Loc de muncă

Măsuri de criză: angajatorii nu au voie rupă contractul angajaților până în decembrie

92
(reînnoit 11:59 01.06.2020)
Pentru trei luni, 41,5% din salariul de bază al celor care se vor întoarce din șomaj tehnic va fi plătit din bugetul public pentru o perioadă de trei luni, a stabilit Guvernul.

BUCUREȘTI, 1 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. La finalul lunii mai, potrivit ultimelor date făcute publice de Ministerul Muncii, numărul românilor aflați în șomaj tehnic era de 595.000 de persoane.

Cei care se vor întoarce din șomaj tehnic vor avea asigurat de către statul român 41,5% din salariul de bază.

Măsura luată de guvern va sprijini atât angajatorii, dar și angajații care au, astfel, locul de muncă asigurat măcar până la finalul anului în curs.

De altfel, statul a asigurat, pe perioada stării de urgență, din fonduri publice și din împrumuturi, un procent de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult decât salariul mediu net celor care au intrat în șomaj tehnic în perioada respectivă.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a făcut plăți de aproximativ 2 miliarde de lei pentru 1,4 milioane de angajați în șomaj tehnic, iar Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a plătit 430 de milioane de lei pentru 130.000 de liber profesioniști, informează zf.ro.  

Economiștii trag, însă, un semnal de alarmă și spun că bugetul statului are limite, aceasta cu atât mai mult cu cât încasările la bugetul de stat au scăzut în această perioadă în mod considerabil. O asemenea măsură pune și mai mult presiune pe bugetul statului. 

Facem precizarea că măsura de asigurare a 41,5% din salariul de bază de către stat nu se aplică tuturor românilor, ci doar celor care au avut contractul de muncă suspendat cel puțin 15 zile în perioada stării de urgență sau stării de alertă.

Sursa citată precizează că angajatorii ale căror afaceri continuă să rămână cu activitatea suspendată pot beneficia de măsura de susținere a salariilor sau pentru continuarea plății șomajului tehnic de la data de 1 iunie 2020 până la ridicarea restricțiilor.

O altă măsură a Guvernului vizează persoanele de peste 50 de ani. Astfel, angajatorii pot încheia noi contracte de muncă pentru persoane cu vârsta de peste 50 de ani ale căror contracte au încetat în perioada stării de urgență și sunt înregistrați ca șomeri. Ei vor primi de la stat 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2500 de lei.

Și patronii care vor angaja tineri între 16 și 29 de ani, dar și persoane care au venit în România în această perioadă, rămânând fără loc de muncă în țările respective, vor beneficia de aceeași măsură, adică vor primi 50% din salariul angajatului, timp de un an, dar nu mai mult de 2500 de lei.

92
Tagurile:
Contract, angajatori, angajați
Secetă

Agricultura României, la pământ: seceta a distrus recoltele

113
Culturile agricole ale României sunt în scădere în acest an comparativ cu aceeași perioadă a lui 2019, potrivit estimărilor Comisiei Europene care raportează pentru țara noastră o cantitate totală de 25,6 milioane de tone.

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Situație dramatică în agricultura românească, acolo unde producția totală de cereale este cu 14,5% mai mică comparativ cu 2019.

România se situează, totuși, pe un loc patru în topul celor mai mari producători de cereale ai Uniunii Europene, după Franța, Germania și Polonia.

În 2019, producția totală de cereale a României se apropia de 30 de milioane de tone. Anul acesta, potrivit estimărilor Comisiei Europene, ea va trece ușor de 25,6 milioane de tone.

România este cea mai afectată țară de secetă, cu un minus de 14,5 procente. La nivel european, vorbim de o pierdere de 12 procente din cantitatea totală produsă.

România este urmată de Franța, în acest top al scăderii, care rămâne, totuși, cel mai mare producător al Europei, cu o cantitate de 62,8 milioane de tone.

Cea mai afectată cultură a fost cea de triticale, a cărei producție a scăzut cu 31 de procente, până la 230.000 de tone. La rândul său, grâul a fost afectat într-o măsură similară, Comisia Europeană estimând un minus de 30% față de anul trecut, informează economica.net.

Dacă anul trecut producția de grâu era de 10 milioane de tone, în 2020 aceasta ar putea fi de numai 7 milioane de tone.  

Scăderi se înregistrează și la producția de orz. Potrivit estimărilor, producția totală ar urma să ajungă la 1,4 milioane de tone, cu 27% sub performanța lui 2019. Din nou avem cea mai mare scădere a randamentelor UE.

Porumbul, în schimb, va pierde numai 4 procente. România rămâne cel mai mare producător de porumb al Europei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
România, agricultură, Secetă

Загрузка...
Euro

Statul 2000 de euro românilor ce condiții trebuie îndeplinite

205
Vești bune pentru români, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus, care pot accesa microgranturi din partea statului, prin Programul Operațional Competitivitate – POC – 2014-2020.

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Persoanele Fizice Autorizate – PFA – pot beneficia de un ajutor de la statul român. Este vorba despre microgranturi în valoare de 2000 de euro, prin Programul Operațional Competitivitate – POC – 2014-2020 în contextul pandemiei de coronavirus.

Măsura este prevăzută într-o Ordonanță de Urgență a Guvernului care a intrat deja în vigoare în data de 6 august 2020. Vorbim despre OUG nr. 130/2020.

Perioada stării de urgență a afectat grav afacerile mici și mijlocii, motiv pentru care acest ajutor de la stat este mai mult decât binevenit.

Potrivit OUG NR. 130/2020, PFA-urile eligibile trebuie să își fi început activitatea înainte de 1 februarie 2020, să nu beneficieze de autor de stat în contextul răspândirii noului coronavirus, să își mențină activitatea cel puțin jumătate de an de la acordarea finanțării.

Microgranturile vor fi de 2000 de euro. Ele se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară, informează antena3.ro.

Domeniile de activitate pentru care se acordă acest sprijin financiar sunt: comerțul cu amănuntul – excepție fac autovehiculele și motocicletele, editarea de cărți, ghiduri, ziare, reviste etc, producția cinematografică, video și de televiziune, telecomunicațiile, serviciile informatice, publicitatea și cultura.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

205

Загрузка...

An școlar 2020-2021: Tătaru - formula de calcul a scenariilor de reluare a cursurilor

0
Ministrul Sănătății a precizat că își asumă greșeala datelor stabilite de comisia de specialiști privind cele trei scenarii care vizează desfășurarea anului școlar și transmise de Iohannis.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Președintele României, Klaus Iohannis, a ieșit public cu o serie de explicații după ce, anterior, prezentase date eronate în legătură cu formula de calcul pe baza căreia sunt stabilite cele trei scenarii care vizează derularea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie 2020.

Este vorba despre cele trei scenarii – verde, galben și roșu, iar Administrația Prezidențială a precizat care este criteriul epidemiologic în funcție de care colile se vor încadra în scenariile verde, galben au roșu.

Astfel, criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile respective este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum comunicase inițial Klaus Iohannis.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit cu explicații în acest caz. El spune că toate scenariile sunt lucrate într-o comisie de specialiști de la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică.

”Evaluarea, pregătirea acestor scenarii, precum și datele au fost transmise eronat către Președinție și atunci vina este a noastră”, a declarat Tătaru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Nelu Tătaru, școală

Загрузка...