Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă

Drama Covid 19 abia urmează: aproape 60 de milioane de joburi din UE, în pericol

220
(reînnoit 19:21 25.08.2020)
New York Times avertizează că în Europa urmează să lovească un „tsunami” al concedierilor, în ciuda ajutoarelor oferite de stat pentru păstrarea locurilor de muncă

BRUXELLES, 25 aug - Sputnik. Publicația americană New York Times face previziuni sumbre pentru Europa, prognozând că circa 59 de oameni ar putea rămâne fără locuri de muncă în special în industrii precum transportul și comerțul cu amănuntul. Publicația citează în acest sens un studiu realizat de McKinsey & Company.

De altfel, și Banca Centrală Europeană a anunțat săptămâna trecută că șomajul este probabil să crească și să rămână ridicat chiar și atunci când economiile se vor recupera după pandemie.

Într-adevăr, chiar și marile companiile se pregătesc să opereze reduceri de personal pentru a compensa colapsul afacerilor. Programele guvernamentale, care au contribuit la menținerea a aproximativ o treime din forța de muncă din Europa, nu vor putea menține la nesfârșit locuri de muncă lipsite de viabilitate reală.

Statele Unite au pierdut deja 20 de milioane de locuri de muncă doar în luna aprilie, iar prin comparație, UE stă mai vine datorită programele guvernamentale care, însă, doar au amânat concedierile, acestea neputând fi oprite.

Companiile aeriene sau companiile de vânzare cu amănuntul care funcționează mult sub capacitatea de la începutul crizei vor reduce zeci de mii de locuri de muncă din toamnă și până anul viitor.

Airbus, BP, Renault, Lufthansa, Air France, lanțul de magazine Debenhams, Bank of Ireland, retailerul WH Smith și chiar McLaren Group, care include echipa de curse Formula 1, împreună cu nenumărate companii mai mici, se numără printre cei care vor reduce schemele de angajați, arată publicația americană.

Și cum pandemia e departe de a se fi încheiat, nesiguranța locurilor de muncă este și mai mare.

„Directorii companiilor își dau seama că pierderile vor dura mult mai mult decât pot supraviețui în baza programelor de sprijin guvernamental, așa că vor începe restructurări”, a declarat Sebastian Stern, co-autor al raportului McKinsey amintit.

„Dacă sunteți Lufthansa, în martie și aprilie probabil ați crezut că această criză este ca SARS și că va trece repede. Supraviețuim acum și revenim la afaceri. Astăzi, estimările lor arată că ne vom întoarce la nivelurile de activitate pre-pandemice abia din 2025”, a mai declarat Stern.

Aproximativ nouă milioane de lucrători europeni, până la o cincime din cei înscriși în prezent în programele subvenționate de stat, se află în ceea ce banca germană Allianz a numit „locuri de muncă zombie”, în sectoare precum industria auto și aeriană, restaurante, magazine și hoteluri, dar și altele sectoare slab echipate pentru a se confrunta cu provocările pandemiei. Multe dintre aceste locuri de muncă există încă doar datorită subvențiilor guvernamentale.

Între timp, guvernele se vor confrunta cu o alegere dificilă în ceea ce privește continuarea subvenționării lucrătorilor din sectoarele în care există semne de întrebare despre viitorul pe termen lung.

Apar însă și alte probleme, o dată cu încheierea facilităților fiscale. În Marea Britanie, o facilitate guvernamentală, privind împiedicarea confiscării proprietăților comerciale din cauza chiriilor neplătite, care să permită efectiv întreprinderilor să întârzie plățile chiriilor, se încheie în septembrie, și la fel se va întâmpla și în Germania.

Ce se va întâmpla cu oamenii rămași fără bani?

În mai multe țări europene, printre care și România, există o amânare a plății ratelor la bănci, dar când această amânare se va încheia, mulți cetățeni se vor trezi că au aceleași cheltuieli ca și înainte de criză, doar că nu mai au și locul de muncă de unde câștigau banii necesari.

Astfel, disponibilizările riscă să aprindă tensiunile sociale în Europa care trece prin cea mai grea recesiune de la cel de-al doilea război mondial. 

„Vedem un val uriaș de restructurare care vine, în special în Germania, Franța și Statele Unite”, a declarat Christophe Catoir, președintele celei mai mari agenții de angajare temporară din Europa.

În fața pierderii locurilor de muncă, oamenii vor ieși în anumite cazuri să protesteze, iar climatul social se va înrăutăți, ceea ce arată că partea sanitară a crizei coronavirus este doar vârful aisbergului și că ce e mai rău nici nu a început.

220
Tagurile:
Uniunea Europeană, COVID-19, coronavirus
Tematic
Salariu și indemnizație de șomaj: când pot fi cumulate
Șomaj tehnic - Alexandru: ”Există mai multe verificări care se fac”
Șomaj tehnic: Violeta Alexandru, anunț despre plăți
Ajutor de șomaj 2020: cum îl pot obține absolvenții de liceu și de facultate
Șomaj tehnic: Violeta Alexandru vrea subvenționarea pentru angajații sănătoși
Șomaj record în SUA: unul din patru americani și-a pierdut locul de muncă
Șomaj tehnic pentru pensionari: cum se pot obține banii
Валюта

Euro a ajuns la un nou maxim istoric, a treia zi consecutiv

72
BNR a anunțat astăzi creșterea euro la un nou maxim istoric, a treia zi consecutiv, momenda europeană fiind cotată astăzi la 4.8750 lei.

BUCUREȘTI, 25 sept - Sputnik. Euro a atins astăzi un nou maxim istoric, ajungând la 4.8750 lei conform cotației BNR. Acesta este al cincilea maxim istoric pentru moneda europeană atins în septembrie.

Leul a pierdut teren și în fața tuturor pricipalelor valute: dolarul american a fost cotat la 4.1874 lei, francul elvețian la 4,5137 lei, iar lira sterlină la 5,3319 lei.

Analiştii financiari estimează, în cel mai recent sondaj, prezentat tot astăzi, deprecierea leului până la un curs mediu de 4,97 lei/euro în următoarele 12 luni. Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,88 lei/euro.

72
Tagurile:
Euro
Tematic
Programul „Casa Eficientă Energetic”: poți primi până la 15.000 euro
Cum pierde România zilnic un milion de euro
Guvernul PNL a îndatorat România cu peste 9,5 miliarde de euro în numai șapte luni

Загрузка...
Валюта

Maxim istoric pentru euro, a patra oară în această lună

58
BNR a anunțat astăzi creșterea euro la 4.8722 de lei, fiind cel de-al patrulea record de valoare înregistrat în luna septembrieю

BUCUREȘTI, 24 sept - Sputnik. Euro a atins astăzi un nou maxim istoric, a doua zi la rând după ce miercuri a fost cotată la BNR la 4,8641 lei.

Acesta este al patrulea maxim istoric pentru moneda europeană atins în septembrie.

Leul a pierdut teren nu doar în fața euro, ci și în fața tuturor valutelor importante: dolarul american a fost cotat la 4.1883 lei, francul elvețian la 4,5207 lei, iar lira sterlină la 5,3309 lei.

Analiştii financiar prognozează, în cadrul celui mai recent studiu CFA România, că euro va ajunge la 5 lei până la finele lunii martie 2021 şi că tendinţa de scădere a leului în raport cu euro va continua.

58
Tagurile:
Euro

Загрузка...
Zona Karabahului

Armenia declară stare de război și mobilizare generală

96
(reînnoit 12:27 27.09.2020)
Armenia a declarat stare de război și mobilizare generală după un conflict armat cu militarii azeri în regiunea Karabahului de Munte.

BUCUREȘTI, 27 sep – Sputnik. Autoritățile din Armenia au anunțat stare de război și o mobilizare generale în urma evenimentelor din Karabahul de Munte.

Printr-o hotărâre a guvernului Republicii Armenia este anunțat stare de război și mobilizarea generală. Decizia va intra în vigoare din momentul publicării. Personalul atașt trupelor este îndemnat să se prezinte la comisariatele militare teritoriale, a scris prim-ministrul armean Nikol Pașinean.

Mai devreme, stare de război și mobilizare general au declarat autoritățile autoproclamatei republici Karabahul de Munte.

Situația din Karabahul de Munte s-a agravat pe linia de contact în această dimineață. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui republicii nerecunoscute, militarii azeri au atacat localitățile de pe teritoriul Karabahului de Munte, inclusiv capitala acestuia Stepanakert.

Baku și Erevan s-au acuzat reciproc de tensionarea situației. Ministerul Apărării al Azerbadjanului afirmă că focul a fost deschis de partea armeană, iar forțele azere au declanșat o operațiune de contraofensivă. Ministerul Apărării al Armeniei declară că regiunea Karabah a fost supusă unor atacuri aeriene și cu rachete din partea Azerbaidjanului.

Rusia cere încetarea focului

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat părțile în conflictul din Karabahul de Muinte să înceteze imediat focul.

Într-un mesaj al diplomației ruse se menționează că situația din zona conflictului din Karabahul de Munte s-a agravat brusc, părțile trag intensiv unul asupra altuia, există informații cu privire la existența unor victim.

“Îndemnăm părțile să înceteze imediat focul și să purceadă la negocieri pentru a stabiliza situația”, se spune în declarația MAE al Rusiei.
96
Tagurile:
Război, Azerbaidjan, Armenia
Tematic
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, se află într-o vizită oficială în Armenia
Rusia va obține acces la laboratoarele biologice din Armenia
Agravarea relațiilor azero-armene: Atac asupra punctului fortificat armean - Video

Загрузка...