Zinaida Gribincea

Părinții „hiperprotectori" își aruncă copiii în mrejele viciilor - ce spun psihologii

1223
(reînnoit 08:34 22.04.2018)
Ești părinte vigilent? Unde greșești atunci când îți educi copilul
Psihologii atrag atenția: Părinții „hiperprotectori" își aruncă copiii în mrejele viciilor

Părinții prea vigilenți sunt la fel de periculoși ca și cei nepăsători, spun experții. Psihologii atrag atenția că, deși poate părea a fi modul ideal de a crește un copil, vigilența excesivă din partea părinților nu face decât să producă adulți nesiguri pe ei sau viitoare victime ale viciilor. Și asta deoarece acești părinți îşi sufocă copilul cu grija lor exagerată.

„Sunt mai multe categorii de părinți și mai multe categorii de relații părinte-copil. Părintele care își educă corect copilul, care îi explică care sunt riscurile unor acțiuni și-i oferă posibilitatea să facă singur alegere, nu vor greși în educarea copilului. La momentul potrivit, copilul care crește într-o astfel de familie se va separa ușor de părinte și va face alegerile potrivit pentru el", a declarat Zinaida Gribincea în studioul radio Sputnik Moldova.

Mai rău stau lucrurile în cazul părinților „hiperprotectori" sau a celor indiferenți.

„Părintele „hiperprotector” îi creează copilului niște condiții prea restrictive. Astfel, când va scăpa la libertate, copilul va consuma diferite substanțe și își va crea lumea lui. Părinții indiferenţi sunt la fel de periculoși. Acești părinți nici nu au interes să cunoască cu ce se ocupă copilul lor", adaugă psihologul Zinaida Gribincea.

Psihologii le recomandă părinților să-și îndrume copiii în drumul vieții, ci nicidecum să nu le impună propriile dorințe. Și asta, deoarece copilul trebuie să se simtă protejat și nicidecum supus.

Autor: Silvia Zavadovschi

1223
Tagurile:
vicii, Libertate, Protecţie, Grijă, Copii, Părinţi
Tematic
Greşelile părinţilor în hrănirea copiilor. 5 obiceiuri dăunătoare celor mici
Pentru părinţi: De ce este important să conversezi cât mai mult cu copilul. Nou studiu
Părinții, vinovaţi de rezultatele catastrofale de la simulări
Numărul copiilor din România fără părinţi – cel mai mare din orice altă ţară UE
Atenţie, părinţi: sezonul virozelor. Cum recunoaşteţi simptomele la copil
Atenţie, părinţi! Se poate întâmpla şi vouă: copil răpit chiar din faţa tatălui
Părinţii, elevii şi profesorii vor vacanţe mai lungi
Ученики во время урока знаний в школе

Ultima oră: Inspectoratul Școlar București, anunț important

375
(reînnoit 12:49 31.10.2020)
Ionel Pușcaș, inspectorul școlar general al municipiului București, spune că, luni, 2 noiembrie 2020, Comitetul pentru Situații de Urgență va vota prelungirea școlilor în online.

BUCUREȘTI, 31 oct – Sputnik. Inspectoratul Școlar al Municipiului București anunța vineri, 30 octombrie 2020, că, în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, rata de incidență  cumulată calculată la 14 zile a îmbolnăvirilor cu SARS CoV-2 NU a scăzut sub valoarea de 3 la 1000 de locuitori.

Având in vedere situația epidemiologică actuală, ISMB a propus Instituției Prefectului Municipiului București convocarea Comitetului pentru Situații de Urgență, luni 02 noiembrie 2020.

În temeiul Ordinului comun MEC-MS nr. 5487/1494/31.08.2020 si în funcție de recomandările DSPMB, Comitetul pentru Situații de Urgență va hotărî scenariul de funcționare al unităților de învățământ pentru următoarele 14 zile, precizează ISMB.

Informarea a fost transmisă unităților de învățământ din Capitală.

Ionel Pușcaș, inspectorul școlar al municipiului București, spune că luni, 2 noiembrie 2020, Comitetul pentru Situații de Urgență va vota luni prelungirea funcționării școlilor în online.

”Cu privire la întrebările despre modul în care o să ne desfășuram activitatea luni și în zilele următoare .....cred că este clar pentru toată lumea că, la indicele acesta epidemiologic și la numărul actual al infecțiilor cu COVID, Comitetul pentru Situații de Urgență o să voteze luni prelungirea funcționării școlilor în online”, a anunțat Ionel Pușcaș, potrivit stiripesurse.ro.

La ora actuală, unitățile de învățământ preuniversitar din București funcționează în scenariul roșu, cu învățare exclusiv online. Practic, înseamnă că se va prelungi învățarea online și în următoarea perioadă, potrivit declarațiilor oficialului ISMB.

375
Tagurile:
școli
Tematic
Gavrilă, semnal de alarmă în școli: e vorba de bani
Termen limită pentru școli: au la dispoziție o săptămână să facă lista
Miclea: ”Ministerul Educației e mai preocupat să închidă școli”

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis a decis: schimbări în Legea Educației Naționale

2251
(reînnoit 11:30 31.10.2020)
Legea de modificare a Legii Educației Naționale a fost promulgată, prin decret, de președintele Klaus Iohannis. Vorbim despre legea prin care se asigură transport gratuit pentru elevi.

BUCUREȘTI, 31 oct – Sputnik. Schimbări importante în Legea Educației: elevii vor beneficia de transport gratuit.

© Sputnik / Виталий Аньков

În iulie, proiectul de modificare a Legii Educației Naționale a fost adoptat de Camera Deputaților, iar la începutul lunii octombrie și de Senat, care l-a transmis spre promulgare pe 13 octombrie.

Potrivit noilor prevederi introduse în Legea Educației Naționale, elevii din învățământul acreditat/autorizat beneficiază de transport local și județean gratuit, pe parcursul anului calendaristic.

Decontarea cheltuielilor în acest sens se face de la buget, prin transfer către unitățile administrativ-teritoriale, autoritățile locale subvenționând operatorul de transport conform legii serviciilor publice de transport. Decontarea se face de către școală, precizează edupedu.ro.

De altfel, una dintre cerințele elevilor din ultima perioadă se referă la transportul gratuit. Până acum, măsurile luate au stârnit multă confuzie, mai ales reclamațiile de la începutul lunii octombrie ale operatorilor de transport, care au spus că nimeni nu a reușit să înțeleagă modul de decontare aplicat după începerea școlilor.

La jumătatea lunii octombrie, premierul Ludovic Orban a solicitat controale și sancțiuni pentru transportatorii care nu respectă normele sanitare pentru transportul elevilor.

2251
Tagurile:
Klaus Iohannis, legea educației
Tematic
Vești pentru educatoare și învățătoare: schimbări importante în Legea Educației
MAI al Rusiei, către ONU și OSCE privind legea educației din Ucraina
Profesorii, vizați: schimbări mari în Legea Educației - Se dau amenzi!
Profesorii, vizați! Legea Educației - schimbată, părinții - puteri sporite
Fost ministru al Educației arată clar că legea nu protejează profesorii
Titularizare 2020: ce modificări vor apărea în Legea Educației

Загрузка...
Rezultatele finale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

Rezultatele finale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

0
(reînnoit 15:02 31.10.2020)
Rezultatele finale ale Exit poll la alegerile prezidențiale din Moldova ar urma să fie anunțate după închiderea secțiilor de votare, la orele 22:00, potrivit organizatorilor – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat joi, în Studioul Radio Sputnik că CEC trebuie să decidă dacă va fi sau nu permis efectuarea unui Exit Poll în cadrul alegerilor prezidențiale, programate pentru ziua de 1 noiembrie. Dar în niciuna dintre cele două ședințe publice ale CEC nu a fost pronunțată vreo hotărâre.

Totuși, cei de la WatchDog.md și Institutul de Politici Publice deja au anunțat când vor prezenta rezultatele finale ale Exit Poll-ului.

Anterior aceștia au anunțat că un exit-poll ar urma să fie organizat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.

Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în data de 1 noiembrie la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic.

Spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an, sondajul, dacă va avea loc, va fi efectuat prin telefon, din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul acestui sondaj urmează să fie chestionați 4 mii de cetățeni cu drept de vot, din diferite raioane ale țării.

CEC-ul a reacționat după anunțarea intenției de organizării unui astfel de sindaj, declarând, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine că alegătorul a participat la alegeri”.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul Electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

0
Tagurile:
Rezultate alegeri, Rezultate finale, exit poll
Tematic
Alegeri prezidențiale din Moldova: Portretele candidaților
Alegeri prezidențiale în Moldova 2020: Rezultate
Alegeri prezidențiale în Moldova: Ce surprize pregătesc SUA

Загрузка...