Vizita viceministrului ucraineana al educației în școala din satul românesc Hreațca

Statul ucrainean lipsește școlile românești de manuale: nu aveți niciun viitor aici

246
Viceministrul ucrainean al Educației Pavlo Hobzei a avertizat cadrele didactice din școlile românești din Bucovina de Nord și Ținutul Herța că vor rămâne fără manuale în limba română și că nu vor avea niciun viitor în Ucraina.

CHIȘINĂU, 11 mai — Sputnik, Octavian Racu. Autoritățile ucrainene încearcă să convingă pedagogii din școlile românești din Bucovina de Nord și Ținutul Herța să renunțe la predarea în limba română.

Pe 10 mai, viceministrul ucrainean al Educației Pavlo Hobzei a efectuat o vizită de inspecție în instituțiile școlare din satele românești din Ucraina de Vest — Godinești, Hreațca și Buda Mare, ținutul Herța, regiunea Cernăuți, anunță portalul BucPress.

În timpul unei discuții cu pedagogii din școlile din ținutul Herța, Pavlo Hobzei a îndemnat profesorii români să accepte modelul de predare în limba ucraineană, exprimându-și nedumerirea de ce unii se împotrivesc școlii ucrainene și limbii ucrainene.

Oficialul ucrainean a avertizat etnicii români că fără cunoașterea limbii ucrainene aceștia "nu au niciun viitor în Ucraina", motiv pentru care „numărul de ore de limba și literatura ucraineană vor fi mai multe decât orele de limba și literatura română".

Viceministrul a anunțat că statul ucrainean nu va mai edita manuale de limba română, invocând lipsa de fonduri. Toate manualele vor fi editate în limba ucraineană, iar "profesorii vor avea dreptul să predea în limba română, însă fără manuale sau să-și traducă singuri materialul", a menționat Hobzei.

Reamintim că pe 5 septembrie 2017, Rada Supremă de la Kiev a votat o nouă redacție a legii învățământului care presupune lichidarea până în 2020 a tuturor școlilor cu predare în limbile minorităților etnice, inclusiv română și maghiară. Legea a fost promulgată pe 25 septembrie de președintele ucrainean, Petro Poroșenko, în ciuda protestelor din partea Ungariei și României.

246
Tagurile:
viceministru al educației, educație, români, școli, Limba română, Pavlo Hobzei, Ținutul Herța, Bucovina de Nord, Cernăuți, Ucraina
Тема:
Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (53)
Tematic
Ungaria a blocat ședința comisiei NATO-Ucraina
Diplomaţi ruşi: Continuă procesul de asimilare forţată a românilor din Ucraina!
Ucraina aruncă în aer școala în română - decizie scandaloasă ieri, la Kiev
Ucraina se obligă să respecte dreptul românilor la educație în limba maternă
Diplomația rusă a comentat situația în jurul legii învățământului din Ucraina
Ministrul de Externe al Ungariei: Ucraina să anuleze legea învățământului
Rusia și Ungaria, îngrijorate de ucrainizarea minorităților etnice din Ucraina
Noi măsuri: Guvernul va sprijini elevii și profesorii români din Ucraina
Școala

Stanciu, APC: „Copiii acestei țări nu au nevoie de educație sexuală”

259
Președintele Asociației Pro-Consumatori a salutat faptul că s-a reușit trecerea unui amendament în Parlamentul României referitor la educația sexuală ca aceasta să facă numai cu acordul părinților. De asemenea, se va numi ”educație sanitară”.

BUCUREȘTI, 4 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Problema educației sexuale în școli continuă să stârnească polemici, chiar dacă parlamentarii au decis că aceasta se va numi ”educație sanitară” și se va face numai cu acordul părinților elevilor.

În acest sens, putem vorbi de un pas înainte în direcția normalizării vieții sociale din România, consideră Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori din România.

Acesta a explicat, exclusiv pentru Sputnik, că speră că în aceste activități de educație sanitară să fie implicate instituții ale statului român și numai anumite ONG uri care au ”un profil moral cunoscut de societate”.

Mai exact, Stanciu s-a referit la ONG-urile care promovează educația în direcția LGBT.

”Exact, există ONG-uri în zona aceasta care doresc să ajungă în școlile românești și să facă educație sexuală”, a completat Stanciu.

Președintele APC susține că majoritatea covârșitoare a românilor nu dorește educație sexuală, ci educație sanitară, adică predarea unor noțiuni ce țin de igiena zilnică și cu care orice copil trebuie să se obișnuiască pentru ca, mai târziu, să devină acel adult conștient de necesitatea măsurilor de igienă în scopul prevenției unor boli infecțioase.

Sursa citată este de părere că unele ONG-uri folosesc statisticile referitoare la numărul mare de mame minore în alt scop decât cel corect.

”Copiii acestei țări nu au nevoie de educație sexuală, așa cum nici noi, adulții de astăzi nu am avut nevoie de educație sexuală pe parcursul învățământului preuniversitar și suntem bine, adică ne-am dezvoltat armonios. Educația sexuală nu face altceva decât să stârnească anumite curiozități în mintea unor copii care nu pot face diferența între bine și rău. S-ar face o mare greșeală dacă s-ar permite, de către Ministerul Educației, realizarea unor astfel de activități”, a declarat Costel Stanciu.

Reamintim că, ieri, Camera Deputaților a votat proiectul de lege prin care educația sexuală va putea fi predată copiilor în școli doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru. Actul normativ schimbă denumirea din ”educație sexuală” în ”educație sanitară”. Proiectul a fost votat cu 269 de voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” și 35 de abțineri.

259
Tagurile:
Școala, Educația sexuală
Tematic
Coincidență suspectă: Eșecul ”Referendumului pentru familie” și scandalul sexual din BOR
Ultima oră: Parlamentul, decizie finală în cazul educației sexuale în școli!
Romaniuc, intervenție în scandalul educației sexuale în școli

Загрузка...
Liliana Romaniuc

Liliana Romaniuc: ”La o școală copiii au plâns tăcut”

326
Consilierul de stat Liliana Romaniuc a spus că, în contextul revenirii în bănci a elevilor din anii terminali, a discutat cu mai mulți directori de școli. Iată ce concluzie a tras.

BUCUREȘTI, 4 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Fostul inspector școlar general de Iași, actualmente consilier de stat Liliana Romaniuc aduce în discuție subiectul revenirii în bănci al elevilor din anii terminali. Aceștia revin la școală pentru o perioadă de două săptămâni, în vederea pregătirii pentru examenele naționale.

Romaniuc spune că a discutat cu mai mulți directori de școli despre acest subiect și că relatările lor sunt impresionante.

”La o școală copiii au plâns tăcut...Distanța fizică, masca, circuitele de intrare și de ieșire, termometrizarea, regulile i-au marcat și maturizat mai multe decât zeci de ore de dirigenție. Într-o altă școală, profesorii și-au ascuns cu greu emoțiile, iar dorința de a-și îmbrățișa elevii s-a limitat la zâmbete înecate în lacrimi”, a scris Romaniuc.

Consilierul de stat s-a limitat la aceste două exemple, dar a subliniat că fiecare dintre cei cu care a discutat avea ceva emoționant de povestit.

Romaniuc chiar recunoaște că nu și-a putut stăpâni emoțiile, iar ”lacrimile nu au vrut să stea la locul lor”.

Sursa citată subliniază că s-a schimbat ceva din existența noastră educațională și că nimic nu va mai fi cum a fost.

”Știu, nici nu trebuie, dar în inima mea am simțit despărțirea de o lume, una cu multe imperfecțiuni, dar care m-a format ca om, ca profesionist, și atingerea unei alte lumi a educației...Nu știu dacă va fi mai bună sau mai eficientă. Simt doar că va fi foarte diferită”, a punctat Liliana Romaniuc..

Oficialul și-a exprimat recunoștința pentru profesorii și directorii unităților de învățământ care și-au învins temerile și îndoielile și au înțeles că locul lor este în școală, pentru copii.

Liliana Romaniuc
Liliana Romaniuc

Reamintim că problema revenirii copiilor în bănci – a celor din anii terminali – a stârnit nenumărate discuții, mulți părinți, dar și elevi temându-se ca acei școlari care au un sistem imunitar foarte slăbit, ca urmare a existenței unor boli grave, să nu devină victime sigure.

Pe de altă parte, absența contactului cu colegii și profesorii este de natură să streseze elevii. Mai mult, lecțiile online nu reprezintă, pentru toți, calea sigură de învățare, din diferite motive, precum lipsa accesului la tehnologie sau faptul că profesorii, neobișnuiți cu predarea online, nu au reușit să se facă înțeleși de elevi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

326
Tagurile:
Copii, școală, Liliana Romaniuc

Загрузка...

La New York poliția a arestat zeci de persoane în timpul manifestațiilor

0
(reînnoit 21:22 04.06.2020)
Poliția din New York a arestat 60 de persoane din rândul demonstranților care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor polițiștilor în SUA.

Potrivit șefului departamentului de Poliție, protestatarii nu au respectat regimul stării de asediu, în pofida faptului că le-a fost permis să se afle în stradă cu o oră mai mult – până la 21:00.

De asemenea, el a menționat că forțele de ordine acționează tactic și vor întreprinde toate măsurile necesare  pentru a nu admite încălcarea legii de către demonstranții și pentru a menține controlul asupra orașului.

Mai multe detalii aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...