Cereale

Din cauza Rusiei Occidentul va muri de foame

1048
Lumea s-ar putea confrunta cu o criză alimentară globală din cauza pandemiei, iar presa occidentală încearcă să prezinte Rusia drept principalul vinovat de deficitul de produse agro-alimentare.

MOSCOVA, 29 apr – Sputnik, Ivan Danilov. Dorința presei străine de a acuza Rusia de toate relele a devenit un soi de tradiție malefică de mai multe veacuri. Faptul că de răspândirea coronavirusului în Occident este acuzată China, nu Rusia, este una din acele rare excepții și un mare noroc. Însă partenerii noștri occidentali nu pot renunța atât de simplu la această tradiție. Iată că acum în textele surselor străine apar acuzații prin care se afirmă că Rusia subminează prin acțiunile ei securitatea alimentară globală. Spre exemplu, în proaspătul material al agenției Bloomberg, măsurile întreprinse de guvernul Rusiei, alături de măsurile autorităților Kazahstanului și Vietnamului, sunt descrise ca o strategie de a-și “înfometa vecinul său”, fiind făcută o interpretare vădit dezaprobatoare.

Grâu
© RIA Novosti / Igor Zarembo

Se dovedește că Rusia s-a făcut vinovată în fața reprezentanților comunității mondiale media și financiare: guvernul a restricționat exportul de cereale din Rusia în condițiile crizei pandemice, cu o motivație deplin transparentă, care constă în faptul că societatea are nevoie de o stabilitate a prețurilor pe piețele agro-alimentare. O astfel de abordare nu este cu totul unică, așa cum menționează chiar jurnaliștii americani, așa-numitul naționalismul alimentar (adică, prioritizarea propriilor consumatori față de cumpărătorii străini) e o practică populară printre statele care se ocupă, de regulă, de exportul produselor alimentare, printre primele state care și-a restricționat exportul acestei producții în perioada de epidemie fiind Vietnam.

În esență, acuzațiile se reduc la faptul că în condiții de epidemie limitarea exportului producției alimentare pe piețele internaționale va provoca foame, în special, în țările sărace, locuitorii cărora nu își vor permite să cumpere produse la prețurile care cresc inevitabil din cauza restricțiilor. Problema constă în faptul că rolul de acuzator și l-au asumat SUA și Uniunea Europeană, ai căror exportator de cereale vor fi cei care vor majora prețurile pentru producția lor în condițiile lipsei temporare a ofertei din alte state.

Reiese că exportatorii americani (care puțin probabil se vor confrunta restricțiilor de export din partea guvernului SUA) vor obține profituri suplimentare din contul consumatorilor lor (cei care nu vor muri de foame din cauza lipsei de bani), în același timp presa americană va avea tupeul de a arăta cu degetul spre Rusia, Vietnam și Kazahstan (desigur, în primul rând, spre Rusia) drept țări care s-au comportat iresponsabil și au contribuit la o criză alimentară pe planetă.

Vladimir Putin
© Sputnik / Александр Вильф

Dorința de nezdruncinat a americanilor de a face bani și, totodată, să predea lecții de moralitate provoacă niște sentimente contradictorii, ceva între o surprindere de proporțiile tupeului și dezgust.

Situația devine mai interesantă dacă privim totul din punctul de vedere al perspective istorice. Merită să ne amintim de tentativele partenerilor noștri europeni și americani de a-i convinge pe ruși că asigurarea unei securități alimentare și transformarea Rusiei într-o “superputere agricolă” reprezintă un rău, precum și o irosire zădarnică de bani și forțe. Brusc, se constată că a fost creat un potential de export, care permite Rusiei să ocupe un loc important pe piața internațională și chiar o reducere temporară a exportului rusesc provoacă îngrijorări mari în rândurile importatorilor.

Pentru a înțelege proporțiile îngrijorărilor, e suficient să analizăm șirul logic descries în materialul publicat de postul de televiziune din Qatar “Al Jazeera”, potrivit căruia anume acțiunile Rusiei au contribuit la răsturnarea câtorva regimuri politice și lansarea epocii sângeroase a “revoluțiilor colorate” în lumea arabă.

“Pentru prima dată în ultimul deceniu lumea riscă să fie izolată de grânele rusești, în timp ce unii cumpărători cheie se grăbesc să le importe”. (…) Chiar dacă se menționează că aceste limitări lasă suficient spațiu pentru asigurarea unor fluxuri comerciale normale în această perioada a anului. Rusia deja și-a utilizat această cotă. (…) Rusia are o istorie bogată în acest sens de subminare a pieței cerealelor din cauza unor restricții sau impozite, însă ultima restricționare a exportului a fost introdusă în 2010, după o secetă care a distrus culturile. Acest pas a provocat o creștere spontană a prețurilor contractelor futures la grâne și unii cercetătorii consideră că această limitare a reprezentat o premiză pentru “primăvara arabă”.

Chiar dacă livrările globale sunt în continuare suficiente, amintirile despre penuria de produse alimentare în trecut a reactualizat discuțiile despre naționalismul alimentar. Astfel de organizații, precum ONU și UE au declarat că riscurile unor destabilizări sociale și politice cresc în legătură cu pandemia, care provoacă o tensiune socială, dar și s-au pronunțat împotriva unor măsuri neîntemeiate care ar putea afecta securitatea alimentară și să majoreze prețurile (la produsele alimentare)”.

Iarăși, prețurile sunt majorate de exportatorii francezi de cereale, care, potrivit informațiilor Bloomberg, își vând rezervele, însă de toate sunt vinovați “naționaliștii alimentari”. Pentru ca situația să se dezvolte conform unor tipare prestabilite, a mai rămas doar ca politicienii europeni și americani, în cadrul luptei pentru securitatea alimentară a planetei, să ceară sancțiuni împotriva Rusiei și Vietnamului pentru creșterea prețurilor la grâu și orez.

Cu toate acestea, pe lângă o rusofobie tradițională (care a devenit deja una automată și inconștientă), această campanie media, care treptat se mută într-un câmp politic și diplomatic, are un aspect foarte important.

Criza alimentară ar putea deveni o realitate din cauza coronavirusului în următoarele luni. Când exportatorii avertizează despre “foamete de proporții biblice”, ei nu hiperbolizează deloc riscurile – acest lucru se poate întâmpla într-adevăr, însă Rusia și alte state, care își protejează consumatorii, nu au nicio atribuție la acest lucru.

Spre exemplu, Uniunea Europeană în ultimii ani s-a transformat într-un “latifundiar” care a uitat cum se prelucrează pământul, având nevoie de sclavi: Marea Britanie, Italia și alte state ale UE suferă de un deficit de forță de muncă în domeniul agricol, motiv pentru care riscă să piardă o parte semnificativă a recoltei, iar cea pe care nu o vor pierde, va deveni mai scumpă decât de obicei.

Spre exemplu, revista Forbes a anunțat că muncitorii sezonieri din România sunt aduși cu avioanele charter pentru strângerea roadei în Marea Britanie.

În SUA ar putea începe o criză de carne pentru că întreprinderile de prelucrare a cărnii se închid din cauza mai multor cazuri de infectare cu coronavirus. Postul de televiziune NBC afirmă că “magazinele s-ar putea confrunta cu un deficit de carne la sfârșitul acestei săptămâni în contextual închiderii întreprinderilor”.

În aceste condiții unora le-ar putea fi pe plac idea unui dușman extern care și-a ascuns tot grâul în hambare și răspândește dezinformări despre coronavirus sau chiar a mâncat (sau a scos din țară) toată carnea. Doar că în pofida isteriei media împotriva Chinei, Rusiei și chiar a Vietnamului, problemele legate de COVID-19 nu vor dispărea și nici nu poți introduse sancțiuni împotriva coronavirusului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1048
Tagurile:
Grâne, cereale, Rusia
Tematic
Coronavirus în Rusia: +6361 de persoane infectate - situația din 26 aprilie
Coronavirus în Rusia: 6198 de cazuri noi în ultimele 24 de ore
Coronavirus în Rusia: 6411 de cazuri noi în ultimele 24 de ore
Tancher petrolier

Gazprom Neft a furnizat în China prima partidă de petrol arctic

141
Compania rusă Gazprom Neft anunță că a furnizat în premieră petrol de tip arctic (Novy Port) în China.

BUCUREȘTI, 13 iul – Sputnik. “Gazprom Neft” a frunizat în premieră în China petrolul de tip arctic Novy Port, în volum de 144 mii de tone, informează compania într-un comunicat de presă.

„Gazprom Neft a efectuat prima livrare a petrolului arctic în China. Petrolul de tip Novy Port a fost transportat în portul Yantai. Volum primei partide constituie 144 mii de tone”, se menționează în comunicat.

De asemenea, se menționează că de la demararea exportului petrolului, extras în regiunea Arctică a Rusiei, Gazprom Neft a exportat în statele Europei peste 40 milioane de tone de petrol de tip ARCO (câmpul petrolier Prirazlomnoye) și Novy Port (câmpul petrolier Novoportovskoye).

Dezvoltarea cooperării cu principalele rafinării asiatice a permis Gazprom Neft să-și extindă direcțiile de livrare și să includă în harta furnizărilor China, economia căreia include și rafinăria „Prirazlomnoye”, terminalul petrolier “Vorota Arktiki” din Golful Ob, o flotă de tanchere petroliere, inclusiv vase în baza gazului lichefiat, spărgătoare de gheață de însoțire și un complex de transbordare rutieră în Murmansk. Eficiența și siguranța muncii este asigurată de primul sistem digital din lume de control al logisticii arctice “Capitan”.

Se menționează că traseul tancherului din Murmansk în Yantai a fost stabilit prin mările arctice și trei oceane. Perioada transportării mărfii constituie 47 de zile.

“Experiența reușit de vânzare a tipurilor arctice a petrolului pe piața europeană și înțelegerea profundă a piețelor din zona Asia-Pacific permit Gazprim Neft să propună partenerilor asiatic sortul Novy Port cu o schemă unică a unei logistice anuale. Luând în considerație planurile companiei de extindere a ariei geografice a livrărilor petrolului arctic, dezvoltarea cooperării cu clienții din China și alte state din regiunea Asia-Pacific are pentru noi o importanță strategică”, a declarant directorul general al companiei, responsabil de logistică, rafinare și vânzări, Anatoli Cerner.

Marketingul pentru petrolul arctic pe piețele externe și transportul cisternelor pentru export către clienți sunt realizate de Gazprom Neft Trading GmbH, o subsidiară a Gazprom Neft.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

141
Tagurile:
Arctica, China, petrol, Rusia
Tematic
Primul petrolier iranian a ancorat într-un port din Venezuela în ciuda blocadei SUA
Colapsul a fost inevitabil: SUA ar putea rămâne fără petrol propriu
Prăbușirea industriei de șist: Declinul producției de petrol în SUA
În zonele petroliere din Libia ar putea izbucni lupte teribile

Загрузка...
Klaus Iohannis și Mark Rutte

Olanda poate bloca milioanele la care visează Orban și Iohannis

183
Premierul Olandei Mark Rutte nu dă înapoi în privința condițiilor pe care le cere pentru a accepta planul de redresare europeană, iar acest lucru poate însemna adio de la fondurile de milioane de euro la care visează Orban și Iohannis

BRUXELLES, 13 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Premierul Olandei Mark Rutte olandez vrea să aibă ultimul cuvânt de spus în privința căror țări merită ajutor de la UE, arată Financial Times care crede că opoziția lui la planul de redresare va afecta recuperarea economiei europene.

De altfel, tandemul Iohannis-Orban și-a bazat o bună parte din promisiunile de recuperare economică a României pe promisiunea unor fonduri europene care însă s-ar putea dovedi iluzorii.

Liderii UE se vor reuni la Bruxelles săptămâna aceasta pentru a încerca să ajungă la un acord în privința fondului de redresare propus de 750 de miliarde de euro, finanțat prin datorie generată în comun, menit să amortizeze daunele provocate economiilor lor de coronavirus.

Pentru a ajuta Europa să treacă de o astfel de criză, orice fond de redresare trebuie să fie suficient de mare pentru a avea un impact macroeconomic real. Trebuie să fie re-distributiv pentru a-i conferi un avantaj financiar față de piețele datoriilor ori fondurile UE de salvare deja existente, iar banii vor trebui distribuiți rapid.

Propunerea Comisiei Europene, care pleacă de la un acord între Paris și Berlin, surpriza fiind faptul că Germania a recunoscut circumstanțele excepționale ale acestui șoc sanitar și a ieșit din politica ei de austeritate tradițională, sprijinind acest plan.

Există însă cele patru țări ”frugale”, Olanda, Suedia, Austria și Danemarca, care opun rezistență planului în forma în care a fost propus și care nu acceptă acordarea banilor sub formă de subvenții, în loc de împrumuturi, și vor ca oricărui ajutor să-i fie atașate condiții stricte și verificări la sânge, arată articolul citat.

Liderul informal al celor patru state este premierul Olandei Mark Rutte, care nu vrea solidaritate europeană cu un asemenea cost, dar condiționarea planului de redresare europeană de reforme impuse din exterior ar fi o greșeală costisitoare de pe urma căreia toți europenii ar avea de pierdut, mai observă Financial Times.

Italia și Ungaria au fost țările care au atras deja atenția că nu vor accepta planul european în orice condiții, Italia indicând că va refuza condiționările economice înjositoare, iar Ungaria că nu va accepta introducerea speculativului ”stat de drept” în ecuație, o formulă folosită de Bruxelles împotriva unor țări ca Ungaria și Polonia care și-au afirmat o politică independentă în ultimii ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

183
Tagurile:
UE, Ajutor, Olanda

Загрузка...
Raed Arafat

Arafat, amenințat cu moartea, Poliția a preluat cazul! ”O îngrop alături de un porc”

92
”Având în vedere că Raed Arafat este condamnat la moarte în Palestina şi datorită crimelor pe care le-a comis împotriva cetăţenilor români (…)”.

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Evan Răutu. Aseară, internauții au fost șocați citind mesajul unui anume Coltor Raul Nicolae, care îi transmite lui Raed Arafat că ”O să fiu EU acela care o sa vă îngroape alături de un porc  într-un mormânt de Piatră!”

Iată mesajul cumplit, condamnabil, care, la ora actuală, a fost șters.

”În baza articolului 55 din Constituţia României, declar public: Având în vedere că Raed Arafat este condamnat la moarte în Palestina şi datorită crimelor pe care le-a comis împotriva cetăţenilor români ( trafic de organe Mossad ), EU, Coltor Raul Nicolae, prin depunerea jurământului militar la data de 1 Decembrie 2005 am primit dreptul de a ucide în numele Ţării şi a Poporului Român! Domnule Raed Arafat! O să fiu EU acela care o sa va ingroape alături de un porc într-un mormânt de Piatră! Te somez să părăseşti acest teritoriu înainte de întâlnirea noastră! Game over zdreamto!”.

Conform ”Știri pe surse”, azi dimineață, înainte să fie ștearsă, postarea ”înregistra peste 800 de aprecieri şi fusese distribuită de peste 1.500 de ori și avea peste 400 de comentarii”.

Conform reacției lui Coltor, nu el a șters postarea. ”Postarea mi-a fost stearsa ! Am aflat si eu la stirile “ adevarate“”, scrie Coltor.

”Poliția Română face verificări în cazul bărbatului care l-a amenințat cu moartea pe Raed Arafat”, scrie sursa citată, precizând că Raul Coltor este ”un cunoscut conspiraționist”, care ”a mai postat în trecut mesaje despre pandemia de coronavirus, despre care a spus că nu există şi că este doar o manipulare la nivel mondial”.

Considerăm că, indiferent de opiniile fiecăruia, nu se poate proceda la amenințări, incitări, insulte și alte violențe verbale sau scrise! Condamnăm ferm asemenea gesturi – așa cum am făcut-o și în perioada în care așa ziși protestatari se exprimau violent, trivial la adresa guvernelor PSD și incitau la violență. În acea perioadă, erau postate ca ”modele”, violențe care aveau loc împotriva autorităților la Kiev, dar și în alte zone.

Reamintim că, în urma unor asemenea postări, așa zișii protestatari s-au manifestat violent pe 10 august 2018, dar și în alte ocazii – de notorietate fiind bătaia administrată de un asemenea ”manifestant” #REZIST unui pensionar, chiar în fața Guvernului.

Arafat, amenințat cu moartea
Arafat, amenințat cu moartea

92
Tagurile:
moarte, porc, Poliția, Raed Arafat
Tematic
Arafat vrea cooperarea populației, dacă nu, se ajunge la măsuri restrictive
Ciutacu dă de pământ cu Arafat – ”Te asigur ferm că tu ești ultimul care să decidă”
Arafat, argument șocant în fața Senatului la legea carantinei și izolării! Ce ne așteaptă

Загрузка...