Ludovic Orban

Orban anunță creștere economică și bani suficienți pentru salarii și pensii

344
Premierul Ludovic Orban a anunțat că va urma o creștere economică în România anul viitor, așadar vor fi bani pentru pensii și salarii

BUCUREȘTI, 23 aprilie - Sputnik, Marius Holdean. Premierul a răspuns după vizita la Institutul ”Cantacuzino” la întrebările jurnaliștilor care au vrut să afle soluțiile Guvernului pentru toate aspectele legate de actuala criză a coronavirusului.

Referitor la banii necesari pensiilor și salariilor bugetarilor, Orban a spus că plata pensiilor este o prioritate și că analizele indică o evolutie în V a economiei, ceea ce înseamnă că după o scădere destul de bruscă și de mare, economia își revine, astfel că prognoza arată o creștere a economiei între 4.1 si 4.6 pentru anul viitor.

Ludovic Orban a vorbit cu această ocazie și despre purtarea măștii după 15 mai, argumentând pentru utilizarea ei de către români și arătând că preocuparea Guvernului a fost să susțină producătorii români pentru producerea așa numitelor măști chirurgicale. În prezent are loc inventarierea tuturor companiilor care au primit acordul să producă, certificarea are loc la MAPN, iar Guvernul va încerca să asigure capacitatea deplină, a spus Orban, menționând că pentru persoanele vulnerabile se va încerca distribuirea acestor măști în mod gratuit.

Planul este ca până la 15 mai să fie produse cantități semnificative, plus achiziționarea de măști suplimentare de la furnizori externi, a arătat Orban, precizând că UNIFRAM are peste 4 milioane de măști și că există deja stocuri.

Despre tăierea salariilor bugetarilor sau șomajul tehnic al bugetarilor, Orban a spus că nu mai este de actualitate pentru că ne apropiem de finalul stării de urgență, iar bugetarii sunt implicați în prima linie a bătăliei. ”O mare parte din sectorul public este puternic turat și nu mai este contextul general”, a dat asigurări Orban că s-a renunțat la idee, el arătând și că, pentru cei din mediul privat, există resursele necesare pentru a asigura șomajul tehnic, plățile fiind susținute din bugetul UE pentru România.

Cum se revine la normalitate

”Suntem în curs de elaborare a planului de revenire la o viață normală, stabilim evaluarea fiecărei măsuri, care e riscul epidemiologic, care e setul de măsuri care să însoțească ridicarea restricției, care este impactul economic al ridicării unei restricții. Vom anunța ridicarea restricțiilor cu un anumit timp înainte”, a anunțat Orban.

El a arătată că România se îndreaptă spre finalul stării de urgență și că se va vedea dacă aplicațiile de identificare a persoanelor infectate vor mai fi necesare, sunt 19 țări care folosesc astfel de aplicații, dar ele vor fi folosite doar cu acordul expres al cetățenilor, a promis Orban.

”Nu am luat o decizie legată de pașaportul de sănătate. Dar orice decizie pe care o ia România trebuie luată în context european. Orice se întâmplă într-o țară europeană afectează celelalte țări. Există un document al Comisiei Europene despre măsurile de revenire la normalitate unde se spune că trebuie notificate măsurile și vom lua deciziile în acest context”, a mai spus Orban.

Orban a reafirmat că vor fi ridicate restricțiile de circulație, respectând regulile de a nu crea mulțimi, adică să nu fie mai mult de trei persoane în spațiul public, evitând contactul fizic. Despre deschiderea restaurantelor sau a altor locații cu servicii publice, premierul a arătat că în privința fiecărei activități economice se face o analiză și în funcție de aceasta se va lua decizia de renunțare la restricția respectivă”.

Situația școlilor

Referitor la deschiderea școlilor, Orban a spus că decizia va fi luată ulterior în funcție de contextul epidemiologic, dar acest lucru va însemna că vor trebui măști pentru toți copiii și cadrele didactice.

Despre plafonarea prețului la măști, Orban a spus că atunci când s-au luat astfel de măsuri, dacă intervenția pe piață a generat un preț administrativ care nu are legătură cu realitatea economică, s-a produs penurie și generarea de rețele de vânzare la negru. ”Trebuie să asigurăm o ofertă la nivelul cererii: să producem cât mai mult și să importăm ce nu producem suficient”, a fot soluția propusă de premier.

Premierul invocă o conspirație în cazul Strein-Cercelu

Despre scandalul carantinării vârstnicilor, Orban a spus că este ”o năștrușnicie” și că ”o stupiditate mai mare n-a văzut”. ”Zici că e făcut în anii 50, cu statul care ocupă de tot, preia energia, apa, utilitățile, nu mai plătește nimeni utilitățile, nici nu trebuia luat în serios. Mă întreb dacă a apărut întâmplător sau nu, sunt lucruri de o gravitate extremă care nu trebuie tratate numai cu un zâmbet, ci cu măsuri”, a spus premierul, invocând posibile interese ascunse ale lansării acestui plan.

Și despre programul IMM Invest, blocat din cauza site-ului nefuncțional, Orban a dat asigurări că va fi operațional cât de curând, spunând că se construiește o altă aplicație care să fie sută la sută funcțională.

”Nu se merge pe principiul primul venit, primul servit, este o înscriere în aplicație, fondul de garantare procesează, urmând ca băncile să ia deciziile legate de acordarea creditelor. Toate firmele care se pot califica vor avea acces”, a vrut Orban să liniștească patronii care își doresc accesul la credite, el arătând că s-a decis un plafonul de 15 miliarde de lei pentru acest program.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

344
Tagurile:
România, Economie, Pensii, Salarii, Ludovic Orban
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1131)
Secetă

Agricultura României, la pământ: seceta a distrus recoltele

113
Culturile agricole ale României sunt în scădere în acest an comparativ cu aceeași perioadă a lui 2019, potrivit estimărilor Comisiei Europene care raportează pentru țara noastră o cantitate totală de 25,6 milioane de tone.

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Situație dramatică în agricultura românească, acolo unde producția totală de cereale este cu 14,5% mai mică comparativ cu 2019.

România se situează, totuși, pe un loc patru în topul celor mai mari producători de cereale ai Uniunii Europene, după Franța, Germania și Polonia.

În 2019, producția totală de cereale a României se apropia de 30 de milioane de tone. Anul acesta, potrivit estimărilor Comisiei Europene, ea va trece ușor de 25,6 milioane de tone.

România este cea mai afectată țară de secetă, cu un minus de 14,5 procente. La nivel european, vorbim de o pierdere de 12 procente din cantitatea totală produsă.

România este urmată de Franța, în acest top al scăderii, care rămâne, totuși, cel mai mare producător al Europei, cu o cantitate de 62,8 milioane de tone.

Cea mai afectată cultură a fost cea de triticale, a cărei producție a scăzut cu 31 de procente, până la 230.000 de tone. La rândul său, grâul a fost afectat într-o măsură similară, Comisia Europeană estimând un minus de 30% față de anul trecut, informează economica.net.

Dacă anul trecut producția de grâu era de 10 milioane de tone, în 2020 aceasta ar putea fi de numai 7 milioane de tone.  

Scăderi se înregistrează și la producția de orz. Potrivit estimărilor, producția totală ar urma să ajungă la 1,4 milioane de tone, cu 27% sub performanța lui 2019. Din nou avem cea mai mare scădere a randamentelor UE.

Porumbul, în schimb, va pierde numai 4 procente. România rămâne cel mai mare producător de porumb al Europei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
România, agricultură, Secetă

Загрузка...
Euro

Statul 2000 de euro românilor ce condiții trebuie îndeplinite

206
Vești bune pentru români, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus, care pot accesa microgranturi din partea statului, prin Programul Operațional Competitivitate – POC – 2014-2020.

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Persoanele Fizice Autorizate – PFA – pot beneficia de un ajutor de la statul român. Este vorba despre microgranturi în valoare de 2000 de euro, prin Programul Operațional Competitivitate – POC – 2014-2020 în contextul pandemiei de coronavirus.

Măsura este prevăzută într-o Ordonanță de Urgență a Guvernului care a intrat deja în vigoare în data de 6 august 2020. Vorbim despre OUG nr. 130/2020.

Perioada stării de urgență a afectat grav afacerile mici și mijlocii, motiv pentru care acest ajutor de la stat este mai mult decât binevenit.

Potrivit OUG NR. 130/2020, PFA-urile eligibile trebuie să își fi început activitatea înainte de 1 februarie 2020, să nu beneficieze de autor de stat în contextul răspândirii noului coronavirus, să își mențină activitatea cel puțin jumătate de an de la acordarea finanțării.

Microgranturile vor fi de 2000 de euro. Ele se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară, informează antena3.ro.

Domeniile de activitate pentru care se acordă acest sprijin financiar sunt: comerțul cu amănuntul – excepție fac autovehiculele și motocicletele, editarea de cărți, ghiduri, ziare, reviste etc, producția cinematografică, video și de televiziune, telecomunicațiile, serviciile informatice, publicitatea și cultura.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

206

Загрузка...

An școlar 2020-2021: Tătaru - formula de calcul a scenariilor de reluare a cursurilor

0
Ministrul Sănătății a precizat că își asumă greșeala datelor stabilite de comisia de specialiști privind cele trei scenarii care vizează desfășurarea anului școlar și transmise de Iohannis.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Președintele României, Klaus Iohannis, a ieșit public cu o serie de explicații după ce, anterior, prezentase date eronate în legătură cu formula de calcul pe baza căreia sunt stabilite cele trei scenarii care vizează derularea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie 2020.

Este vorba despre cele trei scenarii – verde, galben și roșu, iar Administrația Prezidențială a precizat care este criteriul epidemiologic în funcție de care colile se vor încadra în scenariile verde, galben au roșu.

Astfel, criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile respective este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum comunicase inițial Klaus Iohannis.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit cu explicații în acest caz. El spune că toate scenariile sunt lucrate într-o comisie de specialiști de la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică.

”Evaluarea, pregătirea acestor scenarii, precum și datele au fost transmise eronat către Președinție și atunci vina este a noastră”, a declarat Tătaru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Nelu Tătaru, școală

Загрузка...