Carmen Avram

Carmen Avram șochează: ”Să moară. În chinuri, dacă se poate”

2832
(reînnoit 13:49 08.10.2020)
Un demers al europarlamentarului Carmen Avram – care nu se lasă și intervine într-o zonă în care multinaționalele fac legea, din ce în ce mai mult și mai discriminatoriu

BUCUREȘTI, 8 oct – Sputnik. Europarlamentarul Carmen Avram nu se dezminte: urmărește cu atenție și punctează orice tentativă de atac la agricultura și industria alimentară românească. Fosta realizatoare de top își pune în slujba acestor demersuri uriașa notorietate – drept pentru care șansele ca să apară și reacții sunt foarte mari.

Ultimul său demers se referă la o marcă românească, dar situația pare a fi reprezentativă pentru investițiile autohtone din domeniu.

”Cineva pare că își dorește foarte tare ca investițiile românești (din România!) să moară. În chinuri, dacă se poate”, scrie dur Carmen Avram, care arată ”cel mai recent caz de abuz și discriminare” de care a auzit: cel al proprietarului unei mărcii comerciale de înghețată.

Carmen Avram arată că respectivul om de afaceri, ”după ce a investit milioane de euro, ca să producă o înghețată 100% românească, gustoasă, fără aditivi, ieftină, are mari probleme de a găsi un loc pentru acest produs pe rafturile supermarketurilor din România!”.

Atenție, cazul este foarte interesant! ”Explicațiile sunt puerile, uneori, hilare, alteori și umilitoare, deseori”, spune Carmen Avram, care dă ”câteva dintre reacțiile marilor lanțuri de magazine, la cererea producătorului”:

- refuz net, fără explicații

- „nu avem spațiu la raft”

- ”sunt produse de calitate înaltă și, prin urmare, de nișă” (între timp, vând produse similare, mai scumpe și, evident, de import, spune Carmen Avram)

- ”le primim, dar într-un număr mic de magazine” - fără explicații.

Ce fac guvernanți în asemenea cazuri? Jocul altcuiva! Ori, în această situație, Carmen Avram are o soluție: ”Cred că a venit momentul ca producătorul român să devină mai agresiv și să-și ia soarta în mâini, pentru că, e clar, „guvernanții” sunt prea... ocupați”.

”Dacă tot vorbim de statul de drept, și la noi, și în țările din care provin aceste magazine-uzina: există legi UE care interzic discriminarea, abuzul și formarea de carteluri, pentru a omorî concurența”, spune Carmen Avram, punându-le guvernanților în față propriile șabloane: ”România e în UE. Respectați legea!”.

Așa cum precizam, se pare că nu e un caz singular, ci simptomatic – iar asta se vede și din multele reacții la postarea lui Carmen Avram.

2832
Tagurile:
Multinaționale, Producătorul autohton, Carmen Avram
Dolari

FMI știe cum va salva lumea: riscăm o sărăcie mai mare

143
FMI își propune să edifice un nou viitor luminos global, în contextul consecințelor negative pe care le-a adus pandemia economiei mondiale. Ce se ascunde în spatele cuvintelor mari.

MOSCOVA, 19 oct – Sputnik, Ivan Danilov. Judecând după declarațiile șefului FMI, cea mai mare organizație financiară supranațională și-ar dori să revină în anul 1944 sau cel puțin, să repete anul 1944, sub pretextul pandemiei COVID-19. În spatele unor declarații tari ale conducerii FMI, despre necesitatea ajutorării lumii în depășirea urmărilor economice și umanitare ale pandemiei, probabil, se ascunde ceva mult mai mult, iar despre considerentele umanitare ale liderilor structurii financiare, a cărei reputație în țările în curs de dezvoltare este una negativă, ar putea crede doar o persoană naivă, care nu a văzut niciodată cum niște datornici ai acestei organizații de la Washington au redus programele sociale și au vândut la un preț derizoriu întreprinderile de stat în numele îndeplinirii “cerințelor FMI pentru însănătoșirea economiei”.

Ar trebui să le mulțumim oponenților noștri americani: toate tentativele statelor care nu fac parte din clubul de elită colonialist G7, de a prelua controlul asupra FMI nu a avut sorți de izbândă, în pofida faptului că anumite progrese în sporirea influenței Chinei (sau chiar a Rusiei) în procesul de luare a deciziilor în interiorul organizației, totuși, au fost înregistrate. Însă, în ansamblu, principalul creditor al statelor în curs de dezvoltare (în esență, „principalul Shylock al planetei”) se orientează în continuare spre promovarea acelei versiuni a “globalizării”, care nici într-un caz nu poate fi considerată una echitabilă.

Dacă la începutul epidemiei COVID-19, presa și experții occidentali erau îngrijorați de vitalitatea acestei versiuni a globalismului și se temeau de o deglobalizare, atunci, acum “Shylock global” constată că are nevoie de o nouă conferință de la Bretton Woods, adică actuala schemă a globalizării (edificată odată cu înființarea fondului în 1944) a devenit principala victimă a pandemiei și atât timp cât cadavrul este cald, trebuie lansată o nouă versiune, cu o imagine îmbunătățiță, construită pe promisiunile de a nu mai promova o agendă atât de canibală.

Într-o adresare oficială, prilejuită formal aderării Andorrei la FMI, directorul executiv al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Gheorgieva, a anunțat că acum a venit un moment istoric:

“În timp ce noi așteptăm cu nerăbdare posibilitatea de a saluta Andorra, în calitate ei de cel de-al 190-lea membru, activitatea FMI reprezintă o mărturie a valorilor cooperării și solidarității, pe care se construiește fraternitatea umanității. Astăzi în fața noastră apare un nou “moment” Bretton Woods. Pandemia, care a răpit peste un milion de vieți. Catastrofa economică, care va reduce economia globală cu 4,4 la sută în acest an și va determina o reducere a producției cu 11 trilioane de dolari în anul următor. Disperarea umană de nedescris, în fața unor șocuri uriașe și adâncirea a sărăciei pentru prima dată în ultimele decenii. Din nou în fața noastră se află două sarcini enorme: combaterea crizei astăzi și edificarea unui viitor mai bun”.

Astăzi nu a nevoie să polemizăm despre necesitatea luptei cu criza economică globală, însă cu concepția “un viitor mai bun” pentru întreaga umanitate în a edifica FMI – putem și trebuie să polemizăm, mai ales că apelarea la experiența conferinței Bretton Woods din 1944 arată frumos și convingător doar pentru un funcționar de la Washington. Merită să menționăm aici un episod apocrif de la acea conferință, la care 44 de reprezentanți ai diverselor state au semnat statutul FMI. Diplomații sovietici, care au fost invitați la conferință, au părăsit-o după ce au făcut cunoștință cu regulile de activitate propuse a noului fond global de creditare, comunicând organizatorilor că noua structură va deveni doar „o filială a Wall Street”. Prognoza s-a adeverit în totalitate, însă în niște forme pe care și-ar fi putut imagina negociatorii sovietici.

Există toate temeiurile să bănuim că așa-numitul “Bretton Woods 2.0” va lucra în conformitate cu aceleași principii. Spre exemplu, directorul executiv al FMI, pe fundalul pandemiei și catastrofei economice, care hărțuiește statele în curs de dezvoltare, din anumite motive este îngrijorat de transparența acelor datorii, pe care aceste state deja le-au acumulat. Pentru a înțelege motivul real a îngrijorărilor, este nevoie de o traducere din limbajul american birocratic, în limbajul simplu, și de o mică incursiune în istorie.

Iată ce propune FMI acum:

“Trebuie să avansăm spre o mai mare transparență a datoriilor și consolidarea coordonării creditorilor. Ne inspiră discuțiile din G20 cu privire la “o bază comună pentru reglementarea datoriei suverane”, precum și îndemnul nostru pentru îmbunătățirea arhitecturii de reglementare a datoriei suverane, inclusiv participarea sectorului privat. Noi, împreună cu statele membre, vom sprijini politica lor”.

Ar părea că totul este despre “să fie bine și să nu fie rău”, însă așa precum expresia “respectarea ordinii mondiale, bazate pe reguli” din gura unui diplomat american presupune “Rusia trebuie să returneze Crimeea”, așa și în cazul dat formularea “transparentizarea datoriilor” nu e despre transparență, ci despre China. În februarie, publicația economică japoneză Quartz a scris despre lupta FMI și Băncii Mondial cu ascensiunea influenței chineze în țările în curs de dezvoltare:

“(FMI și Banca Mondială – n. r.) sunt îngrijorate de influența Chinei, care, chiar dacă nu este cel mai mare creditor, a devenit o sursă de capital extrem de influență în țările africane, care nu dispun de multe opțiuni din cauza unor parametri economici slabi (...) China propune un pachet comod de finanțare și (o ulterioară n. r.) asistență prin intermediul întreprinderilor sale de stat pentru realizarea proiectelor de infrastructură atât de necesare pe tot continentul. Potrivit președintele Băncii Mondiale, David Malpass, problema constă în lipsa transparenței. “Una din problemele practice cu care ne confruntăm, constă în faptul că unii din noii creditori nu sunt membri ai Clubului de la Paris și din acest motiv, cred, când vorbim despre acest lucru, oamenii trebuie să înțeleagă că e vorba de China”, a spus Malpass. “Ei (structurile chineze n. r.) au sporit volumul de împrumuturi, fapt care într-un anumit sens este bine. Vrem să credităm mai mult statele în curs de dezvoltare. Însă (...) adesea în aceste contracte există un punct cu privire la confidențialitate, care interzice Băncii Mondiale sau sectorului privat să vadă care sunt condițiile acordului”.

În mare parte, FMI și-ar dori ca problema cui le va ierta datoriile China, nu doar la nivel de instituții de stat, dar și la nivel de companii private, să decidă nu China în negocierile bilaterale, ci în cadrul unui format multilateral, cu participarea FMI și statele occidentale. Acest lucru se prezintă nu doar ca o tentativă de a edifiă o nouă fraternitate financiară mondială, ci ca o dorință de a salva cu orice preț acea schema colonianlă de creditare a statelor în curs de dezvoltare, căreia Beijingul îi pune bețe în roate. Mai mult: reieșind din aceleași considerente, de ce conducerea fondului n-ar cere Rusiei “să ierte” cele trei miliarde de dolari pe care Ucraina le datorează prin eurobonduri? A acuza Moscova de lipsa unei transparențe și lipsa unei dorințe de a ajuta unei țări afectate de COVID-19 – e un gest perfect în stilul Fondului.

Un alt principiu, în baza căruia FMI vrea să edifice un viitor global luminos reprezintă o amenințare directă securității economice rusești și bugetului de stat al Rusiei:

“Așa cum pandemia a arătat că nu mai putem să ignorăm măsurile de prevenire în sfera sănătății, nu mai putem să ne permitem ignorarea schimbării climatice – e cel de-al treilea imperativ.

Atragem o atenție deosebită schimbărilor climatice, pentru că aceasta are o semnificație decisivă la nivel macro și crează niște amenințări majore pentru creștere și prosperitate. De asemenea, este o chestiune critică pentru oameni și pentru planetă (...).

Studiile noastre arată că la o îmbinare corectă a investițiilor verzi și a prețurilor mai mari la hidrocarburi am putea ajunge la zero emisii în 2050 și să ajutăm la crearea a milioane de noi locuri de muncă. Dispunem de niște oportunități istorice de a edifica o lume mult mai ecologică, dar niște locuri de muncă mult mai prospere și mai bogate. În condițiile unor rate de bază mici, investițiile corecte astăzi vor putea aduce dividente de patru ori mai mari mâine: prevenirea unor pierderi în viitor, stimularea profitabilității, salvarea vieților și crearea unor beneficii sociale și ecologice tuturor”.

Iată ce înseamnă în practică acest lucru: statele din Occident, care aveau la dispoziție 150 de ani pentru a beneficia de rezultatele progresului tehnologic, devenit posibil datorită exploatării masive a hidrocarburilor, vor rămâne bogate, iar restul lumii va fi supus unei constrângeri umilitoare spre o sărăcie eternă sub pretextul “protecției climei”, care, în esență, presupune interzicerea energiei electrice ieftine, combustibil accesibil, prețuri accesibile la energie termică iarna și chiar posibilitatea elementară de a se bucura de alimentarea neîntreruptă cu energie electrică.

Singurele locuri de muncă, pe care le crează energia verde, sunt locurile de muncă pentru demnitarii internaționali, activiști ecologiști, bani pentru acționarii companiilor europene și americane din domeniul energiei verdzie, care vor putea vinde cu forța propria producției la prețuri exorbitante din contul statului sau consumatorului. “Prețurile mari la hidrocarburi”, despre care vorbește șeful FMI, reprezintă un precursor al așa-numitori “taxe pentru hidrocarburi”, cu care Uniunea Europeană amenință periodic Rusia, drept răzbunare pentru tupeul de a avea propriul gaz și petrol ieftin.

În cazul introducereaii unor taxe pentru hidrocarburi împotriva Rusiei, exportatorii noștrii (prin urmare, bugetul Rusiei și programele sociale) vor pierde zeci de miliarde de dolari pe an, în schimb fanii Gretei Thunberg și adepții economiei verzi vor fi fericiți. Viitorul luminos, pe care ni-l prezintă FMI, e o distopie, scrisă cu utilizarea limbajului lui Esop, demn de un Orwell: ecologia înseamnă sărăcie, transparență – subordonarea Washingtonului și FMI. Într-adevăr, în fața noastră se află un moment istoric, însă nu unul pentru “Bretton Woods 2.0”, ci pentru uciderea definitivă a monstrului globalizării, care s-a născut în SUA, în 1944.

143
Tagurile:
Globalizare, FMI
Tematic
Cîțu recunoaște – ”Tot ce facem e susținut de FMI”! Se confirmă alerta lui Daniel Zamfir
FMI: recesiunea globală ar putea fi mai gravă decât în timpul crizei financiare din 2008
Șeful FMI îndeamnă băncile să nu plătească dividente în acest an
FMI: 100 milioane de oameni vor ajunge într-o sărăcie extremă
Încă o confirmare, Voinea-FMI, propunerea PSD de premier! Daniel Zamfir, detaliu cheie

Загрузка...

Veste bună de la Ministerul Economiei

73
(reînnoit 16:28 19.10.2020)
Este oficial - Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri anunță că de săptămâna aceasta devin accesabile granturile pentru capital de lucru.

BUCUREȘTI, 19 oct – Sputnik. Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a anunțat, printr-un comunicat, că granturile pentru capital de lucru pot fi accesate începând de joi, 22 octombrie, de la ora 10:00.

Este vorba despre măsura 2 ”Granturi pentru capital de lucru” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19.

Formularul electronic de înscriere în cadrul măsurii 2 "Granturi pentru capital de lucru" va fi activ pe link-ul granturi.imm.gov.ro, începând de joi, 22 octombrie, ora 10:00 – iar documentul va rămâne activ până miercuri 28 octombrie 2020, la ora 20:00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere până la epuizarea bugetului, transmite Agerpres

Pe site-ul Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri puteți găsi și un ” Tutorial privind introducerea solicitării pentru măsura 2 - Granturi pentru capital de lucru”.
73
Tagurile:
Ministerul Economiei
Tematic
Invitaţiile Rusiei pentru afaceriştii români, blocate la Ministerul Economiei
Dolarul va coborî până la 16 lei în 2018. Ce spune Ministerul Economiei
BREAKING: Percheziții la Ministerul Economiei

Загрузка...
FC Steaua București

FCSB învinge Clinceni, dar se discută despre revenirea lui Reghecampf

0
(reînnoit 12:10 20.10.2020)
Fostul antrenor al echipei FCSB, Laurenţiu Reghecampf s-a despărţit de Al-Wasl în acest weekend şi în acest moment este liber de contract. Deşi s-a vorbit intens în ultimele zile despre revenirea sa în România, antrenorul ar avea oferte de la alte echipe din Orient.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Chiar și așa, Toni Petrea a declarat aseară că ar accepta să fie din nou secundul lui Reghecampf. ”Am fost cu el foarte mult timp. Da, de ce nu? Se poate întâmpla orice. Dacă va avea nevoie de mine, cu mare plăcere. Înseamnă foarte mult pentru mine. În cea mai mare parte din cariera mea am fost alături de el”, a declarat antrenorul lui FCSB, Toni Petrea, după victoria cu Academica Clinceni.

Managerul general de la FCSB, Mihai Stoica, a spus că nu se pune problema ca Laurențiu Reghecampf să revină la club, după demisia de la Al Wasl. ”Nu a existat nicio discuție. Avem antrenor și nu se pune problema să-l schimbăm”, a declarat Mihai Stoica.

FCSB s-a impus contra celor de la Academica Clinceni, în deplasare, scor 2-0, iar formația lui Toni Petrea se clasează pe locul secund în Liga 1, cu 15 puncte în 7 meciuri. Golurile au fost marcate de Man și Moruțan în ultimele 5 minute.

La gazde, moldoveanul Eugen Cebotaru a jucat tot meciul, iar Alexandru Boiciuc a intrat în teren din minutul 71. De asemenea, atacantul român Raul Rusescu a revenit în Liga 1 și a jucat chiar împotriva echipei sale de suflet. ”Partidă bună, am luat două goluri mult prea ușor, puteam obține mai mult. Avem o echipă bună, care are potențial, putem obține mai mult, am încredere”, a spus Raul Rusescu.

Antrenorul echipei Academica, Ilie Poenaru, a acuzat arbitrajul după înfrângerea cu FCSB. ”E un sentiment de frustrare, echitabil era un meci egal. Diferența s-a făcut la acea intervenție a lui Iulian Cristea. Altfel era dacă era eliminat, dar domnul Cojocaru nu știa ce să facă. El este depășit total. În loc să fie ei în 10 oameni, s-a terminat 2-0. Nu am dus foarte bine contraatacul, nici nu suntem foarte omogeni, au apărut jucători noi”, a declarat Ilie Poenaru.

0
Tagurile:
FCSB
Tematic
Ultrași FCSB și Dinamo, bătaie cu trupele speciale la Metrou
Meciul de fotbal FCSB - Slovan Liberec este în pericol!
Lovitură grea pentru FCSB înaintea meciului cu Slovan

Загрузка...