Lei românești, Roni

Statul se împrumută iar de la români: Programul Tezaur continuă

134
(reînnoit 11:50 17.11.2020)
În luna noiembrie continuă Programul Tezaur, prin care statul român se împrumută iar de la populație, iar subscrierile încep de astăzi, 17 noiembrie 2020. Vorbim despre noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației.

BUCUREȘTI, 17 nov – Sputnik. Statul român continuă să se împrumute de la populație. Astfel și în luna noiembrie 2020, continuă Programul Tezaur, iar subscrierile încep astăzi, 17 noiembrie.

Mai exact, de astăzi, românii pot subscrie pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației în cadrul Programului Tezaur, cu maturități de 1, 2 și 3 ani.

În data de 14 decembrie 2020 se încheie perioada de subscriere.

Emisiunile reprezintă o alternativă de economisire avantajoasă pentru români. Și aceasta pentru că veniturile provenind din dobânzi sunt neimpozabile.

Rata dobânzii este de 3,5% - 1 an, 3,75% - 2 ani, 4,00% - 3 ani, fără plafon individual de subscriere, informează economica.net.

Titlurile de stat pot fi cumpărate: de la unităţile Trezoreriei Statului în perioada 17 noiembrie - 11 decembrie 2020; de la unităţile Companiei Naționale Poşta Română în perioada 17 noiembrie - 10 decembrie 2020 în mediul urban şi în perioada 17 noiembrie - 12 decembrie 2020 în mediul rural.

Ministerul Finanțelor Publice notează că sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere. Titlurile de stat sunt în formă dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans.

În situația în care survine decesul, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea.

134
Tagurile:
împrumut, statul
Tematic
Statul român, împrumut record de la populație în 3 luni
A mers la cosmetolog, dar s-a trezit cu un contract de împrumut
Sprijinul financiar promis de Comisie ia formă de împrumut: cât primește României
Валюта

Economia Zonei Euro - în declin sever după noile lockdown-uri

50
(reînnoit 15:54 23.11.2020)
Zona euro cunoaşte o altă contracție economică, indicatorii-cheie ai economiei Zonei prăbușindu-se în noiembrie la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, în contextul noilor lockdown-uri impuse pentru contracararea răspândirii Covid-19.

BUCUREŞTI, 23 nov – Sputnik. Potrivit celei mai recente cercetări realizate de firma de cercetare IHS Markit, atât indicele privind sectorul de producţie din Zona Euro, cât și indicele managerilor de achiziții din sectorul serviciilor (PMI) au atins cel mai scăzut nivel din luna mai. Primul a scăzut la 45,1 în noiembrie, de la 50,0 cât era în octombrie, în timp ce al doilea a scăzut la 41,3 de la 46,9.

Orice scădere a indexului sub 50 semnalează o contracție, în timp ce un indice peste acest nivel semnalează creșterea.

Compania de cercetare a menționat că, în afară de scăderea accentuată constatată în primele două trimestre ale acestui an, când în regiune s-au impus cele mai stricte blocaje din cauza pandemiei, indicele mediu al PMI de 47,6 în al patrulea trimestru este „până acum cel mai scăzut” de la criza datoriilor din 2012.

„Economia Zonei Euro a ajuns din nou într-un declin sever în noiembrie, în contextul noilor eforturi pentru a contracara valul tot mai mare al infecțiilor cu Covid-19. Pe lângă aceste date, există probabilitatea ca Zona Euro să înregistreze din nou o contractare a PIB-ului în al patrulea trimestru”, a declarat Chris Williamson, economist șef la IHS Markit, citat de RT

Cea mai mare economie din Europa, Germania, a ajutat regiunea să evite o recesiune și mai mare. Spre deosebire de multe state membre, indicele său Composite Flash PMI (care combină sectoarele servicii şi industrie prelucrătoare) nu a ajuns în contracție, însă a scăzut de la 55,0 la 52,0, înregistrând cea mai slabă creştere de la începutul redresării în iulie.

Un nou declin ar putea însemna o nouă dificultate pentru economia europeană și ar putea bloca redresarea acesteia. IHS Markit se așteaptă la o contracție de 7,4% a economiei Zonei Euro în acest an și la o creştere de doar 3,7% în 2021.

50
Tagurile:
Economie, Zona euro
Tematic
Șocant! Italia ar putea ieși din zona euro
O nouă criză în Zona Euro este inevitabilă - Comisia Europeană
Zona din România unde hectarul costă 60.000 de euro. O spune Daea

Загрузка...
Supermarket

APC: Guvernul a lăsat deschise piețele altor state în România

113
(reînnoit 09:30 23.11.2020)
Reprezentanții Asociației Pro Consumatori trag un semnal de alarmă și spun că închiderea piețelor agroalimentare a aglomerat hipermarketurile și le-a dublat acestora cifra de afaceri. Ce se întâmplă cu recolta țăranilor.

BUCUREȘTI, 23 nov – Sputnik. Măsura luată de Guvernul României, de închidere a tuturor piețelor – piețe agroalimentare de tip hală, târguri, oboare, talciocuri, bâlciuri, piețe mixte și volante afectează peste 10 milioane de români.

Aceasta este concluzia reprezentanților Asociației Pro Consumatori care a lansat, în data de 16 noiembrie 2020, Campania națională de informare, educare și conștientizare a consumatorilor intitulată S.O.S. economia rurală.

”Guvernul României a închis orice formă de piață românească, dar a lăsat deschise piețele altor state pe teritoriul național, adică marile rețele comerciale unde doar 20% din mărfuri sunt fabricate în România”, spun reprezentanții APC.

Măsura nu îi afectează doar pe micii comercianți și producătorii agricoli, dar și câteva milioane de pensionari care își cumpărau fructele și legumele din piețele agroalimentare tip hală, la prețuri mult mai mici situate pe la jumătatea celor din hipermarket, dar și la o calitate superioară față de cele comercializate în marile rețele comerciale.

Specialiștii APC precizează, de asemenea, că fructele și legumele din hipermarket conțin până la trei tipuri de reziduuri de pesticide, fiind și ceruite cu ceruri de natură sintetică care se îndepărtează greu de pe suprafața acestora.

Prin această măsură luată, de închidere a piețelor, Guvernul României a încălcat un drept fundamental al consumatorilor - dreptul de a avea acces la piețe care le asigură o gamă variată de produse și servicii de calitate, drept menționat în articolul 3 - principalele drepturi ale consumatorilor - din O.G. nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, mai precizează reprezentanții APC.

Din păcate, prin închiderea piețelor, sute de mii de tone de legume, fructe, produse din lapte și produse din carne ajung la groapa de gunoi.

De asemenea, mii de români au rămas fără locuri de muncă, fiindcă, în interiorul piețelor agroalimentare pe cele două laturi existau mii de magazine care au fost închise odată cu piețele respective.

Milioane de români din mediul rural nu vor mai putea relua procesele de producție aferente fiecărui tip de cultură agricolă din cauza absenței veniturilor care se obțineau prin valorificarea surplusului de recoltă.

”În anul 2021 sute de mii de hectare de teren agricol vor rămâne nelucrate, iar alte zeci de mii de hectare de teren agricol vor ajunge în posesia marilor arendași ai României din afara țării”, subliniază reprezentanții APC.

 

 


 

 

 

113
Tagurile:
Hipermarketuri, piețe

Загрузка...
Marcel Ciocalu, PSD

NUCLEARA: Ciolacu a demisionat la comanda lui Iohannis?!

0
(reînnoit 07:02 24.11.2020)
Acțiunea lui Marcel Ciolacu este una tipică, de manual, pentru abaterea atenției opiniei publice, într-un moment extrem de dificil… pentru Iohannis! Ciolacu a comis însă o greșeală

BUCUREȘTI, 24 nov – Sputnik. Seara de ieri a fost marcată de o ciudată decizie a lui Marcel Ciolacu – urmată, ca și când era așteptată, de cele ale PNL și USR.

Concret, Marcel Ciolacu a anunțat că a decis să demisioneze din postura de deputat cu o zi înainte de încheierea actualului mandat pentru a nu beneficia de  ”pensia specială” parlamentară.

”Cât contribui, atât primești – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei. Voi #demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a #nu beneficia de #pensiespecială! La fel am făcut și acum patru ani, la fel voi face și acum”, a transmis Ciolacu.

Populismul lui Ciolacu este evident, pentru că aceste ”pensii” se obțin NUMAI în baza unei cereri ce poate fi depusă NUMAI în momentul împlinirii vârstei de pensionare. Ori, dacă un fost parlamentar „moral” precum Ciolacu sau cei din USR vor să nu ia pensie – nu fac cerere! Eventual dau o declarație notarială de renunțare!

Aici se vede și greșeala comisă de Ciolacu – parlamentarii nu au ”pensii speciale” – ci ”indemnizații de vârstă”, cu diferențe majore față de statul unei ”pensii”. Desigur, Ciolacu știe asta – iar faptul că a făcut această ”greșeală” deconspiră un posibil adevăr din spatele demersului.

Concret, ”greșeala” de a folosi o sintagmă populistă arată că a vrut să atragă atenția publicului – conștient fiind că va declanșa un adevărat război al declarațiilor (populiștilor) din PNL și USR.

Întrebarea este – ce nevoie avea Ciolacu și PSD de un subiect stupid, lipsit de orice importanță, exact când deasupra lui Iohannis și PNL fulgerau și trăsneau nemulțumirile legate de pandemie, restricții și economie?! Mai nou – și cele legate de vaccinare, capitol la care tot mai multă lume înțelege că Iohannis bate câmpii, fără a avea ceva clar și concret!

În plus, pentru electorat PSD nu contează teme precum ”pensii speciale”, ”corupție” sau ”baroni”, ele fiind ale inamicilor politici – iar pentru cei neutri, PSD nu e credibil când apare cu prostii populiste ale USR și Iohannis!

Deci, care a fost scopul lui Marcel Ciolacu și al acoliților săi, gen puștiul de la Timișoara, dacă PSD-ului nu îi folosește fanfaronada în cauză? Pare a fi unul singur: DIVERSIUNEA; abaterea atenției de la problemele grave ale momentului!

Care este însă efectul demersului lui Ciolacu și cui îi folosește?

Fără nici un dubiu, folosește lui Iohannis, Guvernului PNL și autorităților anti-Covid!

Adică exact când toți aceștia se aflau sub tirul întrebărilor și criticilor medicilor și cetățenilor – ba chiar și ale celor din USR și PMP – chiar atunci vine și Ciolacu cu DIVERSIUNEA! Cu abaterea atenției – chiar pentru scurt timp – de la probleme grave!

Așa cum menționam, PNL a reacționat imediat, ca și cum era pregătit, USR a trebuit să intervină, că e tema (aberația!) lor – și uite așa a iscat Ciolacu un iureș steril, aparent fără sens! Pentru care Iohannis și Orban trebuie să-i mulțumească!

De fapt, Ciolacu le-a dat posibilitatea celor din PNL să (contra)atace PSD într-un subiect care interesează un public radicalizat, care mai curând ar fi votat cu USR – deci poate ajuta PNL să mai câștige câțiva posibili votanți USR!

În schimb, unde sunt acțiunile PSD în instanță pentru aflarea adevărului în cazul achiziției de materiale, unde sunt comisiile parlamentare pentru măsurile greșite care au dus la creșterea infectărilor, de ce nu sunt preluate dezvăluirile presei în cazurile atâtor angajați în sistem – sau chiar în cazul combinațiilor lui Orban? 

De fapt, privind panoplia armelor oferite de presă anul acesta prin investigații – observăm că PSD Ciolacu NU a preluat niciuna! De parcă ar fi fost ei cei atacați – nu PNL!

În concluzie, prin demersul făcut de Ciolacu este evident o diversiune care îi folosește lui Iohannis și guvernului PNL – și care se înscrie în continuarea votului pe care PSD Ciolacu l-a dat PNL, de fiecare dată când a avut nevoie.

0
Tagurile:
Demisie, Klaus Iohannis, PSD, Marcel Ciolacu
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...