Energie electrică

Cum ”ajută” Comisia Europeană România în pandemie: cere scumpirea energiei electrice!

1690
Comisia Europeană a trimis o scrisoare către șeful Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în care cere României liberalizarea pieței energiei, care înseamnă automat scumpirea prețului la energia electrică

BRUXELLES, 8 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Comisia Europeană lovește dur România în plină pandemie, când puterea de cumpărare a românilor este în scădere dramatică, iar aproape un milion de români au rămas fără locuri de muncă. Într-un asemenea moment de criză, Comisia Europeană cere ANRE liberalizarea prețului la energia electrică, ceea ce se va traduce în scumpirea prețului pe care românii îl vor plăti pentru curentul electric.

Reglementarea prețurilor la energie electrică este deosebit de dăunătoare pentru piața internă și contravine principiilor-cheie ale directivelor europene, spune scrisoarea din 20 aprilie adresată de Comisia Europeană lui Dumitru Chiriță, șeful Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), și publicată de HotNews.ro

Chiar dacă, în scrisoarea sa către ANRE, Comisia pomenește de dificultățile implementării unei ”reforme” în timpul pandemiei de coronavirus, totuși ea insistă că România trebuie să asigure o piață complet liberalizată a energiei electrice. Acest lucru va duce însă la un preț similar cu cel din UE pentru utilizatorii casnici, adică la costuri mult mai mari pentru români, echivalente cu cele din Vest, în condițiile în care veniturile românilor oricum erau mai mici decât cele din Vest și până la declanșarea pandemiei.

Comisia Europeană recunoaște în scrisoare că va fi vorba, în final, de creșteri ale tarifelor, dar pretinde că protecția consumatorilor casnici trebuie asigurată prin alte mijloace decât intervenția statului la stabilirea prețurilor la energia electrică.

Reglementarea prețurilor este o măsură care are consecințe negative semnificative, este opinia Comisiei, care pune presiune pe România să ia decizii prin care viața românilor să devină și mai scumpă.

În spiritul acestei solicitări a Comisiei de a crește prețurile pentru consumatorii români, Guvernul Orban s-a executat și a eliminat prin OUG 1/2020 prevederile din OUG 114/2018 (dată de Guvernul PSD) care venea în sprijinul populației stabilind prețuri plafonate la gazele livrate de producătorii interni și tarife reglementate la energia electrică folosită pentru consumul casnic, până în februarie 2022.

Dar Guvernul Orban, prin OUG 1/2020,  a stabilit ca până la data de 31 decembrie 2020, să fie liberalizate tarifele la energia electrică, iar până la 1 iulie la gazele naturale. Efectul se va simți în buzunarele românilor prin scumpiri consistente.

Comisia Europeană revine acum cu această scrisoare pentru a susține eliminarea oricăror reglementări privind tarifele la energia electrică, oferindu-le astfel românilor un ”sprijin” pentru perioada de pandemie și a crizei economice aferente: prețuri mai mari la factura de energie!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1690
Tagurile:
Scumpire, Energie electrică, Comisia Europeană
Nicușor Dan și Ludovic Orban

Capitala, blocată de combinațiile dezvoltatorilor imobiliari Orban, implicat

216
(reînnoit 13:37 26.02.2021)
Se decide împărțeala la Capitală, teritoriul celor mai mari lupte de interese – dezvoltatori imobiliari internaționali și clanuri interlope se impun prin intermediul unor politicieni

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. La această oră, Consiliul General al Municipiului Bucureşti se întrunește în (ora 11,00), pe ordinea de zi figurând și proiectul privind suspendarea unor PUZ-uri coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6.

De asemenea se va discuta realizarea unui audit la nivelul aparatului de specialitate şi al entităţilor din subordinea primarului general.

Problema lui Nicușor Dan este că liberalii, principalii să-i susținători, s-au ”sucit” la 180 de grade în cazul suspendării PUZ-urilor. Mai mult, în privința multor proiecte PNL și USR se află pe poziții divergente.

Concret, consilierii generali PNL nu îl mai susțin pe Nicușor Dan și suspendarea PUZ-urilor pentru doi ani de zile, ci vor suspendarea… pentru doar 3 luni!

De asta? Răspunsul e simplu – interesele marilor dezvoltatori imobiliari, dar și al unor grupuri de presiune, dintre unele care au finanțat campania lui Nicușor Dan.

O spune clar însuși Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier al președintelui Traian Băsescu. Adică al celui care știe TOATE combinațiile pe bani greu de la Capitală!

Sebastian Lăzăroiu o spune… pe bucăți:  ”Nicușor a ținut tot timpul (direct sau prin interpuși) să sublinieze contribuția financiară a liberalilor în campanie, în contrast cu zgârcenia și dezinteresul useriștilor (care, pe cifre, au adus mai multe voturi). Well, here comes the bill...”.

Ulterior, Lăzăroiu vine cu moneda grea – Ludovic Orban!

”O știre grea pentru ziua de ieri: Orban și-a scăpat ochelarii pe jos și i-a ridicat un dezvoltator imobiliar”, scrie Lăzăroiu.

Ceea ce nu ar fi o noutate! Să nu uităm că Orban, ca ministru, a intrat în combinații cu unul dintre cei mai controversați constructori, Nelu Iordache, fapt care i-a adus pe cap o mare anchetă penală, finalizată suspect de curat.

Interesant este și că omul lui Traian Băsescu îl scoate în evidență pe Ludovic Orban, fost viceprimar al Capitalei.

Interesele imobiliare de la Capitală sunt uriașe, reprezintă una dintre marile mize ale bătăliei pentru primărie – și în ea sunt implicate de la multinaționale, la clanuri interlope și chiar rețele mafiote internaționale. Imobiliarele au fost, dintotdeauna, locul de investit – alias ”spălat bani” – al marilor grupări infracționale.

216
Tagurile:
Ludovic Orban, București

Загрузка...
Claudiu Năsui

Buget 2021: Credite de 3,5 miliarde lei pentru HoReCa anunțate de ministrul Năsui

55
(reînnoit 16:04 25.02.2021)
Ministerul Economiei a prevăzut în bugetul pentru 2021 credite bugetare de 6,596 miliarde lei şi credite de angajament de 9,198 miliarde lei, dintre care, în total 3,5 miliarde lei pentru HoReCa.

Pentru redresarea HoReCa guvernarea a pregătit măsuri de creditare, sume financiare incluse în bugetul pentru anul 2021. Astfel, potrivit ministrului Economiei, Claudiu Năsui, sunt prevăzuți un miliard de lei credite bugetare şi 2,5 miliarde lei credite de angajament, bani de care ar putea beneficia toți care ar avea nevoie și nu doar cei care ar aplica în primul rând.

„Nu mai folosim principiul primul venit primul servit. Miliardul şi cele 2,5 miliarde care sunt alocate se vor distribui pro rata tuturor. Nu o să facem niciun fel de selecţie pe un punctaj sau pe un criteriu care automat i-ar favoriza pe unii şi i-ar defavoriza pe alţii. Toată lumea va primi bani prin această măsură şi prin acest sistem pe care eu l-aş vedea mai generalizat în România, în general", a declarat Năsui.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a mai spus că instituția pe care o conduce a inclus toate prioritățile în acest buget pe 2021, iar necesitățile suplimentare vor fi introduse în rectificările ulterioare la buget.

„Toate priorităţile ministerului sunt atinse de acest buget şi restul ce ar mai fi, evident totdeauna nevoile sunt mai mari decât resursele disponibile, mai putem obţine la rectificare", a menționat ministrul.

Ministerul are prevăzute pentru 2021 credite bugetare de 6,596 miliarde lei şi credite de angajament de 9,198 miliarde lei. Totodată, cheltuielile de personal sunt prevăzute la 130,5 milioane de lei, iar pentru bunuri şi servicii este alocată o sumă de 41,99 milioane de lei.

Bugetul MEAT a primit, joi, aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare de specialitate reunite, cu 32 de voturi ''pentru'' şi 17 ''împotrivă'', precizează Agerpres.

55
Tagurile:
2021, Buget, Credite

Загрузка...
Vaccin împotriva noului coronavirus

Vaccinul "Sputnik V" a fost autorizat în Republica Moldova

0
Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale informează că astăzi, 26 februarie, vaccinul rusesc "Sputnik V" a fost autorizat.

CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. "Sputnik V", vaccinul rusesc împotriva noului coronavirus, a fost autorizat în Republica Moldova. Agenția Națională a Medicamentului și Dizpozitivelor Medicale a decis autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emitera Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea.

Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
РФПИ и Центр имени Гамалеи

Este vorba de autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății în lista de utilizare în urgențe Pfizer/BioNTech și AstraZeneca și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2, adică "Sputnik V".

AMDM informează că autorizarea condiționată a vaccinurilor creează oportunitatea de a iniția procesul de imunizare a populației. De precizat, primul lot de vaccin împotriva COVID-19 ar urma să ajungă în Republica Moldova în perioada 28 februarie - 3 martie.

Ministerul Sănătății a primit notificarea de la platforma COVAX pentru livrarea a 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, produs de Coreea de Sud. Potrivit consultantului în comunicare a Ministerului Sănătății Cristina Stratulat, cele peste 14 mii de doze de vaccin care ar urma să ajungă în țară vor fi distribuite gratuit prin intermediul platformei COVAX și formează primul lot din totalul de doze preconizate pentru 20 la sută din populație, livrate gratuit de platformă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Vaccinul ”Sputnik V”, și mai accesibil: Cât costă acum
În Muntenegru a ajuns prima partidă Sputnik V din Rusia
RFPI : dușmanii Rusiei se tem de întâietatea vaccinului "Sputnik V"

Загрузка...