Maria Grapini

Grapini: ”Se pierd locurile de muncă de la noi pentru importăm”

154
Europarlamentarul a explicat, pentru Agenția de Presă Sputnik, care este, la momentul de față, situația firmelor de textile din România și a făcut precizări importante cu privire la recentele declarații ale ministrului Economiei.

BUCUREȘTI, 9 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Maria Grapini, vice-președinte al Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului din cadrul Parlamentului European, dar și inginer textilist, a tras un semnal de alarmă cu privire la situația producătorilor români de textile. Europarlamentarul a adresat o într-o scrisoare ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, subiect despre care Sputnik a scris aici.

Grapini susține că nu crede acum în dispute politice, ci în măsuri foarte pragmatice, fiindcă ne aflăm într-o dublă criză: sanitară și economică. În opinia sa, Ministerul Economiei ar fi trebuit să facă o evidență a firmelor textile care își pot adapta producția la materialele sanitare de care România are nevoie.

”Cea mai rapidă adaptare o puteau face cele 388 de firme care lucrau înainte de criză echipamente de protecție a muncii – halate, salopete și așa mai departe. Din momentul în care au dat decretul de stare de necesitate își puteau permite să scoată din evidența publică ce există la Registrul Național al Comerțului care sunt firmele, să le întrebe care doresc să lucreze, să centralizeze o capacitate de producție care ar fi putut fi realizată în România și să treacă la import centralizat de țesături pentru că România, ca multe alte state, este dependentă de importuri de materii prime. Și atunci simplificau transportul, simplificau timpii de așteptare, se centraliza pentru toate firmele, pe capacități ce cantitate de țesătură pentru măști, pentru salopete, pentru combinezoane, pentru lenjeriile de pat și așa mai departe, făceau import centralizat – statul – și distribuiau capacităților ce lucrează”, a declarat Maria Grapini pentru Agenția de Presă Sputnik.

Locuri de muncă pierdute, pierderi mari la buget

Demnitarul a subliniat că nu s-a făcut acest lucru nici măcar acum, la o lună de la scrisoarea trimisă în data de 12 martie 2020 premierului Ludovic Orban. Scrisoarea conținea un pachet de măsuri economice. A transmis public propunerea de a importa, centralizat, materia primă pentru măști, halate, lenjerii de pat, prosoape etc necesare spitalelor și să o repartizeze capacităților românești.

Faptul că statul român nu a luat în calcul folosirea firmelor autohtone pentru producerea de măști, salopete, combinezoane etc are un efect devastator asupra economiei. În primul rând, acest lucru duce la șomaj.

”Pe de o parte, se pierd locurile de muncă de la noi pentru că, da, importăm, cu timpii de întârziere care sunt și prețurile – importăm gata confecționate, în loc să dăm de lucru și să nu plătim de la buget șomajul tehnic sau din fondurile europene și să menținem locurile de muncă la capacitățile din România. Asta este o pierdere pe termen lung, după părerea mea, pentru că după această criză sanitară lucrurile se vor desfășura în lume altfel și va fi nevoie permanent de materiale de protecție. Și atunci, aceste firme și-ar fi structurat tehnologia și aveau de lucru pe termen lung. E un mare păcat că nu s-a făcut acest lucru”, a punctat Grapini.

Declarația șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit căreia România va fi prima țară care va găzdui rezerva strategică de materiale sanitare a Uniunii Europene ridică, la rândul său, semne de întrebare.

”Întrebarea mea este: dacă face un depozit pentru Uniunea Europeană, de ce n-a făcut pentru România, când asta era prioritatea numărul 1?

Sigur, nu înțeleg nici unde se duc milioanele astea de materiale care se aude numai prin presă că se aduc și nu numai că spune presa, vedem imagini cum vin avioane cu ajutoare, în schimb la spitale n-ajung”, a subliniat Maria Grapini.

154
Tagurile:
Maria Grapini
Dan Andronic

Andronic: ”Autostradă? Am fugi mai repede din calea rușilor”

44
Dan Andronic face praf aberațiile ”experților NATO” privind importanța unei autostrăzi către Republica Moldova în cazului uni ”atac al Rusiei”

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. Cunoscutul jurnalist și patron de presă Dan Andronic dă de pământ cu ”analiza” făcută niște „experți NATO”, care au propus ipoteza aberantă a unui atac al Rusiei asupra României la o manifestare organizată de CEPA.

Printre altele, s-a propus o autostradă strategică spre Moldova, pe care să se poată mișca rapid blindatele NATO. În ipoteza abradabrantă, ”experții” au vorbit de o așa zisă „poartă a Focșanilor”, ca o cheie a apărării contra ”atacului Rusiei”.

”Asta cu autostrada către Republica Moldova mi se pare cea mai tare prostie”, reacționează Dan Andronic. ”Zic experții că fără ea se pare că nu am rezista mai mult de 24 de ore. Eu nu prea înțeleg cum se gândesc experții NATO că am rezista mai mult de 24 de ore având autostradă”.

Mai mult, Dan Andronic ia în bășcălie ideea ”autostrăzii strategice” – ”Eu cred că ar scădea capacitatea de rezistență, pentru că am fugi mai repede din calea rușilor”.

”Păi, măi experților, autostrada asta nu ar putea fi folosită și de ruși ca să ajungă mai repede, să scape de căruțele și tirurile de pe șosele?”, le dă Andronic peste nas ”experților NATO”.

Conchizând într-o notă serioasă asupra subiectului, Dan Andronic propune ”să lăsăm gluma deoparte” – și subliniază că ideea e ”E doar o prostie”.

”Ca să nu mai vorbesc despre faptul că România nu poate rezista mai mult de 24 de ore în orice condiții, dar trebuie să rezistăm măcar atât, ca să vină trupe NATO în ajutor”, spune Dan Andronic.

Și, ca să continuăm ideea absurdă – ce ar mai rămâne din România după o ”rezistență” de 24 de ore după un atac – precum cel despre care aberează ”experții NATO”?...

Dar, așa cum am arătat și într-o scurtă analiză, aberațiile lobbiștilor NATO au un scop prea puțin ”strategic” – dar extrem de cupid: trebuie argumente ”de experți” ca România să plătească tot mai mulți bani.

44
Tagurile:
Moldova, România, NATO, autostradă, Dan Andronic

Загрузка...
Ludovic Orban și Jean Castex, Franța

Se confirmă ce face Orban la Paris: ”Nu scăpăm nejumuliți!”

294
Așa cum am anticipat într-o analiză, Franța profită de înțelegerile făcute de România în SUA, peste capul UE – și acum impune participare ei la câștig

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. Exact așa cum am anticipat, vizita premierului Orban la Paris vizează banii pe car România îi va obține împrumutându-se în SUA – și care vor ajunge la firme americane care vor ”dezvolta” centrala de la Cernavodă.

Atrăgeam atenția că atât combinația ”strategică”, fără vreo licitație internațională, cât și ”foaia de parcurs” semnată cu SUA în domeniul militar NU vor fi ușor agreate de UE. Ca atare, e nevoie ca state puternice din UE să nu se opună.

Iar cel mai periculos oponent ar putea fi Franța, ale cărei contracte pentru corvete… zac, iar ”foamea„ de bani a controversatei administrații Macron este evidentă. Așa că România plătește… ca Franța să tacă!

Acum se confirmă: premierul Orban și miniștrii Energiei, Apărării și Agriculturii au semnat documentul pentru actualizarea ”Parteneriatului strategic Franța – România”, dar și a Foii de parcurs pe următorii 4 ani!

Deci, cam la fel ca în SUA – și cu aceeași dilemă: CINE și CÂND a aprobat aceste „actualizări” și ”foi de parcurs” pe mulți ani?! Desigur, până și Opoziția tace!

Iar francezii merg strict pe urma SUA, profitând de împrumutul făcut de România!

Adică, aflăm că Orban a semnat un ”document de intenție” pentru cooperarea în construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă dar și a reparațiilor care trebuie făcute la reactorul 1! Cu cine și prin ce formulă de alegere a partenerului – o firmă franceză de proiectare, Orano – care a și semnat un acord cu NuclearElectrica!

Economie de piață, licitație internațională, Organizație Mondială a Comerțului etc. etc?... Nu se aplică liberalilor și ”strategicilor”!

Și, evident, aflăm de la premier și că discuțiile au avut în vedere și ”participarea Franței la programul național de înzestrare militară”!

În fine, o altă chestiune delicată - ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a discutat cu omologul său francez  despre Politică Agricolă Comună și Green Deal.

”Avem câteva priorități unde Franța ne poate ajuta, și anume vrem să consolidăm ferma de familie”, a spus Oros, pentru că ”Franța are o tradiție foarte mare”.

Franța are o agricultură uriașă, fermierii sunt cel mai vehement segment când e vorba de protejarea intereselor – iar povestea ministrului că ”vrem să dezvoltăm o rețea de depozite cu produse românești, precum sistemul francez” este o gogomănie, după ce el a închis magazinele deschise de Petre Daea!

Ce ne putem aștepta de la Franța în materie de agricultură – susținerea intereselor lor, deci cine știe ce pretenții puse pe masa guvernanților români, buni numai să cedeze ”strategic”!

Îl citez în final pe Constantin Gheorghe – fostul consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase: ”Acum, la modul serios: ce caută Orban la Paris? Francezii, văzând cu câtă lejeritate aruncăm cu banii după armament, ne strâng cu ușa pentru corvetele Gowind, contract încă neclar?”.

”Iar după vizita lui Ciucă la Washington zboară, probabil, și altă sursă de bani: elicopterul care va înlocui Puma. Bine, și ceva rachete, dragostea răcanului român cu stele pe epoleți. Că e parandărătul mare!”, scrie Constantin Gheorghe într-o postare.

Concluzia reputatului analist e clară: ”Oricum nu scăpăm nejumuliți după vizita asta a lui Șică Mandolină la Paris. Asta e sigur! Aflăm noi ce și cum...”.

Aflăm, dar prea târziu – după ce acordurile au fost semnate – și nimeni cu putere, din România, nu le va contesta!

Urmează Israel.

294
Tagurile:
Emmanuel Macron, Ludovic Orban, SUA, Franța, NuclearElectrica

Загрузка...
Codrin Ștefănescu

Codrin și Iosefina denunță ce face PSD-Ciolacu

0
(reînnoit 08:07 27.10.2020)
Doi oameni care nu tac – și care scot la iveală atitudinea cu totul ciudată și nefirească a liderilor social democrați

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. Ceea ce s-a petrecut la alegerile pentru primăria Capitalei a avut un final neașteptat: în ciuda protestelor, a probelor privind ilegalitățile, PSD a pus brusc… ”batista pe țambal”! Așa că Nicușor Dan a fost declarat primar!

De ce a tăcut PSD? Ce s-a ales de contestațiile PSD?!

”PSD Ciolacu mimează că face opoziție!”, acuză Codrin Ștefănescu. ”Mimează că face contestații pentru alegerile din capitală”.

Codrin extinde observațiile acuzatoare: PSD ”mimează că se opune restricțiilor absolut idioate impuse de guvern - mimează îngrijorarea fată de încălcarea tuturor drepturilor și libertăților”.

”Mimează până și revolta pentru amânarea alegerilor”, consemnează Codrin și ultimul scandal din Parlament. ”Totul e doar teatru ieftin și grotesc! Dar câtă tăcere și frică în PSD! Nimeni nu spune nici “miau”!”

Și cunoscuta Iosefina Pascal, unul dintre cei mai de succes vloggeri, acuză schimbarea atitudinii PSD.

”Deci, PSD a făcut joc de glezne în cazul contestațiilor împotriva lui Mucușor, depunându-le după termen?”, scrie Iosefina Pascal.

”Bun, doar nu vor să deranjeze sistemul, STS-ul și Parlamentul Meu”, scrie ironic Iosefina Pascal.

0
Tagurile:
Codrin Ștefănescu

Загрузка...