Elevi la școală în timpul orelor

Rezultate slabe la Bac 2018? De vină e lipsa de colaborare părinţi-profesori

707
Aceasta este concluzia preşedintelui Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din învăţământul preuniversitar, care a analizat procentul de promovabilitate al candidaţilor.

BUCUREŞTI, 4 iul — Sputnik, Georgiana Arsene. Procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat 2018 este mai mic cu patru procente comparativ cu anul trecut. Nici rezultatul Evaluării Naţionale 2018 nu a înregistrat un salt, ci, dimpotrivă, a demonstrat că procentul de promovabilitate scade de la an la an.

În acet an, rata de promovabilitate la bacalaureat 2018 a fost de 67,7%, în timp ce anul trecut a fost de 72,9%.

Care să fie explicaţia pentru această situaţie deloc onorabilă în care se află, la ora actuală, învăţământul românesc? Sputnik a analizat problema împreună cu Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din învăţământul preuniversitar.

Ne putem aştepta ca din an în an să avem rezultate mai scăzute la Evaluarea Naţională şi la Examenul de Bacalaureat? Dacă da, de ce şi ce trebuie să facă Ministerul Educaţiei Naţionale?

Cred că trebuie revizuită programa. Cred că este încărcată şi ţinem cu tot dinadinsul să le demonstrăm cât sunt de slabi. Ori modificăm programa astfel încât elevii să aibă timp să fie învăţaţi/instruiţi, ori redactăm subiectele la nivelul constatat, adică un pic sub mediu. Chiar în acest moment (în cursul acestei după-amiezi — nota Georgiana Arsene) sunt atenţionat pe grupul de lucru că la matematica de clasa a opta din Germania sunt noţiuni găsite la clasa a cincea de la noi.

Mulţi spun că subiectele date înainte de 1989 aveau un grad mai mare de dificultate decât acum şi cu toate acestea se trecea examenul.

Aşa este. Unele dintre ele erau la nivel de olimpiadă naţională. Exista mai multă seriozitate, atât pentru profesori, cât şi pentru elevi. Nu prea aveai, ca elev, unde să-ţi petreci timpul: în parc şi un pic la Tv. În rest-cu nasul în carte. Aşa erau vremurile. Mai multă responsabilitate, mai puţine drepturi. Sub sceptrul drepturilor, în ziua de azi, cam uităm obligaţiile, din păcate. Tratăm cu uşurinţă şi arătăm cu multă uşurinţă spre celălalt. Adică noi, părinţii, către profesori şi invers.

Deci acum e mai multă superficialitate…

Da. Din păcate. Obligaţia e în curtea celuilalt. Când ne vom uita în curtea noastră, vom reveni acolo unde ne dorim. Când vom face echipă, vom avea şi calitate.

Interviu realizat de corespondentul Sputnik Georgiana Arsene.

707
Tagurile:
Ministerul Educației, Subiecte, Rezultate, BAC
Tematic
Subiectele la matematică şi istorie BAC 2018, mai dificile decât în anii trecuţi?
Elevii de liceu dau azi bac-ul la Limba şi Literatura Română
Tu ştii ce notă ai obţinut la simularea de la BAC?
Află REZULTATELE la Bacalaureat. BAC 2017 în fiecare județ în parte
Anunț uimitor al Ministerului Educației după prima probă a examenului de BAC
Perle tari la Bac-ul din toamnă. „Ion Barbu a scris despre ce sunt melcii”
Un nou examen de BAC ar putea fi introdus, dar și noi materii de studiu
Elevii cu 10 la BAC vor să rămână acasă. „Vreau să ajut țara care m-a crescut"
Olimpic la informatică, după BAC: „Nu am ce învăța în facultățile din România"
Eleva-mămică din Vaslui care a obținut la BAC media 9.96 și locul trei pe județ
CARTEA RECORDURILOR: de 6 ani niciun elev nu mai ia BAC-ul în acest liceu
Rezultatele BAC 2016, făcute publice la ora 12.30. Iată datele pe regiuni
Perle la BAC: „Ion o lasă însărcinată pe Ana pe cuptor"

Загрузка...