Acordul global privind impozitul pe profit o uriașă înșelăciune?

974
(reînnoit 03:43 06.06.2021)
Realizat la propunerea președintelui Joe Biden, Acordul global privind impozitul pe profit pare a fi, de fapt, o mare înșelăciune a capitalismului occidental – menită să preîntâmpine propunerea CORECTĂ a țărilor exploatate de multinaționale

BUCUREȘTI, 6 iun – Sputnik. Presa internațională se face ecoul Bruxellesului și al G7, conform cărora adoptarea ideii președintelui SUA, Joe Biden, introducerea unei rate minime globală de impozitare pe profit de 15%, ar fi o mare victorie.

Oare s-a schimbat ceva în mentalitatea imperialismului occidental, bazat pe multinaționale și influențarea guvernelor și parlamentelor, a piețelor libere, prin orice mijloace, pentru a-și maximiza profitul?

Cred că ar trebui să ne gândim mai bine… În fond, lupul năpârlește, dar nu își pierde niciodată apetitul! 

De fapt, rata minimă este foarte mică, impozitarea se va aplica companiilor internaţionale cu o marjă de profit de minimum 10% iar abia peste acest prag numai 20% vor fi impozitate în ţările unde activează firma și unde se produce profitul.

Ori, dacă e să luăm ca exemplu concret cum lucrează multinaționalele la noi, vom vedea că marii retaileri nu ating 10% profit net: ”Leroy Merlin 9%, Kaufland 7%, Lidl 5%, Mega Image 4%, Hornbach 3%, Carrefour 2%, Auchan 0,5% iar Cora şi Profi sunt pe pierderi”, scrie Ziarul Financiar, arătând că, în schimb, românii de la Dedeman declară anual o marjă de profit net de 16%!

Deci, pe cei care se joacă prin România, rata minimă nu îi va afecta!

De asemenea, în același sens de ”consolidare a transparenţei fiscale a multinaţionalelor” se înscrie și Directiva europeană conform căreia multinaţionalele cu o cifră de afaceri anuală de peste 750 de milioane de euro vor fi obligate ”să îşi declare profiturile, numărul angajaţilor şi valoarea impozitelor în fiecare din statele membre UE în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi în jurisdicţiile de pe lista neagră a paradisurilor fiscale ale UE”.

Parlamentari europeni au arătat că acordul ”restricționează aplicarea raportării publice la numai 46 de ţări, adică mai puţin de 20% din jurisdicţiile lumii”.

”Acest acord exclude peste 80% din statele lumii, inclusiv paradisuri fiscale notorii precum Bahamas, Elveţia sau Insulele Cayman, pentru care companiile nu vor trebui să publice nicio informaţie. Cum putem pretinde că luptăm împotriva evaziunii fiscale cu date atât de parţiale?”, a declarat europarlamentara Manon Aubry (Franţa Nesupusă), transmite Agerpres

Revenind la nivelul mic al ratei minime, reputata confederație internațională OXFAM consideră că ”este departe de a fi corect”.

Gabriela Bucher, director executiv al OXFAM International, a declarat: ”Fixarea unei cote minime globale a impozitului pe profit de doar 15% este mult prea mică. Nu va face prea mult pentru a pune capăt cursei dăunătoare către impozitul pe profit și pentru a reduce utilizarea pe scară largă a paradisurilor fiscale”.

 „Este absurd ca G7 să afirme că„ revizuiește ”un sistem de impozitare global defect prin stabilirea unei cote minime globale de impozitare a societăților, care este similară cu cotele ușoare percepute de paradisurile fiscale precum Irlanda, Elveția și Singapore”, spune Gabriela Bucher, subliniind că ”G7 stabilesc cota atât de jos încât companiile pot să o depășească”.

Gabriela Bucher consideră că G7 nu a reușit să contribuie la pregătirea căii spre reumplerea bugetelor guvernamentale distruse de Covid și nici să sprijine crearea de servicii și locuri de muncă mai bune.

”G7 a avut șansa să stea alături de contribuabili - au ales în schimb să stea alături de paradisuri fiscale”, declară Gabriela Bucher.

 Directoarea OXFAM consideră că „Oprirea exploziei inegalității cauzată de Covid-19 și abordarea crizei climatice vor fi imposibile dacă corporațiile continuă să plătească practic niciun impozit”.

Oprirea eludării impozitului pe profit și reducerea utilizării pe scară largă a paradisurilor fiscale ”necesită o rată de impozitare efectivă la nivel mondial cu adevărat ambițioasă”, consideră specialista.

În opinia Gabrielei Bucher ”acesta nu este un acord corect” deoarece, în starea actuală, acest pact fiscal ”de sus în jos intermediat de doar șapte țări, înaintea acordului global preconizat până în această vară, va aduce beneficii covârșitoare țărilor bogate și va crește inegalitatea”.

”Venituri de miliarde de dolari pierdute în paradisurile fiscale în fiecare an ar fi direcționate către țările bogate, unde majoritatea marilor multinaționale, precum Amazon și Pfizer, au sediul central - indiferent dacă vânzările și profiturile lor se realizează de fapt în țările în curs de dezvoltare”, spune Bucher, subliniind că ”G7 nu se poate aștepta ca majoritatea țărilor lumii să accepte firimituri de la masa sa”.

Directoarea OXFAM consideră că ar fi timpul ca ”unele dintre cele mai puternice economii ale lumii să forțeze corporațiile multinaționale, inclusiv giganții tehnologici și farmaceutici, să-și plătească partea echitabilă din impozite”.

Pe de altă parte, OXFAM arată că economiști de frunte și organizații ale societății civile, inclusiv Comisia independentă pentru reforma impozitării internaționale a întreprinderilor (ICRICT),” solicită o rată minimă a impozitului pe profit global de 25%”.

OXFAM amintește că în mai 2019, s-a lansat o nouă etapă a reformelor fiscale pentru a aborda evitarea fiscală internațională de către multinaționale în era digitală.

”Aproape 140 de țări participă la negocieri - pachetul de reformă include doi piloni, primul privind distribuirea drepturilor de impozitare și al doilea privind o rată minimă globală a impozitului pe profit”, transmite OXFAM,  precizând că se așteaptă ca G20 să ajungă la un acord politic în iulie 2021.

 Ei bine, acum e clar de ce la inițiativa lui Biden, țările G7, susținute de puternicii UE, au adoptat o cotă minimă și, respectiv, o Directivă favorabilă, de fapt, multinaționalelor? Simplu, ca să o ia înainte și să nu apară, în iulie, propunerea țărilor exploatate de aceste multinaționale… în favoare statelor bogate!

Așa cum menționam… lupul nu își schimbă niciodată năravul.

974
Tematic
Propunerea globaliștilor: renunțarea la carne și la ouă pentru salvarea planetei!
Ţările din G7, „acord istoric” cu privire la un impozit global pe profit de minimum 15%
Putin a vorbit despre redresarea neuniformă a economiei globale
Daniel Zamfir

Daniel Zamfir denunță o nouă ”cedare de SUVERANITATE” către străini

712
(reînnoit 07:57 23.06.2021)
O veste gravă vine de la Parlament – una dintre cele mai controversate legi, care ”permite  vânzarea necondiționată” către străini a trecut tacit! Cine e vinovat

BUCUREȘTI, 23 iul – Sputnik. Senatorul Daniel Zamfir face un anunț grav: în Senat s-a dat curs ”încă unei cedări de SUVERANITATE”.

Senatorul PSD arată că ieri Senatul a luat act că Legea privind vânzarea terenurilor agricole ”a trecut tacit”. Acuzația este gravă – și o vizează pe una dintre cele mai puternice și controversate figuri din PNL, Iulia Scântei.

”Printr-o manevră deja patentată, servitoarea de serviciu, Iulia Scântei, președinta Comisiei Juridice, a refuzat să dezbată în Comisia Juridică legea, deși comisia de agricultură, comisie co-raportoare, respinsese modificările care permiteau vânzarea necondiționata străinilor”, scrie Zamfir.

De fapt, aici este și cheia – articolele care vizează ”vânzarea necondiționată” a terenurilor agricole – România fiind o campioană la acest capitol, după cum menționează mass media.

Zamfir o acuză pe Iulia Scântei că ”acolo unde nu i se repartizează pentru raport proiecte de lege, solicită  Comisia Juridică să fie co-raportoare” și astfel, ”dacă vreun proiect, unde au ei interese, primește un raport negativ - cum e cazul acestei legi – Comisia Juridică nu o mai dezbate ca să treacă tacit în forma  inițiatorului”.

”Notărița milionară, abonată la contractele cu Statul,  continua agresiv să impună interese contrare românilor, în timp ce averea îi creste substanțial în timpul mandatului de senator”, acuză Zamfir, citând presa ieșeană, plină de informații despre senatoarea Iulia Scântei.

Precizăm că, în cazul proiectului legislativ la care se referă Daniel Zamfir, Camera Deputaților este decizională. Dar, așa cum ne amintim, Iohannis și PNL au făcut mare caz de legi care au trecut ”tacit” prin prima cameră sesizată. Acum tac. Oare de ce?

712
Tagurile:
Suveranitate, Daniel Zamfir

Загрузка...
Dolari americani

În timp ce românii privesc la scandaluri, s-a votat combinația imensă și dubioasă cu SUA!

965
Cea mai mare lovitură din ultimele decenii? Una dintre cele mai mari combinații și facilități pentru SUA s-a votat în Parlamentul României – și asta la adăpostul scandalurilor de zi cu zi

BUCUREȘTI, 23 iun – Sputnik. În timp ce românii sunt ținuți în priză de felurite scandaluri – cu educația sexuală, cu moțiuni fără șanse, cu bătălii în ligheanul PNL sau cu șobolanii ”Madamei Fă”, în parlament s-a votat ”acordul România SUA pentru modernizarea Centralei Nucleare de la Cernavodă”.

”Să vedem cum va fi "investiția" de la Cernavodă - să zicem mersi, dacă americanii vor face măcar un KFC acolo”, comenta jurnalistul de investigații Mirel Curea în octombrie 2020, când România accepta să împrumute o sumă uriașă de la SUA… pentru ca tot o firmă americană să preia, fără licitație, construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Ei bine, vestea bombă e că, în timp ce românii sunt amețiți cu tot felul de scandaluri, în parlament s-a votat ”parteneriatul” bazat pe uriașul împrumut de 8 miliarde euro!

”Am votat astăzi, la Senat, cameră decizională, acordul istoric încheiat între România și Statele Unite ale Americii pentru modernizarea Centralei Nucleare de la Cernavodă!”, anunță Alina Gorghiu, neuitând nici osanalele pentru lider: ”Personajul-cheie din spatele acestei reușite a fost Președintele Iohannis, cel care a pus bazele acestui acord, în 2017, la întâlnirea cu Donald Trump de la Casa Albă”.

Și, evident, liberala ridică în slăvi și ”parteneriatul strategic”: ”Acordul este expresia concretă a importanței parteneriatului nostru strategic cu SUA și a angajamentului pentru securitate energetică în Europa”.

Continuând în același stil al propagandei, senatoarea spune că ”este un proiect în valoare de 8 miliarde de euro, care va implementa cele mai înalte standarde de securitate energetică, va determina creștere economică și va crea numeroase locuri de muncă!”.

Noi îi spunem ”pușchea pe limbă”… să nu cumva să rămână… doar în fază de proiect, ca multe altele ”realizate” în cei 31 de ani.

Cert este că preluarea lucrărilor de către americani s-a făcut în totală sfidare a regulilor competiției, constructorul chinez, de mare anvergură și experiență în domeniu, fiind eliminat pe criterii ”strategice”.

Tot pe aceleași criterii a fost ales constructorul american, la fel a primit o parte de proiectare și o întreprindere franceză, ca să fie împăcat atentul Macron – cât despre împrumutul uriaș nimeni nu spune cine a împuternicit pe cine să negocieze cu banca americană și în ce marjă de condiții!

Când e vorba de SUA nu se discută nimic – e ”strategic”.

***

Reamintim că firme și personaje din SUA controlează Fondul proprietatea, care la rândul său are un cuvânt decisiv la Nuclearelectrica. De asemenea, CN Nuclearelectrica e condusă de un personaj controversat, venit tot din SUA, unde prestat studii la fel de controversate… precum premierul Cîțu.

965
Tagurile:
Bani, SUA, centrală nucleară, Cernavodă, NuclearElectrica

Загрузка...
Valeri Kuzmin

Ambasadorul Kuzmin: “Rusia ține minte tot!”