BUCUREȘTI, 8 dec – Sputnik. Realizarea proiectului Nord Stream-2 răspunde intereselor Germaniei, a declarat copreședintele partidului Alternativa pentru Germania, Tino Chrupalla.
“Sancțiunile au niște urmări vădit negative, exact așa cum e și în situația din jurul Nord Stream-2. Am susținut întotdeauna acest proiect, întotdeauna am considerat că este foarte important, pentru că corespunde intereselor noastre economice, consolidează securitatea energetică a țării noastre și a Europei”, a declarat politicianul german la o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.
Chiar și în perioada “războiului rece” Rusia reprezenta un furnizor sigur de gaz, iar acum, când Germania trece prin transformări în sfera energetică, acest lucru are o importanță deosebită. Înțelegem foarte bine că aici interesele SUA joacă un rol important, a adăugat copreședintele partidului “Alternativa pentru Germania”.
BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Ce se întâmplă în anul 2021 cu salariile bugetarilor/ Aceasta este întrebarea la care premierul României, Florin Cîțu, a dat un răspuns.
Cîțu a explicat că salariile bugetarilor au fost înghețate pentru 2021 și că s-a luat o decizie în acest sens.
Mai mult decât atât, premierul a declarat că așteaptă soluții de la nivel local și central. Și aceasta pentru că evoluția salariilor, sporurilor, cheltuielilor cu personalul din administrație, atât cea locală, dar și cea centrală, din ultimii patru ani nu este sustenabilă.
”Nu, au fost înghețate, deci nu mai putem să… un drept câștigat e deja mai greu să mai faci ceva, au fost înghețate salariile. A fost luată o decizie”, a explicat Florin Cîțu, potrivit capital.ro.
Referitor la stadiul în care se află evaluarea pe care a anunțat-o cu privire la salariile bugetarilor și la numărul acestora, premierul Florin Cîțu a declarat că sunt mai mult mai multe analize privind administrația centrală și locală.
Cîțu a subliniat că evoluția din ultimii patru ani nu doar a salariilor, ci și a sporurilor și cheltuielilor cu personalul din administrația locală, dar și centrală nu este sustenabilă.
”Nu ne putem permite așa ceva și atunci mă aștept de la administrațiile locale responsabile să vină cu măsuri care să corecteze această tendință”, a punctat Florin Cîțu.
Acesta a adăugat că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii patru ani nu este sustenabil pe termen lung, având în vedere ”potențialul nostru de dezvoltare și faptul că avem nevoie de resurse pentru investiții în perioada următoare”.
BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. Comitetul estic al economiei germane (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft), care include companii germane, care cooperează cu statele din Europa de Est și Rusia, declară că noile sancțiuni ale SUA împotriva Nord Stream – 2 erau previzibile și și-a exprimat speranța că odată cu venirea la putere a lui Joe Biden, Washingtonul și Berlinul vor identifica o soluție pentru finalizarea gazoductului.
În ianuarie, Statele Unite au extins sancțiunile împotriva Nord Stream – 2, aplicându-le și în cazul serviciilor de testare, inspecție și certificare, precum și la serviciile și capacitățile de modernizare a navelor implicare în lucrările de instalare a conductelor.
Ulterior, compania norvegiană DNV GL a anunțat că încetează toate acțiunile legate de verificarea gazoductului, fiind imposibilă certificarea lui. Luni
Luni a devenit cunoscut faptul că pe 19 ianuarie SUA planifică să supună sancțiunilor împotriva companiei de instalare a conductelor “Fortuna”.
“Era de așteptat că administrația Trump în ultimele zile ale mandatului său va încerca să schimb starea lucrurilor. Iată de ce sancțiunilor împotriva continuării construcției Nord Stream -2 erau previzibile. Acest lucru, pe lângă alte subiecte, pune în dificultate relansarea relațiilor transatlantice. Cu toate acestea, noi întrevedem o bună oportunitate pentru guvernul federal de a identifica o soluție cu noua administrație Biden, care va permite finalizarea și darea în exploatare în termen a gazoducutului Nord Stream -2 în Marea Baltică”, a declarat președintele Comitetului Estic al economiei germane, Oliver Hermes.
Acesta a menționat că din printre democrații există declarații potrivit cărora SUA în mandatul lui Biden nu vor aplica principiul “America înainte de toate” pentru o “patronare” a aliaților, iar noile sancțiuni, în opinia lui, reprezintă anume o astfel de tactică.
“UE este suficient de matură pentru a-și determina independent politica energetică și pentru a proteja de influențele externe un proiect de investiții precum Nord Stream – 2, aflat în conformitate cu regulile europene. În legătură cu acest fapt, salutăm intenția Comisiei Europene de a prezenta săptămâna aceasta un pachet de măsuri prin care companiile europene vor fi protejate de sancțiuni extrateritoriale. Deja 24 din 27 de state ale UE au declarat foarte clar că resping sancțiunile SUA cu efect extrateritorial”, a conchis acesta.
BRUXELLES, 21 ian - Sputnik. Un marfar special China-Europa a plecat ieri din Dongguan, în provincia Guangdong din Sudul Chinei, către Rusia. Va ajunge la Moscova în 15 zile, reducând timpul de călătorie cu două treimi comparativ cu ruta maritimă, relatează RT.
Trenul de marfă este încărcat cu 50 de containere de bunuri produse de Midea Group, companie situată în Guangdong care este lider de piață în domeniul ustensilelor casnice. Este primul tren de export folosit de această companie de când Guangdong a deschis serviciul de transport China-Europa, în 2015.
Acest tren specil va îmbunătăți exportul bunurilor făcute în Guangdong către piața europeană în mijlocul pandemiei globale de Covid 19, a spus Sinotrans, operatorul serviciului de transport dintre China și Europa în Dongguan. Numărul trenurilor de marfă operate între China și Europa de Sinotrans și care pleacă din China de Sud a ajuns la 686 anul trecut, cuprinzând un număr de 61.324 de containere standard care valorează aproximativ 3 miliarde de dolari.
Inițiat în 2011, serviciul de transport pe calea ferată între China și Europa este considerat o parte semnificativă a Inițiativei Centura și Drumul pentru a încuraja comerțul între China și celelalte țări participante. Inițiativa de multi trilioane de dolari a fost anunțată de președintele Chinei Xi Jinping în 2013.
De atunci, mai mult de 140 de țări și organizații internaționale au semnat acorduri pentru a construi în cadrul acestui proiect comune.
Inițiativa Centura și Drumul își propune să sprijine conectivitatea și cooperarea între Estul Asiei, Europa și Estul Africii. Se așteaptă ca această inițiativă să crească în mod semnificativ comerțul global, reducând costurile comerțului la jumătate cu țările implicate, potrivit experților.
Potrivit Grupului Căilor Ferate de Stat ale Chinei, un număr record de 12.400 de trenuri de marfă între China și Europa au circulat în 2020. Acest lucru înseamnă mai mult cu 50 la sută decât în anul precedent, a spus operatorul de cale ferată.