Piață

Piețele s-ar putea redeschide: vot final astăzi în Parlament

94
Amendamentul PSD prin care se redeschid piețele a trecut astăzi de comisii și va ajunge la vot final în Camera Deputaților

BUCUREȘTI, 10 nov - Sputnik. Amendamentul depus de PSD în Parlament prin care piețele aflate în spații închise se vor putea redeschide a trecut cu aviz favorabil de Comisia de Buget și Comisia de Agricultură.

Amendamentul modifică decizia Guvernului de suspendare temporară a funcționării piețelor în spații închise, măsură care a stârnit proteste ieri în mai multe piețe din țară și revolta sindicaliștilor.

Legea la care s-a depus amendamentul PSD va intra la vot final chiar astăzi în plenul Camerei Deputatilor care este for decizional.

„Pe durata starii de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile, își vor putea continua activitatea, cu respectarea restricțiilor referitoare la distanțarea socială și a măsurilor de protecție sanitara”, prevede amendamentul depus de liderul PSD Marcel Ciolacu și de senatorul PSD Daniel Zamfir.

Închiderea piețelor a fost un motiv de dispută și ieri la ora premierului din Camera Deputaților, unde Orban a fost luat la rost de către PSD pentru această decizie.

„Orban se luptă să scoată afară din piețe producătorii români. PSD nu poate tolera acest atac mizerabil asupra românilor care își câștigă cinstit pâinea din munca pământului. Românii au dreptul să pună pe masă produse românești. Vom vota mâine în plenul Camerei Deputaților amendamentul prin care piețele să rămână deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de distanțare și protecție sanitară”, anunța ieri pe Facebook Marcel Ciolacu.
94
Tagurile:
agricultori, piețe
România, alegeri, bătrânel

Pensionarii, mai săraci: Vești de la cel mai înalt nivel

140
(reînnoit 09:23 24.11.2020)
Consilierul premierului Ludovic Orban spune că, în decursul anului 2021, veniturile pensionarilor ar putea să se majoreze în medie cu 200 de lei. Vârstnicii pierd, însă, lunar, sute de lei.

BUCUREȘTI, 24 nov – Sputnik. Vârstnicii primesc vești de la cel mai înalt nivel. Tănase Stamule, consilierul premierului Ludovic Orban, a declarat că pensiile ar putea crește de la anul.

Acesta a precizat că trebuie așteptată decizia Curții Constituționale a României și că de la anul Guvernul dorește să majoreze pensiile în medie cu încă 200 de lei.

Obiectivul este acela de a se ajunge la o majorare cu 40 de procente, fără a destabiliza economia României.

”Orice economist serios ştie că nu ai cum să creşti pensiile cu 40%. Realitatea ne spune că deja a fost un efort foarte mare pentru cei 14%. Pensionarii îşi vor creşte considerabil puterea de cumpărare”, a spus Tănase Stamule.

În programul de guvernare al PNL se arată că punctul de pensie va crește în următorii 4 ani cât ar fi trebuit să crească într-un singur an.

Guvernul actual propune majorări mici anual până în 2024, astfel încât, peste 4 ani, punctul de pensie să ajungă la 1841 de lei. În lege, însă, punctul de pensie trebuia să crească până la 1875 de lei anul viitor, informează antena3.ro.

Pensionarii vor pierde, astfel, sute de lei pe lună. Spre exemplu, dacă un senior are acum 0,7 puncte la pensie și are un venit de 1008 lei pe lună, în 2021 va primi 1091 lei pe lună, deși, potrivit legii, pensia trebuia să crească, tot anul viitor, până la 1312 lei pe lună. La un calcul simplu, rezultă că omul pierde 221 de lei pe lună, notează sursa citată.

140
Tagurile:
Pensii

Загрузка...
Валюта

Economia Zonei Euro - în declin sever după noile lockdown-uri

64
(reînnoit 15:54 23.11.2020)
Zona euro cunoaşte o altă contracție economică, indicatorii-cheie ai economiei Zonei prăbușindu-se în noiembrie la cel mai mic nivel din ultimele șase luni, în contextul noilor lockdown-uri impuse pentru contracararea răspândirii Covid-19.

BUCUREŞTI, 23 nov – Sputnik. Potrivit celei mai recente cercetări realizate de firma de cercetare IHS Markit, atât indicele privind sectorul de producţie din Zona Euro, cât și indicele managerilor de achiziții din sectorul serviciilor (PMI) au atins cel mai scăzut nivel din luna mai. Primul a scăzut la 45,1 în noiembrie, de la 50,0 cât era în octombrie, în timp ce al doilea a scăzut la 41,3 de la 46,9.

Orice scădere a indexului sub 50 semnalează o contracție, în timp ce un indice peste acest nivel semnalează creșterea.

Compania de cercetare a menționat că, în afară de scăderea accentuată constatată în primele două trimestre ale acestui an, când în regiune s-au impus cele mai stricte blocaje din cauza pandemiei, indicele mediu al PMI de 47,6 în al patrulea trimestru este „până acum cel mai scăzut” de la criza datoriilor din 2012.

„Economia Zonei Euro a ajuns din nou într-un declin sever în noiembrie, în contextul noilor eforturi pentru a contracara valul tot mai mare al infecțiilor cu Covid-19. Pe lângă aceste date, există probabilitatea ca Zona Euro să înregistreze din nou o contractare a PIB-ului în al patrulea trimestru”, a declarat Chris Williamson, economist șef la IHS Markit, citat de RT

Cea mai mare economie din Europa, Germania, a ajutat regiunea să evite o recesiune și mai mare. Spre deosebire de multe state membre, indicele său Composite Flash PMI (care combină sectoarele servicii şi industrie prelucrătoare) nu a ajuns în contracție, însă a scăzut de la 55,0 la 52,0, înregistrând cea mai slabă creştere de la începutul redresării în iulie.

Un nou declin ar putea însemna o nouă dificultate pentru economia europeană și ar putea bloca redresarea acesteia. IHS Markit se așteaptă la o contracție de 7,4% a economiei Zonei Euro în acest an și la o creştere de doar 3,7% în 2021.

64
Tagurile:
Economie, Zona euro
Tematic
Șocant! Italia ar putea ieși din zona euro
O nouă criză în Zona Euro este inevitabilă - Comisia Europeană
Zona din România unde hectarul costă 60.000 de euro. O spune Daea

Загрузка...
Joe Biden

Biden pune omenirea pe gânduri: ”SUA, gata conducă lumea”

14
(reînnoit 06:50 25.11.2020)
Declarații dure – și un conglomerat de personalități care vin din rândul Establishment-ului, chiar al Deep State – cu ambiții de dominație mondială – bazată, ca de obicei, pe intervenții

BUCUREȘTI, 25 nov - Sputnik. După ce președintele Trump a făcut un gest interpretat ca o acceptare a înfrângerii, iar statul cheie Pennsylvania a anunțat că numărătoarea voturilor i-a dat câștig de cauză candidatului democrat, Joe Biden a făcut o declarație în care și-a anunțat o parte din echipă – dar și câteva planuri de viitor.

Astfel, în discursul său de pe o scenă din Wilmington, Delaware, cel numit de presă „președintele ales” al SUA a prezentat primele şase nume care îi vor fi alături odată cu ipotetica preluare a mandatului, pe 20 ianuarie.

Astfel, vorbind de echipa sa, Biden a lansat mai multe mesaje, în frunte cu cele legate de ieșirea din așa zisul izolaționism al lui Trump și abordarea combaterii climatice. Dar, cea mai interesantă declarație – și care pune multă lume pe gânduri, este cea referitoare la ”conducerea lumii” de către SUA!

”Aceasta este o echipă care reflectă faptul că America s-a întors, gata să conducă lumea şi nu să se retragă din ea”, a declarat Joe Biden, având-o alături pe Kamala Harris.

Viitorul secretar de stat – deci al treilea om de pe podiumul puterii americane, este Antony Blinken, fost adjunct al secretarului de stat în administrația Obama.

”Nu putem rezolva singuri problemele lumii, trebuie să lucrăm cu alte ţări”, a declarat Anthony Blinken.

Dar, atenție, Călin Marchevici, scrie într-o excelentă analiză în „Cotidianul” https://www.cotidianul.ro/iohannis-dna-sri-si-ong-urile-pot-savura-momentul/ : Blinken este un intervenționist, la fel și viitoarea șefă a Pentagonului”.

”În calitate de secretar de Stat adjunct în administrația Obama, Blinken a pledat pentru o intervenție mai puternică a SUA în Siria și a susținut intervenția militară americană în Libia. Era consilier al lui Joe Biden când acesta a susținut invazia SUA în Irak, în 2003”, scrie analistul.

În timpul bombardamentelor americane din Siria, ”fără sa aibă nicio dovadă, Blinken a spus atunci că Assad a folosit gaz sarin împotriva populației”.

Putin a explicat de ce nu l-a felicitat pe Biden
© Video : Ruptly / "Москва. Кремль. Путин", Россия-1

Marchevici îl citează pe Blinken: ”Nu pot să vă spun care e dovada, dar avem o mulțime de indicii din media și social media care spun că s-a folosit fie clor, fie sarin”.

Dar, atenție – ”Blinken a jucat un rol important în cursul revoluției din 2014 din Ucraina, alături de Victoria Nuland. S-a temut atunci ca SUA să livreze arme letale Ucrainei. Blinken s-a bucurat mult apoi, când președintele Donald Trump a luat această hotărâre”.

O altă figură importantă este Michele Flournoy, despre care Marchevici spune că ”este unul dintre susținătorii așa-zsei Third Offset Strategy în relația Americii cu Rusia și China”, adică o reactualizare a strategiei superiorității nucleare și a superiorității tehnologice, ”redactată în timpul administrației Obama de unul dintre viitorii parteneri ai lui Blinken și Flournoy în cadrul firmei de consultanță WestExec Advisors”.

Analistul o caracterizează sec pe viitoarea șefă a Pentagonului: ”lobby-ista industriei militare”, care i-a ”ajutat pe contractorii militari din SUA să obțină contracte uriașe de la Pentagon pentru intervențiile militare ale administrațiilor Clinton și Obama”, după cum scrie The American Prospect.

”A fost considerată una dintre eminențele cenușii din spatele ofensivei militare americane în Afganistan în timpul administrației Obama, o strategie care a adus contracte grase pentru induistria militară și a prelungit războiul”, mai scrie Călin Marchevici în ”Cotidianul”. .

Revenind la declarația lui Joe Biden, acesta a prezentat-o pe viitoarea ambasadoare a SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Un alt personaj cunoscut este fostul secretar de stat John Kerry, care va fi ”emisar special pentru combaterea problemelor climatice”.

John Kerry este cel care a semnat, în numele SUA, acordul climatic negociat în 2015, din care SUA s-a retras recent, la comanda lui Donald Trump.

Relatând prezentarea lui Joe Biden, presa internațională arată că posibilul nou președinte a desemnat, pentru prima dată un hispanic în fruntea securităţii interne – Homeland Security -  în persoana lui Alejandro Mayorkas, un cubanez a cărui mamă ar fi… româncă!

De asemenea, Biden a propus o femeie în fruntea serviciile de informaţii, pe Avril Haines.

Un alt apropiat al lui Joe Biden, Jake Sullivan, va fi numit consilier de securitate naţională.

În fine, presa a relatat că Secretarul Trezoriei SUA ar putea fi Lael Brainard, din cadrul FED (Federal Reserve).

”Este vorba despre cineva care, cred eu, va fi acceptat de toate elementele Partidului Democrat, progresişti şi moderaţi”, a declarat Biden, nedivulgând încă numele celui care va răspunde finanțele SUA.

O altă variantă, tot feminină, este Janet Yellen, fosta preşedintă a aceleiași băncii centrale, FED. 

Deci, un conglomerat care vine din rândul Establishment-ului, chiar al Deep State – cu ambiții de dominație mondială – bazată, ca de obicei, pe intervenții mai mult sau mai puțin la vedere, mai mult sau… și mai mult dincolo de lege. Că, doar se știe, legea și democrația nu sunt pentru cei puternici.

14
Tagurile:
SUA, Joe Biden

Загрузка...