Tată și fiu

Iată cum îi înveţi pe copiii tăi empatia şi altruismul într-o lume individualistă

277
Trăim într-o lume individualistă, care pune tot mai puţin preţ pe ideea de jertfă, altruism, comuniune. Însă, pentru a se dezvolta normal, copiii au nevoie să dobândească abilităţi sociale importante, printre care empatia şi altruismul. 10 trucuri pe care trebuie să le pui în aplicare.

BUCUREŞTI, 9 mai — Sputnik, Doina Crainic. Egoismul este o tendinţă firească la copii. Ei vor să păstreze pentru ei ceea ce au și să nu împartă cu altcineva, mai ales dacă ne referim la copiii mici. Dar, atunci când începem să dăruim ceva altor persoane, copiii noștri vor tinde să imite acest comportament, învăţând şi ei să dăruiască şi să răspundă nevoilor celor din jur în măsura în care pot la vârsta lor.

Mereu auzim că trăim într-o lume plină de răutate, excesiv de individualistă, însă nu discutăm prea des despre cum o putem schimba noi pornind de la modul cum ne creştem şi educăm copiii. Tindem să îi ocrotim pe copiii noștri de această lume, în loc să depunem cu toţii efortul de a crea o societate mai bună crescând copii altruişti într-o lume individualistă.

Un terapist, Becky Mansfield, fondator al portalului yourmodernfamily.com, propune 10 trucuri pe care le putem folosi pentru a dezvolta copiilor abilităţi de empatie şi altruism:

1. Fiţi un exemplu. Trebuie să fii un exemplu de bunătate dacă vrei ca şi copiii tăi să fie buni cu alții. „Părinții mei erau întotdeauna buni cu alții. Astfel, am încercat şi eu să fiu la fel. Într-o zi, fiul meu mi-a spus: «Mamă, când l-ai ajutat pe acel bărbat cu bastonul să iasă din mașină ieri, tata ne-a spus să privim cum îi ajuţi pe alții fiindcă vrea să fim ca tine.» Ce minunat este să afli că micuţii te urmăresc cum faci un bine, chiar și atunci când nu îţi dai seama [că ei se uită la tine]", spune terapeutul.

2. Nu vorbiți despre alții (nu bârfiţi) în fața copiilor dvs.! E o recomandare foarte serioasă! Copiii ascultă ce vorbiţi. „Absorb" totul ca un burete. În curând vor începe să facă la fel. Psihologul mărturiseşte că, în activitatea sa, a observat deseori acest lucru.

3. Salutaţi oameni necunoscuţi. Putem saluta oamenii din jur și chiar să intrăm în vorbă cu cei cu care ne nimerim la magazinul alimentar. „Mama și bunica mea făceau aşa și îmi plăcea mereu să văd cum acest lucru aducea un zâmbet pe chipul celeilalte persoane. Cred că avem posibilitatea să facem pe oricine să se simtă special în orice moment al zilei!".

4. Fii plin de atenţie faţă de familia ta. Găteşte brioşe cu afine dacă ştii că fiul tău le adoră și oferă fiecăruia o îmbrățișare din senin. În curând îi veţi vedea şi pe copiii voştri comportându-se astfel unii cu alții. În familie, trebuie să fii prezent cu mintea, cu spiritul și cu inima… nu doar fizic.

5. Povesteşte-le despre momentele când ai ajutat pe cineva. Copiilor le place să audă astfel de istorisiri, astfel, fii un bun exemplu chiar și atunci când nu sunt martori la acea faptă.

6. „Învaţă un om să pescuiască." Poate aţi auzit zicala „Dacă dai unui om un pește, îl hrănești pentru o zi. Dacă îl înveţi pe un om să pescuiască, îl hrănești pentru toată viață [va avea hrarnă toată viaţa]." „Fratele meu mi-a spus asta odată când eram în liceu și nu am uitat această zicală. Acum cred că mi-a spus asta fiindcă l-am rugat să-mi pună în funcţiune calculatorul și i-am cerut să facă asta în locul meu, în loc să îl rog să mă învețe să fac singură. Totuşi, am învățat lecția", scrie terapeutul. Lecţia este să încercaţi să le creaţi copiilor ocazii pentru a se ajuta unul pe celălalt. „O poţi ajuta pe sora ta să urce scările?", „Îi poţi citi frătiorului tău mai mic o poveste?" — iată exemple.

7. Priveşte-l pe copilul tău! E bine ca el să știe că îl vezi şi că îl asculţi. Arată-i când eşti mândru de el. Oamenilor le plac cuvintele de confirmare (a valorii lor).

8. Faceţi-l să înțeleagă de ce procedăm într-un anumit mod. „Le spun copiilor mei de ce m-am implicat într-o acţiune de voluntariat și cum îi ajută acest lucru pe alții. Creaţi-le ocazii de a se oferi şi ei voluntar într-o acţiune alături de voi", recomandă Becky Mansfield.

9. Răsplăteşte-i pe copii pentru bunătatea pe care au arătat-o. Răsplata nu trebuie să constea neapărat în obiecte. Este mai de folos să constea în a le oferi momente frumoase în familie: de exemplu, să mergeţi împreună într-o excursie.

10. Învăţaţi-i prin exemplu. Dacă sunteţi bun cu copiii voștri, vor fi buni cu alții. Vorbiţi cu ei. Cântați-le. Îmbrăţişaţi-i. Spuneţi-le lucruri frumoase și creaţi ocazia să vă spună şi ei, la rândul lor, lucruri frumoase. La cină, încurajaţi-l pe fiecare copil să spună două lucruri frumoase despre toți cei de la masă. Copiii noștri zâmbesc când cineva le spune ceva frumos.

277
Tagurile:
empatie, părinți, altruism, educație, copii, Becky Mansfield
Tematic
Atenţie, părinţi: este sezonul în care valuri de copii ajung la spital din neatenţie
Părinții „hiperprotectori" își aruncă copiii în mrejele viciilor - ce spun psihologii
Ce au pățit doi copii care au băgat degetul acolo unde este interzis
Greşelile părinţilor în hrănirea copiilor. 5 obiceiuri dăunătoare celor mici
Bogdan Gheorghiu

Ministrul Culturii, acțiune jenantă: inaugurează o librărie

81
Alexandria devine, astăzi, epicentrul culturii din România, sub girul demnitarului Bogdan Gheorghiu. Mai e ceva de comentat?

România este țara mereu surprinzătoare, în care nu doar că nu ajungi să te plictisești, dar care, așa cum spunea Mircea Badea, ”ne ocupă tot timpul”.

Țara asta este locul în care fiecare român își regândește ideile despre o noțiune au alta.

Astăzi este rândul ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să ne facă să privim dintr-o altă perspectivă termenul de cultură. De ce?

Simplu: omul participă la Alexandria la deschiderea oficială a singurei librării din oraș, dotată la standarde moderne.

Motivația lui Gheorghiu este mai mult decât înduioșătoare. Demnitarul afirmă că librăria va fi nu doar un spațiu de vânzare, ci și un spațiu ”cultural, elegant, dedicat literaturii şi altor arte moderne, un spaţiu deschis evenimentelor culturale şi artistice”.

Mă întreb, însă, cât de mult a decăzut cultura în România dacă ministrul însuți decide să facă un drum în Alexandria ca să inaugureze o librărie? Este, cumva, un proiect al Ministerului Culturii și noi nu știm?

Desigur, este de apreciat faptul că demnitarul susține o inițiativă privată, însă este jenant să facă din asta un eveniment național sau chiar o acțiune a instituției pe care o conduce.

Mai în glumă, mai în serios, aș întreba dacă librăria în cauză a acordat reduceri astăzi, cu prilejul vizitei lui Bogdan Gheorghiu.

A nu se înțelege că eu contest importanța și necesitatea unei librării în Alexandria. Spun, doar, că unele evenimente nu trebuie neapărat să ajungă de interes național…

81
Tagurile:
Bogdan Gheorghiu

Загрузка...
Elev

Mai multe școli și grădinițe trec de mâine la regim online

530
(reînnoit 11:04 23.09.2020)
Apropierea alegerilor locale face ca unitățile de învățământ în care sunt secții de votare să aibă un regim special, în sensul că ele se vor închide. Ce se întâmplă cu restul instituțiilor de învățământ.

BUCUREȘTI, 23 sept – Sputnik. Cursurile nu se suspendă în grădinițele și școlile care nu sunt secții de votare. Anunțul a fost făcut de Roxana Cercel, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar București.

De mâine, 24 septembrie 2020, orele trec în online numai pentru unitățile de învățământ care organizează secții de votare.

Regula este, însă, valabilă pentru toată România. Mai exact, grădinițele și școlile care nu sunt secții de votare nu își suspendă cursurile la finalul săptămânii acesteia și începutul celei viitoare, pentru organizarea procesului de votare, precizează edupedu.ro

Cercel a precizat că părinții copiilor din grădinițele și școlile în care nu sunt secții de votare îi duc în continuare la grădiniță și la ore pe același program.

Reamintim că, în data de 18 septembrie 2020, Comitetul Municipal București pentru Situații de Urgență a decis că se suspendă cursurile în Capitală în zilele de 24, 25, 28 și 29 septembrie.

Duminică, 27 septembrie 2020, au loc alegerile locale.

530

Загрузка...
Ludovic Orban

Orban: de ce membrii secțiilor de votare nu vor fi testați

0
Premierul Ludovic Orban a explicat astăzi de ce membrii secțiilor de votare nu vor fi testați de Covid 19.

BUCUREȘTI, 23 sept - Sputnik. Membrii secțiilor de votare nu vor fi testați pentru depistarea COVID-19, a fost anunțul făcut astăzi de Ludovic Orban. Motivul este, potrivit premierului, faptul că România nu are posibilitatea de a-i testa pe toți cei care vor participa la procesul electoral de duminică.

Orban a spus că, deși România a crescut capacitatea de testare pentru COVID-19, laboratoarele nu au posibilitatea de a-i testa pe toți membrii secțiilor de votare de la alegerile locale de duminică.

„Este foarte dificil de pus în practică. Am mai auzit astfel de puncte de vedere. Deși noi am crescut capacitatea de testare, în România este în jur de 32.000 de persoane. Obligația centrelor de testare este aceea de a asigura testarea pentru cei care se află în situația de definiție de caz, cei care au simptome, cei care au istoric de deplasare, care au participat în situații unde au existat riscuri de infectare”, a explicat Orban.

El a adăugat că, fiind vorba de o capacitate limitată, ea nu se poate aplica pentru că în fiecare birou de electoral de secție de votare sunt 11 reprezentanți ai partidelor.

”Calculați și dumneavoastră, înmulțiți cu câteva zeci de mii de votare secții de votare câte sunt în România, am ajunge la un număr extrem de mare pentru care nu ar exista efectiv capacitatate de testare”, a recunoscut Ludovic Orban.

 

0
Tagurile:
Ludovic Orban, COVID-19
Tematic
Alegeri locale 2020: cine are dreptul de a alege
Alegeri locale 2020: Adrian Năstase anunță cu cine ar vota
Anunț clar: PNL pregătește închiderea școlilor după alegeri
Anunțul care zguduie clasa politică: absenteism la alegeri
Alegeri locale 2020: unde puteți vota

Загрузка...