ghișeu, bancă, amendă

Modelul economic al României: de ce este falimentar

266
(reînnoit 17:21 01.06.2021)
Modelul economic al României este unul falimentar, bazându-se în prezent pe împrumuturi și pe exploatare sălbatică, după ce toate sectoarele profitabile ale țării au fost anihilate sau înstrăinate.

BUCUREȘTI, 1 iun – Sputnik. Modelul economic al României pare unul dictat și conceput de celebrii și rău famații ”asasini economici”. Încă de la căderea comunismului, industriile și resursele țării au fost luate în vizor de diferite companii și grupuri de interese occidentale care, cu ajutorul cozilor de topor din România, le-au luat pe o nimica toată, beneficiind uneori chiar de ajutoare de stat după ce că primeau aproape pe gratis adevărate comori deținute până atunci de statul român.

”Investitorii strategici”, cum erau botezați pentru a ascunde adevărata lor natură de asasini economici, au ras tot ce însemna industrie românească, resurse naturale, platforme de producție etc.

Următorul pas a fost ca România să devină dependentă de importuri pentru că, firește, în momentul în care o țară nu mai este lăsată să producă nimic, ea trebuie să importe. Ca să aibă bani de cumpărat din afara sa produse mai proaste și mai scumpe decât cele pe care și le producea singură, țara are însă nevoie de bani, și îi obține împrumutându-se.

În plus, locul marilor platforme industriale și al exploatărilor agricole autohtone este luat de multinaționale, așa cum locul comerțului cu amănuntul este trecut, treptat, din mâinile românilor, tot în mâinile multinaționalelor. Iar românii devin ”salariații” companiilor străine, care au grijă să plătească la limita supraviețuirii și să câștige de trei ori: o dată, plătind puțin angajații români, a doua oară, prin faptul că românii cumpără din puținii lor bani tot mărfurile multinaționalelor și a treia oară pentru că multinaționalele nu prea plătesc impozite în România, ci și exportă profiturile prin ”optimizarea fiscală”.

În aceste condiții, în afară de supraviețuirea la limită a românilor, țara nu se mai alege cu nimic, ci își vede resursele naturale și cele financiare plecând spre alte zări, în timp ce ea se îndatorează ca să poată plăti pensii, salarii și pentru a se menține pe linia de plutire ca stat.

Exportul de angajați este o altă caracteristică a acestui model economic catastrofal al României: angajații educați de statul român pleacă să se salveze de falimentul național, dar în acest fel produc profituri pentru țările și pentru angajatorii lor din statele unde își desfășoară activitatea. Este încă o formă de drenare a profiturilor în afara țării: scoatere din țară nu doar a pădurilor, minereurilor și banilor, ci și a păturii active a populației. Dacă România devine depopulată nu este o pierdere, ci dimpotrivă: resursele ei naturale sunt mai ușor de exploatat, iar populația e prea răsfirată și împovărată ca să mai aibă timpul, energia și puterea de a protesta!

Exploatarea totală și multifuncțională

În felul acesta, România devine simultan și groapa de gunoi a Europei, care își trimite aici deșeurile, dar și terenul de vânătoare al aristocraților din Vest. Devine locul de unde se culeg atât victimele traficului de carne vie, cât și muncitorii pentru abatoarele, fermele și fabricile din Vest.

Profitul pe care îl face Occidentul din România este total, fiind pe modelul exploatării la sânge, ca să nu se piardă nimic. Iar modelul economic practicat în România este cel al colonizării nemiloase, pe un sistem medieval în care autohtonii au funcția socială de iobagi și nici o putere de decizie.

Și pentru că ritmul de împrumut e prea mic, UE a găsit o modalitate în care Comisia Europeană să facă împrumuturi în numele statelor membre, dublând astfel povara datoriei care oricum creștea spectaculos și prin activitatea Guvernului.

Desigur, acest model economic are și un preț: distrugerea coloniei și sărăcirea tot mai accentuată a celor colonizați. Pentru că, în momentul în care România nu va mai avea cu ce plăti straturile suprapuse de datorii, va fi scoasă la mezat cu ce i-a mai rămas. Bonus: de banii împrumutați nu beneficiază țara, ci tot multinaționalele și companiile străine care vor prelua contractele, consumul și tot ceea ce mai generează aceste împrumuturi.

266
Tagurile:
România, Economie
protest al Complexului Energetic Oltenia

România își respectă promisiunea față de UE: concedieri

69
(reînnoit 08:17 14.06.2021)
Situație gravă în România, acolo unde peste 8000 de oameni care lucrează în domeniul energetic vor fi concediați, majoritatea de la complexul Oltenia și de la cel de la Hunedoara. Disponibilizările fac parte din planul de decarbonare asumat de România la Bruxelles.

BUCUREȘTI, 14 iun – Sputnik. Mii de oameni vor rămâne pe drumuri – se anunță concedieri masive în domeniul energetic, potrivit antena3.ro.

Sursa citată vorbește despre aproape 8500 de oameni care vor fi concediați, majoritatea de la complexul Oltenia și de la cel din Hunedoara. Cele două companii produc energie electrică pe bază de cărbune.

Practic, aceste disponibilizări fac parte din planul de decarbonare asumat de România la Bruxelles.

Asta înseamnă că România și-a asumat în fața Uniunii Europene că până în anul 2030 nu va mai produce deloc energie pe bază de cărbune, pe motiv că acest combustibil fosil pe de o parte poluează, iar, pe de alta, că este necompetitiv. De asemenea, poluatorii trebuie să achite niște certificate de emisii de carbon, mai informează antena3.ro.

Statul român va oferi, însă, plăți compensatorii, mai ales că zona în care se vor face disponibilizări este una mono-industrială, iar ceilalți angajatori nu au capacitatea necesară pentru a absorbi această cantitate mare de forță de muncă.

Plățile compensatorii vor fi acordate atât în funcție de vechime, cât și de angajatori. Astfel, minerii pot primi plăți compensatorii chiar și timp de patru ani, însă condiția este ca ei să fi avut o vechime de minim 22 de ani.

Pentru aceste plăți compensatorii este alocat un buget de 916 milioane de lei, adică în jur de 186 milioane de euro.

Liderul Sindicatului Complexului Energetic Oltenia, Nelu Roșca, este de părere că această decizie reprezintă o consecință a acțiunilor derulate la vârf de cei care au condus România până în prezent.

El spune că a trebuit să se facă un plan de concediere întins pe o perioadă de 5 ani și că plățile compensatorii nu se dau neapărat în funcție de vechime, ci și datorită planurilor care au fost înaintate de acești agenți economici.

Potrivit liderului sindical, Hunedoara are plan de închidere și se va acorda plăti compensatorii pe o perioadă de patru ani cu venit de completare din partea statului Român, dar care statul român le decontează din fondurile de tranziție adică din fondurile europene.

”Oltenia care are un plan de organizare pentru a reveni pe o linie de plutire în ce privește situația financiară lucru care e destul de greu atâta timp cât aceste certificate de carbon, acest bir este necontrolabil și pe bursă”, a explicat Nelu Roșca, lider sindicat Complexul Energetic Oltenia.

Banii, insuficienți

În opinia liderului sindical, sumele sunt insuficiente, dacă luăm în calcul prețurile și ceea ce se întâmplă în societatea românească.

”Toate guvernele României au venit să facă planuri de închidere şi le-au denumit pompos de eficientizare de acompaniament și așa mai departe, dar de dezvoltate nu a făcut nimic în economia românească. Oamenii așteaptă și vom face acțiuni sindicale”, spune Roșca.

Acesta a adăugat că a fost înaintat un document către Ministerul Economiei prin care se solicită punerea la dispoziție a datelor care vor face, până la urmă, obiectul modificării planului de reorganizare al Complexului Energetic Oltenia.

”Se lucrează și tu în grupuri de interese care intervin în acest plan de reorganizare, în funcție de interesul pe care îl nutresc în acest sistem energetic din România. Nu o să acceptăm niciodată aceste chestiuni pentru care în următoarea perioadă cred că va fi o perioadă destul de fierbinte din acest punct de vedere”, a spus Nelu Roșca, lider sindicat Complexul Energetic Oltenia.
69
Tagurile:
România, UE, Energetică, concedieri

Загрузка...
Declarații de presă susținute de ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu

Pierde România banii de la UE prin PNRR? Cîțu, explicații

198
(reînnoit 09:04 11.06.2021)
Premierul reacționează dur, după ce presa a dezvăluit că România ar putea pierde cele 29 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ce spune consilierul în Parlamentul European, Marius Tudor.

BUCUREȘTI, 11 iun – Sputnik. Comisia Europeană a criticat dur România și a transmis înapoi proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Observațiile transmise de CE României, extrem de critice, vizează mai multe componente, de la infrastructură la educație, iar cele mai multe se referă la faptul că nu sunt justificate costurile, că unele sunt supraestimate, că lipsesc metodologiile de calcul și că au fost furnizate informații neclare legate de proiecte, informează hotnews.ro.

Premierul Florin Cîțu a reacționat dur, astăzi, 11 iunie 2021, încă de dimineață, spunând că PNRR nu a fost respins.

”Spulber un fake-news de la prima oră. PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”, a scris Cîțu pe Facebook.

La rândul său, consilierul în Parlamentul European Marius Tudor spune că autoritățile europene au criticat ”amatorismul redactării PNRR”.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană va aproba săptămâna viitoare PNRR-ul Spaniei, al Portugaliei și al Greciei.

”România trebuie să mai aștepte până în toamnă, însă, mă întreb: Câtă rușine mai poate suporta România până când executivul Uniunii Europene, Comisia Europeană, ne va aproba PNRR-ul? Sunt conștient că a fost nevoie de multă muncă să dezvolți 1350 de pagini și alte sute de pagini ale anexelor. Este un efort care merită apreciat, dar mai multă atenție și responsabilitate nu făceau rău deloc”, a scris Marius Tudor.

Acesta a subliniat că amatorismul redactării planului este aspru criticat de Comisie și că a făcut această afirmație din îngrijorare pentru oameni, care trebuie să fie beneficiarii finali ai acestui plan.

”Lipsa de coordonare între cei care l-au redactat, în tihnă, ne pune iar în situația de a fi arătați cu degetul. Una se spune în descrierea planului și alta se cere în anexe și în buget”, a completat Marius Tudor.

Acesta a dat ca exemplu faptul că multe prețuri din descrierea planului nu corespund cu cele din anexe sau lipsește sursa datelor folosite pentru justificare. În alte cazuri lipsește chiar sursa de finanțare,” se mănâncă multe semne de punctuație și se fac repetiții inutile”. 

198
Tagurile:
Florin Cîţu
Tematic
George Simion, denunț incendiar contra UE și a Guvernului Cîțu
Celebru economist dezvăluie ce NU a spus Cîțu despre PNRR: ”Este și un pericol!”
Formula magică a lui Cîțu prin care datoria României scade în timp ce crește

Загрузка...
Sorin Cîmpeanu

Cât credeți mai suportă profesorii batjocura, domnule Cîmpeanu?

0
Am urmărit și eu, ca mulți români, declarația ministrului Educației care ne spunea că profesorii își vor primi banii pentru orele remediale lucrate. Este inadmisibil ca acei oameni să lucreze degeaba, iar de la vârful învățământului să primească numai promisiuni.

Profesorii au început încă din martie 2021 să facă ore remediale, însă Ministerul Educației întârzie să le dea banii.

Asta cu toate că, pentru a nu-i face să renunțe, ministrul Cîmpeanu, dar nu numai, au ieșit cu promisiuni frumoase.

Iar cadrele didactice au continuat munca. O activitate neplătită, dar, la cât scot profesorii bani din buzunar pentru a-și susține activitatea didactică, mai contează?!

Ei bine, aceasta pare a fi și ideea pe care se bazează Cîmpeanu&Co acum, când, iată, s-a ajuns la finalul anului școlar, iar profesorii tot nu și-au primit banii pe orele remediale.

Ministrul Educației a ieșit, recent, la televizor, unde a promis iar că profesorii își vor primi sumele restante. Mai mult, demnitarul a subliniat că întârzierile sunt nepermis de mari.

”În opinia mea, întârzierile au fost nepermis de mari, chiar dacă au existat justificări. Întârzierile sunt inadmisibile, dar, din punct de vedere legal, vă asigur că am făcut toate demersurile pentru ca aceste plăţi să se realizeze în cel mai scurt timp”, a declarat Cîmpeanu.

Ei bine, același Cîmpeanu dădea asigurări ferme că profesorii își vor primi banii înainte de Paște.

“Facem tot posibilul să se plătească orele pe luna martie încă înainte de sărbătorile pascale, astăzi a fost validat proiectul deci de astăzi se pot transmite solicitarea de plată pentru 146.000 de elevi din învățământul primar și gimnazial și 90.000 de elevi din învățământul liceal, care erau oricum cuprinși într-o altă formă de decontarea orelor remediale”, spunea, în aprilie, ministrul Educației.

Evident că nu s-a întâmplat nimic. Și cred că nici acum nu se va întâmpla.

Ca o supremă bătaie de joc, cei din Ministerul Educației pot transmite școlilor să dea profesorilor care au făcut ore remediale câte o adeverință care să le folosească la dosarul pentru gradația de merit și care să ateste, încă o dată, că dascălii au făcut ceea ce se cheamă muncă patriotică, adică voluntariat.

Este inadmisibilă o asemenea umilință. Sindicatele, evident, tac, că nu le privește soarta profesorilor, atâta vreme cât își primesc cotizațiile.

Profesorii tac și ei, pentru că știu că nu-i susține nimeni și pentru că speră că, poate, își vor primi banii.

Iar Ministerul Educației profită din plin de această situație nefericită și promite la nesfârșit că vor fi alocați niște bani pentru care profesorii au muncit.

Și atunci, apare întrebarea legitimă: ”Cât credeți că mai suportă profesorii batjocura, domnule Cîmpeanu?”.

0
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu, Salarii, profesori

Загрузка...