Violeta Alexandru

Salariul minim: Violeta Alexandru, anunț pentru români

101
Ministrul Muncii spune că metodologia de calcul a coșului minim de consum pentru un trai decent pentru familiile cu mai mulți membri nu e fundamentată suficient acum ca să poată fi introdus ca indicator într-o formulă de calcul a salariului minim.

BUCUREȘTI, 20 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, spune că, în prezent, metodologia de calcul a coșului minim de consum în cazul familiilor cu mai multe persoane nu este suficient de fundamentată ca să poată fi introdus acest lucru ca indicator într-o formulă obiectivă de calcul a salariului minim pentru 2021.

Potrivit demnitarului, reprezentantul Comisiei Naţionale de Prognoză a explicat, cu argumente practice, care sunt limitările în acest moment în a integra în formulă un asemenea indicator, respectiv coşul minim de consum.

”A rămas în analiză de ambele părţi, şi a noastră şi a partenerilor sociali şi mă bazez pe punctajul tehnic pe care mi-l pregătesc colegii de la Prognoză şi-l pun pe masă şi-l discutăm cu sindicatele...”, a punctat Alexandru.

Potrivit articolului 3 din Legea 174 adoptată pe 14 august 2020 de Parlament şi publicată ulterior în Monitorul Oficial se fac precizări cu privire la coșul minim.

Astfel, potrivit textului de lege, „coșul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi a politicii salariale”.

Pentru 2021, Violeta Alexandru își dorește, cu sprijinul unui mandat de parlamentar mai stabil, să înceapă analize mai ample privind formula de stabilire a salariului minim.

Demnitarul spune că că PNL susţine creşterea nivelului salariului minim.

”Din punctul nostru de vedere, al liberalilor, este necesară creşterea salariului minim, cu siguranţă, însă preocuparea fiecărui angajator şi a sindicatelor trebuie să fie să crească competenţele oamenilor. Salariul minim trebuie să fie o etapă din viaţa profesională”, a precizat Violeta Alexandru.
101
Tagurile:
Salariu minim, Violeta Alexandru
Daniel-Cătălin Zamfir

Mare victorie pentru Daniel Zamfir ajută zeci de mii de români

239
(reînnoit 07:14 25.11.2020)
Senatorul Daniel Zamfir a repurtat un succes cu un amendament care salvează zeci de mii de români de pretențiile băncilor

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Activitatea de până acum a senatorului Daniel Zamfir a fost benefică pentru sute de mii de români, prinși în mrejele contractuale ale creditelor bancar.

Ieri, senatorul a mai marcat un succes, mulțumită sprijinului acordat de parlamentarii PSD din camera Deputaților.

”Azi, colegii mei de la PSD din Camera Deputaților au adoptat amendamentul prin care am eliminat dobânda la dobândă cu care guvernul Orban i-a împovărat pe cei care și-au amânat ratele la bănci și IFN-uri pe perioada pandemiei”, arată Daniel Zamfir, definind votul ca pe ”ÎNCĂ O NEDREPTATE REPARATĂ”.

În ședința de ieri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un amendament la legea de aprobare a OUG 168/2020 – în baza căruia pe perioada amânării ratelor nu se capitalizează dobânda.

”Dobânda datorată de debitori, precum şi comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare”, se arată în amendamentul iniţiat de senatorul PSD Daniel Zamfir – și adoptat de Camera Deputaților, for decizional pentru această lege.

OUG 168/2020 reglementează măsuri luate în contextul situaţiei epidemiologice COVID-19, inclusiv amânarea ratelor la credite pentru cetăţeni.

”Să te lauzi că vii în sprijinul oamenilor ajutându-i să-şi amâne ratele la bănci şi IFN-uri, dar, în acelaşi timp, să le percepi dobândă la dobândă pentru perioada amânării nu e doar un cinism, este până la urmă politica acestui Guvern care pune toată povara crizei economice pe spinarea oamenilor şi a companiilor româneşti, favorizând în mod vădit sistemul financiar bancar”, a declarat Daniel Zamfir.

Senatorul spune că, prin amendamentul său, oamenii ”vor fi scutiţi de această mizerie de a plăti dobândă la dobândă pe perioada amânării ratelor şi astfel le va fi uşurată povara plăţii ratelor în continuare”.

De asemenea, senatorul a precizat că voturile PNL și USR au fost contra amendamentului: ”Ca de obicei, când e vorba de legi în favoarea oamenilor, PNL și USR votează împotrivă!”.

Așa că senatorul PSD cere și celor care sunt afectați de probleme cu băncile – ”La vot, pe 6 decembrie, să ne apărăm drepturile calcate în picioare de PNL și USR!”.

239
Tagurile:
Victorie, Daniel Zamfir

Загрузка...
România, alegeri, bătrânel

Pensionarii, mai săraci: Vești de la cel mai înalt nivel

148
(reînnoit 09:23 24.11.2020)
Consilierul premierului Ludovic Orban spune că, în decursul anului 2021, veniturile pensionarilor ar putea să se majoreze în medie cu 200 de lei. Vârstnicii pierd, însă, lunar, sute de lei.

BUCUREȘTI, 24 nov – Sputnik. Vârstnicii primesc vești de la cel mai înalt nivel. Tănase Stamule, consilierul premierului Ludovic Orban, a declarat că pensiile ar putea crește de la anul.

Acesta a precizat că trebuie așteptată decizia Curții Constituționale a României și că de la anul Guvernul dorește să majoreze pensiile în medie cu încă 200 de lei.

Obiectivul este acela de a se ajunge la o majorare cu 40 de procente, fără a destabiliza economia României.

”Orice economist serios ştie că nu ai cum să creşti pensiile cu 40%. Realitatea ne spune că deja a fost un efort foarte mare pentru cei 14%. Pensionarii îşi vor creşte considerabil puterea de cumpărare”, a spus Tănase Stamule.

În programul de guvernare al PNL se arată că punctul de pensie va crește în următorii 4 ani cât ar fi trebuit să crească într-un singur an.

Guvernul actual propune majorări mici anual până în 2024, astfel încât, peste 4 ani, punctul de pensie să ajungă la 1841 de lei. În lege, însă, punctul de pensie trebuia să crească până la 1875 de lei anul viitor, informează antena3.ro.

Pensionarii vor pierde, astfel, sute de lei pe lună. Spre exemplu, dacă un senior are acum 0,7 puncte la pensie și are un venit de 1008 lei pe lună, în 2021 va primi 1091 lei pe lună, deși, potrivit legii, pensia trebuia să crească, tot anul viitor, până la 1312 lei pe lună. La un calcul simplu, rezultă că omul pierde 221 de lei pe lună, notează sursa citată.

148
Tagurile:
Pensii

Загрузка...
Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta

Mahler, ”Marius Nasta”: în noiembrie, morți mulți

0
Medicul spune că situația arătată de cifrele zilnice privind evoluția pandemiei de COVID-19 este una îngrijorătoare, iar mortalitatea este în creștere, inclusiv la pacienții internați. Ce este la Anestezie Terapie Intensivă.

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Situație îngrijorătoare în România, generată de explozia de cazuri noi de îmbolnăviri cu coronavirus.

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta” din București, se declară îngrijorat de mortalitatea care este în creștere, inclusiv la pacienții internați.

Acest lucru înseamnă că formele care ajung și foarte târziu sunt forme severe, cu mortalitate crescută.

”Vom avea nişte cifre pe mortalitate extrem de mari pentru această lună şi, dacă lucrurile continuă în această direcţie, şi decembrie va fi o lună în care vom plânge mult”, a declarat Beatrice Mahler referitor la necesitatea unei carantinări a Bucureștiului.

Managerul Institutului ”Marius Nasta” a precizat că, la momentul de față, spitalul are 60 de pacienți COVID cu forme severe. Aceștia sunt internați pe secție, fiindcă, deși o mare parte a pacienților ar avea nevoie de terapie intensivă, nu sunt locuri disponibile.

Resursă umană deficitară la ATI

Problema legată de secțiile de Terapie Intensivă din spitalele din România a fost ridicată și de sindicaliștii de la SANITAS care, la protestul din data de 3 noiembrie 2020 din fața Guvernului au adus un pat. Ei au vrut să atragă atenția asupra faptului că situația este gravă și că nu se referă numai la lipsa locurilor de la Terapie Intensivă.

Viorel Hușanu, liderul SANITAS București, a explicat, pentru Agenția de Presă Sputnik, care sunt dificultățile întâlnite la secțiile de Anestezie Terapie Intensivă din România.

Acesta a amintit de o serie de declarații făcute de autoritățile române la finalul lunii octombrie referitoare la suplimentarea numărului de paturi la Anestezie Terapie Intensivă și spune că problema nu este rezolvată.

”Personalul medical nu a fost suplimentat, nu a fost stimulat să vină să muncească la ATI și este în continuare umilit prin neacordarea drepturilor prevăzute în legislație. Degeaba vorbești de paturi când nu asiguri resursa umană”, a precizat Hușanu.
0
Tagurile:
COVID-19, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...