Fundație abandonată, poză simbol

Metodă de „sifonare" a banilor: construcţia şi abandonarea de campusuri şcolare

124
(reînnoit 13:45 05.09.2018)
Deşi autorităţile din Educaţie au promis campusuri şcolare pentru câteva zeci de licee din România, acestea se află, încă, la nivelul de şantier, fără speranţa că vor deveni vreodată ce se propusese iniţial.

BUCUREŞTI, 5 sep — Sputnik, Georgiana Arsene. Şi, ca dezastrul să fie complet, în multe locuri din ţară, şcolile vechi au fost dărâmate, iar construcţiile începute au fost lăsate de izbelişte pentru că se terminaseră banii sau cei direct răspunzători au dar dovada maximei lor incompetenţe.

Marea problemă este legată de banii care s-au cheltuit pentru aceste lucrări abandonate, fiind vorba despre milioane de euro. Este de la sine înţeles că banii s-au pierdut definitiv, iar elevii se vor întoarce la cursuri în spaţii mizerabile şi vor fi nevoiţi să facă naveta, dacă nu sunt din localitate.

În urmă cu 12 ani, un proiect grandios al Ministerului Educaţiei prevedea ca în toată ţara să fie construite peste 80 de campusuri şcolare. Efortul financiar total se ridică la 278 milioane euro, informează stirileprotv.ro

Un exemplu în acest sens îl reprezintă situaţia de la Jimbolia din judeţul Timiş, acolo unde campusul urma să cuprindă un liceu, un internat, săli de mese, dar şi apartamente pentru profesori.

Zece ani au trecut de atunci şi pe şantier nu şi-a mai făcut apariţia nici un muncitor.

Iar sumele investite în acest proiect nu sunt nici pe departe mici. Şi aceasta pentru că vorbim de două milioane de euro, bani care s-au dus pe apa sâmbetei, fiindcă, după numai un an, lucrările au fost sistate.

Practic, au fost abandonate şase corpuri de clădire la roşu, care se degradează pe zi ce trece.

Darius Postelnicu, primarul din Jimbolia, spune că această clădire, a internatului, fusese proiectată pentru a găzdui 300 de persoane, camere şi paturi, numai că din tot ce a fost nu a rămas decât o ruină care se năruie.

În acest an, primăria a făcut o solicitare la Agenţia Naţională pentru Locuinţe ca să preia clădirile de la minister şi să le transforme în case pentru tineri, însă oficialii au motivat ca investiţia ar fi mult prea mare.

O situaţie similară se întâlneşte şi în Braşov, acolo unde Ministerul Educaţiei şi-a propus în 2008 să construiască un campus şcolar cu 27 săli de clasă, 7 laboratoare, cămin cu 300 de locuri şi o sală de sport. Atunci, investiţia totală se ridica la 75 de milioane de lei.

Lucrările au început cu sala de sport pentru care s-au turnat fundaţia şi câţiva piloni. Însă, după primul an de finanţare, şantierul a îngheţat şi este acum năpădit de buruieni.

Ca să nu se piardă banii investiţi deja, adică aproximativ 2 milioane de lei, Primăria Braşov a decis să ridice, totuşi, sala de sport cu finanţare exclusiv din bugetul local.

Nici judeţul Iaşi nu face excepţie de la regulă. Şi aceasta pentru că aici au intrat în proiectul campusurilor şcolare cinci licee cu profil tehnologic.

La Podul Iloaiei, lucrările au început în urmă cu 11 ani. Nici nu a început bine treaba, că lucrările au fost sistate. Şi, ca tacâmul să fie complet, în nici un an, din cele 9 milioane de lei alocate pentru proiect, s-au cheltuit deja 3.

Acum au rămas doar ruine şi mucegai. În locul sălii de sport este o imensă groapă.

În comuna Belceşti, din acelaşi judeţ, un campus şcolar început acum zece ani zace în ruină.

Primarul actual a reuşit să obţină bani de la Compania Naţională de Investiţii. El şi-a propus să aducă zona la viaţă.

Ministerul Educaţiei tace în această privinţă, a clădirilor lăsate să se distrugă o dată cu trecerea timpului…

124
Tagurile:
campusuri școlare, bani tocați, construcții abandonate, România
Tematic
Structura anului școlar 2018-2019 şi programul vacanţelor
Soluție pentru creșterea mediei în școli: „Adoptă o şcoală... un proiect naţional”
Acum: "Opriți propaganda homosexuală în școli și instituții de cultură"
Paznicul unei școli a devenit o vedetă a internetului (VIDEO)
Băsescu cere revenire la școli profesionale și acuză interese ascunse
A fost semnat ordinul privind temele școlarilor. Câte ore va lucra un elev acasă
Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române

Ioan Aurel Pop, despre școala online: ”am constatat ușor ineficiența ei”

316
Președintele Academiei Române susține că, de când cu pandemia, ne bâlbâim și în privința educației și contestă ideea unora potrivit căreia lecțiile online ar reprezenta o soluție salvatoare și unică.

BUCUREȘTI, 7 aug – Sputnik. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române se întreabă, pe bună dreptate, dacă există viață civilizată și demnă, trăită în comunitate, fără educație. Acesta susține că, de când a început pandemia, ”ne cam bâlbâim și în privința educației și nu este chiar de mirare”.

Școala online, care este, pentru mulți, soluția unică și salvatoare, pentru alții este și aducătoare de profit.

În opinia sa, școala online este doar o soluție de avarie, provizorie, până la depășirea situației. Pop nu neagă însă și aspectele pozitive dobândite de la această experiență.

Cu toate acestea, școala generalizată online nu poate să fie decât temporară, iar aspectul temporar trebuie relevat mereu. Mai mult, susține sursa citată, nu se cuvine să creăm o psihoză din care să reiasă că această criză va însemna de-acum normalitatea.

Și aceasta pentru că a sugera sau a spune direct că școala online sau „hibridă” va fi permanentă de-acum încolo și că această soluție este foarte bună ”înseamnă a semăna vânt”.

”Școala online este alternativa impusă și necesară în acest moment. Am făcut școală în afara școlii din martie 2020 încoace și am constatat ușor ineficiența ei. Dovada cea mai palpabilă este faptul că materia „predată” în acele luni păcătoase nu a devenit materie de examen nicăieri, în nicio împrejurare. Guvernul a făcut bine prevăzând trei „scenarii”, dar deopotrivă guvernul și noi trebuie să tindem spre aplicarea soluției firești”, subliniază președintele Academiei Române.

Acesta subliniază că este nevoie de o structură specială a materiilor pentru perioada de pandemie și că, dacă trebuie redus numărul de ore și chiar de discipline școlare, atunci trebuie procedat în consecință, dar să fie pentru un timp limitat.

Pop este de părere că problemele școlii românești nu constau atât în numărul excesiv de mare de ore pe săptămână, în condițiile în care părinții sunt tot mai ocupați cu serviciul și nu mai sunt dispuși să le lege copiilor lor cheia de gât. Problema reală o constituie supraîncărcarea programelor școlare.

Acesta militează pentru ca școala să se facă în mod clasic, prin interacțiune.  

”Altminteri, pentru oameni, școala trebuie să fie umană, iar pentru roboți, robotizată. Există scenarii ale literaturii de anticipație care păreau de-a dreptul fantastice și care, unele, s-au adeverit. Dacă oamenii vor deveni cândva roboți sau dacă roboții vor domina lumea umană, cu oameni transformați în sclavi, în mecanisme fără voință, educația – câtă va mai fi – se va face, probabil, în chip integral, cu aparate artificiale”, a punctat președintele Academiei Române

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

316
Tagurile:
online, școală, Ioan Aurel Pop

Загрузка...
Protest al reprezentanților grădinițelor private

Învățământ preșcolar: cum se aplică la grădinițe cele trei scenarii (DOCUMENT)

3877
Începerea noului an școlar se va face, așa după cum a anunțat deja președintele Klaus Iohannis, în limita a trei scenarii posibile, generate de pandemia de coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 aug – Sputnik. Profesorii încă nu sunt lămuriți cum anume se va desfășura noul an școlar, în condiții speciale, mai ales că explicațiile primite de la oficialii din Educație sunt, de cele mai multe ori, insuficiente.

Sputnik a intrat în posesia unui document referitor la scenariile pentru școli stabilite în funcție de risc scăzut, mediu, crescut și major.

Astfel, pentru învățământ preșcolar, în cazul scenariului – risc redus - intrarea se va face prin mai multe uși de acces, eșalonat, la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri.

Vor exista trasee prestabilite la intrare și se va păstra distanța de un metru între copii.

În cazul scenariului risc mediu, regulile sunt ca în scenariul anterior.

La cel de – risc crescut - ar putea veni la grădiniță jumătate din efectivul de copii, prin rotație la 1-2 săptămâni.

Scenarii Scoli Confidential by DO on Scribd

Acum se va face triajul epidemiologic la intrarea în unitatea de învățământ. Se impune verificarea stării de sănătate, măsurarea temperaturii, iar prezența persoanelor terțiare în învățământul școlar este interzisă.

În toate scenariile, masca va fi obligatorie numai pentru cadrele didactice.

De asemenea, va exista o sală specială pentru izolarea copiilor care prezintă simptome pe durata programului, până la sosirea părinților.

Nu se acceptă jucăriile de acasă și se încearcă repartizarea individuală a celor din grădiniță, pe cât posibil.

De asemenea, schimbul de obiecte personale este interzis.

În cazul scenariului ultim, se face predarea online.

Vor fi eliminate activitățile care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanței între copii. Astfel, serbările nu se vor mai desfășura.

În cazul ultimului scenariu, serbările se vor desfășura online.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3877
Tagurile:
școală

Загрузка...

Un avion rusesc Su-27 a interceptat avioane de recunoaștere ale SUA

0
Avionul de luptă rusesc Su-27 a interceptat două avioane de recunoaștere ale SUA în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, avionul strategic de recunoaștere RC-135 și avionul de bază al aviației de patrulare P-8A Poseidon au fost detectate de sistemul rusesc de apărare antiaeriană.

Acum o săptămână piloții ruși au interceptat avioane-spion deasupra bazinului Mării Negre.

Cum a decurs operațiunea, urmăriți în materialul Sputnik. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA, Rusia, avioane, Su-27

Загрузка...