Reprezentanti ai industriei HORECA participa la un protest organizat in Piata Victoriei, in Bucuresti, miercuri, 7 octombrie 2020

Explodează mămăliga? Angajații HoReCa, în stradă!

241
Piața Victoriei a fost locul în care angajații din domeniul HoReCa s-au adunat pentru a protesta față de decizia autorităților de închidere, la interior, a restaurantelor, barurilor și cafenelelor.

BUCUREȘTI, 8 oct – Sputnik. Decizia autorităților române de închidere la interior a restaurantelor, barurilor și cafenelelor a scos angajații HoReCa în stradă.

Aceștia au ieșit în Piața Victoriei pentru a protesta față de această decizie a autorităților care îi va aduce în sapă de lemn.

Protestatarii au purtat pancarte pe care erau diferite mesaje, precum: ”Vrem să muncim”, ”Contîm doar când votăm”, ”La desert servim faliment”, ”Meniul zilei: șomaj”, ”400.000 de vieți, o notă pe care nu vă permiteți să o plătiți”, ”400.000 de afectați, fără a fi infectați”.

Protestam pentru incriminarea HORECA pentru răspândirea Covid. Credem in existența acestui virus, înțelegem gravitatea lucrurilor dar nu putem sa fim de acord cu rezolvarea lucrurilor cu jumătăți de măsura sau fără o analiza argumentata a focarelor de infecție, se arată pe pagina de Facebook dedicată acestui eveniment.

Tot pe pagina de socializare a protestului au fost postate câteva întrebări la care autoritățile ar trebui să dea un răspuns. Mai exact, angajații din HoReCa doresc să știe cum se posibil să fie închiși de pe o zi pe alta, ce se întâmplă cu chiriile, dar cu marfa perisabilă din stoc și în cât timp se plătește șomajul tehnic.

”Există variante de ajutor din partea statului pentru această perioadă ? Cum procedăm cu creditele, leasingurile pentru echipamente şi celelalte plăţi pe care nu le putem onora?", întreabă angajatorii din industria HoReCa.

Președintele Federației Industriei Hoteliere din România, Călin Ile, a precizat că un număr important de angajați din domeniu – 100.000 – urmează să fie concediați până la sfârșitul acestui an. Ca urmare a restricțiilor decise de Guvern în contextul pandemiei COVID-19, industria HoReCa va suferi pierderi de 3 miliarde de euro, potrivit digi24.ro.

Reamintim că Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei, a anunțat că, în ședința de miercuri a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă – CMBSU - s-a decis închiderea barurilor, cluburilor şi discotecilor din Capitală.

241
Tagurile:
Bucuresti, Proteste
Lei românești, Roni

Salariile profesorilor români: cu cât au crescut - date INS

1481
(reînnoit 11:38 25.10.2020)
Anul 2019 a adus o creștere salarială a veniturilor din învățământ cu 20 de procente comparativ cu 2018, acest domeniu fiind al doilea după cel al construcțiilor în privința procentului de majorare a câștigului mediu net lunar.

BUCUREȘTI, 25 oct – Sputnik. Sunt salariile din învățământ mici sau nu? În timp ce reprezentanții Comisiei Europene susțin că salariile cadrelor didactice rămân cele mai mici din Europa, Institutul Național de Statistică informează că veniturile acestei categorii profesionale au crescut cu 20 de procente în 2019 față de 2018.

În 2019 câștigul mediu brut lunar din învățământ a fost 5.713 lei, iar net 3.396 lei. În acest domeniu erau înregistrați 360.600 de angajați la 31.12.2019, din care 20.271 în instituții private de învățământ. Salariile din acest raport statistic sunt calculate pentru toți angajații din acest domeniu, nu numai pentru profesori, informează edupedu.ro.

Potrivit unui raport Eurydice al Comisiei Europene, în anul școlar 2019-2020, cadrele didactice din România aveau unele dintre cele mai mici salarii din Europa. Aceasta în ciuda faptului că România a înregistrat în ultima perioadă una dintre cele mai mari creșteri salariale în învățământ.

Raportul mai notează că maximul de salarizare poate fi atins de un profesor abia la 40 de ani vechime, când salariul este cu 77,6% mai mare față de salariul de debut.

1481
Tagurile:
creștere, Profesori, Salarii

Загрузка...
Euro

Marele ajutor de la UE pentru România: ÎMPRUMUT de 4 miliarde de euro

233
(reînnoit 10:23 24.10.2020)
Mult lăudatele fonduri europene nu au ajuns în România, dar, în schimb, UE își arată ”generozitatea” îndatorând țara cu încă 4 miliarde de euro luate împrumut cu dobândă

BUCUREȘTI, 24 oct - Sputnik. După ce s-au lăudat cu 80 de miliarde de euro pe car UE i-ar da României, a venit și ora adevărului: România împrumută de fapt bani de la UE cu dobândă, ca de la o bancă.

Astfel, Guvernul a aprobat ieri un acord de împrumut cu Uniunea Europeană în valoare de 4 miliarde euro, a anunțat șeful cancelariei premierului Ludovic Orban, Ionel Dancă, acesta lăudându-se că ar fi ”o super facilitate de care beneficiază România”.

Motivul fericirii Guvernului este că împrumutul are condiţiile de dobândă şi de rating ale Germaniei, acestea fiind condiţiile stabilite de către Comisia Europeană. Ceea ce uită să spună Guvernul este că banii tot împrumutați rămân și că trebuie plătiți înapoi ca la o bancă, cu dobândă, și că acest ”ajutor” de la UE este cu totul altceva decât fondurile nenumărate nerambursabile promise cu care se lăudau Iohannis și Orban nu de mult.

„Reprezentanţii Comisiei Europene se împrumută, după condiţiile de dobândă şi de rating ale zonei euro, adică ale celei mai bine cotate economii, respectiv ale Germaniei, care are cel mai bun rating, triple A, trei de A, ceea ce înseamnă cel mai mic nivel al dobânzii la care se face acest împrumut”, a lăudat Ionel Dancă împrumutul dat de UE României ca o mare victorie.

Mare victorie a Guvernului este, așadar, că România se împrumută în acest caz ”la condiţiile de dobândă şi de rating ale Germaniei” și nu cum ne-a obișnuit Florin Cîțu, în condiții total dezavantajoase. Dar dacă sprijinul UE se reduce la împrumuturi, atunci înseamnă că Bruxelles-ul nu este altceva decât o bancă, iar România un client bun de plată!

233
Tagurile:
România, împrumut, UE

Загрузка...
Macron și Erdogan

Cearta lui Macron cu islamul naște reacții mondiale

0
După ce preşedintele Emmanuel Macron a dat semnalul că nu se delimitează de caricaturile cu profetul Mahomed apărute în Franţa, au apărut apeluri în mai multe țări musulmane pentru boicotarea produselor franțuzești

BRUXELLES, 25 oct - Sputnik. Președintele Macron a declarat că Franţa ''nu va renunţa la caricaturi'', afirmație făcută în cadrul unei ceremonii dedicate memoriei profesorului Samuel Paty, decapitat într-un atac islamist după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

Ca urmare, caricaturile au fost proiectate pe o clădire guvernamentală franceză, iar acest lucru a provocat furie în lumea arabă. Ca reacție, au fost lansate apeluri pentru boicotarea produselor franţuzeşti, iar protestele au cucerit și mediul online unde au apărut hashtag-uri cu mesaje în apărarea profetului Mahomed.

Internauţii din Egipt l-au ridiculizat pe preşedintele Macron și au fost distribuite liste cu mărci franţuzeşti, precum cele ale producătorilor auto sau mărci renumite de produse lactate, cu îndemnul la boicotarea lor.

Reacțiile au devenit organizate în Kuwait, unde 50 de societăţi au anunţat că au retras din oferta lor toate produsele franţuzeşti, iar ca urmare unele magazine din Qatar au retras produsele franţuzeşti de pe rafturi.

Și Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) a condamnat ''practica difuzării caricaturilor satirice înfăţişându-l pe Profetul Mahomed'', considerând-o ''dăunătoare pentru relaţiile franco-musulmane''.

La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat din nou astăzi pe omologul său francez, căruia i-a pus la îndoială sănătatea psihică, la o zi după o declaraţie similară în urma căreia Franţa şi-a rechemat ambasadorul de la Ankara.

0
Tagurile:
Emmanuel Macron, Franța

Загрузка...