Gheorghe Piperea

Piperea critică băncile care au făcut profituri cu ajutorul lui Cîțu în perioada pandemiei

270
Avocatul Gheorghe Piperea arată cum băncile au făcut profituri mari pe perioada pandemiei, dar că la de la sfârșitul anului va începe și criza bancară.

BUCUREȘTI, 26 aug - Sputnik. Gheorghe Piperea arată într-o postare pe Facebook care sunt categoriile care au făcut profituri în perioada pandemiei, băncile fiind  la loc de cinste.

„În afară de producătorii, importatorii și comercianții de măști și de supermarketurile de mâncare și bricolaje, mai există o singură categorie de afaceri care au fost hiperprofitabile în pandemie: băncile”, arată Piperea.

El explică faptul că, dacă primele două categorii de comercianți au făcut bani cu nemiluita mulțumită oportunitățîi oferite de pandemie (poartă masca pentru că te face să te simți mai în siguranță, stați acasă pentru a salva niște vieți), în schimb ”băncile au făcut bănci mulțumită lui Cîțu”.

Piperea citează cifre apărute în presă potrivit cărora băncile au făcut 2,8 mld lei profit în semestrul unu și explică faptul că acest profit este rezultatul exclusiv al unor măsuri guvernamentale favorabile.

Astfel, ”statul s-a împrumutat, cu mâna magică a lui Câțu, jucătorul la păcănele bancare, afumat bine; s-a împrumutat la bănci, cu zeci de miliarde de lei (pe zeci de ani, cu dobânzi de 4-5%)”, este o primă cauză potrivit lui Piperea.

Apoi, arată el statul a aruncat pe piață programe minunat concepute de același Câțu pentru a facilita, cu garanții de la stat, împrumuturi ale unor companii alese pe sprânceană de bănci (ex: IMM Invest, destinat micilor companii bancabile, deci nu celor afectate de pre-pandemie; garanțiile de stat acordate unor ifn-uri de partid și de stat) sau ale unei categorii de populație care se califică, exclusiv din perspectiva bancară, că persoane bancabile (ex: noul Prima casă).

Ca dovadă a profiturilor făcute de bănci, Piperea arată că și o bancă mică a putut face profit de 5 milioane de lei în 2020 - an de criză globală - după ani de zile de pierderi continue.

Observația lui Piperea este că băncile nu au făcut profit din industria lor normală, el atrăgând atenția că băncile nu se implică în economia reală, nu dau credite comercianților, iar creditele ipotecare, altele decât cele garantate de stat, sunt la nivel de avarie.

”Așadar, un mare “ura” pentru Câțu dinspre patronatul bancar (nu și dinspre lucrătorii bancari, care au fost dați afară pe capete). Fără el, băncile, săracele, erau în pom”, mai scrie Piperea pe Facebook.

Dar, atrage el atenția, aceste avantaje nu vor dura mult, pentru că IMM-urile și foarte multe companii mari vor da curând faliment.

”În ultimele două luni, numărul insolvențelor este deja dublu față de perioada similară a anului trecut. Iar în zona de credit de retail, jalea și disperarea, deși mai întârzie o luna - două, se vor fi instalat confortabil în sistemul bancar, odată cu saltul de la un milion de șomeri (cauzati direct de pandemie) la 1,5 mil șomeri "proaspeți", generați de falimentele mai sus enunțate”, face avocatul un tablou sumbru al economiei românești.

El amintește că pe 31 decembrie expiră perioada de înghețare a ratelor în unele contracte de credit, iar această dată va fi marcată în calendar ca momentul noii crize bancare românești.

”Sute de mii de credite vor deveni neperformante, generând tot pe atâtea executări silite și evacuări din case”, este prognoza lui Piperea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

270
Tagurile:
Gheorghe Piperea
Tematic
Avocatul Piperea, manifest curajos contra ”noii normalități” progresiste
Cutremur după declarațiile lui Portocală – Piperea intervine ferm, Ponta acuză!
Gheorghe Piperea îl compară pe Arafat cu… fosta Securitate! Mesaj extrem de dur!
Piperea, fulminant: ”O colonie ținută în frâu de vătafi semianalfabeți, bețivi și drogați”
Piperea calcă în picioare USR! ”Nu v-aș susține electoral nici într-un milion de ani!”
Валюта

Euro a ajuns la un nou maxim istoric, a treia zi consecutiv

72
BNR a anunțat astăzi creșterea euro la un nou maxim istoric, a treia zi consecutiv, momenda europeană fiind cotată astăzi la 4.8750 lei.

BUCUREȘTI, 25 sept - Sputnik. Euro a atins astăzi un nou maxim istoric, ajungând la 4.8750 lei conform cotației BNR. Acesta este al cincilea maxim istoric pentru moneda europeană atins în septembrie.

Leul a pierdut teren și în fața tuturor pricipalelor valute: dolarul american a fost cotat la 4.1874 lei, francul elvețian la 4,5137 lei, iar lira sterlină la 5,3319 lei.

Analiştii financiari estimează, în cel mai recent sondaj, prezentat tot astăzi, deprecierea leului până la un curs mediu de 4,97 lei/euro în următoarele 12 luni. Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,88 lei/euro.

72
Tagurile:
Euro
Tematic
Programul „Casa Eficientă Energetic”: poți primi până la 15.000 euro
Cum pierde România zilnic un milion de euro
Guvernul PNL a îndatorat România cu peste 9,5 miliarde de euro în numai șapte luni

Загрузка...
Валюта

Maxim istoric pentru euro, a patra oară în această lună

58
BNR a anunțat astăzi creșterea euro la 4.8722 de lei, fiind cel de-al patrulea record de valoare înregistrat în luna septembrieю

BUCUREȘTI, 24 sept - Sputnik. Euro a atins astăzi un nou maxim istoric, a doua zi la rând după ce miercuri a fost cotată la BNR la 4,8641 lei.

Acesta este al patrulea maxim istoric pentru moneda europeană atins în septembrie.

Leul a pierdut teren nu doar în fața euro, ci și în fața tuturor valutelor importante: dolarul american a fost cotat la 4.1883 lei, francul elvețian la 4,5207 lei, iar lira sterlină la 5,3309 lei.

Analiştii financiar prognozează, în cadrul celui mai recent studiu CFA România, că euro va ajunge la 5 lei până la finele lunii martie 2021 şi că tendinţa de scădere a leului în raport cu euro va continua.

58
Tagurile:
Euro

Загрузка...
Zona Karabahului

Armenia declară stare de război și mobilizare generală

132
(reînnoit 12:43 27.09.2020)
Armenia a declarat stare de război și mobilizare generală după un conflict armat cu militarii azeri în regiunea Karabahului de Munte.

BUCUREȘTI, 27 sep – Sputnik. Autoritățile din Armenia au anunțat stare de război și o mobilizare generale în urma evenimentelor din Karabahul de Munte.

Printr-o hotărâre a guvernului Republicii Armenia este anunțat stare de război și mobilizarea generală. Decizia va intra în vigoare din momentul publicării. Personalul atașt trupelor este îndemnat să se prezinte la comisariatele militare teritoriale, a scris prim-ministrul armean Nikol Pașinean.

Mai devreme, stare de război și mobilizare general au declarat autoritățile autoproclamatei republici Karabahul de Munte.

Situația din Karabahul de Munte s-a agravat pe linia de contact în această dimineață. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui republicii nerecunoscute, militarii azeri au atacat localitățile de pe teritoriul Karabahului de Munte, inclusiv capitala acestuia Stepanakert.

Baku și Erevan s-au acuzat reciproc de tensionarea situației. Ministerul Apărării al Azerbadjanului afirmă că focul a fost deschis de partea armeană, iar forțele azere au declanșat o operațiune de contraofensivă. Ministerul Apărării al Armeniei declară că regiunea Karabah a fost supusă unor atacuri aeriene și cu rachete din partea Azerbaidjanului.

Rusia cere încetarea focului

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat părțile în conflictul din Karabahul de Muinte să înceteze imediat focul.

Într-un mesaj al diplomației ruse se menționează că situația din zona conflictului din Karabahul de Munte s-a agravat brusc, părțile trag intensiv unul asupra altuia, există informații cu privire la existența unor victim.

“Îndemnăm părțile să înceteze imediat focul și să purceadă la negocieri pentru a stabiliza situația”, se spune în declarația MAE al Rusiei.
132
Tagurile:
Război, Azerbaidjan, Armenia
Tematic
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, se află într-o vizită oficială în Armenia
Rusia va obține acces la laboratoarele biologice din Armenia
Agravarea relațiilor azero-armene: Atac asupra punctului fortificat armean - Video

Загрузка...