Instalarea gazoductului

Au fost găsite metode de finalizare a construcției Nord Stream - 2

320
(reînnoit 13:16 06.07.2020)
Gazprom a reușit să identifice o variantă tehnică de utilizare a unor nave rusești pentru finalizarea lucrărilor de construcție a Nord Stream – 2.

MOSCOVA, 6 feb – Sputnik, Alexandr Lesnîh. Agenția Energetică din Danemarca discută cu Nord Stream 2 AG despre variantele de finalizare a construcției gazoductului Nord Stream 2, a anunțat purtătorul de cuvânt al instituției, Ture Falbe-Hansen. E vorba despre introducerea unor anexe la autorizația pentru instalarea conductelor, datorită cărora lucrările rămase ar putea fi îndeplinite de navele rusești.

Un câmp minat

După ce la sfârșitul lunii decembrie Washingtonul a introdus sancțiuni împotriva Nord Stream 2, compania executoare elvețiană Allseas a suspendat lucrările de instalare a conductelor în Marea Baltică. Gazoductul este finalizat în proporție de 94 la sută, e nevoie doar de sudarea și coborârea la adâncime a 160 kilometri de țevi.

Se pare că Allseas nu va mai reveni la proiect, la sfârșitul lui ianuarie vicedirectorul consiliului director al Gazprom, Elena Brumistrova, a anunțat că gazoductul „va fi finalizat de partea rusă”.

Reluarea lucrărilor este confirmată de activitățile în zona construcțiilor – pe 16 ianuarie acolo a sosit nava multifuncțională Strill Explorar. La bordul navei se aflau două aparate submarine, dirijate de la distanță, dotate cu echipament pentru efectuarea fotogrammetriei tridimensionale și altor studii geofizice.

Ulterior, Nord Stream 2 a confirmat că navele efectuează studii pe traseul gazoductului. Potrivit Ture Falbe-Hansen, instituția lui este informată zilnic de către Strill Explorer.

Experții sunt convinși că toate aceste activități vor consolida pozițiile Nord Stream 2 în Agenția Energetică din Danemarca. Problema este că din perioada celui De-Al Doilea Război Mondial adâncurile Mării Baltice sunt pline de mine, bombe și muniții. Danemarca, având temeri justificate față de explozii accidentale, a înaintat Nord Stream -2 condiții ca navele să dispună de un sistem modern de poziționare dinamică.

Astfel de sistem sunt integrate în structura de navigare a navei și acționează automat, bazându-se pe indicatorii diverselor senzori, precum și informații din satelit. Drept rezultat, sistemul de navigare și propulsie va menține cu exactitate vasul în punctul stabilit, indiferent de puterea valurilor, fluxului și vântului. Anume din acest motiv drept executant a fost ales Allseas: elvețienii dispun de toate echipamentele necesare.

În Rusia există doar o singură companie instalatoare de conducte care dispune de sisteme de poziționare dinamică – „Academic Cerski”, însă această navă este implicată în realizarea proiectului „Sahalin-3”, la zăcămintele Kirisnkoe și Iujnokirinskoe. Participarea acestuia la construcția Nord Stream – 2 este exclusă.

Tandemul împotriva sancțiunilor

Iată de ce singura variantă pentru finalizarea proiectului fără executanți străini este utilizarea a două barje de instalare a conductelor – „Fortuna” și „Defender”, care aparțin companiei „Mejreghiontruboprovodstroi” (MRTS).

Anume “Fortuna” acum doi ani a instalat primii kilometric ai Nord Stream -2 în apele teritoriale rusești. Problema constă în faptul că aceasta, ca și “Defender”, nu dispune de sisteme de poziționare dinamică. Astfel, formal cele două nave nu corespund cerințelor danezilor.

Totuși, specialiștii Nord Stream 2 AG au propus utilizarea barjelor în complex cu navele dotate cu sisteme de poziționare dinamică. Fortuna ar urma să facă un tandem cu remorcherul de poziționare „Kamara”, iar „Defender” cu „Mustang”.

Această schemă ar putea asigura o exactitate înaltă a poziționării. Compania Nord Stream 2 AG a expediat la începutul lui ianuarie Agenției pentru Protecția Mediului (Danish Environmental Protection Agency, DEPA) o solicitare de a introduce în autorizația de construcție, eliberată în luna octombrie, a unei anexe care ar prevedea utilizarea unor astfel de tandeme navale.

Odată ce Copenhaga a acceptat spre examinare solicitarea și a demarat un dialog constructiv cu operatorul proiectului, șansele pentru un final reușit sunt foarte mari. Acest lucru este susținut și de faptul că remorcherul de poziționare “Kamara” a sosit zilele acestea în portul german Mukran, care servește drept bază pentru construcția Nord Stream – 2.

Potrivit aprecierilor experților, autorizația pentru continuarea lucrărilor de instalare a țevilor cu utilizarea navelor rusești va fi eliberată în martie. Viteza instalării țevilor prin utilizarea aceste scheme tehnologice ar constitui 1,5 kilometri pe zi. Asta înseamnă că partea lineară a gazoductului va fi finalizată în luna iulie. Testarea și umplerea cu gaz ar dura aproximativ două luni, iar în septembrie Nord Stream -2 ar putea fi dat în exploatare.

320
Tagurile:
gazoduct, Marea Baltică, Rusia, Danemarca, Nord Stream 2
Tematic
Deputat în Bundestag: Germania a capitulat în fața SUA din cauza Nord Stream - 2
UE se opune sancțiunilor SUA împotriva Nord Stream - 2
Germania s-a pregătit de sancțiunile SUA împotriva Nord Stream - 2
Merkel critică sancțiunile SUA împotriva Nord Stream-2
Expert rus, despre sancțiunile împotriva Nord Stream -2: E o nouă etapă istorică
Forbes: Sancțiunile SUA nu vor împiedica construcția Nord Stream - 2
Merkel, la Moscova: Nord Stream-2 trebuie să fie finalizat
Austria critică sancțiunile împotriva ”Nord Stream - 2” - detalii
Nord Stream 2: Cum tentativa de a opri acest proiect a devenit un eșec pentru Trump
Petrol

SUA au cumpărat cantități imense de petrol din Rusia

202
(reînnoit 18:29 14.08.2020)
SUA au cumpărat la greu petrol rusesc, în ciuda faptului că încearcă să împiedice construcția gazoductului Nord Stream – 2 în Europa. De ce au fost nevoiți americanii să apeleze la produsele petroliere din Rusia.

MOSCOVA, 14 aug – Sputnik, Natalia Dembinskaia. În ultima jumătate a anului SUA au primit din Rusia peste nouă milioane de tone de produse petroliere. E o cifră record în ultimii 16 ani. Totodată Washington încearcă că orice preț să blocheze Nord Stream – 2 pentru a nu admite dependența Europei de resursele energetice rusești. De ce americanii au devenit dependenți de ruși, aflați într-o analiză a agenției RIA Novosti.

Exporturi record

Din vânzarea produselor petroliere în SUA, Rusia din ianuarie până în iulie a câștigat peste 2,2 miliarde de dolari, arată datele Serviciului Federal Vamal (FTS) al Rusiei. Peste ocean au fost expediate peste 7,46 milioane de tone, ceea ce reprezintă 12 la sută din totalul exportului. Cea mai mare cantitate a fost achiziționată de Olanda – 12,19 milioane de tone, iar americanii se află pe locul doi, locul trei este ocupat de Malta, cu 4,4 milioane de tone.

Olanda și Malta sunt niște huburi de tranzit, de acolo produsele petroliere pleacă în alte state. Adică, de facto, exportul în SUA ar putea fi mult mai mare, pentru FTS nu ia în calcul astfel de livrări.

Într-adevăr, potrivit datelor Administrației pentru Informații Energetice a SUA (EIA), importul american al petrolului rusesc în primele cinci luni a ajuns la 68 milioane de barili sau 9,3 milioane de tone.

E o cifră mai mare decât cea prezentată de FTS pentru ultimele șase luni, pentru că EIA înregistrează țara de origine, nu țara producătoare.

Totodată, în iulie americani și-au sporit achizițiilor de păcură rusească – cu 16 la sută față de luna iunie.

Nu au cu ce substitui

Problema constă în faptul că SUA s-au privat de petrolul greu venezuelean, iar tehnologia unor întreprinderi de prelucrare a petrolului nu-și permit utilizarea doar a petrolului ușor, care vine din bazinul Permian sau Texasul de Vest. Acesta trebuie amestecat cu petrolul greu, care era procurat în America de Sud. Însă Trump a aplicat sancțiuni împotriva companiei venezuelene PVSDA, și la întreprinderile de prelucrare a petrolului au apărut mari probleme cu materia primă.

În cea mai dificilă situație se află uzina din Golful Mexic și coasta de Est, inclusiv Citgo Petroleum, Valero Energy, Chevron.

O alternativă ar putea deveni petrolul din Arabia Saudită, al cărui componență chimică este apropiată, însă saudiți au refuzat să-și sporească producția. Drept urmare, economia a câștigat în fața politicii și americanii au fost nevoiți să se adreseze Rusiei.

“Washington întreprinde totul pentru a nu permite Gazpromului să finalizeze construcția Nord Stream 2. Însă acest lucru nu împiedică cooperarea, există niște interese economice care coincid”, menționează Aleksandr Razuvaev, directorul Centrului Informațional-Analitic “Alpari”.

“Ultimele procese geopolitice din lume au repartizat piața de petrol în favoarea Rusiei, pentru că SUA au renunțat la livrările din două alte state, cărora le-au aplicat niște sancțiuni. În acest fel, Urals a devenit singurul tip de petrol greu accesibil”, confirmă Aleksandr Dujnikov, cofondatorul grupului de companii A3F Group.

Pe lângă niște caracteristici necesare, materia primă rusească este atrăgătoare și prin prețul mai mic. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, marca Urals a fost cotată în ianuarie – iulie la un nivel mediu cu 40,34 de dolari pentru un baril, pe când în ianuarie – iulie a anului trecut cu 65,27 de dolari.

Totodată a scăzut semnificativ și costul transportării. Odată cu relaxarea măsurilor împotriva coronavirusului, consumul de combustibil a crescut – oamenii au început să circule mai mult și să zboare cu avioanele.

O criză în domeniu

Din cauza prăbușirii prețurilor la petrol, numărul sondelor s-a micșorat în SUA până la un nivel minim. Conducta petrolieră Dakota Access a fost închisă din cauza încălcării normelor ecologice.

Producția a scăzut de la 13,1 până la 11,1 milioane de barili pe zi, iar această problemă a afectat în cea mai mare măsură câmpurile de șist din SUA – Permian, Eagle-Ford, Bakken, Niobrom, Anadark, Appalachian și Haynesville. Potrivit prognozei EIA, dată publicității pe 11 august, capacitatea medie de producție în domeniul petrolier în acest an va constitui 11,26 de milioane de barili pe zi, iar în 2021 – 11,14. Spre decembrie anume americanii vor contribui cel mai mult la reducerea livrărilor mondiale de petrol, consideră EIA.

Potrivit datelor Haynes & Boone, din ianuarie 36 de companii de petrol și gaz au anunțat lansarea procedurilor de faliment, datoriile cărora se însumează la peste 25,2 miliarde de dolari. E vorba, inclusiv, una din cele mai mari companii din domeniul șistului Whiting Petroleum, California Resources, dar și pionerul din domeniu - Chesapeake Enеrgy. În iunie, un alt cel mai mare producător, Extraction Oil & Gas, a solicitat demararea procedurii de faliment, fiind în incapacitate de plată.

Potrivit aprecierilor Rystad Energy, până la sfârșitul acestui an, aproximativ 150 de ce companii în domeniul petrolului și gazelor se vor declara în incapacitate de plată. Extracțiile de șist vor scădea sub cinci milioane de barili pe zi. În cele din urmă, prezice ShaleProfile Analytics, sectorul va pierde peste o treime din capacitățile de producție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

202
Tagurile:
petrol, Rusia, SUA
Tematic
În zonele petroliere din Libia ar putea izbucni lupte teribile
Gazprom Neft a furnizat în China prima partidă de petrol arctic
OPEC + relaxează restricțiile privind producția de petrol
„Se apropie sfârșitul epocii”: Experții promit un mare șoc petrolier

Загрузка...
Secetă

Agricultura României, la pământ: seceta a distrus recoltele

170
Culturile agricole ale României sunt în scădere în acest an comparativ cu aceeași perioadă a lui 2019, potrivit estimărilor Comisiei Europene care raportează pentru țara noastră o cantitate totală de 25,6 milioane de tone.

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Situație dramatică în agricultura românească, acolo unde producția totală de cereale este cu 14,5% mai mică comparativ cu 2019.

România se situează, totuși, pe un loc patru în topul celor mai mari producători de cereale ai Uniunii Europene, după Franța, Germania și Polonia.

În 2019, producția totală de cereale a României se apropia de 30 de milioane de tone. Anul acesta, potrivit estimărilor Comisiei Europene, ea va trece ușor de 25,6 milioane de tone.

România este cea mai afectată țară de secetă, cu un minus de 14,5 procente. La nivel european, vorbim de o pierdere de 12 procente din cantitatea totală produsă.

România este urmată de Franța, în acest top al scăderii, care rămâne, totuși, cel mai mare producător al Europei, cu o cantitate de 62,8 milioane de tone.

Cea mai afectată cultură a fost cea de triticale, a cărei producție a scăzut cu 31 de procente, până la 230.000 de tone. La rândul său, grâul a fost afectat într-o măsură similară, Comisia Europeană estimând un minus de 30% față de anul trecut, informează economica.net.

Dacă anul trecut producția de grâu era de 10 milioane de tone, în 2020 aceasta ar putea fi de numai 7 milioane de tone.  

Scăderi se înregistrează și la producția de orz. Potrivit estimărilor, producția totală ar urma să ajungă la 1,4 milioane de tone, cu 27% sub performanța lui 2019. Din nou avem cea mai mare scădere a randamentelor UE.

Porumbul, în schimb, va pierde numai 4 procente. România rămâne cel mai mare producător de porumb al Europei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

170
Tagurile:
România, agricultură, Secetă

Загрузка...
Proteste în Minsk

În ce condiții Belarus poate cere ajutor militar de la OTSC

0
(reînnoit 21:55 15.08.2020)
În ce condiții Belarus ar putea solicita ajutorul Rusiei în conformitate cu Tratatul pentru Securitatea Colectivă.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Republica Belarus va putea solicita ajutorul Organizației Tratatului pentru Securitatea Colectiv doar dacă apărarea acesteia este amenințată din afară, a declarat agenției RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al OTSC, Vladimir Zainetdinov.

“În cazul în care sistemul ei de apărare este amenințat din afară, în conformitate cu tratatul pentru securitatea colectivă, articolul 4, ea are dreptul să solicite ajutor”, a declarat el, fiind întrebam în ce caz Belarus se poate adresa OTSC.

Deocamdată, secretariatul OTSC nu a primit nicio solicitare din partea Republicii Belarus, iar dacă o astfel de cere va veni, ea va fi examinată în ordinea stabilită. Toate deciziile sunt luate după consultarea tuturor statelor membre, a mai declarat reprezentatul OTSC.

Mai devreme, Sputnik Belarus a anunțat că președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că a convenit cu liderul rus, Vladimir Putin, asupra acordării unui ajutor republicii la prima solicitare în cazul în care va fi pusă în pericol securitatea țării. Totodată, Lukașenko a făcut trimitere la acordurile celor două state în cadrul OTSC și a Uniunii Statale.

0
Tagurile:
OTSC, Aleksandr Lukașenko, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Putin și Lukașenko au discutat despre situația din Belarus
Lukașenko: Nu voi ceda puterea nimănui. Vom ține situația sub control
Lukașenko a convenit cu Putin asupra unui ajutor în asigurarea securității țării
Lukașenko, supărat pe grevele muncitorilor: E un cuțit în spate!

Загрузка...