Ioan Niculae

Niculae, lovit din interese “strategice”? Legătura cu Rusia

918
O ipoteză fulminantă, dar susținută de fapte, date și declarații anterioare ale omului de afaceri condamnat acum: au fost și interese străine să fie lovit, mai ales că avea contracte uriașe cu Rusia?

BUCUREȘTI, 19 feb – Sputnik. După cum s-a anunțat, magnatul Ioan Niculae, considerat mult timp cel mai bogat om de afaceri din România, a primit o nouă condamnare, de 5 ani, el revenind acum puțin timp în țară pentru a-și ispăși pedeapsa.

Se știe că respectiva condamnare l-a surprins pe Ioan Niculae în Italia, unde se afla la tratament la o clinică – și ar fi putut încerca să folosească metoda celorlalți oameni de afaceri și persoane publice care au folosit regimul special al Italiei pentru a scăpa de pușcărie.

Ioan Nicolae a preferat să revină în țară, poate și pentru că el are un alt subterfugiu -  conform avocatului, Ioan Nicolae a executat deja 700 de zile dintr-o pedeapsă cu aceeași – iar prin reducerea cu 50% a actualei pedepse din cauza vârstei (67 de ani), Ioan Niculae ar mai avea

Desigur, dacă ar fi primit o pedeapsă mult mai mare – procurorii ceruseră 15 ani, poate că magnatul ar fi apelat la altă metodă.

Problema e alta: Nicolae a fost condamnat relativ repede – și asta în condițiile în care era așteptată, de la o zi la alta, o decizie a CCR care să le dea posibilitatea celor condamnați pentru delicte financiare să scape de închisoare plătind. O metodă aplicată în majoritatea statelor europene și mai ales în SUA.

 Ieri seară, într-o intervenție telefonică la Antena 3, Ioan Nicolae a răspuns unei întrebări provocatoare – nu e deloc o coincidență că a fost condamnat în ritm accelerat după ce a anunțat că va redeschide combinatele?

”E cineva care a avut grijă de mine”, spune cu amară ironie Ioan Nicolae, confirmând că i –sau dat termene într-un ritm extrem de accelerat, care au surprins pe toată lumea.

Nucleara este că, într-adevăr, Ioan Niculae a anunțat încă din vara anului trecut redeschiderea unor combinate.

“Grupul de firme Interagro are plăcerea să își anunțe partenerii, colaboratorii și pe toți cei interesați că fabrica de îngrășăminte agricole Donau Chem Turnu Măgurele și-a reluat activitatea”, era mesajul transmis la finele lui iunie 2020, marcând o redeschidere după o perioadă de peste 5 ani.

Ioan Nicolae anunța că programul de redeschidere a fabricilor de îngrășăminte operate în România ”va continua în ritm accelerat, până la sfârșitul acestei toamne urmând a începe activitatea la Azochim Săvinești și ROM Fertilizers (fosta Amurco) Bacău, unități la care recrutările de personal deja au început”.

Ce însemna asta? Ioan Nicolae spune acum clar: ”Mai puțin import, deci sunt afectate interesele unor producători străini” și unor importatori!

Pe de altă parte, Nicolae a lansat, în iulie anul trecut, acuzații la adresa grupului austriac OMV, vizând lichidarea combinatului chimic Doljchim Craiova, deținut de Petrom și cumpărat, la privatizare, de OMV.

Ioan Niculae susținea că ”bătuse palma” cu OMV pentru cumpărarea Doljchim, dar austriecii s-au răzgândit pe ultima sută de metri și au preferat să taie combinatul și să vândă utilajele la fier vechi.

Dar, adevărata NUCLEARĂ este alta: Ioan Niculae intenționa să deschidă combinatele cu ajutorul Rusiei!

“La noi nu pot să iau nici gaz, nici credite, nici garanții, Rusia m-a ajutat”, declara în iulie trecut, Ioan Niculae.

Într-un interviu acordat publicației de specialitate E-nergia.ro , Niculae spune: ”cinci din cele șase uzine chimice din grupul Interagro vor fi redeschise în acest an, două au fost deschise deja”.

Ioan Niculae voia să angajeze circa 4.000 de oameni, iar combinatele sale chimice urmau să consume circa 2,7 miliarde de metri cubi de gaze pe an, grupul lui Niculae devenind de departe cel mai mare consumator de gaze din țară.

Gazul folosit era integral rusesc, ”Niculae a semnat contract direct cu Gazprom, care poate fi prelungit”, scrie sursa citată, arătând că ”este singurul consumator din România cu contract direct cu gigantul rus”.

În același timp, Niculae acuza că niciun producător român ”nu vrea să-i vândă gaze, sub nicio formă”.

Iată o parte din interviul omul de afaceri, care poate lămuri de ce este vânat acum în România ”strategică”.

Rușii „mi-au oferit această posibilitate”, spune Niculae, ”îmi dau gaz, de câțiva ani de zile numai cu gaz rusesc merg, sunt singurii care mi-au dat această posibilitate, mi-au spus să scriu președintelui Consiliului de Administrație de la Gazprom, am scris, și după două luni am primit gaz”.

Ioan Niculae spune că pe 27 iunie 2019 ”am primit răspuns de la Moscova că pot cumpăra gaz din Federația Rusă la un preț mult mai bun decât îl vindeau ei pe piața europeană”.

Omul de afaceri român precizează – cumpără direct de la Gazprom, ”și atunci și acum. Am cumpărat o vreme și de la AIK (fosta Valahia Gaz) câteva luni, aveau un preț foarte bun. Am hotărârea lor definitivă (a Gazprom), vom merge în continuare, pe o formulă de preț care să îmi asigure menținerea producției de îngrășăminte chiar și în condiții vitrege”.

Contractul este pe încă patru ani – „Este un contract direct cu Gazprom, suntem singurii din România care avem contract direct cu Gazprom”.

Îngrășămintele le vinde  înapoi în Rusia, ”aveți o înțelegere de acest fel?”, este întrebat Niculae.

”Nu, nu. Rusia e mare producător de îngrășăminte”, spune magnatul. ”Mare parte vindem în piața românească, mai puțin acum că e vară, iar restul la export. Avem vapor după vapor, avem acum unul de 30.000 de tone în Constanța pentru Nitron, cel mai mare comerciant de îngrășăminte din Statele Unite. Tot ei vor să mai cumpere 50.000 de tone în august. Și mai avem, Elveția, Marea Britanie”.

Ioan Niculae arată că în 2012 a fost pentru prima dată când a avut un contract direct cu Gazprom.

”Am fost chemat la Moscova, am avut o discuție cu Alexei Medvedev (directorul Gazprom Export de atunci), știa cine sunt, mi-au oferit contract cu gaz-nerusesc, din cotele de gaz pe care le primesc ei de la țările din jur, Kazahstan, Turkmenistan, Cecenia, etc. Era aprilie 2012. Mi-au oferit un preț mai bun, care să îmi asigure funcționarea”

Mai mult, Ioan Niculae recunoaște: ”Tot Rusia m-a ajutat, și atunci, să dau drumul la fabrici”.

”În mai mersesem cu 248 de milioane de metri cubi, mergea și Făgărașul, și am mers până la finalul lui 2012. În 2013 a venit Ponta, care a dat o Hotărâre de Guvern, nr 22, din 22 ianuarie 2013, prin care a dublat prețul la gaz românesc de la 1 martie. (…) Am ajuns la el să îi explic că acest lucru înseamnă distrugerea economiei românești. Mi-a râs în față, și mi-a spus că e gazul lor…discuta de gazul celor de la OMV”.

Cam despre asta e vorba – interviul cu Ioan Nicolae merită citit integral pe E-nergia. Ro

Noi de oprim aici cu comentariile, pentru deja devine cam clar că… sunt niște coincidențe la mijloc.

918
Тема:
Relațiile româno-ruse (264)
Banca Națională a României

Personaj cheie în BNR anunță austeritatea în România

165
(reînnoit 14:34 05.03.2021)
Economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, afirmă, cu titlul de opinie personală, că, în următoarea perioadă, în România, vor dispărea scutirile de impozite pentru IT-iști și constructori, iar anumite impozite, precum și prețurile, vor crește.

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Vești rele pentru români, venite din zona cea mai înaltă a finanțelor: economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, a anunțat, cu titlul de opinie personală, că austeritatea se pregătește să-și arate colții.

Acesta spune că, dacă ”așa-zisa Dreaptă” vede ca soluții numai concedierile din zona bugetară plus tăierea salariilor, sporurilor și înghețarea pensiilor, bancherii spun că este nevoie de un efort mult mai mare pentru a depăși criza economică.

Lazea subliniază că IT-iștii, micii antreprenori locali și angajații multinaționalelor, care se presupune că alcătuiesc principalul bazin electoral al Dreptei, ar urma să sufere la rândul lor, pierzând actualele beneficii, cheltuind mai mult pe transport, alimente, medicamente, creșterea copiilor, achiziția de locuințe.

”Ea (creșterea economică – nota Georgiana Arsene) poate ajuta doar dacă veniturile bugetare cresc într-un ritm superior creșterii economice nominale, iar cheltuielile bugetare cresc într-un ritm inferior creșterii economice nominale”, susține Lazea, într-o analiză pentru cursdeguvernare.ro.

În opinia lui Lazea, sunt trei căi diferite prin care se poate face creșterea veniturilor bugetare.

În primul rând, este vorba despre combaterea evaziunii fiscale și a economiei ”la negru”, despre închiderea a cât mai multe portițe legale - ”loopholes” - generate de nenumăratele exceptări și scutiri de la plata impozitelor și taxelor și care au proliferat în Codul Fiscal începând din 2015 și despre creșterea anumitor rate de impozitare. ”Înțelegem că acesta este un subiect tabu, pe care guvernul nu îl ia în considerare, atât din rațiuni ideologice, cât și economice - persistența pandemiei Covid-19. Totuși, mai devreme sau mai târziu, astfel de creșteri vor trebui avute în vedere, fie că vor fi impuse de Comisia Europeană - taxe ecologice, pe emisiile de carbon etc., fie de realitățile economice interne - impozite pe proprietate”, a punctat Lazea.

Acesta a vorbit și de taxele pe care le poate crește Guvernul. În primul rând, vorbim despre creșterea TVA pentru medicamente, alimente, băuturi nealcoolice, HORECA, apă pentru irigații, îngrășăminte, cărți, reviste, bilete de intrare la muzeu, evenimente sportive.

De asemenea, Guvernul ar putea anula tichetele de masă și cele de creșă, a celor de vacanță, a celor cadou și a celor culturale, precum și scutirea de impozit pentru veniturile din salarii aferente sectoarelor IT, construcții, cercetare-dezvoltare.

În schimb, ar putea crește impozitul pe dividende și al plafonului pentru care se aplică TVA redus de 5 la sută la vânzarea locuințelor, de la 90.000 euro – echivalent - la 140.000 – echivalent.

165
Tagurile:
BNR
Tematic
Profesorii, vizați-oficial de BNR: bani puțini pentru bugetari
Propunerea PSD de premier! Isărescu: ”Dacă va fi, va avea sprijinul BNR”
S-a atins un nou record al euro: ce explicații oferă BNR

Загрузка...
Rafinaria Steaua Romana

Faliment răsunător în România: legătura cu americanii

1294
”Steaua Română” de la Câmpina, cea mai longevivă rafinărie petrolieră din Europa a intrat în faliment, după 126 de ani de activitate. Era una dintre cele mai vechi rafinării din Europa.

BUCUREȘTI, 3 mart – Sputnik. Final de drum pentru prima rafinărie românească. ”Steaua Română” de la Câmpina a intrat în faliment.

Odinioară, România dădea ora exactă în petrolul european.

Acum, din mândra rafinărie a rămas un morman de fier vechi, peste care s-a așternut un strat gros de praf.

De la ”Steaua Română” Câmpina nu mai pleacă vești bune și nici nu mai vin. Ultima a sosit de la tribunal, pe 8 februarie: Steaua Română a intrat în faliment. A fost mesajul care a pus capăt poveștii, scrie digi24.ro.

Lăcrămioara Bordei, fost director al rafinăriei, spune că ”Steaua Română” Câmpina era un simbol și că acolo s-au închegat multe povești de viață, fiindcă familii întregi au lucrat la rafinărie.

Se fabricau combustibili, rafinăria fiind unicul producător de parafină din România.

Odinioară, rafinăria avea 1.200 de angajați, după care au mai rămas 400 și într-un final, 30, potrivit declarațiilor Lăcrămioarei Bordei.

Din cei care au fost, de-a lungul timpului, au mai rămas patru oameni. Aurel are 46 de ani lucrați în rafinărie. Este maistru mecanic.

Omul spune că toată viața și-a petrecut-o la ”Steaua Română” din Câmpina și că ea a trecut prin cele două războaie mondiale. Rafinăria a fost reconstruită de trei ori.

Acum, însă, rafinăria este locul în care oamenii își adună amintirile și suferă.

”Au fost legați de locul ăsta.  E păcat! Dar asta-i economia de piață. Nu poți să supraviețuiești, nu supraviețuiești. Steaua Română de 15 ani se chinuie să supraviețuiască”, spune maistrul Aurel Moraru.

Maistrul se va transfera la firma care a preluat activele rafinăriei. 

Nu toți colegii săi sunt la fel de norocoși ca Aurel Moraru. Daniela Bica, după 34 de ani dedicați rafinăriei, va ajunge șomeră.

Femeia spune că a lucrat pe salarii de mizerie și că angajații au fost în permanență mințiți. Nu știe când va intra în șomaj.

Legătura cu americanii

Gara Câmpina, de unde veneau și plecau marfarele rafinăriei, este acum pustie.

Rafinaria Steaua Romana
Rafinaria Steaua Romana

Gheorghe Sandu, fost lider sindical la rafinărie, povestește că, după anii 90, băiatul proiectantului american McKee a venit în România și la rafinărie, pentru că în al doilea război mondial a fost unul din piloții care au bombardat rafinăria.

În Câmpina se șoptește, acum că, pentru partea aceasta de poveste cu americani, pentru că odată a fost cea mai modernă rafinărie petrolieră din Europa, pentru că spionii americani au monitorizat-o zeci de ani, pentru că a fost regina, care a pus bazele exploatării petroliere din România, pentru toate aceste motive, o bucată din ”Steaua Română” ar putea deveni muzeu, notează digi24.ro.

1294
Tagurile:
faliment, Rafinărie

Загрузка...

Prototipul navei SpaceX Mars a explodat după prima aterizare cu succes

0
(reînnoit 17:15 06.03.2021)
O nouă rachetă SpaceX Mars a explodat la puțin timp după ce aterizase cu bine în urma unui zbor test.

Un nou prototip al rachetei SpaceX Mars a explodat pe platforma de lansare, la puțin timp după ce racheta reușise să aterizeze la punct fix pe verticală în urma unui zbor test. Explozia s-a produs la doar câteva minute după ce misiunea fusese declarată un succes. Aceasta este a treia explozie a unei rachete pe care Elon Musk, proprietarul SpaceX, a conceput-o pentru a transporta un echipaj uman pe planeta Marte.

Racheta a efectuat un zbor test fără probleme până la o înălțime de 10 kilometri deasupra Texasului. Racheta a coborât apoi pe orizontală și reușit în final să aterizeze pe verticală la punct fix, pe platforma de lansare.

Totul părea în regulă, ceea ce l-a făcut pe comentatorul programului SpaceX să declare: „A treia oară e cu noroc, așa cum se spune”.

La puțin timp, însă, totul a sărit în aer. Forța exploziei a propulsat prototipul SpaceX la câțiva metri înălțime. Racheta a făcut o tumbă în aer și a căzut pe sol într-o mare de flăcări.

0
Tagurile:
SpaceX

Загрузка...