Adrian Severin

Adrian Severin propune măsuri pentru combaterea speculei ilicite

155
Adrian Severin, fost ministru de Externe și vicepreședinte al Parlamentului European, explică pe pagina sa de socializare că specula ilicită ar trebui interzisă și îndeamnă

BUCUREȘTI, 1 aprilie - Sputnik, Marius Holdean. Adrian Severin numește specula ilicită ”o boală ce trebuie urgent tratată” și afirmă că aplicarea abuzivă a legilor pieței cere intervenția statului.

Fostul ministru de Externe arată că funcționarea legilor pieței poate fi tulburată prin manipularea celor doi factori care intră în negociere – cererea și oferta – sau prin dereglarea echilibrului dintre aceștia sub impactul unor calamități naturale și că, în acest caz, ”se impune intervenția corectivă a celor ce dețin puterea politică. Situațiile excepționale cer și legitimează soluții excepționale”.

Severin observă că, dacă prețurile anumitor bunuri necesare vieții normale a oamenilor (în special cele alimentare și farmaceutice), cresc atât de mult încât se depășește puterea de cumpărare a celor care au neapărată nevoie de acestea, statul trebuie să intervină pentru a frâna inflația.

El face și un recurs la istoria recentă, amintind că încă din anii 1990, când România trecea de la economia de comandă la economia de piață, social-democrații români au afirmat că piața trebuie să fie liberă, dar că piața nu rezolvă totul și că de aceea este necesar statul.

”În acest sens, ca factor de ultim recurs în garantarea integrării și coeziunii sociale, statul este mai important decât piața. O opinie, în principiu, neîmpărtășită de liberali”, scrie Severin.

El reamintește că încă din august 1990 a propus Parlamentului o lege pentru combaterea speculei ilicite. Numele ei exact a fost până la urmă „lege privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite”.

Îmbogățiții pandemiei                                         

Severin afirmă însă că acum, după îmbogățiții tranziției apar îmbogățiții pandemiei și că în prezent, pericolul deformării relației dintre cerere și ofertă își are sursa atât în comportamentul aberant al celor care acționează în calitate de cumpărători, sub efectul unor tulburări de raționament subsecvente panicii induse de pandemia Covid 19 și instituirea stării de urgență, cât și al celor care în calitate de vânzători vor să profite de această situație, pe seama pauperizării terților alcătuind marea majoritate a populației.

”Obiectivul vizat de combaterea speculei ilicite este acum, în 2020, evitarea apariției îmbogățiților de criză și ocrotirea societății împotriva agresiunii celor care vor să transforme o nenorocire comună într-o ocazie de profit personal”, afirmă Severin.

El explică faptul că măsurile pe care le cere presupun suspendarea limitată, ca timp și amploare, a aplicării formale a unora dintre regulile pieței prin limitarea libertății concurenței, dar crede că, în situații de urgență inclusiv unele reguli ale economiei de piață pot fi suspendate, mai ales când se pune problema stopării abuzului de poziție economică dominantă.

”Până acum s-a oprit activitatea unor instituții sau societăți comerciale, iar libertatea de mișcare a persoanelor fizice a fost limitată. Dacă asta s-a putut, de ce să nu oprim și tentațiile speculative ilicite ale unor agenți economici? Dacă tot este să limităm libertatea pentru a face față unei situații de urgență, atunci să restricționăm libertatea pieței mai degrabă decât libertatea omului; libertate care include și dreptul la viață decentă”, arată Severin.

Limitarea libertății economice

Decretul pentru instituirea stării de urgență, aprobat de Parlament și devenit astfel lege, menționează și limitarea libertății economice, își continuă fostul ministru argumentația, ceea ce include și dreptul de dispoziție asupra bunurilor necesare populației aflate în proprietatea supermarketurilor, a distribuitorilor de bunuri esențiale în general.

Remediul ce pare a se impune, este de părere Severin, ar fi diminuarea presiunii exercitate de o cerere nefirească asupra prețurilor prin limitarea cantității de anumite bunuri care pot fi vândute unui cumpărător persoană fizică și, în același timp, plafonarea / înghețarea prețurilor la acele bunuri.

”Unele lanțuri de magazine au făcut-o voluntar. Altele au profitat de ocazie și, deși costurile lor nu au crescut, au mărit prețurile. Ceea ce nici un guvern responsabil nu permite”, observă politicianul.

El atrage atenția că, dacă starea de urgență se va prelungi, există riscul ca asemenea măsuri să conducă la dispariția din magazine a bunurilor supuse regimului menționat, ca reacție de forță a comercianților împotriva restricțiilor impuse de guvern; mai ales atunci când acestea conduc la diminuarea profiturilor anterioare crizei.

”Lucrul este perfect posibil dacă ne gândim că toți marii furnizori de produse alimentare și medicale (care sunt în mod special avute în vedere) sunt filiale ale unor agenți economici străini sau societăți cu capital străin. Răspunsul la asemenea sfidări cere alte politici guvernamentale specifice”, menționează Severin.

Stimularea agriculturii și industriei alimentare românești

Dar fostul ministru de Externe mai propune o soluție alternativă, cerând ca, în paralel, statul român să facă eforturi pentru stimularea agriculturii și industriei alimentare în așa fel încât impactul lipsei, din indiferent ce motive, al importurilor de alimente, să fie anihilat de furnizori locali.

”Asemenea măsuri se cer asociate cu stoparea temporară a exportului de alimente sau punerea sa sub control printr-un sistem de licențe de export, ceea ce și alte state membre ale UE au făcut (inclusiv în ceea ce privește produsele de utilitate medicală) iar dreptul UE permite în situații speciale, precum și cu interzicerea, totală sau parțială, directă (prin măsuri administrative) sau indirectă (prin impozite), transferării profitului realizat în România de producătorii agricoli (ca și de cei din industria de farmaceutică) străini”, nu se teme Severin să propună.

Встреча главы МИД РФ С. Лаврова с госсекретарем США М. Помпео
© Sputnik / Екатерина Лызлова

Măsura din urmă nu vizează confiscarea profitului realizat după impozitare, ci doar păstrarea lui în România pentru o vreme, spre a fi rulat (de preferință reinvestit) aici, în condițiile în care statul român iar nu UE, utilizează banii contribuabililor naționali spre a susține echilibrul cererii și ofertei, precum și a asigura exercitarea dreptului fundamental la viață decentă a cetățenilor, își argumentează Severin solicitare.

Fostul ministru consideră că este posibilă punerea de acord pe aceste teme, prin discuții ferme, cu instituțiile UE, tocmai ”pe fondul renaționalizării acesteia de către principalii săi protagoniști (Germania și Franța), ca și a sateliților lor (Țările de Jos, țările nordice etc.)”.

În final, Severin arată că este necesară acum voința politică a statului român. Dar observă, cu tristețe, că aceasta este ”greu de obținut din partea unui guvern care este tocmai creația celor atrași acum de mirajul speculei ilicite, fiind îndatorat acestora, dacă nu chiar controlat de ei”.

155
Tagurile:
Adrian Severin
Tematic
Adrian Severin identifică lovitura de stat dată de Iohannis și cere suspendarea acestuia
Severin, NUCLEAR: Iohannis și ”sponsori externi”, contra ”celor care țin de lanț” șefi PSD
Adrian Severin, reacție radicală: ” Oricum, PSD pierde, și-a trădat misiunea!”
Nava Solitaire și Fortitude, implicate în lucrările de instalare a gazoductului Nord Stream - 2

Construcția Nord Stream 2 poate continua, a declarat Agenţia Daneză pentru Energie

86
Construcția gazoductului Nord Stream 2 poate continua, întrucât nimeni nu a contestat decizia Copenhagăi de a permite utilizarea navelor ancorate pentru lucrări, a anunțat marți Comisia daneză de recurs pentru Energie.

BUCUREŞTI, 4 aug – Sputnik. Comisia daneză de recurs a declarat că nu s-a făcut recurs împotriva deciziei luate în iulie de Agenția Daneză pentru Energie de a permite Nord Stream 2 AG să utilizeze în apele țării nave cu ancore pentru a plasa conducte. Compania poate relua marți lucrările de construcţie, a declarat comisia, potrivit Sputniknews

Anterior, Copenhaga a confirmat că traseul conductei se află în afara zonei de risc de a intra în contact cu armele chimice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care sunt îngropate pe fundul Mării Baltice.

Conducta de 9,5 miliarde de euro şi de 1.230 de kilometri a fost vizată de sancțiuni din partea Statelor Unite în decembrie 2019, în conformitate cu Legea National Defence Authorisation Act 2020 din SUA, care a determinat compania elvețiană Allseas, care instala conducte, să renunțe la proiect, când mai erau de instalat doar 100 de mile din conductă. Rusia finalizează acum conducta pe cont propriu.

În timp ce Washingtonul a menționat, ca motiv pentru sancţiuni, îngrijorările sale privind securitatea, atât Rusia, cât și Germania, care sunt implicate în proiect, au subliniat că sancţiunile reprezintă un exemplu de concurență neloială care contravine dreptului internațional.

86
Tagurile:
Nord Stream 2
Tematic
Business-ul german critică sancțiunile SUA împotriva Nord Stream - 2
UE, îngrijorată de sancțiunile SUA împotriva ”Nord Stream-2”
Wood Mackenzie: Nord Stream 2 va reduce semnificativ prețurile gazelor naturale în Europa
Polonia și Ucraina s-au unit împotriva ”Nord Stream-2”
Nord Stream 2: „Inițiativa politică a Washingtonului cere un răspuns politic”

Загрузка...
Dolari

”Calmarul vampir” bate alarma: Dolarul ar putea rămâne fără statutul de monedă mondială

1634
(reînnoit 20:45 31.07.2020)
Iată ce crede editorialistul RIA Novosti despre declarațiile cunoscutei bănci americane Goldman Sachs precum că dolarul riscă să-și piardă statutul de monedă de rezervă mondială.

De Ivan Danilov

O mare bancă americană, cunoscută pentru influența sa politică și faptul că zeci de oficiali de rang înalt din întreaga lume sunt foștii ei angajați, a emis o declarație șocantă: dolarului ar putea să-și piardă statutul de principala monedă de rezervă mondială.

Serghei Lavrov
© Sputnik / Владимир Песня

Goldman Sachs este o structură cunoscută în cercurile financiare care gestionează active în valoare de un trilion de dolari, este foarte respectată pe Wall Street, își trimit pe bandă rulantă foștii angajați spre poziții înalte din Trezoreria SUA, de asemenea, și care mai are un semn distinctiv dubios - porecla corporativă „Calamarul Vampir”, (Vampire squid) care s-a răspândit datorită talentului jurnalistului de investigații Matt Tybee după criza mondială din 2008. ”Primul lucru pe care trebuie să-l știți despre Goldman Sachs este că este omniprezent. Cea mai puternică bancă de investiții din lume este ca un calmar-vampir gigantic, care a cuprins întreaga umanitate și care își deschide fără milă pâlnia sângeroasă peste tot unde miroase a bani", scria el într-o amplă anchetă publicată în revista The Rolling Stone în 2010. Și de atunci, anume această descriere a marcat structura financiară americană.

În virtutea motivelor invocate mai sus, atunci când „Calmarul Vampir” iese cu o astfel de declarație publică, în special în cazurile în care evaluarea sa este foarte diferită de ideile principalei clase mediatice despre o asemenea eventualitatea, ar trebuie să ținem cont de această poziție.

Critica băncii americane față de perspectivele dolarului ca monedă mondială este cu atât mai surprinzătoare, deoarece chiar și structurile financiare globale „înregistrate” în Statele Unite au un patriotism specific, dar foarte vizibil, pe care îl susțin periodic cu donații generoase pentru viitorii senatori și congresmeni. Într-un anumit sens, Goldman Sachs este America, iar ca să fim și mai exacți este America modernă care s-a îndepărtat de mașina (de tipărit dolari - n.trad) și care s-a implicat profund în manipularea financiară.

Cândva, simbolul Statelor Unite nu era o bancă, ci corporația industrială General Motors, despre care secretarul Apărării Wilson a spus: ”Ce este bine pentru General Motors este bine pentru America”. Acum, simbolul Statelor Unite nu trebuie asociat cu vreo asociație de producție, ci anume cu o astfel de bancă de investiții care își zugrăvește periodic logo-ul în culorile minorităților, are o reputație de structură profund imorală, dar influentă și este acum foarte îngrijorată de viitorul monedei americane, ale cărei probleme vor afecta serios perspectivele America per ansamblu.

Agenţiei de informaţii financiare Bloomberg publică temerile analiștilor de la reputata bancă: ”Goldman Sachs Group Inc. a atras atenția asupra îngrijorărilor bruște aflate în creștere cu privire la inflația din SUA, care a emis marți un avertisment îndrăzneț, potrivit căruia dolarul risca să-și piardă statutul de monedă de rezervă mondială.

Pe măsură ce Congresul se apropie de o nouă rundă de stimulări fiscale pentru a sprijini economia afectată de pandemie, iar Rezerva Federală și-a majorat deja bilanțul cu aproximativ 2,8 trilioane de dolari în acest an, strategii Goldman au avertizat că politica americană provoacă „temeri de depreciere a monedei”, ceea ce ar putea pune capăt supremației dolarului ca forță dominantă pe piețele valutare ale lumii".

Trebuie să le dăm dreptate analiștilor Goldman Sachs: încă din primăvară, când tiparnița Rezervei Federale a Statelor Unite începuse să lucreze peste program pentru a sprijini piețele financiare și bugetul SUA pe timp de epidemie, iar Congresul și Senatul au reflectat asupra mărimilor injecțiilor bugetare în economie și creșterea aferentă a deficitului, banca a desfășurat întâlniri speciale cu clienții pe care îi convingea să schimbe dolarii pe aur (sau chiar bitcoins), bazat pe riscul unei inflații iminente. Acum, banca a decis să releve aceeași problemă însă pentru o audiență maxim posibilă și s-a descurcat bine - aproape toate mass-media din lume a scris despre pierderea probabilă a statutului de monedă mondială a dolarului.

Desigur, trebuie să ținem cont de faptul că (așa cum notează în mod corect agenția Bloomberg și alți comentatori media), „în majoritatea cercurilor financiare, acest punct de vedere rămâne a fi împărtășit doar de o minoritate, iar analiștii Goldman nu spun că ei cred că acest lucru (lipsirea dolarul de statutul monedei de rezervă mondială - n.red) se va întâmpla cu certitudine”.

O poziție tipică de această natură este aceea că dolarul american „nu este chiar aproape de a-și pierde statutul de monedă de rezervă, având în vedere profunzimea piețelor de capital și volumul copleșitor al tranzacțiilor globale care au loc în dolari americani”, a declarat pentru Bloomberg Michael Krupkin, șeful tranzacțiilor valutare în America de Nord și de Sud al băncii britanice Barclays.

Problema este că atunci când majoritatea comunității analitice americane va începe să adere la această poziție, va fi prea târziu. În sensul că procesul de desființare a sistemului mondial bazat pe dominanța monedei americane va fi finalizat sau va fi trecut deja punctul de unde nu mai este cale de întoarcere.

Un alt argument în favoarea faptului că sistemul bazat pe dolar va trăi mai mult decât toți criticii săi este faptul că a fost capabil să supraviețuiască ultimului „atac” de tipărire necontrolată a banilor de către Rezerva Federală în 2008-2009. Problema acestui argument este că intensitatea de lucru a tiparniței este departe de ceea ce s-a întâmplat în timpul ultimei crize și că în 2008-2009 SUA erau lider incontestabil al lumii unipolare.

Acum situația pare a fi una complet diferită: orașele americane sunt incendiate, ambele partide guvernante vorbesc despre probabilitatea nerecunoașterii rezultatelor viitoarelor alegeri prezidențiale și a unui posibil război civil și nu mai există o lume unipolară -  iar singura întrebare este ce formă va lua Războiul Rece 2.0 care a început deja între Statele Unite și China.

Înțeleptul și bine informatul „Calmar Vampir” nu bate alarma în zădar, încercând să facă apel la disciplină bugetară și la protecția sistemului care le-a oferit Statelor Unite privilegii colosale în ultimii 50 de ani. Avertismentul unei bănci influente va fi cu siguranță auzit, însă există deja îndoieli serioase asupra faptului că politicienii americani sunt capabili să facă acei pași nepopulari care vor fi necesari pentru a păstra dolarul ca monedă mondială principală.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova

1634
Tagurile:
dolar
Tematic
Şeful VTB: Dedolarizarea, necesară pentru stabilizarea rublei şi dezvoltarea economiei
Putin l-a îndemnat pe Erdogan să reacționeze la propunerea de dedolarizare a comerțului
Rusia va promova dedolarizarea comerțului în cadrul BRICS
Lavrov, despre dedolarizarea economiei rusești - detalii

Загрузка...
Explozie în Beirut

Ce a cauzat cumplita explozie din Beirut explicație uluitoare!

0
Din primele date obținute de mass media și din surse oficiale rezultă o explicație uluitoare – neglijența inconștientă!

BUCUREȘTI, 4 aug – Sputnik. Explozia ale cărei imagini au șocat întreaga planetă a produs peste 3000 de răniți. Deocamdată, cifra celor decedați este 27, dar încă nu este o evaluare finală.

De fapt, vorbim de mai multe deflagrații care au urmat după cea mare. Care a fost cauza care a provocat această nenorocire?

Din primele date obținute de mass media și din surse oficiale rezultă o explicație uluitoare – două cuvinte, neglijența inconștientă!

Concret, cauza ar fi in depozit de materiale explozive, stocate mai mulți ani într-un mod impropriu. Informația ar proveni dintr-o sursă din zona securităţii libaneze.

Informația a fost confirmată de directorul general al Siguranţei generale, Abbas Ibrahim,

”A fost un depozit care avea materiale foarte explozive confiscate”, a declarat Abbas Ibrahim la televiziunea națională libaneză, precizând că ”am fi naivi să credem că a fost cauzată de artificii” – așa cum s-a spus prima dată.

Desigur, rămân multe întrebări – iar o parte dintre răspunsuri vor fi oferite de ancheta care se desfășoară acum la Beirut.

0
Tagurile:
Liban
Tematic
Explozie masivă în Beirut: clădiri distruse, zeci de oameni răniți - Video

Загрузка...