Maria Grapini

Putem vorbi de o subminare a economiei naționale? Grapini, răspunsul momentului

498
Europarlamentarul Maria Grapini a explicat, exclusiv pentru Agenția de Presă Sputnik, care este starea actuală a economiei românești, precum și faptul că a transmis Guvernului un set de propuneri concrete.

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Maria Grapini, vice-președinte al Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului din cadrul Parlamentului European, dar și inginer textilist, spune că, pentru întreprinderile mici și mijlocii, de textile, dar și pentru cele din industria hotelieră, turism, a făcut propuneri concrete, și altele în afară de a da de lucru concret la cei care pot lucra. De asemenea, a dat sugestia și să se facă acreditarea, autorizarea mai repede.

Tăieri de pădure
© Sputnik / Александр Кондратюк

Grapini a precizat că oamenii din industria textilă, despre care a vorbit aici, au început să lucreze de la  sine, fără să aibă autorizație. Sunt sute care așteaptă la autorizație. Autorizația durează 90 de zile.

”Am vorbit cu Ministerul Economiei și au spus că au dat Ministerului Armatei un departament să facă autorizarea firmelor mai repede, dar lucrurile se mișcă foarte încet. Eu nu înțeleg declarațiile publice ale Ministrului Economiei. Am ascultat și secvența din ședința de Guvern când l-a informat pe primul ministru că noi putem confecționa măști, sunt foarte multe capacități”, a punctat Maria Grapini.

Europarlamentarul a explicat că acum nu sunt autorizate companii care să producă. Grapini și-a exprimat îndoiala că din 15 aprilie 2020 nu vor mai fi probleme cu măștile medicinale, așa cum a dat asigurări ministrul Economiei, Virgil Popescu.

”Să vedem din 15 aprilie cine produce și cine este autorizat. Este o lipsă de organizare, pentru că eu am spus de la bun început, trebuia să ne gândim și la măsuri economice pentru că economia nu poate sta în loc, nu poți să închizi firmele și să le deschizi după ce trece criza ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Economia are un circuit al ei, un mod de funcționare și atunci trebuia să se gândească la măsuri economice”, a declarat Maria Grapini.

Europarlamentarul a precizat că este o lipsă de organizare teribilă și acest lucru ne va costa, pentru că toate statele au trecut prin această criză, nimeni nu le poate imputa anumite lucruri pe care nu aveau cum să le rezolve.

Putem vorbi despre o subminare a economiei naționale?

Maria Grapini spune, referitor la întrebarea corespondentului Sputnik la București dacă putem vorbi despre o subminare a economiei că, dacă ar mai lucra în privat și dacă ar mai conduce o asociație patronală s-ar consulta cu partea politică și ar face niște demersuri.

”De data aceasta am văzut că lumea nu numai a criticat, asociațiile comercianților, sindicatele din toate domeniile, patronatele s-au dus cu propuneri”, a declarat Grapini, care a adăugat că a primit de la asociațiile de hotelieri și de la agențiile de turism scrisorile pe care aceștia le-au trimis oficialilor români.

În ceea ce privește modul în care se va termina actuala criză, Grapini nu a putut da un răspuns concret, însă a amintit de revolta medicilor de la Suceava care au spus că li se încalcă drepturile și s-a întrebat, pe bună dreptate, dacă un om poate fi obligat să meargă să se ducă dacă nu poate fi apărat.

”Vor fi foarte multe lucruri și foarte multe procese, probabil, după aceste două crize, criză sanitară și economică. Dar, sigur, lucrurile sunt sensibile și discutabile. Nu pot să cred că un om ales și pus să administreze poate să meargă cu gândul să submineze economia.

Se pot face calcule ușor. Cât ar fi fost economie la buget dacă se puneau capacitățile din România în funcțiune față de dubla pierdere de la buget că plătim șomaj tehnic, pe de altă parte, pierdem locuri de muncă, deci nu mai vine la buget nimic din ceea ce venea de la taxe, impozite și așa mai departe și cât plătim în afară să aducem aceste produse. Este o lipsă de logică pe care mi-e greu să o accept”, a adăugat europarlamentarul.

Pierderea locurilor de muncă are legătură cu suspendarea Programului Național de Export?

Maria Grapini a precizat că este inițiatoarea și fondatoarea Consiliului Național de Export în 2004, cu mai multe asociații patronale. Acest Consiliu Național de Export avea la dispoziție în fiecare an un buget care era cheltuit pe niște proiecte foarte bine definite - o dată, participarea firmelor la târguri și expoziții internaționale doar firmele care au produs propriu, deci brand, apoi misiunile economice, în sensul că pentru a exporta într-o țară trebuie să fac niște misiuni economice și studii de piață.

Înainte de începerea anului, toate  sectoarele  se întâlnesc și dau un necesar. Dacă bugetul nu ajunge, se ajunge la concluzie și se selectează care sunt târgurile.

Pentru 2020, evident că au fost sistate niște târguri, începând de anul trecut. Acum s-au înăsprit aceste târguri. Asta înseamnă sistarea programului.

Grapini spune că a vorbit cu secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Liviu Rogojinaru și i-a recomandat să nu dea banii înapoi la buget pentru că, cel puțin în partea doua a anului, se poate să continue aceste programe de târguri și expoziții de misiuni economice și, de ce nu, studii de piață, pentru că se reconfigurează toată economia și chiar ar trebui niște studii de piață.

”Secretarul de stat mi-a spus că ministrul Finanțelor le-a cerut banii înapoi, ei nu i-au dat încă. Dacă ministrul Popescu va fi slab și va da banii înapoi că așa cere ministrul Finanțelor pe tot anul s-ar anula programul de export. Dar ar fi o mare greșeală, pentru că doar participând la aceste târguri internaționale își pot găsi clienți și poți să repornești economia”, a explicat Maria Grapini.

Vor rezista toate firmele acestei crize? Europarlamentarul este lucid și spune că nu se va întâmpla acest lucru, nu vor rezista toate și, de asemenea, nu toate vor putea reporni.

Din păcate, gradul de îndatorare al României a crescut. Grapini a amintit că, înainte de criză, ministrul Finanțelor se tot împrumuta.

”Nu știu ce-a făcut cu zecile alea de miliarde că nu spune nimeni unde s-au dus, dar s-a tot împrumutat, s-a tot împrumutat…”, a punctat Maria Grapini.

Aceasta a sancționat dur declarația ministrului Fondurilor Europene potrivit căreia spitalele să-și achiziționeze echipamente și vor fi decontate ulterior din fonduri europene.

În opinia sa, Ministerul, Guvernul trebuia să dea banii la spitale să achiziționeze și tot centralizat să se depună documentele și să se ia banii de la fondurile europene, pentru că așa va fi foarte greu. Spitalele nu au lichidități. Nu au de unde să cumpere și, ulterior, să deconteze. Se creează un deficit, luând bani de la buget și achiziționând echipamentele, se depune documentația pentru a veni de la UE banii pentru că se dau bani pentru echipamente și până la sfârșitul anului se închide și nu intră la deficit cheltuiala asta din buget.

”Dar, dacă ministrul a anunțat că spitalele să-și achiziționeze și ulterior le decontăm. Nu se va întâmpla nimic. Vom pierde banii ăia și sigur vieți omenești”, a explicat demnitarul. 

Metaforic vorbind, cum va arăta factura pentru acest Guvern la finalul crizei?

Maria Grapini spune că vom vedea., dar că este clar că acest Guvern a dat dovadă de incompetență în lucruri foarte, foarte importante în gestionarea crizei. Mai mult, i-ar fi plăcut ca acest Guvern să reușească, să nu avem sacrificii nici în economie și nici în vieți omenești dar că

”Nu are cum să fie văzut bine un guvern care clar face greșeli majore, e dezorganizat, de la comunicare până la transparență, până la măsuri pragmatice luate în economie, în sănătate. E clar că nu poate să fie decât o plată aspră la terminarea mandatului. Pe noi ne nemulțumește că o să avem pierderi de vieți omenești care puteau să nu existe și o să avem clar pierdere economică nerecuperată în mulți ani de acum înainte pe care, cel puțin o parte din ea, puteam să n-o avem”, a explicat Grapini

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

498
Tagurile:
Subminarea economiei, Maria Grapini
Tematic
Grapini explică povestea din spatele miliardului de euro dat României de Comisia Europeană
Grapini: ce trebuie să facă UE „dacă mai dorește să existe în viitor”
Maria Grapini, gest de excepție pentru Sorina Pintea la nivel internațional!
Grapini: ”Se pierd locurile de muncă de la noi pentru că importăm”
Grapini, către ministrul Economiei: ”Asta nu vă permite să sabotați industria românească !
Grapini, apel către Orban și Iohannis: ce le cere europarlamentarul
Eugen Orlando Teodorovici

Eugen Teodorovici, atac devastator și concret la PNL!

18
(reînnoit 08:13 27.10.2020)
Unul dintre cel mai pertinente atacuri și acuzații la adresa Guvernului PNL – Orban – Iohannis:  ”Din ce în ce mai mulți oameni au început să înțeleagă JOCUL MURDAR al PNL”

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, a renunțat deocamdată la atacurile la conducerea PSD – și a pus din nou tunurile pe guvernarea PNL.

”PROSTIA și HAOSUL generalizat sunt încă la guvernare, chiar dacă NU au fost niciodată legitimate prin votul românilor”, afirmă Teodorovici.

Eugen Teodorovici acuză că ”Totul este ÎNCHIS, SUSPENDAT sau INTERZIS, în afară de ALEGERILE din 6 decembrie”, în condițiile în care ”astăzi avem de 15 ori mai multe cazuri de infectări și de 6 ori mai multe decese față de luna aprilie, dar Iohannis ne vrea la #VOT cu orice preț”.

Dar, problema este și că autoritățile fac o adevărată campanie de dezinformare în privința economiei – spune Teodorovici.

”Autoritățile NU oferă informații sau, mai grav, comunică INFORMAȚII GREȘITE”, acuză ministrul, subliniind că ”ECONOMIA și FINANȚELE țării au ajuns la cel mai degradat nivel sub guvernarea PNL și perspectivele sunt extrem de rele”.

Mai mult, Teodorovici acuză PNL că ”NU respectă legea finanțelor publice și NU prezintă bugetul pe anul următor înainte de alegeri”.

Motivul acestei atitudini a PNL este că ”românii să NU vadă ce îi așteaptă dacă PNL rămâne la guvernare: creșteri de taxe, majorarea TVA și reduceri de venituri”, scrie Teodorovici.

Da, încheie Eugen Teodorovici, ”ATENȚIE‼️ Din ce în ce mai mulți oameni au început să înțeleagă JOCUL MURDAR al PNL”.

18
Tagurile:
PNL, Atac, Eugen Teodorovici

Загрузка...
Dan Andronic

Andronic: ”Autostradă? Am fugi mai repede din calea rușilor”

95
Dan Andronic face praf aberațiile ”experților NATO” privind importanța unei autostrăzi către Republica Moldova în cazului uni ”atac al Rusiei”

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. Cunoscutul jurnalist și patron de presă Dan Andronic dă de pământ cu ”analiza” făcută niște „experți NATO”, care au propus ipoteza aberantă a unui atac al Rusiei asupra României la o manifestare organizată de CEPA.

Printre altele, s-a propus o autostradă strategică spre Moldova, pe care să se poată mișca rapid blindatele NATO. În ipoteza abradabrantă, ”experții” au vorbit de o așa zisă „poartă a Focșanilor”, ca o cheie a apărării contra ”atacului Rusiei”.

”Asta cu autostrada către Republica Moldova mi se pare cea mai tare prostie”, reacționează Dan Andronic. ”Zic experții că fără ea se pare că nu am rezista mai mult de 24 de ore. Eu nu prea înțeleg cum se gândesc experții NATO că am rezista mai mult de 24 de ore având autostradă”.

Mai mult, Dan Andronic ia în bășcălie ideea ”autostrăzii strategice” – ”Eu cred că ar scădea capacitatea de rezistență, pentru că am fugi mai repede din calea rușilor”.

”Păi, măi experților, autostrada asta nu ar putea fi folosită și de ruși ca să ajungă mai repede, să scape de căruțele și tirurile de pe șosele?”, le dă Andronic peste nas ”experților NATO”.

Conchizând într-o notă serioasă asupra subiectului, Dan Andronic propune ”să lăsăm gluma deoparte” – și subliniază că ideea e ”E doar o prostie”.

”Ca să nu mai vorbesc despre faptul că România nu poate rezista mai mult de 24 de ore în orice condiții, dar trebuie să rezistăm măcar atât, ca să vină trupe NATO în ajutor”, spune Dan Andronic.

Și, ca să continuăm ideea absurdă – ce ar mai rămâne din România după o ”rezistență” de 24 de ore după un atac – precum cel despre care aberează ”experții NATO”?...

Dar, așa cum am arătat și într-o scurtă analiză, aberațiile lobbiștilor NATO au un scop prea puțin ”strategic” – dar extrem de cupid: trebuie argumente ”de experți” ca România să plătească tot mai mulți bani.

95
Tagurile:
Moldova, România, NATO, autostradă, Dan Andronic

Загрузка...