Drapelele Rusiei și României

Rusia, lecție de dezvoltare economică suverană pentru România

3690
În timp ce România, membră UE, înregistrează cifre record de… dependență de produse alimentare de import, Rusia sfidează sancțiunile și are o dezvoltare fără precedent a sectorului.

BUCUREȘTI, 11 mar – Sputnik. Unul dintre cei mai apreciați analiști, Constantin Gheorghe, observă că o presa română a trecut peste o informație interesantă: ”Federația Rusă a exportat anul trecut alimente în valoare de 31 de miliarde de dolari, obținând un solid excedent, pe fondul sancțiunilor economice”.

”Adică Moscova a mobilizat resurse publice și private, pe care le-a dirijat către agricultură. Și a câștigat!”, scrie fostul consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase, subliniind că Rusia ”nu doar că și-au scos investițiile, dar au un profit mai mult decât consistent!„.

Pe de altă parte, România ”pro-occidentală” înregistrează recorduri nedorite ale importurilor de produse alimentare!

”România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare, acesta ajungând la peste 4,3 miliarde de euro, iar importurile mult prea mari de produse agroalimentare au devenit o vulnerabilitate, cu posibil potențial sistemic” – informație prezentată într-o analiză a Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială (CNSM), preluată de Hotnews.

În aceeași analiză se fac și 10 recomandări Guvernului și Băncii Naționale pentru reducerea acestui deficit.

Concret, băncile, IFN și fondurile de garantare a creditelor ”ar putea ajuta mai mult firmele din sectorul agroindustrial” în condițiile în care ”finanțarea bancară a industriei alimentare a scăzut semnificativ (cu 13%) în portofoliul băncilor”.

”Deși firmele din agricultură au primit din partea băncilor un volum important de credite, Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții arată că se menține un deficit important de finanțare pentru agricultura României (estimat între 2,2 mld euro și 5,3 mld euro), în special pentru nevoi de creditare pe termen lung”, se arată în analiză.

Constantin Gheorghe reacționează: ”Cum era? Piața reglează totul! Nu e nevoie de intervenția statului, care e tâmpit, risipește resursele!”

”De asta Oros a zis PA! mai tuturor programelor care se adresau cu subvenții pe produs micilor agricultori, despăgubiri pentru pierderile de pe urma secetei, șantiere din irigații închise, etc”, scrie analistul. 

Revenind la lecția Rusiei, analistul pune întrebarea cea mai logică: ”Dar statul rus de ce o fi ”deștept”? Pentru că ia de-l conduc sunt cu neuronu la ei? Bine!”

Iar în privința României ”pro-vest”, membră NATO și UE… ”singurul lucru pe care îl produce statul sunt studiile de fezabilitate inutile și analizele inepte, care nu rezolvă nimic!”, conchide Constantin Gheorghe!

Poate tocmai din cauza deficitului de suveranitate, a imixtiunilor obraznice străine și a slugărniciei conducătorilor față de ”înaltele porți” am ajuns aici? Din mare producător exportator socialist, în mare și dependent importator capitalist?

Poate România va învăța ceva din lecția Rusiei.

3690
Tagurile:
România, Rusia
Tematic
Rusia restricționează accesul la Twitter și amenință să îl blocheze definitiv
UE, între lupta cu coronavirusul și lupta cu Rusia
Între două conducte: Moldova după anularea contractului de tranzit dintre România și Rusia
Валюта

Datoria externă a României: peste 123 de miliarde de euro!

149
(reînnoit 14:43 06.05.2021)
Banca Naţională a României informează că datoria externă pe termen lung a țării se ridica, la finele lunii februarie 2021, la 90,947 miliarde de euro, iar cea pe termen scurt la 32,668 miliarde.

BUCUREȘTI, 6 mai – Sputnik. Conform datelor BNR, datoria publică directă însuma 56,001 miliarde de euro (57,307 miliarde de euro la finele lui 2020), din care 11,099 miliarde de euro la instituţiile multilaterale (credite financiare), 13,4 milioane de euro la instituţii bilaterale (credite financiare), 44,803 miliarde euro emisiuni de obligaţiuni etc.

În ceea ce priveşte datoria public garantată, aceasta era, după primele două luni din 2021, de 212,7 milioane de euro, din care 102 milioane de euro la instituţii multilaterale.

Datoria privată totaliza 33,458 miliarde de euro, din care 2,075 miliarde de euro la instituţii multilaterale, 2,412 miliarde de euro investiţii de portofoliu şi 29,971 miliarde euro altele (credite financiare, comerciale etc).

Depozitele pe termen lung ale nerezidenţilor erau, la 28 februarie 2021, de 105 milioane euro, iar alocările de DST de la Fondul Monetar Internaţional de 1,17 miliarde euro.

Conform datelor BNR, la finele lui februarie datoria externă pe termen scurt însuma 32,668 miliarde euro (33,1 miliarde euro la sfârşitul lunii decembrie 2020).

149
Tagurile:
România, BNR

Загрузка...
The US and EU flags, top left and right, fly in separate directions at the European Council building in Brussels

Dezvăluire: Iată ”Cea mai mare mostră de IPOCRIZIE” a UE și SUA în Pandemie

428
(reînnoit 08:09 04.05.2021)
Un reputat economist dă în vileag un aspect trecut cu vederea de opinia publică – dar care este cea mai mare ”mostră de ipocrizie politică” de care sau dovadă liderii de la Bruxelles și Washington

 

BUCUREȘTI, 4 mai – Sputnik. Cunoaștem cu toții ”zbaterea” de la Bruxelles și Washington în legătură cu ”viitorul verde”, prin celebrul ”Green Deal” – pe care noua administrație americană o are care principiu de bază – și pentru care însuși George Soros a insistat aprig la Davos sau oriunde altundeva.

Desigur, așa cum am arătat, marele filantrop este direct interesat… financiar în politicile de mediu, el investind miliarde – și creând un fond de peste 100 de miliarde.

Dar, atenție la ceea ce remarcă reputatul economist Adrian Câciu – măsurile anti-Pandemie includ și denotă ”cea mai ilustră mostră de ipocrizie politică”.

Și anume asta ”a fost și este mixul de măsuri pentru combaterea pandemiei într-o lume în care se condiționează existența de un viitor verde, nepoluant”.

Economistul dă exemplul concret: ”Absolut toate materialele, echipamentele, logistica au fost din materiale poluante, plecând de la măști și combinezoane, până la marcaje pe asfalt sau pe pereții clădirilor. Seringile, vaccinurile, medicamentele...totul chimic, nimic natural.... ”

Concluzia este clară: ”Maximă ipocrizie să soliciți țărilor procente importante din bugete pentru un așa zis Green Deal și Green Future (ne ducem spre 40%) în timp ce promovezi folosirea măștilor din materiale poluante”.

”A, da, doar în România lucrurile au stat în loc pe vremea pandemiei, de parcă numai asta a existat”, scrie Câciu, ”În lume s-au întâmplat lucruri, unele chiar importante care au schimbat definitiv viitorul”.

Adică, de la ”"privatizarea" spațiului cosmic până la explozia economiei digitale (inclusiv a cryptoeconomiei) sau de la schimbarea forțelor de influență politico-economice și o noua abordare monetară”.

Ori, spune Câciu, dezvoltând demonstrația unei alte ipocrizii, cea a egalității între statele UE, ”Până se adaptează analiștii noștri la nou, noul devine vechi, după ce a fost negat când era nou”.

Deci, ca o concluzie pentru noi – ”România, acest ultim tigru al unei lumi formată din rechini și porumbei. Mulți porumbei...”.

La nivel global însă, concluzia este cea despre care scriam mai sus – se cer sume imense pentru o pretinsă politică – dar care e călcată în picioare în această Pandemie.

428
Tagurile:
Ipocrizie, UE, SUA

Загрузка...
Partidul Social Democrat

Un vechi membru salvează onoarea PSD! Un NU hotărât servilismului față de străini!

0
(reînnoit 22:04 06.05.2021)
Unul dintre membrii fondatori ai PSD reacționează la aberația scrisă de Grindeanu împotriva Chinei și dă o lecție de cum judecă vechii pesediști relația cu cei care au fost mereu prietenii României! Vechea gardă spune NU derapajului progresist și servilismului extern!

BUCUREȘTI, 6 mai – Sputnik. Este printre cei care au fost alături de Ion Iliescu la fondarea FSN și FDSN.

Nu a cerut niciodată funcții, ci a rămas doar un luptător consecvent al stângii naționale. La fel cum, ca participant la Revoluție, nu a cerut certificat.

Aceste e omul pe care l-am cunoscut ca unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai legendarului Dan Iosif, prietenul nostru comun.

Acesta e George Popescu, mereu omul PSD de la Sectorul 2, cel care azi, printr-un comentariu, a salvat onoarea PSD, dând o lecție celor care au permis și preluat aberația lui Sorin Grindeanu – atacul la China și slugărnicia față de SUA.

Cu cuvintele responsabile și conștiința unui patriot de stânga, membrul PSD George Popescu scrie acest comentariu – lecție pentru Sorin Grindeanu și ”noul” PSD, care deraiază de pe linia normalității, ajungând în zona progresistă și servilă Statelor Unite.

Reamintim că Sorin Grindeanu a transmis un mesaj în care impune Guvernului să urgenteze o lege care ar elimina o mare companie chineză din România, argumentând cu… pretențiile și interesele SUA și cu faptul că ”toate statele europene importante au luat deja decizii similare ce elimină companiile chineze din licitațiile 5G”.  

”Sunt adept al valorilor democratice, de unde decurg și idei ca piață liberă, liberă concurență, prosperitate, dar înainte de toate sunt român și sunt solidar cu semenii mei la bine și la rău”, scrie George Popescu.

În această calitate, vechiul social democrat  pune șapte întrebări și remarci adresate ”cu tot respectul cuvenit domnului prim vicepreședinte, fost președinte ANCOM”.

Iată întrebările adresate lui Sorin Grindeanu -  care dovedesc că în vechii membri ai partidului există conștiință și demnitate:

1. De ce și de unde reiese că această lege este (sau trebuie să fie) o lege anti Huawei ?

2. Care sunt statele europene care au adoptat legislație "anti Huawei" ? Bundestag-ul a adoptat chiar acum două săptămâni o lege extrem de complexă, cu prevederi exigente, dar care nu exclude nici un producător de echipamente.

3. Invocați un memorandum semnat cu președintele Trump, atunci în funcție, dar președintele actual al SUA a nuanțat mult abordarea referitoare la China, chiar dacă NATO a enunțat ca "risc de securitate" ascensiunea Chinei.

4. Există, sau a existat, în PSD, în Consiliul Național sau în organizații o dezbatere amplă, calificată și aplicată privind opțiunile României, ale poporului român și ale PSD privind politica externă sau trebuie să acceptăm rolul de supuși care nu au dreptul la cuvânt ?

5. România, în trecut, s-a afirmat prin opinii proprii, cu efecte importante, atât în cadrul Pactului de la Varșovia cât și în CAER. La fel au făcut Franța și Grecia în NATO. Azi mai gândim, mai avem opinii proprii sau suntem vasali ideologici, fără interese, nesemnificativi ?

6.Această declarație, exprimată regretabil, împotriva unui membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU nu va avea oare consecințe în plan diplomatic și în planul relațiilor bilaterale ?

7.Știți care au fost consecințele pentru Australia care a acționat, la îndemnul ex-președintelui Trump, oarecum similar ? Știți ce s-a întâmplat cu fermierii americani cultivatori de soia, în plină pandemie, ca urmare a țâfnelor domnului miliardar Trump ? Estimați consecințele pentru economia românească, pentru prețurile plătite de români pentru servicii de comunicații, acum când toată lumea este, și va rămâne, on-line ?

O reacție care, așa cum scriam, face cinste adevăraților social democrați – și proba că vechea gardă spune NU derapajului progresist și servilismului extern.

Mai adaug doar această imagine, în care George Popescu este alături de cei care au condus sau au reprezentat o parte din gloria marii sale iubiri – Rapid București: Mircea Lucescu și Dinu Gheorghe ”Vamă”.

0
Tematic
Dan Chitic îl anulează pe Ciolacu - și pretențiile liderului PSD
Se confirmă - Mircea Geoană ar fi marea soluție a PSD! Cu o condiție… care ține de Rusia!
Caz scandalos de vânzare de resurse – PSD cere PUȘCĂRIE!
PSD șochează din nou – demers radical anti-China!

Загрузка...