Banca

De teama recesiunii, românii fac schimbări majore. Ce măsuri au luat

289
În ultimele două luni, românii și-au schimbat comportamentul și intenționează să ia în continuare măsuri, de frica recesiunii, arată datele unui studiu recent.

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Starea de urgență i-a ajutat pe români să pună ceva bani deoparte. Cel puțin, așa reiese dintr-un studiu realizat de Best Jobs, potrivit căruia 63% dintre angajații români care au răspuns la sondaj au reușit să facă economii în această perioadă. Mulți angajați nu doresc să renunțe la acest bun obicei nici după data de 15 mai 2020.

În ceea ce-i privește pe cei 37% din intervievați, lucrurile stau la polul opus. Și aceasta pentru că perioada stării de urgență i-a prins fără nici o rezervă de bani, situație care nu a suferit modificări între timp.

Perspectiva recesiunii provocate de criza actuală i-a făcut pe cei care au răspuns la sondajul Best Jobs să facă un clasament al cheltuielilor și să strângă bani.

Sumele puse deoparte provin din cheltuielile pe care le-ar fi avut acum cu transportul, cu ieșirile în oraș sau chiar cu o serie de cumpărături inutile.

Dintre cei care au strâns bani în cele două luni de stare de urgență, 59% au de gând să continue să economisească, 23,2% vor să cheltuie o parte din economii pentru achiziții mărunte, 16,5% spun că vizează achiziții importante, iar 11% vor să plece în vacanță.

Majoritatea respondenților -  60% - au declarat că primul lucru pe care au în plan să-l facă după terminarea stării de urgență este să plece într-o scurtă vacanță în țară sau în străinătate - 38,6%, să se vadă în oraș cu prietenii -31,5% - sau să meargă la mall, la teatru sau la film - 28,5%, informează dcbusiness.ro.

Românii au planuri și în plan profesional. Astfel, 34,3% dintre angajații care au răspuns sondajului amintit spun că primul lucru pe care îl vor face după întoarcerea la activitatea normal ese să își caute un alt loc de muncă, apoi să demisioneze. Alți aproape 18% dintre respondenți vor să ceară o mărire de salariu sau să devină antreprenori.

În schimb, 73,7% dintre respondenți nu cred că angajatorul va lua vreo măsură în ceea ce-i privește după revenirea la birou, iar 14% se așteaptă să le fie tăiat salariul, alți 5,2% chiar să fie concediați, în contextul în care multe firme își vor reveni foarte greu după această perioada de criză, mai notează sursa citată.

289
Tematic
Dana Gîrbovan, lecție excepțională pentru autorități despre criză, cetățeni și abuzuri
Cifrele crizei: cât de tare au fost afectate economic Franța și Spania de coronavirus
Românii în Germania, criza legată de Covid-19: nu semnaţi aceste documente de la angajator
Coronavirus. Imagine simbol

Expert: În ce măsură pandemia va însemna “sfârșitul globalismului”

122
(reînnoit 19:08 26.05.2020)
Pandemia va determina dezvoltarea lanțurilor locale de aprovizionare, însă acest lucru nu va presupune neapărat ascensiunea naționalismului și protecționismului.

BUCUREȘTI, 26 mai – Sputnik. Țările, odată confruntate cu noul coronavirus, ar putea să demareze crearea propriilor lanțuri locale care le-ar substitui pe cele globale, însă sporirea producției locale nu presupune ascensiunea protecționismului și „sfârșitul globalismului”, a declarat colaboratorul asociat al Programului Global Climatic al Institutului Mondial al Resurselor (WRI) Noëmie Leprince-Ringuet, la conferința internațională “Dialogul Climatic”.

“Statele vor încerca să reînvie lanțurile de aprovizionare și să-și însănătoșească economiile, e ceva normal. Dacă acest lucru presupune sporirea producției la nivel local, de ce nu? Totuși, creșterea producției locale nu presupune un sfârșit al globalizării și sfârșitul cooperării internaționale, acest lucru nu presupune ascensiunea naționalismului și protecționismului. În viziunea mea, pot fi create lanțuri locale de aprovizionare și, totodată, să se reacționeze la pandemie”, a spus Leprince-Ringuet.

De asemenea, ea a precizat că `localismul` economic ar putea viza, spre exemplu, sectorul agrar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
Globalizare
Tematic
OMS își asumă continuarea luptei globale împotriva pandemiei
Declarația anului: Emil Constantinescu despre Pandemie, globalism multipolar, manipulare
Forumul Economic Mondial anunță o posibilă recesiune globală prelungită

Загрузка...
Grâu

Rezervele Statului cumpără urgent sute de mii de tone de grâu din țară!

163
(reînnoit 11:51 26.05.2020)
Statul român dorește să cumpere, din toate județele țării, aproximativ 600.000 de tone de grâu de panificație, de proveniență locală.

BUCUREȘTI, 26 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a scos la licitație, pe SICAP – Sistem Informatic Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a achizițiilor publice – un contract în valoare de 288 milioane de lei – echivalentul a aproximativ 60 de milioane de euro. Cu acești bani urmează să se cumpere aproape 600.000 de tone de grâu de panificație, de la producătorii locali.

Statul oferă un preț minim și unul maxim pe tonă. Astfel, prețul minim este de 480 de lei pe tonă, iar cel maxim de 900 de lei pe tonă.

Dacă, însă, achiziția se face pentru o cantitate mai mică, prețul poate să crească. Cu alte cuvinte, dacă se merge pe cantitatea minimă care poate fi depozitată, achiziția scade la aproape jumătate, adică la 320.000 tone de grâu. Prețul, în schimb, ar urma să urce chiar la valoarea de 900 de lei pe tonă.

Se vor face achiziții și depozitare pentru fiecare zonă a țării.

Astfel, vorbim despre Zona A: Satu Mare, Bihor,Sălaj, Cluj, Maramureș și Bistrița Năsăud, Zona B: Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Bacău și Vaslui, Zona C: Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara, Zona D: Alba, Mureș, Harghita, Covasna, Sibiu și Brașov, Zona E: Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt și Vâlcea, Zona F: Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, București, Ilfov, Ialomița și Călărași și Zona G: Galați, Buzău, Vrancea, Brăila, Tulcea și Constanța, informează agrointel.ro.

Toate ofertele trebuie depuse într-o lună. Ele urmează să fie deschise în 29 iunie 2020.

Precizăm că ANRSPS, instituție aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, este abilitată să facă achizițiile și stocurile de urgență în numele statului român.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

163
Tagurile:
Achiziții, Rezerve, Grâu

Загрузка...

Și Bulgaria depășește România: își deschide restaurantele și cafenelele de la 1 iunie

0
(reînnoit 11:41 27.05.2020)
Un ordin emis de Ministrul bulgar al Sănătății prevede că în Bulgaria, de la 1 iunie, se redeschid restaurantele, barurile de zi și cafenelele la întreaga lor capacitate, terasele fiind deja deschise din 5 mai

BRUXELLES, 27 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Bulgaria depășește România la ridicarea restricțiilor și își deschide localurile publice de la 1 iunie. Astfel, pe lângă cafenele, baruri și localuri de alimentație publică, îşi pot relua activitatea de la 1 iunie teatrele și şcolile de dans, doar barurile de noapte rămânând închise.

Școlile de dans vor funcționa la 30% din capacitate în interior sau 50% din capacitate în aer liber, se arată în ordinul ministerului Sănătății de la Sofia care prevede că sunt permise și concertele sau alte evenimente culturale şi de divertisment.

De altfel, redeschiderea teraselor a fost permisă în Bulgaria încă din 5 mai.

Conform deciziei ministrului Sănătății, starea de epidemie rămâne în vigoare până în 14 iunie. Până în prezent, în Bulgaria s-au înregistrat 2.460 de cazuri de coronavirus şi 133 de decese după contaminare.

0
Tagurile:
Restaurante, Bulgaria

Загрузка...