US-Notenbank Federal Reserve System

Vânzări masive: Rusia ”îi întoarce spatele” datoriei de stat a SUA

5518
(reînnoit 09:37 20.05.2020)
Banca Centrală a Rusiei renunță masiv la obligațiunile de stat ale SUA, la fel procedează și alte țări. Rezerva Federală a pornit tiparul de dolari la turații maxime, fapt care pune în pericol credibilitatea dolarului pe plan mondial.

MOSCOVA, 19 mai – Sputnik, Natalia Dembinskaia. În martie Rusia și-a redus de trei ori investițiile în obligațiunile americane de stat – de la 12,58 miliarde de dolari, la 3,8 miliarde. E mai puțin de unul la sută din rezervele internaționale. La titlurile de stat ale SUA renunță și alte bănci centrale din lume. De ce investitorii fug de piața americană a bonurilor trezoriale, aflați în materialul RIA Novosti.

Aproape de zero

Din obligațiile americane de stat, rămase Rusiei, potrivit Ministerului Finanțelor a SUA, 3,381 miliarde de dolari revin hârtiilor de valoare pe termen lung, 473 milioane – pe termen scurt.

Așa cum a menționat Washingtonul, e prima reducere semnificativă a investițiilor rusești în datoria de stat a guvernului SUA în ultimele luni. Acum doi ani Banca Centrală a Rusiei își vânduse întreg portofoliu al bonurilor trezoriale americane de teama înghețării lor din cauza sancțiunilor.

În 2010-2013 investițiile rusești în datoria de stat americană a depășit 170 miliarde de dolari. Moscova se afla printre cei mai mari deținători ai obligațiilor trezoriale. Însă, după ce în aprilie 2014 Washingtonul a impus sancțiuni, rușii au început să renunțe la aceste hârtii.

În 2018 Banca Centrală a Rusiei a organizat vânzări de proporții, reducându-și de două ori portofoliul obligațiunilor trezoriale ale SUA. Cota hârtiilor de valoare americane în rezervele internaționale a fost redusă la cel mai mic nivel. Mijloacele obținute de Banca Centrală au fost investite în aur, euro și yuan.

Potrivit estimărilor Consiliului Mondial pentru Aur (WGC), volumul metalului prețios, aflat la balanța băncilor central ale lumii, a crescut anul trecut cu 651 tone. E cel mai mare indicatori din 1971, când Statele Unite au renunțat la standardul în aur. Cel mai mare cumpărător al aurului în 2019 a fost Rusia – 20 la sută din toate rezervele de stat achiziționate. Banca Centrală și-a majorat rezervele de aur monetar cu 159 de tone – până la 2270,56 tone (73 de milioane de uncii).

Toți vând totul

De datoria de stat americană scapă nu doar Rusia. Conform statisticii Ministerului Finanțelor a SUA, în martie evadarea investitorilor străini – atât cei privați, cât și cei de stat, a fost una fără de precedent.

În decursul unei luni deținătorii străini ai obligațiunilor americane le-au coborât cu 256 miliarde de dolari, reducând portofoliul total până la 6,81 trilioane de dolari.

Din 33 de state, cei mai mari creditori ai economiei americane, investițiile și-au sporit doar Japonia (cu 3,4 miliarde), Elveția (1,3), Taiwan (4,1), Filipine (1,3) și Australia (1,8). Obligațiunile de stat ale SUA au fost vândute active de băncile centrale ale statelor bogate – aceștia aveau nevoie de dolari pentru a susține monedele naționale, aflate în cădere din cauza crizei provocate de coronavirus.

Banca Rusiei de la începutul lunii martie a vândut pe bursa din Moscova 6,6 miliarde de dolari pentru a-și compensa reducerile veniturilor din petrol și gaz și diminuarea cotațiilor petrolului Urals. Potrivit datelor statistice, Banca Centrală a renunțat la obligațiunile americane pe termen scurt: investițiile în acestea s-au redus de 17 ori.

Cel mai mare vânzător a devenit Arabia Saudită – regatul a renunțat la obligațiuni americane în valoare de 25,3 miliarde de dolari. În Brazilia și India indicatorii sunt de 21,5 și, respective, 21 miliarde.

Toate acestea nu sunt de bun augur pentru Washington pentru că deficitul bugetar de peste un trillion și jumătate al SUA este acoperit preponderent din contul vânzării obligațiunilor de stat. Vânzările aurului american s-au dovedit a fi masive și neașteptate, constată analiștii. În perioada crizelor anterioare, cum ar fi cea din 2008, cererile la obligațiunile trezoriale, dimpotrivă, au crescut.

“Este gata Banca Rusiei de un scenariu, fie el și puțin probabil, de înghețare a investițiilor unui șir de state în bondurile americane și, respectiv, de o lovitură puternică asupra dolarului american în calitate de valută de rezervă? Cu siguranță, da. În acest caz singurul activ de refugiu va fi aurul”, menționează Alexandr Razuvaev, coordonatorul Centrului Informațional-Analitic “Alpari”.

Tiparul de bani

Pentru a face față refluxului de investiții străine și pentru a acoperi deficitul bugetar, Rezerva Federală deja a pornit la maxim tiparul: regulatorul a anunțat cumpărarea hârtiilor în volume nelimitate, majorând în două luni balanța cu 2,9 trilioane de dolari.

Deocamdată nu este clar cum o injecție masivă de bani în economice va afecta valuta americană. În cadrul măsurilor anticriză Rezerva Federală tipărește dolari care nu sunt asigurate cu nimic și le oferă, fără a obține în schimb active de valoare, ci doar își sporește datoriile. Balanța Sistemului Federal de Rezerve a crescut până la 6,42 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă 30 la sută din PIB-ul american de până la criză.

Potrivit calculelor celor mai importante bănci, în anul 2020 deficitul bugetar al SUA va ajunge la patru trilioane, cel mai mare indicator din perioada celui De-Al Doilea Război Mondial. Balanța Sistemului Federal de Rezervă la încheierea crizei pandemice, potrivit aprecierilor analiștilor, se va umfla până la 10 trilioane. Din momentul în care toate aceste mijloace, în esență, sunt un produs al tiparului, investitorii vor întoarce spatele unei valute lipsite de orice acoperire.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5518
Tagurile:
Rezerva Federală, SUA
Tematic
Trump: „Cea mai proastă decizie luată vreodată” a costat 8 mii de miliarde de dolari
Putin: Legăturile comerciale ale Rusiei cu țările BRICS depășesc 125 miliarde de dolari
Erdogan îndeamnă turcii să renunțe la dolar
Rusia, mult mai puțin dependentă de dolarul american sau de orice altă monedă străină
Industria mondială, amenințată cu prăbușirea: pierderi de 20 de trilioane de dolari
Rusia și UE, pe cale de a elimina dolarul - stimularea tranzacţiilor în monedele naționale
Coronavirus. Imagine simbol

Expert: În ce măsură pandemia va însemna “sfârșitul globalismului”

120
(reînnoit 19:08 26.05.2020)
Pandemia va determina dezvoltarea lanțurilor locale de aprovizionare, însă acest lucru nu va presupune neapărat ascensiunea naționalismului și protecționismului.

BUCUREȘTI, 26 mai – Sputnik. Țările, odată confruntate cu noul coronavirus, ar putea să demareze crearea propriilor lanțuri locale care le-ar substitui pe cele globale, însă sporirea producției locale nu presupune ascensiunea protecționismului și „sfârșitul globalismului”, a declarat colaboratorul asociat al Programului Global Climatic al Institutului Mondial al Resurselor (WRI) Noëmie Leprince-Ringuet, la conferința internațională “Dialogul Climatic”.

“Statele vor încerca să reînvie lanțurile de aprovizionare și să-și însănătoșească economiile, e ceva normal. Dacă acest lucru presupune sporirea producției la nivel local, de ce nu? Totuși, creșterea producției locale nu presupune un sfârșit al globalizării și sfârșitul cooperării internaționale, acest lucru nu presupune ascensiunea naționalismului și protecționismului. În viziunea mea, pot fi create lanțuri locale de aprovizionare și, totodată, să se reacționeze la pandemie”, a spus Leprince-Ringuet.

De asemenea, ea a precizat că `localismul` economic ar putea viza, spre exemplu, sectorul agrar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
Globalizare
Tematic
OMS își asumă continuarea luptei globale împotriva pandemiei
Declarația anului: Emil Constantinescu despre Pandemie, globalism multipolar, manipulare
Forumul Economic Mondial anunță o posibilă recesiune globală prelungită

Загрузка...
Grâu

Rezervele Statului cumpără urgent sute de mii de tone de grâu din țară!

163
(reînnoit 11:51 26.05.2020)
Statul român dorește să cumpere, din toate județele țării, aproximativ 600.000 de tone de grâu de panificație, de proveniență locală.

BUCUREȘTI, 26 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a scos la licitație, pe SICAP – Sistem Informatic Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a achizițiilor publice – un contract în valoare de 288 milioane de lei – echivalentul a aproximativ 60 de milioane de euro. Cu acești bani urmează să se cumpere aproape 600.000 de tone de grâu de panificație, de la producătorii locali.

Statul oferă un preț minim și unul maxim pe tonă. Astfel, prețul minim este de 480 de lei pe tonă, iar cel maxim de 900 de lei pe tonă.

Dacă, însă, achiziția se face pentru o cantitate mai mică, prețul poate să crească. Cu alte cuvinte, dacă se merge pe cantitatea minimă care poate fi depozitată, achiziția scade la aproape jumătate, adică la 320.000 tone de grâu. Prețul, în schimb, ar urma să urce chiar la valoarea de 900 de lei pe tonă.

Se vor face achiziții și depozitare pentru fiecare zonă a țării.

Astfel, vorbim despre Zona A: Satu Mare, Bihor,Sălaj, Cluj, Maramureș și Bistrița Năsăud, Zona B: Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Bacău și Vaslui, Zona C: Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara, Zona D: Alba, Mureș, Harghita, Covasna, Sibiu și Brașov, Zona E: Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt și Vâlcea, Zona F: Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, București, Ilfov, Ialomița și Călărași și Zona G: Galați, Buzău, Vrancea, Brăila, Tulcea și Constanța, informează agrointel.ro.

Toate ofertele trebuie depuse într-o lună. Ele urmează să fie deschise în 29 iunie 2020.

Precizăm că ANRSPS, instituție aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, este abilitată să facă achizițiile și stocurile de urgență în numele statului român.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

163
Tagurile:
Achiziții, Rezerve, Grâu

Загрузка...

Și Bulgaria depășește România: își deschide restaurantele și cafenelele de la 1 iunie

0
(reînnoit 11:41 27.05.2020)
Un ordin emis de Ministrul bulgar al Sănătății prevede că în Bulgaria, de la 1 iunie, se redeschid restaurantele, barurile de zi și cafenelele la întreaga lor capacitate, terasele fiind deja deschise din 5 mai

BRUXELLES, 27 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Bulgaria depășește România la ridicarea restricțiilor și își deschide localurile publice de la 1 iunie. Astfel, pe lângă cafenele, baruri și localuri de alimentație publică, îşi pot relua activitatea de la 1 iunie teatrele și şcolile de dans, doar barurile de noapte rămânând închise.

Școlile de dans vor funcționa la 30% din capacitate în interior sau 50% din capacitate în aer liber, se arată în ordinul ministerului Sănătății de la Sofia care prevede că sunt permise și concertele sau alte evenimente culturale şi de divertisment.

De altfel, redeschiderea teraselor a fost permisă în Bulgaria încă din 5 mai.

Conform deciziei ministrului Sănătății, starea de epidemie rămâne în vigoare până în 14 iunie. Până în prezent, în Bulgaria s-au înregistrat 2.460 de cazuri de coronavirus şi 133 de decese după contaminare.

0
Tagurile:
Restaurante, Bulgaria

Загрузка...