatea grădiniţei
Iohannis s-a folosit de prima zi de școală ca să atace Guvernul
Structura anului școlar 2018-2019 şi programul vacanţelor
Soluție pentru creșterea mediei în școli: „Adoptă o şcoală... un proiect naţional”

Загрузка...