Euro

Păcăleala banilor europeni - se întorc acolo unde trebuie!

776
(reînnoit 14:41 03.06.2021)
Banii primiți de la UE nu vor rămâne doar în mică măsură în România – majoritatea se întorc, pe trasee abil și în timp create, la unele state europene.

BUCUREȘTI, 3 iun – Sputnik. În articole anterioare am citat reacții ale unor specialiști în economie și finanțe, dar și ale unor analiști conform cărora o mare parte din banii „primiți” de la Bruxelles se reîntorc, de fapt, la țările puternice ale Uniunii Europene.

Faptul este firesc, pentru că România a devenit o economie de consum, cu producție redusă la minim – și, culmea, chiar fără rețea națională de comercializare a multor categorii de bunuri. Piața bunurilor de larg consum e dominată de supermarket-urile străine, la fel ce a produselor alimentare.

Până și furnizorii de utilități sunt majoritar cumpărate sau controlate de străini. De asemenea, marile proiecte de infrastructură rutieră, pe care se bazează relansarea economică, sunt câștigate de firme străine.

Desigur, nu mai e cazul să vorbim de sistemul bancar sau de asigurări, pentru că acestea sunt de mult înstrăinate în proporție de 90%.

De fapt, acesta este și procentul în care activele și decizia economică mai aparțin României – și cam același procent se va regăsi în rămânerea banilor europeni în țară.

Analistul Constantin Gheorghe, fostul consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase atrăgea atenția încă din perioada imediată post-criză, 2009-2010, că departe de a fi un ”primitor net„ de bani europeni România este ”donator net”.

Asta datorită dezindustrializării care face ca 80%-90% din banii primiți de la Bruxelles ”se întorc către țările industrializate, în special către Germania, Franța, Olanda”, atrăgea atunci atenția analistul.

”Nu vă uitați pe statistici, nu spun nimic! Adăugați la asta și fondurile de co-finanțare din bani românești, și aveți imaginea jafului la care este supusă România!”, spunea analistul, încercând să trezească românii. Degeaba…

De exemplu, el propunea ca exemplu costul kilometrului de autostradă în România, mult mai mare decât în alte state. Se aruncă vina pe corupție, dar, de fapt, de vine este… importul! Faptul că nu mai avem producție esențială pentru această infrastructură! Până și asfaltul și chiar balastul le importăm.

Pe scurt, forța de muncă românească (prost plătită) va beneficia de banii ”europeni”, în timp de restul – de la proiectare la achiziții de tehnică și chiar materiale vor fi în beneficiul Europei. Care și-a pregătit din timp aceste trasee de reîntoarcere a banilor.

Am pus în ghilimele bani „europeni”, pentru că în mare parte provin din cotizația plătită de România – și care acum a și crescut, deși țara noastră nu a simțit beneficiile europene, ci numai impunerile venite de la Bruxelles. Sigur, în mare parte din slăbiciunea reprezentanților și liderilor români.

 ”Vom plăti pentru prostia noastră nemăsurat de mult!”, scria în 2010 Constantin Gheorghe – și vedem asta acum. Și nici măcar nu recunoaștem.

Da, să nu uit – o parte din banii ”europeni” sunt pentru ONG-uri care vor avea grijă să facă ”lobby” ca articole precum cel de față – sau altele ale celor care spun altceva decât vrea Europa să nu apară sau să fie aprig combătute.

776
Tagurile:
Bani, Europa
Declarații de presă susținute de ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu

Pierde România banii de la UE prin PNRR? Cîțu, explicații

198
(reînnoit 09:04 11.06.2021)
Premierul reacționează dur, după ce presa a dezvăluit că România ar putea pierde cele 29 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ce spune consilierul în Parlamentul European, Marius Tudor.

BUCUREȘTI, 11 iun – Sputnik. Comisia Europeană a criticat dur România și a transmis înapoi proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Observațiile transmise de CE României, extrem de critice, vizează mai multe componente, de la infrastructură la educație, iar cele mai multe se referă la faptul că nu sunt justificate costurile, că unele sunt supraestimate, că lipsesc metodologiile de calcul și că au fost furnizate informații neclare legate de proiecte, informează hotnews.ro.

Premierul Florin Cîțu a reacționat dur, astăzi, 11 iunie 2021, încă de dimineață, spunând că PNRR nu a fost respins.

”Spulber un fake-news de la prima oră. PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”, a scris Cîțu pe Facebook.

La rândul său, consilierul în Parlamentul European Marius Tudor spune că autoritățile europene au criticat ”amatorismul redactării PNRR”.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană va aproba săptămâna viitoare PNRR-ul Spaniei, al Portugaliei și al Greciei.

”România trebuie să mai aștepte până în toamnă, însă, mă întreb: Câtă rușine mai poate suporta România până când executivul Uniunii Europene, Comisia Europeană, ne va aproba PNRR-ul? Sunt conștient că a fost nevoie de multă muncă să dezvolți 1350 de pagini și alte sute de pagini ale anexelor. Este un efort care merită apreciat, dar mai multă atenție și responsabilitate nu făceau rău deloc”, a scris Marius Tudor.

Acesta a subliniat că amatorismul redactării planului este aspru criticat de Comisie și că a făcut această afirmație din îngrijorare pentru oameni, care trebuie să fie beneficiarii finali ai acestui plan.

”Lipsa de coordonare între cei care l-au redactat, în tihnă, ne pune iar în situația de a fi arătați cu degetul. Una se spune în descrierea planului și alta se cere în anexe și în buget”, a completat Marius Tudor.

Acesta a dat ca exemplu faptul că multe prețuri din descrierea planului nu corespund cu cele din anexe sau lipsește sursa datelor folosite pentru justificare. În alte cazuri lipsește chiar sursa de finanțare,” se mănâncă multe semne de punctuație și se fac repetiții inutile”. 

198
Tagurile:
Florin Cîţu
Tematic
George Simion, denunț incendiar contra UE și a Guvernului Cîțu
Celebru economist dezvăluie ce NU a spus Cîțu despre PNRR: ”Este și un pericol!”
Formula magică a lui Cîțu prin care datoria României scade în timp ce crește

Загрузка...
PNRR

Comisia Europeană a întors României PNRR cu observații - putem pierde banii de la UE?

204
Situație delicată pentru România, după ce Comisia Europeană a transmis proiectul PNRR înapoi cu zeci de observații, însă gravitatea este alta. Săptămâna viitoare, CE aprobă proiectele PNRR depuse de țările membre și începe plata acestora.

BUCUREȘTI, 11 iun – Sputnik. România poate pierde cele 29 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană prin PNRR.

Comisia Europeană a transmis înapoi proiectul PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență cu zeci de observații, el neprimind aprecierea autorităților de la Bruxelles.

Observațiile transmise de CE României, extrem de critice, vizează mai multe componente, de la infrastructură la educație, iar cele mai multe se referă la faptul că nu sunt justificate costurile, că unele sunt supraestimate, că lipsesc metodologiile de calcul și că au fost furnizate informații neclare legate de proiecte, notează hotnews.ro.

Săptămâna viitoare, CE aprobă proiectele PNRR depuse de țările membre și începe plata acestora.

Grav este că, de fapt, cele 29 de miliarde de euro pentru România ar putea să nu mai fie atât de sigure. Și aceasta pentru că că o parte dintre proiecte ar putea să pice.

Unul dintre reproșurile aduse PNRR-ului depus de România este că nu corespund datele din documentele .xls cu cele din documentele word pentru anumite proiecte, scrie antena3.ro.

Un exemplu în acest sens îl constituie cel referitor la sumele pentru renovarea spitalelor. România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuți.

Dacă în documentul word sunt cerute 80 de milioane de euro pentru asta, în documentul .xsl anexat aceluiași proiect, suma finală este de 71 de milioane de euro.

De asemenea, s-a depus cerere pentru construirea unui nou spital. Și aici suma diferă de la un document la altul. Și anume, într-un document se cer 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.

În ceea ce privește trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.

Întrebați pe acest subiect, reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene au spus că situația este normală și că reprezintă o parte din procesul normal de evaluare în această perioadă.

204
Tagurile:
România, Comisia Europeană

Загрузка...
Alegeri europarlamentare 2019

Localitățile unde vor avea loc alegeri locale parțiale

0
(reînnoit 17:58 13.06.2021)
Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat care sunt localitățile unde vor avea loc alegeri locale parțiale în 27 iunie.

BUCUREȘTI, 13 iun – Sputnik. Campania pentru alegeri locale parțiale a început sâmbătă și se va încheia pe data de 26 iunie, la ora 7,00, a anunțat AEP care a transmis detalii legate de desfășurarea acestora.

Conform AEP, pe 27 iunie se desfășoară alegeri locale parțiale pentru primari și un consiliu local.

Circumscripțiile electorale în care se organizează alegeri locale parțiale pentru primari sunt:

* Alba - comunele Ciuruleasa și Meteș

* Arad - comuna Zăbrani

* Argeș - comunele Aninoasa și Rociu

* Bacău - comuna Tamași

* Brașov - comuna Șinca Nouă

* Brăila - comuna Viziru

* Caraș-Severin - orașul Bocșa

* Călărași - comunele Cuza Vodă și Frumușani

* Covasna - comuna Ozun

* Dâmbovița - comuna Braniștea

* Dolj - orașul Filiași și comunele Cătane, Sadova, Terpezița și Ostroveni

* Galați - orașul Târgu Bujor

* Gorj - comuna Bumbești-Pițic

* Hunedoara - comunele Burjuc, Romos și Sarmizegetusa

* Ialomița - comunele Gura Ialomiței și Ion Roată

* Ilfov - orașul Bragadiru și comuna Găneasa

* Mehedinți - comuna Obârșia de Câmp

* Olt - comuna Deveselu

* Prahova - comuna Șotrile

* Sălaj - orașul Șimleu Silvaniei

* Suceava - orașul Vicovul de Sus

* Timiș - comuna Voiteg

* Vâlcea - comunele Scundu și Slătioara

De asemenea, se vor organiza alegeri locale parțiale pentru consiliul local în comuna Cojasca din județul Dâmbovița.

0
Tagurile:
alegeri locale

Загрузка...