Guvernul Orban

Analist economic: Guvernul Orban ignoră riscurile economice ale anului 2020

74
(reînnoit 18:34 11.02.2020)
Profesorul de economie Mircea Coşea arată într-o analiză pertinentă cum Guvernul Orban ignoră riscurile economice din viitorul apropiat și nu este pregătit pentru provocările europene și internaționale ale anului 2020.

BUCUREȘTI, 11 feb - Sputnik, Marius Holdean. Mircea Coșea a realizat pentru DCnews o analiză lucidă despre viitorul economic al României, el criticând Guvernul Orban pentru că nu ține seamă de principalele probleme cu care se va confrunta România.

"Cred că 2020 este un an cu mari probleme. Deja suntem aproape de sfârşitul lunii februarie şi nu văd niciun fel de pregătire pentru nişte fenomene care se apropie şi pe care noi nu le luăm în seamă. Spre exemplu, într-un program de guvernare al unui cabinet care revine, deci are posibilitatea refacerii programului, ar fi trebuit să apară anumite măsuri care să vizeze efectele Brexitului asupra noastră”, arată Coșea.

Acesta subliniază că vor fi efecte clare și că România va avea de suferit din punctul de vedere al exporturilor industriale, pentru că vor exista repercusiuni şi în industria românească de piese de schimb şi componente auto. 

Apoi, va avea loc o criză și în agricultură, mai arată profesorul Coșea.

”Suntem într-un an agricol foarte complicat. Nu văd niciun fel de gândire în legătură cu agricultura pe acest an. În alte ţări, în Europa, sunt programe importante, recente, de subvenţionare a pierderilor pe care agricultorii le au din cauza unui an meteorologic extrem de complicat. Nu aud nimic în legătură cu asta, la noi nu se spune nimic", a arătat profesorul.

Un al mare risc pentru viitor îl constituie efectele economice ale coronavirusului, Coșea arătând că nici din acest punct de vedere România nu este aliniată altor ţări.

”Mă gândesc la Polonia, unde există o dezbatere importantă în aceste zile privind modul în care exporturile şi importurile spre şi din China şi Asia de Sud-Est vor avea de suferit ca urmare a acestui fenomen”, a mai spus Coșea.

În plus, el a vorbit și despre marea problemă a României, creşterea periculoasă a deficitului comercial, unde el crede că ar trebui să fie luate măsuri încă de pe acum pentru stimularea ofertei româneşti de produse, mai ales agro-alimentare, pentru a mai micşora importurile.

Dar analistul nu vede aceste preocupări la Guvernul Orban:

”Vedem că preocupările pentru economie ale guvernanţilor sunt foarte timide. Nu văd lucruri de perspectivă, nu au nicio direcţie. 2020 e un an complicat, dar şi mai complicat va fi 2021. Dacă nu neapărat ca an, ci ca perioadă post-electorală”, atrage el atenția.

Coșea spune că se va crea o impresie falsă, că până la alegeri va părea că lucrurile merg bine, dar după alegeri va urma o perioadă în care vor apărea efectele împrumuturilor făcute, a întârzierilor în restructurarea economiei, a faptul că la Bruxelles se pregătesc nişte măsuri faţă de care România nu are nici o reacţie.

74
Tagurile:
analist economic, Riscuri, Guvernul Orban
Tematic
NUCLEARA: Guvernul Orban pune la cale privatizare de răsunet! Va ieși scandal uriaș!
Guvernul lui Iohannis a căzut! Cabinetul Orban e demis – cine va urma
Guvernul Orban s-a comportat ca un adevărat comando al străinătății
Guvernul Orban se întâlnește de urgență – ”cu ușile închise”
Guvernul Orban, făcut de râs - un ministru nu e sigur că Ordonanțele date sunt legale!
Subiecte Evaluare Națională 2021: ce pregătește Guvernul Orban 2
Steagul Rusiei și SUA

Achiziția de obligațiuni suverane rusești, blocată pentru instituțiile financiare ale SUA

224
(reînnoit 18:30 14.06.2021)
Sancțiunile care interzic instituțiilor financiare americane să achiziţioneze direct obligațiuni suverane emise de Rusia au intrat în vigoare luni, 14 iunie.

BUCUREŞTI, 14 iun – Sputnik. O serie de măsuri „care vizează activitățile externe dăunătoare ale guvernului rus” intră în vigoare luni, 14 iunie, informează Sputnik.

În conformitate cu ordinul executiv semnat de Joe Biden pe 15 aprilie, Trezoreria SUA a emis o directivă care interzice instituțiilor financiare din Statele Unite să participe la piața primară a obligațiunilor denominate în ruble sau care nu au fost emise după 14 iunie 2021 de către Banca Centrală a Rusiei, de Fondul Suveran rus și de Ministerul rus al Finanțelor.

Totuşi, achiziționarea de obligațiuni suverane rusești pe piața secundară nu este afectată de aceste sancțiuni.

Sancțiuni menite să „apere interesele naționale” americane

Anunțând decretul prezidențial care introduce aceste sancțiuni, Casa Albă le-a motivat spunând că e vorba de apărarea „intereselor noastre naționale” și de intenţia de a impune „costuri pentru acțiunile guvernului rus care încearcă să dăuneze” intereselor SUA.

Участок магистрального газопровода Северный поток, архивное фото
© Sputnik / Григорий Сысоев

Rusia a fost acuzată în special că ar vrea să submineze desfășurarea alegerilor democratice în Statele Unite și în ţările aliaților și partenerilor acestora, de activități cibernetice dăunătoare împotriva acestora, precum și de acțiuni care ar pune în pericol securitatea țărilor și a regiunilor importante din Statele Unite, în special în ceea ce priveşte integritatea teritorială a statelor.

Moscova a răspuns în repetate rânduri că toate aceste acuzații sunt nefondate.

O pierdere de profituri pentru instituțiile americane

Ministrul rus al Finanțelor, Anton Silouanov, a declarat la acea vreme că sancțiunile din partea SUA vor duce la pierderea profiturilor instituțiilor financiare ale țării.

Acesta a spus că datoria publică a Rusiei este una dintre cele mai fiabile din lume și că cererea va rămâne ridicată în ciuda sancțiunilor.

„Sancțiunile sunt neplăcute, dar nu sunt fatale”, a subliniat ministrul rus al Finanţelor.
224
Tagurile:
Rusia, SUA
Tematic
Maas a apreciat renunțarea SUA la sancțiuni împotriva Nord Stream 2
SUA, Rusia și Europa s-au unit împotriva Ucrainei
Trump: SUA se află într-o poziție defectuoasă, fără respectul Rusiei

Загрузка...
Portul Constanța

Portul Constanța cel mai mare profit din istorie!

323
Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța a înregistrat un profit record în 2020 din comerțul cu cereale. Care este profitul raportat de companie pentru anul trecut, un un când traficul de mărfuri a înregistrat o scădere.

BUCUREȘTI, 14 iun – Sputnik. Vești bune de la malul mării: Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța a înregistrat un profit uriaș de pe urma comerțului cu cereale.

Pentru 2020, an care a fost marcat de scăderea traficului de mărfuri, compania a raportat un profit de 130 de milioane de lei.

CNAPMC a raportat, în anul 2020, un profit net de 130,270 milioane de lei, informează Ministerul Finanțelor Publice. Ce înseamnă asta? Ei bine, vorbim despre un profit de 356,959 de lei în medie pe zi.

Este cea mai mare cifră înregistrată vreodată. Față de 2016, profitul este de aproape 4 ori mai mare, scrie agrointel.ro.

Totul s-a petrecut pe fondul unei scăderi a traficului cu aproximativ 9 procente.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța precizează că, în 2020, traficul total de mărfuri prin porturile românești a fost de 60375000 de tone, față de 66603000 de tone în 2019. Acest lucru reprezintă o scădere cu 9,35%.

Traficul maritim a înregistrat o scădere puternică, de 11,56%. Mai exact, a scăzut de la 51458000 de tone în 2019 la 45506000 de tone în 2020.

În ceea ce privește traficul fluvial, acesta nu a înregistrat scăderi atât de mari. Vorbim, așadar, de o scădere de numai 1,81% pe  fondul exportului masiv de cereale.

Pe Dunăre s-au tranzitat, în acest an, 14869000 de tone de marfă.

Menționăm că, procentual, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța are următorul acționariat: 80% statul român, 20% - Fondul Proprietatea.

323
Tagurile:
Portul Constanța

Загрузка...
Встреча главы МИД РФ С. Лаврова с госсекретарем США М. Помпео

Pompeo a criticat refuzul lui Biden de a petrece o conferința de presă comună cu Putin

0
(reînnoit 12:52 16.06.2021)
Ex-secretarul de stat al SUA a numit refuzul lui Biden de a petrece o conferință de presă comună cu președintele rus un semn de slăbiciune.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Mike Pompeo, ex-secretar de stat al SUA, a evaluat decizia președintelui Joe Biden de a nu petrece o conferință de presă comună cu liderul rus Vladimir Putin după summitul de la Geneva drept o demonstrație de slăbiciune. Declarația a fost făcută în emisie directă la telecanalul Fox News.

"Faptul că dvs. nu sunteți pregătit să stați la șase sau opt picioare (1,8-2,4 metri – n. red.) de adversarul dvs. și să spuneți lumii despre ceea ce ați vorbit, despre lucrurile care vă îngrijorează și de ce vă îngrijorează, este o dovadă a unei mari slăbiciuni", a spus Pompeo în cadrul teleinterviului.

"Dacă dvs. nu sunteți gata să stați pur și simplu pe podium și să răspundeți la întrebările presei ... care pot fi dificile sau viclene, în timp ce adversarul dvs. stă la câteva picioare distanță de dvs., acesta este un semn de mare slăbiciune", a adăugat politicianul. El și-a exprimat încrederea că Putin va ajunge la summit "complet înarmat".

Fostul secretar de stat a menționat că el este gata să organizeze dezbateri cu Putin "oricând și oriunde".

0
Tagurile:
Vladimir Putin, Joe Biden, Mike Pompeo

Загрузка...